PDA

Zobacz pełną wersję : masowe podpisy

krzysio
02-12-2005, 18:35
mam pytanie mam okolo 800 zdjec i chcial bym je podpisac automatycznie (chodzi o podpis w prawym dolnym rogu ) czy jakis program umie to zrobic, bo nie cieszy mnie perspektywa podpisywania kazdego z osobna w ps.
z gory dzieki

linux_user
02-12-2005, 20:04
Co masz na mysli "podpis"
Jesli chodzi ci o naniesienie twojego imienia to bylo juz na forum o tym ....ostatnio jakies 2-3 tygodnie temu........poszukaj

[ Dodano: Pią Gru 02, 2005 12:58 pm ]
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=16291
tu masz na temat akkcji w PS i nie tylko

jackers
09-12-2005, 11:37
no to jeszcze raz.... :
& the winner is FASTSTONE VIEWER !!!!
http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm

tekus
10-12-2005, 19:42
Juz sam sobie odpowiedziales. Jak masz ps to zrobic akcje dodawania podpisu. Pozniej zapodaj batcha i udaj sie na piwo, uoops w twoim wypadku cole :mrgreen:

krzysio
11-12-2005, 19:51
no wlasnie tylko jak to zrobic bo wiem ze jakso automatyzjacja
nawet wyrwalme cos takiego

1. Otwieram obrazek, ktory ma byc wklejony.
2. Ctrl+A, Ctrl+C -- kopiuje jego zawartosc do schowka.
3. Otwieram jajkikolwiek obrazek z kolekcji 2000 sztuk, ktora chce obrobic.
4. Wlaczam nagrywanie akcji.
5. Ctrl+V -- wklejam obrazek do zdjecia.
6. Linkuje zdjecie pierwotne z nowa warstwa powstala przez wklejenie obrazka
7. Uzywajac Allign -- przesuwam wklejony obrazek dokladnie w LG rog zdjecia.
9. Uzywajac chociazby strzalek kursora, odsuwam o zadana ilosc pikseli obrazek od LG rogu zdjecia.
10. Flatten zdjecia z obrazkiem.
11. Save and Close.
12. Zatrzymuje nagrywanie akcji.

a moje pytania sa nastepujace

4 jak to sie robi
5 czy moge wteduy zaczac pisac jakis tekst
6,7,9,10 totalnie nie rozumiem
11 jak zapisac
12 jak zakaczyc

13 i co dalje jak zrobic by przemlucil mi 700 fot

ee nie moj tatus to czasem dobry jest wiec pozwala skosztowac

lamP.Art
26-12-2005, 12:54
Do tytułów i podpisów i masowych ramek uzywam imagemagicka (www.imagemagick.org ), potem plik bat z dwiema linijkami załatwia zmianę wielkości, podpis i ramkę

bombel
26-12-2005, 20:13
krzysio, najpierw teoria; sprawa z akcjami w Photoshopie jest śmiesznie prosta, jeśli się pamięta o następujących rzeczach:

- akcja to zestaw komend (z podanymi gotowymi parametrami, lub do wpisania). Na przykład Unsharp Mask - można sobie od razu wpisać parametry i akcja będzie wszystkie obrazki ostrzyć według wpisanych parametrów, albo można zmusić akcję, żeby na ten moment pokazała okno i wpisać sobie samemu. Po daniu okeja akcja poleci dalej.

- wszystko co zrobisz klawiszami zapisze się jako kolejna komenda w akcji. Dlatego warto znać jaknajwięcej skrótów klawiszowych - to kapitalnie przyspiesza pracę, a przy akcjach jest wręcz niezastąpione. Klikanie myszką w różne guziki też się zapisuje, choć nie zawsze i z wyjątkami.

- akcje nie działają wyłącznie na danym obrazku, ale mogą tworzyć i zamykać nowe obrazki, otwierać inne obrazki, zapisywać bieżące - słowem potrafią zrobić wszystko to, co da się zrobić naciskając klawisze klawiatury. Można też akcje zapętlać, lub wywoływać z innych akcji. Przykład takiej akcji: Otwórz dany obrazek, wklej do niego inny, przejdź do najwyższego layera, wykonaj na nim 10 razy akcję tere-fere, przejdź do innego layera, wykonaj na nim 2 razy akcję srutu-tutu, spłaszcz, zapisz kopię jako tiff z kompresją LZW, w historii przejdź do stanu sprzed spłaszczeniem, wykonaj 2 razy akcję tra-la-la i zapisz jako psd. Wbrew pozorom to możliwe. Przy produkcji np. poklatkowych filmów animowanych nie ma lepszego i szybszego sposobu.

- w końcu daną akcję można zastosować do wszystkich obrazków siedzących w danym katalogu - cholernie wygodne: puszczasz w ruch i idziesz na kawkę, a tu samo się robi.

Teraz twoje pytania:
4. Wlaczam nagrywanie akcji. jeśli zaczynasz od zera nową akcję to w palecie Actions zrób nowy katalog, w nim nową akcję (daj jakieś zrozumiałe nazwy, żebyś się nie pogubił) i wciśnij guzik Record. Natomiast jeśli już masz jakąś akcję i tylko chcesz coś do niej dodać, podświetl ją w palecie i naciśnij u dołu sam guzik Record - jak w video.

5. Ctrl+V -- wklejam obrazek do zdjecia. 5 czy moge wteduy zaczac pisac jakis tekst Możesz, ale to bez sensu. Twoim celem jest, żeby się samo robiło - nie żeby pisać za każdym razem text - wtedy to jest ręczna dłubanka, a nie masowe podpisy. Po prostu wklejasz obrazek z kompletnym podpisem - nic tam nie dopisuj, wszystko ma być 'od razu napisane'.

6,7,9,10 totalnie nie rozumiem - nie chcę Cię martwić, ale to są absolutne podstawy PSa. Jeśli masz dwa layery, to żeby je automatem ustawić w pionie (poziomie, do lewej, na dół, do prawej, etc) najpierw musisz je zlinkować, potem przejść na layer, względem którego alignujesz, a potem nacisnąć odpowiednią ikonkę. Jeżeli zaś nie rozumiesz co to jest Flatten, to jeszcze długa droga przed Tobą.

11 jak zapisac. Jak wszystkie inne obrazki na świecie.

12 jak zakaczyc - rozumiem, że akcję? Jak w video - naciskając w palecie guzik STOP. Potem możesz jeszcze tą akcję zapisać w osobnym pliku.

soko
26-12-2005, 21:31
a chociazby arles image webpage creator