Zobacz pełną wersję : Obiektywy na egzotyczną podróż
neshanic
02-09-2007, 15:14
Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tu nowy choć często przeglądam to forum. Zajmuję się od wielu lat fotografią studyjną, żadziej krajobrazową ale trafił mi się wyjazd na Hawaje w grudniu tego roku. Mam w związku z tym kilka pytań.
Posiadam Nikona D80 + S 10-20, kitowy 18-70, 80-200/28, 80/1.8 Mam zamiar kita zamienic na 17-55 pod kątem wyjazdu. Dobry wybór? Poza tym nie wiem jakie filtry dokupić i ewentualnie może macie jakies sugestie co do szkieł? Może było to już tu kiedyś wałkowane ale taki wyjazd nie trafia się często więc wolę kupić sprzęt niż żałować, że czegoś mi brakuje. Może jeszcze drugie body? Bardzo liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam
kup koniecznie 2 lub 3 filtry - polaryzacyjny, połówkowy szary i neutralny szary.
te 2 ostatnie w systemie Cokin P, będą (z odpowiednimi przejściówkami) pasowały na każdy z obiektywów. Gorzej z polarem, bo twoje szkła mają różne średnice. Chyba kup największy - 77 mm i redukcje na mniejsze średnice.
Zestaw szkieł masz OK, zabieraj koniecznie te sigme 10-20, stałkę 85 (chyba - napisałeś 80) - jak chcesz, nie wiem ile sprzetu lubisz ze sobą nosic i czy chcesz tam robic jakieś portrety.
a ja ci polecę wyprawę do raysfoto w Poznaniu i rozmowę z miłą obsługą ;) mająwszystko czego potrzebujesz a nawet więcej...
neshanic
02-09-2007, 21:17
Napisałem 80/1.8 mając na myśli 50/1.8 - myślę Lenin mówie Partia ;)
Wlasnie a'propos polaryzatora. Mam Cokina ale na Sigmie POTWORNIE winietuje. Tak wiec na Sigme kupię B+W albo Heliopana. Tylko tak się zastanawiam jak nim kręcić jak tulipan jest założony? :)
Jeśli chodzi o S 10-20 to i tak tylko jeden filtr można zakładać.
Mogę nosić dużo sprzętu - nie przeraża mnie to. Macie też może jakąś sugestie co do statywu? Naprawdę lekki jakiś w stylu Gitzo - ceny w Polsce kosmiczne ale mogę kupić w Stanach.
Jaki ND kupic?
W tygodniu wybieram sie na Mylną do raysfoto - podbno rzeczywiście profesjonalny sklep,
pozdrawiam
Jeśli chodzi o szarą połówkę to na pewno w góry z miękkim przejściem, nd0.6 i nd0.9 powinno starczyć. Polara mam Hoyę SHMC jest to wersja slim, cieńsza od standardowych wykonań, dobry też jest Marumi DHG. Mi udaje się kręcić polarem z nałożonym tulipanem, dociskając pierścień od zewnątrz, ale trzeba uważać bo czasami pojawiają się paluchy na szkle ;-)
pzdr
to jak już będziesz w RF, to zapytaj o Cokin Z PRO do tej sigmy...cena filtrów wyższa, ale i same filtry większe, więc winiety być nie powinno...
ND - dowolny z firmowych Marumi, B+W czy Heliopana proponował bym ND0,9 i ND1,2 - podobnie z połówkowymi...
A ja się tak tylko zapytam, czemu zamiana kita na 17-55? Hawaje, słońce, duuużo światła? Wydaje mi się to zbędny koszt, ale jeśli nie gra zbyt dużej roli, to czemu nie. Wbrew pozorom 55 a 70 to jednak spora różnica przy reporterce. Ja kupowałem szkło 2.8 głównie do wnętrz, ale może chodzi Ci bardziej o jakość optyki?
ja mam trochę inne zdanie na temat filtrów.. Jeśli polar to w wersji slim tylko bo winieta. Jesli Cokin to holder też mozesz slim albo zwykłego pozbawic ostatniego slotu i na dwóch nie powinien az tak bardzo winietowac. Co do filtrów to polecam szare połówki firmy Hitech bo są neutralnie szare i ja bym brał z twardym przejsciem i zawsze ustawial na lini horyzontu.. Tutaj (http://www.obiektywni.pl/autorzy/autor-12188-0-0-0-0.php) moje efekty znad bałtyku z nd 0.9 i nd 0.6 z twardym przejsciem... A co do polara to Marumi DHG lub Heliopan slim lub Hoya Pro 1 SUPER HMC albo cos podobnego w zależności od kasy.
Myslę, że jesli bardzo cchesz miec 17-55 to kup, ale ja bym chyba wolal zniszczyc Kita za 700 zł i nawet go wyrzucic po takim wyjezdzie niz dokupować specjalnie 17-55. Zawsze mozesz Tamrona 17-50 bedzie taniej :) Poza tym do pejzazu bedzie 10-20 wiec 50-tka i zoom standardowy i tak bedzie się dublował.. Nie wiem czy tego nie za duzo. Ja na przyklad w ogole sprzdeałem standard ze wzgledu na stałki. Ale zoom bedzie bardziej uniwersalny...
Ale wszystko kwestia gustu i potrzeb :)
neshanic
15-09-2007, 16:00
Witam ponownie :)
W RF rzeczywiście jest mila obsluga. Nabylem polara Heliopan Slim. Tani nie byl :/ I tak winietuje na Sigmie ale nieznacznie. Zresztą Sigma coś nie jest zbyt ostra i chyba będę musiał reklamować ://
Pomimo tego, że 18-70 jest dość udany - vide: http://pejzaze.onet.pl/16500,g,galeria.html to zależy mi na jakości i trwałości optyki. FF raczej nie kupie bo nie wykorzystam ale d300 nabędę pewnie już w listopadzie (jak są chętni na d80 z przebiegiem 3000 to pisac :) )
Zastanawiam sie nad 17-55 bo rozrzut jakościowy jest straszliwy a ja nie mam możliwości robienia 2 podejścia do fotek. Może macie inny pomysł na PEWNY standardowy zoom?
neshanic