PDA

Zobacz pełną wersję : wymiana migawki w d70

thx
02-12-2005, 14:05
Czy ktos z Was wymienal juz migawke w d70? Ile taka wymiana kosztuje w NP?

Znalazlem kilka watkow na ten temat, ale nikt nie napisal tam o cenie takiej wymiany...

kwasik
02-12-2005, 16:04
z tego co slyszalem to cos miedzy 600-800 pln.

SiD
02-12-2005, 17:26
Przylaczam sie do pytania. I dodam wlasne:
Czy komus udalo sie juz zajechac migawke w swoim apracie w naturalny sposob (nie niszczac ja mechanicznie np srubokretem czy przy czyszczeniu matrycy ale spowodu naturalnego zmecznie materialu duza iloscia zdjec)?

phantomek
02-12-2005, 19:11
Czy komus udalo sie juz zajechac migawke w swoim apracie w naturalny sposob (nie niszczac ja mechanicznie np srubokretem czy przy czyszczeniu matrycy ale spowodu naturalnego zmecznie materialu duza iloscia zdjec)?

Przyłączam sie do tego pytanka :) bo mnie to bardzo ciekawi, bo sam trzaskam duuuuzo zdjec i jestem ciekaw jak to może być... :)

Ryan
02-12-2005, 20:42
Nikt pewnie tego dokladnie nie okresli bo duzo bedzie zalezec od konkretnego egzemplarza... Tutaj http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1034&message=15785892 pisza o > 50 tys., ciekawe czy to prawda... Inne watki sa jeszcze bardziej optymistyczne, np. ten: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1034&message=10782671 wiec zostaje liczyc na to ze mamy podobne egzemplarze ;)

[ Dodano: Pią Gru 02, 2005 7:43 pm ]
więcej postow nt. temat na dpreview: http://forums.dpreview.com/forums/search.asp?query=shutter+life&page=1&forum=1034

bugdi
02-12-2005, 21:15
moj kolega robi na weselach powyzej 1000 zdjec i ostanio chyba od nowa mu slicznik zaczal nawijac i wedlug moich wyliczen i jego ma jush zawalone ze 130tys. nie wiem tylko czy czasy dobrze trzyma, ale nic sie nie skarży, wiec swoje aparat przeszedl.
Pozdrawiam
bugdi

phantomek
02-12-2005, 23:19
Ja dzisiaj sprawdzałem, i ok 16 tys zdjec przez 3 miesiace :)

Piwi
02-12-2005, 23:47
Kurczę to najbardziej boli, że jesteśmy zobowiązani takimi kosztami wymiany migawki :? A ja trzaskam jak głupi, wole nie sprawdzać ile już mam :? Ale wiem, że muszę się ograniczyć.

kwasik
03-12-2005, 11:24
Ale wiem, że muszę się ograniczyć.

to jest głupie stary. po co sia masz ograniczac??
chyba ze trzaskasz tyle zdjec co phantomek czyli 180 dziennie...
z moich wyliczen wynika ze robie ok 4-5 tys rocznie,
czyli teoretycznie wymiana migawki czekalaby mnie za okolo 10 lat
do tego czasu chyba zmienie body....

Piwi
03-12-2005, 12:09
Ale wiem, że muszę się ograniczyć.

to jest głupie stary. po co sia masz ograniczac??
chyba ze trzaskasz tyle zdjec co phantomek czyli 180 dziennie...
z moich wyliczen wynika ze robie ok 4-5 tys rocznie,
czyli teoretycznie wymiana migawki czekalaby mnie za okolo 10 lat
do tego czasu chyba zmienie body....

No właśnie, czasami wychodzi nawet ponad 200 dziennie i dlatego musze sie ograniczyc, bo przez miesiac zrobilem juz chyba 4 tysiace...

kwasik
03-12-2005, 12:11
no to w takim tempie mozna przez rok- poltora zajechac migawe....

SiD
03-12-2005, 12:36
ale aparat jest od robienia zdjec i dawania przyjemnosci z tego i nie wazne ile zdjec robisz. Chyba nie kupiles go, zeby na polce postawic i patrzec jak sie kurzy albo fotografowac tylko gwiazdke i komunie?!

Pawel Pawlak
03-12-2005, 12:55
bardziej krytyczny niż migawka w D70 to chyba mechanizm lustra.... Co do migawki, to znam parę osób które przekroczyły już 100.000 i nie mają problemów. Być może, migawka nie trzyma tak idealnie czasu jak nowa, ale bardziej może położyć zdjęcie niewłaśniewa kontrola ekspozycji niż te niedokładności...

kolaczek
03-12-2005, 12:56
ale aparat jest od robienia zdjec i dawania przyjemnosci z tego i nie wazne ile zdjec robisz. Chyba nie kupiles go, zeby na polce postawic i patrzec jak sie kurzy albo fotografowac tylko gwiazdke i komunie?!

No tak, ale trzeba fotografować z głową, a nie pstrykać ile wlezie :)

szymony
03-12-2005, 23:55
moj kolega robi na weselach powyzej 1000 zdjec
Może lepiej by zrobił, jak by kamerę kupił :wink:
Jezu co wy robicie z tymi aparatami. Tym się fotgrafuje, a nie kręci filmy.

gALL
04-12-2005, 00:03
Nie znasz sie. Teraz jak nie zrobisz 1000 fotke na weselichu to nie bedziesz mial klientow.

phantomek
04-12-2005, 00:07
No tak, ale trzeba fotografować z głową, a nie pstrykać ile wlezie

No ale co inne jeżeli używam aparatu do troszke bardziej reporterskich rzeczy, np foto na wyścigach :) gdzie dziennie robie po 800-900 zdjec, mecze to ok 300-400, a koncerty to wiecej, bo trudne warunki :) m.in dlatego w planach na wiosne mam D2H, który powinien jeszcze stanieć... :D

bugdi
04-12-2005, 00:11
Więc mysle ze te 1000 zdjec z wesela to za duzo, ja staram sie robic jak najmniej, ale jednak cyfra nas zmusila do robienia zdjec w setkach, to jest złe, mysle jednak ze z czasem ludzie zmadrzeja a przede wsszystkim wlasnie ci fotografowie ktorzy obiecują ilosc nie jakosc.
Czac wszystko zweryfikuje, w tej branży.
Pozdrawiam.

Pawel Pawlak
04-12-2005, 00:42
ja na mojm pierwszym weselu zrobiłem około 1100 zdjęć (od rana do 3 w nocy) :oops: Wiecie jak to jest, ujęcia bardzo podobne, bo może nie wyjdzie, stres, eksperyment i ujęcie "klasyczne"... Wiedziałem że to za wiele... Ale naprawdę sobie z tego zdałem sprawę jak miałem wybrać te do obrobienia... Wtedy podjąłem decyzję ;) Nigdy więcej tyle.... !!! ;)

Mireq
04-12-2005, 00:52
Kiedyś (młodzi nie pamiętają) na jednym filmie 36 klatkowym mieścił się ślub kościelny i cywilny. Teraz robię z 300-400 ujęć na kościelnym i weselu. W związku z konkordatem cywilne raczej są rzadkością.
Przyszło nowe i trzeba to zaakceptować. :wink:

szymony
04-12-2005, 00:54
300-400 nefów do przesiania, to nie 1k jpg do sprzedania.
:wink:

kolaczek
04-12-2005, 01:05
ja na mojm pierwszym weselu zrobiłem około 1100 zdjęć (od rana do 3 w nocy) :oops: Wiecie jak to jest, ujęcia bardzo podobne, bo może nie wyjdzie, stres, eksperyment i ujęcie "klasyczne"... Wiedziałem że to za wiele... Ale naprawdę sobie z tego zdałem sprawę jak miałem wybrać te do obrobienia... Wtedy podjąłem decyzję ;) Nigdy więcej tyle.... !!! ;)

Dokładnie, fociłem od 13 do 4 nad ranem, padnięty byłem po tym wszystkim a jeszcze bardziej jak zabrałem sie za obrobke itp ;( Zgadzam sie z rocznikiem70 - nigdy wiecej tak duzo :)

thx
05-12-2005, 19:36
"Nie ma konkretnej liczby przebiegu migawki po której konieczna jest wymiana.
W przypadku uszkodzenia migawki przeciętny koszt wymiany to około 450zł."

taka informacje dostalem z nikona...

MzMarcin
05-12-2005, 20:05
thx,
I jak tu nie lubić cyfry ;)

Piwi
05-12-2005, 20:43
A ile kosztuje w razie czego (odpukać) koszt wymiany mechanizmu podnoszenia lustra ? Bo z tego co wiem ten też ma pewną żywotność ... ( z resztą jak wszystko na tym świecie )

Pozdrawiam,
Piotrek

Tomek Stępień
05-12-2005, 21:07
W moim tempie 100 000... ... to będzie wieczność jak w 8 miesięc mam 20 000 więc w tym tępie to za jakieś 6 lat wymiana migawki... ... hehe w tym tępie to może się body już wymieni!

twlodar
05-12-2005, 21:28
w tym tępie to może się body już wymieni

Bosz.. tempie.. Ja przez Was przestaję umieć pisać..

anwas1970
07-12-2005, 02:24
Taaaa...Robilem zdjecia bratu na chrzcinach.Zrobilem okolo 100 z czego 30 przenioslem na papier i zrobilem album/15x21/.Reszte zgralem na plyte.Jak oddawalem zostalem dosc dziwnie zapytany.Tylko TYLE???????Chyba lepiej kupic kamere.Ktorys z niedrogich modeli Sony ma mazliwosc wybierania zdjec.Widzialem u kolegi takie fotki przenoszone na papier 10x15.Jak na 0,8Mpx sa calkiem znosne.Mysle ze dla 95% klientow to lepsza opcja niz porzadny album.Byle duzo!!!A juz nie daj Boze z analoga badz sredniego formatu.Jakies takie nieostre!!!

snajper
11-12-2005, 15:34
Jak chodzi o migawki w cyfrowych lustrzankach Nikona to jest to zupełnie inna bajka niż w analogach i cyfrowych Canonach. Nikon stosuje migawki elektroniczne.
Tzn. to co widac w korpusie to jest rodzaj skomplikowanej "klapki przeciwkurzowej" , a nie konwencjonalna migawka mechaniczna.To nie ona odmierza czas ekspozycji!

Działa to mniej wiecej tak :

1 - po naciśnięciu spustu podnosi się lustro , " klapka " odsłania całą powierzchnię matrycy, przysłona przymyka się do odpowiedniej wartości

2 - zostaje uaktywniona matryca na czas ustawiony przez użytkownika lub program aparatu ( tu następuje precyzyjne odmierzanie czasu ekspozycji w sposób czysto elektroniczny! )

3 - matryca zostaje wyłączona , "klapka" się zamyka , opada lustro , przysłona wraca do pozycji spoczynkowej.

Taka migawka ma wiele zalet i bije na łeb konstrukcję Canona.
Przede wszystkim to bardzo prosta konstrukcja mechaniczna.
Zużycie migawki nie ma wpływu na "trzymanie czasów".
Czas synchronizacji z lampą błyskową następuje przy każdym czasie , nawet przy 1/4000s i krótszym.
Czas synchronizacji 1/500s jest podawany jako graniczny, ponieważ przy krótszych czasach , na zdjęciach występują " efekty specjalne" w postaci prążków , ale to już ograniczenie samej matrycy.
Tego typu migawka jest bardzo żywotna.

Piwi
11-12-2005, 15:51
Dziękuję Snajper za wyjaśnienie odnośnie migawki. Teraz już rozumiem.

Pozdrawiam,
Piotrek

phantomek
11-12-2005, 16:14
Z tego co ja sie orientuje, to Snajper opisał działanie migawki hybrydowej w D70 i to tak nie do konca jest :)

SiD
11-12-2005, 21:33
Czy to rozwiazanie jest dobre to bym sie spieral. Mnie osobiscie bardzo nieodpowiada fotografowanie zachodow slonca przy dlugich czasach bo inaczje powstaje blooming. Pod slonca na ogul zdjecie wymaga wlasnie krotkiego czasu. Oczywiscie, ze mozna poradzic sobie zakladjac filtry itd. tylko ze to dorga do Szczecina przez Zakopane. Przy granicznych najkrotrzych czasach wystepuja takie kreski w pionie jak prezentowal jeden z forumowiczow co rowniez mi sie nie podoba. Natomiast argumet, ze to jest ograniczenie JEDYNIE matrycy mnie nie przekonuje gdyz to wlansie matryca spelnia funkcje migawki wlaczjac sie i wylaczajac i to wlasnie ta a nie inna konstrukacja migawki na tej matrycy powoduje takie "ciekawe" efekty. Zywotnosc migawki tez nie jest mocnym argumetem birac pod uwage, ze jak kogos stac na aparat za ponad 4 tys zl. to stac go na wymiane migawki za 300zl po kilku ladnych latach od zakupu aparatu.

Nie chce sie czepiac, nie twierdz, ze taka rozwiazanie czyni z D70 czy D50 zly aparat, ale nie wiem tez z czego tu sie tak bardzo cieszyc?

[ Dodano: Nie 11 Gru, 2005 ]
Chyba tylko z synchronizacji z lampa... ale sa rozwiazania umozliwiajac tez synchronizacje z tradycyjna migawka szczelinowa bez ograniczen krotkich czasow...

Lolek
11-12-2005, 22:05
snajper, opis OK, ale według mnie (i nie tylko mnie) migawki D70(s) i D50 są migawkami hybrydowymi, co w tym wypadku oznacza że czasy "krótkie" (czyli ~1/90 s i krótsze) są odmierzane tak jak napisałeś, ale dłuższe już tradycyjnie. Zaletą takiego rozwiązania jest możliwość uzycia taniej migawki oraz synchronizacja POJEDYNCZEGO błysku przy 1/500 s.
Bo HSS to pomysłowy wynalazek, ale "praktyczna" liczba przewodnia lampy spada wtedy mocno wraz ze skracaniem czasu ekspozycji. Dopóki doświetla sie tylko portret robiony z 2-3 m mocno otwartym obiektywem, to przeważnie nie ma problemu, ale jeśli chcemy przy ostrym słońcu doświetlić grupę osób odległych o metrów 10, to cały HSS przydaje się psu na budę.

snajper
13-12-2005, 16:24
To o czym piszesz dotyczy każdej migawki umożiwiajacej synchronizację przy pojedynczym błysku na krótkich czasach ( np. migawki centralnej)
Jak wiadomo moc lampy regulowana jest czasem trwania błysku.
W opisanej przez ciebie sytuacji światło nie ma się od czego odbić bo scena fotografowana jest na wolnym powietrzu , a odległość do obiektu jest dość znaczna.W zwiazku z tym czas trwania błysku potrzebny do prawidłowego doświetlenia sceny może przekroczyć 1/500s i moze wynosić np. 1/250s.
Migawka ustawiona na 1/500s zamknie się jeszcze w trakcie trwania błysku co spowoduje nie wykorzystanie pełnej jego mocy.
To sprawa oczywista.

SiD!

Nie chciałbym nikogo wprowadzić w błąd , ale o ile się nie mylę to problem „prążków” pojawia się tylko w czasie użycia lampy błyskowej z czasem krótszym niż 1/500s.
D70 przy krótszych czasach też synchronizuje tylko ze względu na owe „prążki” producent podaje max.czas synchronizacji jako 1/500s.
To ograniczenie nie dotyczy światła zastanego!

SiD
13-12-2005, 16:43
Owszem dotyczy zdjec bez lampy blyskowej. Owszem sa to raczej sytuacje ekstremalne ale jednak sa. Nie moge znalesc tematu ze zdjeciami przykladowymi, lecz temat ten znajduje sie gdzies na forum. Ktos z forumowiczow wyszedl z ciemnego pomieszczenia na siwatlo jasnego dnia i zapomnial zmniejszyc ISO (mial z tego co pamietam chyba ISO 800). Na zdjeciu przy czasach zedu 1/8000 widac bylo pasy przez cale zdjecie. Powturze, ze nie uwazam tego za jakis glwony feler tego aparatu ktory znaczaco wplywa na jego uzytecznosc czy jakosc zdjec. Natomiast jesli ktos chce argumetowac w stylu "kto uzywa takich czasow - i takich czulosci w sloneczny dzien" to mnie nie przekona. Po cos w tym aparacie jednak jest tak krotki czas migawki. Jesli chce sie z niego korzystac zeby zamrozic ekstremalnie szybki ruch to wszystko powinno dzialac jak nalezy no chyba, ze chodzilo tylko o to, zeby w broszurce wpisac zeby ladnie wygladalo.

Osobiscie uwazam, ze migawka jako taka w D70 nie jest jakims wielkim plusem. Nie jest tez wada - to aparat amatroski, i tak reprezentuje wysoki poziom. Jednak wstrzymywal bym sie od zachwytow nad sama konstrukcja migawki w oderwaniu od reszty aparatu. Osobiscie wole tradycyjna migawke szczelinowa nawet jezeli zuzywa sie szybciej. Przynajmniej czasy otwarcia migawki nie wplywaja na jakosc zdjecia ani w zdjeciach pod slonce ani na krotkich czasach. Ale to kwestia tego co jest dla kogo wazne. Jak bym mial kupic D70 akurat migawka by mnie do tego nie zniechecila specjalnie.

[ Dodano: Wto 13 Gru, 2005 ]
o jednak znalazłem

http://forum.nikon.org.pl/search.php?mode=results

szymony
13-12-2005, 17:02
Osobiscie wole tradycyjna migawke szczelinowa nawet jezeli zuzywa sie szybciej. Przynajmniej czasy otwarcia migawki nie wplywaja na jakosc zdjecia ani w zdjeciach pod slonce ani na krotkich czasach. Ale to kwestia tego co jest dla kogo wazne.

Migawka szczelinowa też wpływa na odwzorowanie tego co focimy, tylko że inaczej.
Zgadzam się natomiast z stwierdzeniem ze to co jest nie jest lepsze czy gorsze, jest inne.

SiD
13-12-2005, 18:25
"jest inne" to bardzo poprawnie politycznie powiedziane ;)
Powiedzial bym raczej, ze rozne czasy naswietlania matrycy (czy tez filmu) wplywaja na charakterystyke obrazu (szumy czy nasycyenie kolorów) natomiast moim zdaniem punktem wyjscia jest najpopularniejsza migawka szczelinowa stosowana w prawie wszystkich aparatach profesjonalnych dla 35mm i nie ma ona sama w sobie zadnego wplywu na obraz poza samym faktem dlugosci naswietlania (obraz krotko naswietlany bedzie zawsze mniej nasycony kolorami niz obraz dluzej naswietlany ale nie z powodu konstrukci migawki tylko fizyki matrycy czy filmu). Jesli sie myle, prosze mnie wyprowadzic z bledu.

Poza tym rozwiazanie migawki w D70 bylo nowatroskie w segmecie aparatow amatrskich, bo przy NISKICH KOSZTACH mozna bylo osiagnac wysokie osiagi jak krotki czas 1/8000 s. czy dobra trwalosc. Ale nigdy nie jest tak, ze rozwiazanie majace na wzgledzie budrzet bedzie lepsze od takiego ktore ma ten budrzet wielokrotnie wiekszy. Wiec jest to rozwiazanie raczej ekonomiczne niz jakosciwoe... inaczej chybrydowe migawki bylby rowniez w D2X, D2h, D2Hs, D200... a nie sa? Wiec jesli dana migawke stosuje sie w najtanszych body a w innych tradycyjna szczelinowa to o czym to swiadczy?

Co do opini na temat migawki chybrydowej wyrazilem sie juz jasno wczesniej i nie bede sie powtarzal.

snajper
13-12-2005, 18:28
Nie chciałbym w nieskończoność ciągnąć wątku typu „blondynka czy brunetka” , ale tak gwoli ścisłości , zainteresowanych tematem odsyłam tu: http://www.cdrom.pl/index.php?title=Migawka_elektroniczna_vs_mechanicz na (http://http://www.cdrom.pl/index.php?title=Migawka_elektroniczna_vs_mechanicz na)

szymony
13-12-2005, 18:33
" jest najpopularniejsza migawka szczelinowa stosowana w prawie wszystkich aparatach profesjonalnych dla 35mm i nie ma ona sama w sobie zadnego wplywu na obraz poza samym faktem dlugosci naswietlania (obraz krotko naswietlany bedzie zawsze mniej nasycony kolorami niz obraz dluzej naswietlany ale nie z powodu konstrukci migawki tylko fizyki matrycy czy filmu). Jesli sie myle, prosze mnie wyprowadzic z bledu.

No to poczytaj sobie jakie zniekształcenia wprowadza migawka szczelinowa, obiektów które sa w ruchu. Zarówno ta o przebiegu pionowym jak i poziomym.

SiD
13-12-2005, 18:36
ze tak zacytuje:

"Not Found
The requested URL //www.cdrom.pl/index.php was not found on this server."

DLa mnie to nie jest brunetka vs blondytka.

Dla mnie to jest roziwazanie tradycyjne i powszechne (rowniez w apartach pro) czyli sczelinowa vs rozwiazanie budżetowe ktore ma sowje zalety ale nadal jest tylko i wylacznie budżetowe czyli chybrydowe

Paranoja jest mowic, ze migawka zastosowana w body dla amatopra jest tak samo dobra albo nawet lepsza niz migawka stosowana w aparatach dla zawdowcow w ktorych nie ma kompromisow!

szymony
13-12-2005, 18:44
Paranoja jest mowic, ze migawka zastosowana w body dla amatopra jest tak samo dobra albo nawet lepsza niz migawka stosowana w aparatach dla zawdowcow w ktorych nie ma kompromisow!
Paranoją jst twierdzienie że migawka szczelinowa jest "the best off". Wszyskie kamery wielkoformatowe to absolutny szajs dla amatorów, bo one nie mają migawki szczelinowej.
Migawka szczelinowa w lustrach to taki sam kompromis, jak hybryda. Tyle że zastosowany dużo wcześniej.

snajper
13-12-2005, 20:48
ze tak zacytuje:

"Not Found
The requested URL //www.cdrom.pl/index.php was not found on this server."

...że tak powiem nie wiem czemu link nie działa :cry:
Wklej ten : http://www.cdrom.pl/index.php?title=Migawka_elektroniczna_vs_mechanicz na

SiD
13-12-2005, 20:56
szymony, wiec czemu D70, D70s i D50 sa jedynymi aparatami (na dodatek z najnizszej polki cenowej) ktore posiadaja taka migawke? Czemu D2X takiej nie posiada? Albo jakis 1Ds MkII? Pewnie jest jakis powod

snajper
13-12-2005, 21:11
Rzadko nowe patenty od początku działają niezawodnie. Gdzieś trzeba je sprawdzić.
Na pewno ewentualna „wpadka” w sprzęcie profesjonalnym miałaby o wiele gorsze skutki dla firmy.
Sadzę , że Nikon nie powiedział jeszcze ostatniego słowa jak chodzi o tę migawkę…

szymony
13-12-2005, 21:14
szymony, wiec czemu D70, D70s i D50 sa jedynymi aparatami (na dodatek z najnizszej polki cenowej) ktore posiadaja taka migawke? Czemu D2X takiej nie posiada? Albo jakis 1Ds MkII? Pewnie jest jakis powod

Idzie nowe, i gdzieś trza to przetestować. Czy to lepsze, czy gorsze rozwiązanie czas pokaże.
D70 też był pierwszym korpusem gdzie zastosowano iTTL. Teraz jest w wszystkich nowych konstrukcjach zarówno amatorskich, jak i tych profi.

Lolek
13-12-2005, 22:08
iTTL po raz pierwszy użyto w D2H, a w D70 po raz pierwszy jego uproszczonej wersji z pomiarem przedbłysków przez 1005-polowy RGB.

snajper, to o czym piszesz:
"w zwiazku z tym czas trwania błysku potrzebny do prawidłowego doświetlenia sceny może przekroczyć 1/500s i moze wynosić np. 1/250s.
Migawka ustawiona na 1/500s zamknie się jeszcze w trakcie trwania błysku co spowoduje nie wykorzystanie pełnej jego mocy"
dotyczy błysku pojedynczego, a ja pisałem o HSS, czyli o "rozmienieniu" pojedynczego błysku na baaardzo dużą liczbę słabych, ale ich seria trwa przez cały czas przebiegu szczeliny migawki przed filmem. Im czas krótszy, tym szczelina węższa, a więc "praktyczna" liczba przewodnia niższa. Nie mam w tej chwili pod ręką instrukcji, ale pamiętam że dla 1/8000 s ta liczba dla silnej lampy w rodzaju SB-800 wynosi zaledwie kilka (5, czy 7 - nie pamiętam).

snajper
14-12-2005, 15:49
No to sam widzisz przewagę migawki elektronicznej nad mechaniczną.
Przy elektronicznej i pojedynczym błysku realna liczba przewodnia nie spada pod warunkiem , że nie przesadzisz z krótkim czasem i to przy założeniu , że doświetlenie fotografowanej sceny wymaga bardzo dużej energii błysku. Takie warunki zdarzają się w praktyce dość rzadko. Lampą o liczbie przewodniej 7 na pewno w plenerze mniej zdziałasz niż lampą z liczbą 28 ( bo tyle będzie miała lampa o LP 40 gdy migawka o połowę skróci czas trwania jej błysku)

projacek
24-01-2008, 00:01
Trochę odświeżę temat

Niestety mi się to udało, przy około 30 tys. migawka w moim D70 odmówiła posłuszeństwa. Na początku tylko się wieszała, ale w pewnym momencie siadła na amen.

Gdzie najlepiej wysłać body, żeby mi wymienili migawkę? Aparat już dawno nie jest na gwarancji. Niewątpliwie zależy mi na czasie ponieważ jest to moje jedyne body i nie mam niczego w zastępstwie, a obecnie sprzęt jest mi potrzebny do pracy.

mini21
24-01-2008, 10:16
No to mnie trochę zmartwiłeś.
U mnie na liczniku jest już 23 tyś. klapnięć, więc wychodziło by, że jeszcze 7 tyś.
Szczerze mówiąc, to myślałem, że taka migawka starcza na jakieś 100 tyś klapnięć.

Czas zbierać na nowe body....

TaO
28-01-2008, 20:08
mini21 ale przeciez to jest sprzet tylko... jednemu dziala innemu nie, moj znajomy kupil ssamochodzik... Lewek 307 pojezdzil 400 km i mu elektronika padla, inny kupil 307 i jezdzi i nic sie nie dzieje... tak tez jest z aparatami znajomy ma pentaxa i klapal juz 130 tys fotke i nic. To nie jest regula, lepiej sie cieszyc ze dziala a nie martwic sie na zapas. Jak przestanie dzialac to bedziesz sie martwil.

mini21
28-01-2008, 21:05
mini21 ale przeciez to jest sprzet tylko... jednemu dziala innemu nie, moj znajomy kupil ssamochodzik... Lewek 307 pojezdzil 400 km i mu elektronika padla, inny kupil 307 i jezdzi i nic sie nie dzieje... tak tez jest z aparatami znajomy ma pentaxa i klapal juz 130 tys fotke i nic. To nie jest regula, lepiej sie cieszyc ze dziala a nie martwic sie na zapas. Jak przestanie dzialac to bedziesz sie martwil.

Co racja, to racja, tylko, że ja się szykowałem na zakup nowego szkła, a jeśli faktycznie jest tak, że moja migawka przetrwa jeszcze 7 tyś zdjęć, to zastanawiam się poważnie, czy ten obiektyw kupować.

TaO
28-01-2008, 23:51
Nikt nie podejmie za Ciebie decyzji, na stronie ktorej nazwa mi wypadla z czupryny przedstawiane sa wyniki po ktorej roznym człekom migawka pada... srednio po 25k wszystko dziala, srednia przy ktorej juz aparat nie klekotał to było cos okolo 75k jak sie nie myle. Mysle ze jezeli dbasz o sprzet to nie masz sie czym martwic.

Vodafone
29-01-2008, 00:19
Panowie.... Panowie.... proszę nie szerzyć defektyzmu !!! :mrgreen: