Zobacz pełną wersję : Nikkor 18-200vr czy 24-120vr f3.5-5.6G ?
Don_Sulco
02-09-2007, 12:05
Witam wszystkich uzytkownikow.
Prosze o konstruktywne opinie osob uzytkujacych w/w sprzet. Zamierzam dozbroic swojego D80 w jeden z tych obiektywow, jednak czytajac opinie na forum odnosnie tych szkiel mam duzy dylemat gdyz i opinie sa strasznie rozbiezne. Fotografuje glownie krajobrazy, tak wiec w miare szeroki kat przydalby sie ale i zoom tez czasem jest potrzebny. Dotychczas uzytkuje Sigme 17-70DC ale w momencie gdy zobaczylem fotki zrobione tym samym aparatem i zwyklym kitowym nikonem, stwierdzilem ze czas na zmiany. W gre wchodza tylko te 2 obiektywy, jak sie one spisuja?
hmmm
po pierwsze zostawił bym tą sigmę
po drugie 18-200 i 24-120 nie mają jakichś miażdżących różnic - myślę że nie zobaczysz na zdjęciu różnicy, którym obiektywem było robione...
w 18-200 nie lubię samoczynnie wysuwającego się zuma lubię zakres bo można z jednym szkłem pokryć długaśny zakres... ja bym dokupił 18-200zawsze masz dodatkowe 80 mm
Proponuje nowa Sigme 18-200 OS (stabilizacja). Jakosc optyczna lepsza od Nikkora 18-200 VR wedlug wykresow na optyczne.pl. W wersji na Nikona ma tez silnik HSM (ultradzwiekowy). Ja mam wersje na Canona z normalnym silnikiem, tez jest ok, nie jest specjalnie glosny (jest lepiej niz w Sigmie 17-70), natomiast jest szybki.
Jest sporo tanszy od Nikkora (480 euro).
Wrzuce fotki jutro (zaraz jade z dziecmi na Maislabirynth wiec nie moge teraz).
Proponuje nowa Sigme 18-200 OS (stabilizacja). Jakosc optyczna lepsza od Nikkora 18-200 VR wedlug wykresow na optyczne.pl. W wersji na Nikona ma tez silnik HSM (ultradzwiekowy). Ja mam wersje na Canona z normalnym silnikiem, tez jest ok, nie jest specjalnie glosny (jest lepiej niz w Sigmie 17-70), natomiast jest szybki.
Jest sporo tanszy od Nikkora (480 euro).
Wrzuce fotki jutro (zaraz jade z dziecmi na Maislabirynth wiec nie moge teraz).
Ale weź pod uwagę gorsze światło i dużo słabszą stabilizację (wg. wspomnianego testu na optyczne.pl). Co do ostrości, to weź pod uwagę, że była ona mierzona na Canonie 20D, a dla obiektywu Nikona na D200, który to ma dość mocny filtr AA.
Ale weź pod uwagę gorsze światło i dużo słabszą stabilizację
Liczac stopnie stabilizacji optyczni rozpoczeli od 1/60s dla Sigmy i 1/80s dla Nikkora.
Co do ostrości, to weź pod uwagę, że była ona mierzona na Canonie 20D, a dla obiektywu Nikona na D200, który to ma dość mocny filtr AA.
Co do rozdzielczosci obrazu: 20D ma 8 mpx., D200 ma 10 mpx., wiec i rozdzielczosc z definicji wyzsza.
Swiatlo dla tele faktycznie troche gorsze, 6.3 wobec 5.6.
Cena Sigmy za to nizsza.
Nie twierdze, ze Sigma jest lepsza. Oba maja swoje plusy i minusy. Pokazywalem tylko Koledze Don_sulco ewentualna tansza alternatywe.
Tansza, nie zawsze lepsza. Wydaje mi sie, ze roznica nie jest az tak mocno przekonywujaca za sigma. Nie kupuje sie tgo codziennie. Czytalem kilka testow szumkow,imo bierz 18-200..
ja mam nikona i jestem z niego zadowolony.
Ja rzekłbym nawet, że jestem bardzo zadowolony. Sprawdził się w niejednej sytuacji.
24-120 to mydelniczka, nie kupuj tego badziewia! 18-200 nie miałem, nie wypowiadam się.
tez slyszalem sporo niezdrowych opinii na temat 24-120vr. jako ze roznica miedzy 18 a 24 na poczatku jest gigantyczna, a i od 120 do 200 moze sie duzo wydazyc, uznalem ze zaryzykuje z 18-200 i przyznam ze sprawia sie swietnie, sprzedalem n18-70, sprzedalem s24-70/2.8 nawet sprzedalem n50/1.8 (ten sobie nagrabil swoja droga).
zdecydowanie polecam sprawdzic n18-200vr zanim kupisz wersje sigmy czy 24-120vr.
(..) sprzedalem n50/1.8 (ten sobie nagrabil swoja droga).
Czym sobie nagrabił?
Pewnie nie robił rano kawy, tak jak mój.
Sigma ze stabilizacja juz za jedyne 448€
http://www.topvision-online.de/details.html?item=169278957446bc6bea97cb1
pebees (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=1783) i kawy nie robil, i krawatow nie wiazal ze nie wspomne ze za dlugi dla mnie byl na cyfrze i bokeh mi sie nie podobal. gdy przestalem go uzywac calkowicie, stwierdzilem ze pora sie rozstac i pozwolic innym na przygode z 50/1.8
pn - czy miales doczynienia z nikonem 18-200 i stwierdziles ze sigma jest lepsza?
Wojteksw
04-09-2007, 08:18
W sytuacjach gdy nie ma czsu na zmianę obiektywu lub na wycieczki (ograniczenie ciężaru) Nikon 18-200 spełnia moje oczekiwania.
Don_Sulco
07-09-2007, 21:33
Dziekuje wszystkim za podpowiedzi.
Od dzis mam Nikkora 18-200VR.
Zoom robi wrazenie a i jakosc optyki lepsza od Sigmy.
Pozdr.
Nikkorraf
16-09-2007, 17:59
Co do fotografii (głównie) krajobrazowej, ja osobiście postawiłbym na stałkę (np. AF Nikkor 20 2.8 D) lub jakiś wąski zoom. Zawsze z korzyścią dla ostrości obrazu. Przy zdjęciach w "turystycznym lub reporterskim biegu" niestety zoom staje się prawie nieodzowny.