PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa Blyskowa z canona

Pawlak
01-09-2007, 10:47
Witam mam takie pytanko. Mam starą lampę błyskową od canona (nazwa lampy Canon speedlite 244T) podejdzie ona do Nikona D80 ? Sprawdzał ktoś może kiedyś ? A jak nie to można sprawdzić z pewnością niepopsucia niczego w aparacie ? :D

markB
03-09-2007, 15:46
O ile pamiętam ta lampa była do Canona T50 z lat osiemdziesiątych. IMO nie będzie działać, bo układ styków Canona jest inny niż u Nikona, można porysować stopkę aparatu. Co najwyżej można jej używać jako lampy zdalnej z fotocelą.

Jacek_Z
03-09-2007, 15:53
jak nie to można sprawdzić z pewnością niepopsucia niczego w aparacie ? :D
jak zakleisz wszystkie (poza centralnym) styki to na pewno niczego nie uszkodzisz. Zresztą nie zaklejając też zapewne nie uszkodzisz :-D Ja używałem kiedyś z powodzeniem lampy nikona SB28 na canonie 300D - czyli odwrotnie niż ty chcesz. Bez zaklejania styków i grało. Oczywiście nie działają żadne zaawansowane funkcje - TTL, zoom itp.

lampa canona będzie działała w trybach M oraz A - o ile ma te funkcje w swoim menu.

markB
03-09-2007, 17:06
Manual to chyba nie, bo to była typowo amatorska lampka posiadająca tylko włącznik i jeden przełącznik do zmiany ISO w bardzo ograniczonym zakresie.

Pawlak
07-09-2007, 15:22
Dziękuję za odpowiedzi :)