PDA

Zobacz pełną wersję : Pojedynczy flash mozliwy?

dusker
31-08-2007, 23:01
witam wszystkich,

z gory przepraszam za moze blache pytanie, ale nie moge sobie z tym poradzic.
otoz moj nikon d40 kiedy chce zrobic zdjecie z wbudowana lampa, blyska dwa razy, przedblysk+blysk wlasciwy.
a z uwagi ze w domu mam dwie stare fotocele ktore reaguja na pierwszy blysk flasha chcialbym je wykorzystac wlasnie z moim d40. i tu moje pytanie czy jest mozliwosc eliminacji tego przedblysku pomiarowego?

pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi
piotrek

Gacek80
31-08-2007, 23:08
Spróbuj wlączyć wspomaganie AF o ile jest w d40 i wtedy bowinien występować tylko błysk właściwy (pominięcie błysku modelujęcego)

Poprawcie mnie o jeżeli się myle.

Pozdrawiam

450yamaha
31-08-2007, 23:12
Ustaw tryb lampy błyskowej na normalny, teraz masz prawdopodobnie ustawiony tryb likwidowania czerwonych oczu na zdjęciach :)

Gacek80
31-08-2007, 23:14
Ustaw tryb lampy błyskowej na normalny, teraz masz prawdopodobnie ustawiony tryb likwidowania czerwonych oczu na zdjęciach :)

Też racja

dusker
31-08-2007, 23:14

mam wlaczony wlasnie tryb normalny i on blyska 2x, co prawda bardzo szybko ale dwa blyski sa rozroznialne.

Jacek_Z
31-08-2007, 23:16
nie znam mozliwości d40, ale z analogii do innych body masz dwa wyjścia (ale zastrzegam - nie wiem czy możliwe w tym modelu). Przeszukaj instrukcje body.
- praca na manualnej lampie (moc 1/1, 1/2 1/4 itd)
- pamięć błysku - zachowasz automatykę. Jest wtedy przedbłysk do TTL, ale do błysku właściwego będziesz miał duży (taki jaki chcesz) odstęp

Gacek80
31-08-2007, 23:18
Miałem podobny problem w d80 i też nie wiedziałem o co chodzi dopiero moja żona powiedziała że "ta mała lampka nie świeci" - włączyłem wspomaganie AF i "mała lampka świeci" i jest jeden błysk.

Jacek_Z
31-08-2007, 23:22
włączyłem wspomaganie AF i "mała lampka świeci" i jest jeden błysk.
Nie wiem co ma jedno do drugiego (AF do błysku). Skąd wiesz, że masz jeden błysk?

Gacek80
31-08-2007, 23:25
Może się myle ale jeżeli wspomaganie AF jest wył to pierwszy błysk pomga rozświetlić plan i złapać ostrosć a 2 błysk jest właściwy. Jeżeli się myle to przepraszam za zamieszanie.

jeżeli wspomaganie AF mam wył to rozrużniam 2 błyski

dusker
31-08-2007, 23:28
to mowicie ze jak wlacze wspomaganie af to flash bedzie blyskal tylko raz? (niestety nei jestem w stanie tego sprawdzic gdyz jestem w pracy do jutra rana)

Gacek80
31-08-2007, 23:31
Sprawdź koniecznie rano, ja też teraz nie mogę bo mi się bateria ładuje,

ale dam se lewe jajo uciąć że to jest to :mrgreen:

dusker
31-08-2007, 23:34
Sprawdź koniecznie rano, ja też teraz nie mogę bo mi się bateria ładuje,

ale dam se lewe jajo uciąć że to jest to :mrgreen:

:) no wlasnie mi sie tez laduje w domu, koniecznie sprawdze bo bardzo mnie to nurtuje i nie powiem przydaloby sie

MayQ
31-08-2007, 23:37
Nie wiem jak w D40 ale Af nie ma nic do tego. Wspomaganie lampą do AF to w canonach chyba jest. Możesz mieć włączoną redukcje czerwonych oczu i w tedy błysk do redukcji a potem własciwy bardzo zauważalne. Możesz też miec lampe ustawioną na "Rear". Pierwszy błysk to taki przedbłysk pomiarowy do zmierzenia światła a kolejny dopiero jest własciwy. A może celki ci łapią na ten szybki pomiarowy którego praktycznie nie widac przy normalnym błysku.(szybko bo szybko ale jednak ). I tu chyba Jacek_Z ma racje. Blokada błysku podobnie jak blokada ekspozycji AE-l/AF-L. Pomiar, błysk i blokada. A potem już zdjęcie z lampą bez przedbłysku który mamy zmierzony wcześniej. Jakoś tak to jest.

Jacek_Z
31-08-2007, 23:56
Może się myle ale jeżeli wspomaganie AF jest wył to pierwszy błysk pomga rozświetlić plan i złapać ostrosć a 2 błysk jest właściwy.

gacek - szkoda jaja :-D
gdzieś ci dzwoni, ale to nie to. Wspomaganie autofokusa nie ma nic wspólnego z przedbłyskiem pomiarowym. Nie wprowadzaj kolegi w błąd.
AF nie zdąży sie nastawic na przedbłysku pomiarowym - to zły wniosek.
To, że nie widzisz dwóch błysków to nie znaczy, ze ich nie ma. Po prostu sa w bardzo małym odstępie.

dusker - albo manual, albo pamięć (blokada) błysku.

dusker
01-09-2007, 01:08
dusker - albo manual, albo pamięć (blokada) błysku.

manual == tryb Manual (M) tak? jesli tak to juz to probowalem,
natomiast pamiec/blokada jeszcze nie wiem co to jest, ale sie sprobuje dowiedziec asap.

Grzybu
01-09-2007, 01:25
manual == tryb Manual (M) tak? jesli tak to juz to probowalem,
natomiast pamiec/blokada jeszcze nie wiem co to jest, ale sie sprobuje dowiedziec asap.

Chodzi o manualną lampę

Spróbuj tak:
Menu > ołówek > 14. built-in flash > manual > full power (lub co tam sobie wybierzesz)

Najlepiej wtedy pracować na trybie M (manualny dobór czasu i przysłony)
Będziesz miał wszystko pod kontrolą

Co do tych wszystkich przedbłysków to oczywiście Jacek ma 100% racji.

The Structorr
01-09-2007, 08:52
To, że nie widzisz dwóch błysków to nie znaczy, ze ich nie ma. Po prostu sa w bardzo małym odstępie.

Dokładnie, w zaawansowanych systemach TTL tych przedbłysków może być nawet kilka ale są tak krótie i w takich odstępach czasu, że ludzkie oko widzi to wszystko jako jeden błysk. Fotocela natomioast odpali przy pierwszym błysku pomiarowym. Jedyne wyjście to tryb M lub zakup fotoceli na drugi błysk (lub takiej programowalnej).

Gacek80
01-09-2007, 10:16
Macie racje koledzy :oops: sprawdziłem i się myliłem

Przepraszam wszystkich za wprowadzenie w błąd - czekam na pokute

Szybszy26
01-09-2007, 10:28
Jak już koledzy napisali. Lampa na manuala. Przebłyski to pomiar TTL. Ustaw Flash Mode na Manual i powinno być oki.

thor88
01-09-2007, 10:34
Gacek... nie pokuta tylko czekamy na foto odciętego lewego jaja:) obiecałeś :):)

dusker
01-09-2007, 16:34
Panowie wrocilem z pracy i siadlem do aparatu i tak:

w menu nie mam takiej pozycji jak lampa blyskowa
natomiast w tym menu takim na wyswietlaczu (nie wiem jak to okreslic) mam do wyboru 3 tryby lampy
*zwykly
*redukcja czerwonych oczu
*na zamkniecie migawki

i zaden z tych trybow nie generuje pojedynczego blysku tylko minimum dwa (wlasciwy + przedblysk)

ma ktos jeszcze jakis pomysl?

Jacek_Z
01-09-2007, 16:53
w menu nie mam takiej pozycji jak lampa blyskowa
na pewno nie ma?
masz menu skrócone czy rozszerzone? Jak skrócone - zmień na pełne i wtedy poszukaj.

dusker
01-09-2007, 17:17
no wlasnie szukam szukam i nic:( jest olowek jest tam jakies 6 pozycji ale zadna nie ma niz zwiazanego z lampa blyskowa...

Jacek_Z
01-09-2007, 17:23
Chyba powinno być wiele więcej niż 6 pozycji. Masz zapewne menu skrócone. Rozwiń.
poszukaj w instrukcji body, ja jej nie mam i cie nie poprowadze precyzyjniej.

Grzybu
01-09-2007, 18:28
Może to pomorze

http://www.dpreview.com/reviews/NikonD40/page11.asp

Albo prościej:
kluczyk > CSM / Setup menu > Full

dusker
01-09-2007, 18:29
Chyba powinno być wiele więcej niż 6 pozycji. Masz zapewne menu skrócone. Rozwiń.
poszukaj w instrukcji body, ja jej nie mam i cie nie poprowadze precyzyjniej.

no faktycznie jest!! dzieki wielkie wszystkim za pomoc!
Jacku jak tylko bedziesz w warszawie to zapraszam na piwo:)