Zobacz pełną wersję : Pojedynczy flash mozliwy?
witam wszystkich,
z gory przepraszam za moze blache pytanie, ale nie moge sobie z tym poradzic.
otoz moj nikon d40 kiedy chce zrobic zdjecie z wbudowana lampa, blyska dwa razy, przedblysk+blysk wlasciwy.
a z uwagi ze w domu mam dwie stare fotocele ktore reaguja na pierwszy blysk flasha chcialbym je wykorzystac wlasnie z moim d40. i tu moje pytanie czy jest mozliwosc eliminacji tego przedblysku pomiarowego?
pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi
piotrek
Spróbuj wlączyć wspomaganie AF o ile jest w d40 i wtedy bowinien występować tylko błysk właściwy (pominięcie błysku modelujęcego)
Poprawcie mnie o jeżeli się myle.
Pozdrawiam
450yamaha
31-08-2007, 23:12
Ustaw tryb lampy błyskowej na normalny, teraz masz prawdopodobnie ustawiony tryb likwidowania czerwonych oczu na zdjęciach :)
Ustaw tryb lampy błyskowej na normalny, teraz masz prawdopodobnie ustawiony tryb likwidowania czerwonych oczu na zdjęciach :)
Też racja
mam wlaczony wlasnie tryb normalny i on blyska 2x, co prawda bardzo szybko ale dwa blyski sa rozroznialne.
nie znam mozliwości d40, ale z analogii do innych body masz dwa wyjścia (ale zastrzegam - nie wiem czy możliwe w tym modelu). Przeszukaj instrukcje body.
- praca na manualnej lampie (moc 1/1, 1/2 1/4 itd)
- pamięć błysku - zachowasz automatykę. Jest wtedy przedbłysk do TTL, ale do błysku właściwego będziesz miał duży (taki jaki chcesz) odstęp
Miałem podobny problem w d80 i też nie wiedziałem o co chodzi dopiero moja żona powiedziała że "ta mała lampka nie świeci" - włączyłem wspomaganie AF i "mała lampka świeci" i jest jeden błysk.
włączyłem wspomaganie AF i "mała lampka świeci" i jest jeden błysk.
Nie wiem co ma jedno do drugiego (AF do błysku). Skąd wiesz, że masz jeden błysk?
Może się myle ale jeżeli wspomaganie AF jest wył to pierwszy błysk pomga rozświetlić plan i złapać ostrosć a 2 błysk jest właściwy. Jeżeli się myle to przepraszam za zamieszanie.
jeżeli wspomaganie AF mam wył to rozrużniam 2 błyski
to mowicie ze jak wlacze wspomaganie af to flash bedzie blyskal tylko raz? (niestety nei jestem w stanie tego sprawdzic gdyz jestem w pracy do jutra rana)
Sprawdź koniecznie rano, ja też teraz nie mogę bo mi się bateria ładuje,
ale dam se lewe jajo uciąć że to jest to :mrgreen:
Sprawdź koniecznie rano, ja też teraz nie mogę bo mi się bateria ładuje,
ale dam se lewe jajo uciąć że to jest to :mrgreen:
:) no wlasnie mi sie tez laduje w domu, koniecznie sprawdze bo bardzo mnie to nurtuje i nie powiem przydaloby sie
Nie wiem jak w D40 ale Af nie ma nic do tego. Wspomaganie lampą do AF to w canonach chyba jest. Możesz mieć włączoną redukcje czerwonych oczu i w tedy błysk do redukcji a potem własciwy bardzo zauważalne. Możesz też miec lampe ustawioną na "Rear". Pierwszy błysk to taki przedbłysk pomiarowy do zmierzenia światła a kolejny dopiero jest własciwy. A może celki ci łapią na ten szybki pomiarowy którego praktycznie nie widac przy normalnym błysku.(szybko bo szybko ale jednak ). I tu chyba Jacek_Z ma racje. Blokada błysku podobnie jak blokada ekspozycji AE-l/AF-L. Pomiar, błysk i blokada. A potem już zdjęcie z lampą bez przedbłysku który mamy zmierzony wcześniej. Jakoś tak to jest.
Może się myle ale jeżeli wspomaganie AF jest wył to pierwszy błysk pomga rozświetlić plan i złapać ostrosć a 2 błysk jest właściwy.
gacek - szkoda jaja :-D
gdzieś ci dzwoni, ale to nie to. Wspomaganie autofokusa nie ma nic wspólnego z przedbłyskiem pomiarowym. Nie wprowadzaj kolegi w błąd.
AF nie zdąży sie nastawic na przedbłysku pomiarowym - to zły wniosek.
To, że nie widzisz dwóch błysków to nie znaczy, ze ich nie ma. Po prostu sa w bardzo małym odstępie.
dusker - albo manual, albo pamięć (blokada) błysku.
dusker - albo manual, albo pamięć (blokada) błysku.
manual == tryb Manual (M) tak? jesli tak to juz to probowalem,
natomiast pamiec/blokada jeszcze nie wiem co to jest, ale sie sprobuje dowiedziec asap.
manual == tryb Manual (M) tak? jesli tak to juz to probowalem,
natomiast pamiec/blokada jeszcze nie wiem co to jest, ale sie sprobuje dowiedziec asap.
Chodzi o manualną lampę
Spróbuj tak:
Menu > ołówek > 14. built-in flash > manual > full power (lub co tam sobie wybierzesz)
Najlepiej wtedy pracować na trybie M (manualny dobór czasu i przysłony)
Będziesz miał wszystko pod kontrolą
Co do tych wszystkich przedbłysków to oczywiście Jacek ma 100% racji.
The Structorr
01-09-2007, 08:52
To, że nie widzisz dwóch błysków to nie znaczy, ze ich nie ma. Po prostu sa w bardzo małym odstępie.
Dokładnie, w zaawansowanych systemach TTL tych przedbłysków może być nawet kilka ale są tak krótie i w takich odstępach czasu, że ludzkie oko widzi to wszystko jako jeden błysk. Fotocela natomioast odpali przy pierwszym błysku pomiarowym. Jedyne wyjście to tryb M lub zakup fotoceli na drugi błysk (lub takiej programowalnej).
Macie racje koledzy :oops: sprawdziłem i się myliłem
Przepraszam wszystkich za wprowadzenie w błąd - czekam na pokute
Szybszy26
01-09-2007, 10:28
Jak już koledzy napisali. Lampa na manuala. Przebłyski to pomiar TTL. Ustaw Flash Mode na Manual i powinno być oki.
Gacek... nie pokuta tylko czekamy na foto odciętego lewego jaja:) obiecałeś :):)
Panowie wrocilem z pracy i siadlem do aparatu i tak:
w menu nie mam takiej pozycji jak lampa blyskowa
natomiast w tym menu takim na wyswietlaczu (nie wiem jak to okreslic) mam do wyboru 3 tryby lampy
*zwykly
*redukcja czerwonych oczu
*na zamkniecie migawki
i zaden z tych trybow nie generuje pojedynczego blysku tylko minimum dwa (wlasciwy + przedblysk)
ma ktos jeszcze jakis pomysl?
w menu nie mam takiej pozycji jak lampa blyskowa
na pewno nie ma?
masz menu skrócone czy rozszerzone? Jak skrócone - zmień na pełne i wtedy poszukaj.
no wlasnie szukam szukam i nic:( jest olowek jest tam jakies 6 pozycji ale zadna nie ma niz zwiazanego z lampa blyskowa...
Chyba powinno być wiele więcej niż 6 pozycji. Masz zapewne menu skrócone. Rozwiń.
poszukaj w instrukcji body, ja jej nie mam i cie nie poprowadze precyzyjniej.
Może to pomorze
http://www.dpreview.com/reviews/NikonD40/page11.asp
Albo prościej:
kluczyk > CSM / Setup menu > Full
Chyba powinno być wiele więcej niż 6 pozycji. Masz zapewne menu skrócone. Rozwiń.
poszukaj w instrukcji body, ja jej nie mam i cie nie poprowadze precyzyjniej.
no faktycznie jest!! dzieki wielkie wszystkim za pomoc!
Jacku jak tylko bedziesz w warszawie to zapraszam na piwo:)