PDA

Zobacz pełną wersję : Nowość TUMAX do MAKRO !!

vasco5
31-08-2007, 17:04
Witm
nie wiem czy widzieliście ale w sklepie foto-tip ukazałsię nowy Tumax
ale składający się z dwóch części...
część bazowa czyli 880ka
i cos w stylu ringlight podlączana do 880ki...

http://foto-tip.pl/aukcje/tumax/Tumax_makro_nikon1.jpg

odłączając ringlighta mamy normalną lampę 880kę...
co o tym sądzicie ??

karlik10
03-09-2007, 14:41
wszystko ok tylko cena mogłą by byc w granicy 500- 400 a nie prawie 600zł

xmaniekx
03-09-2007, 15:31
Jak dla mnie wypas!

Cena tez bardzo dobra :)

Grześ Pseudonim
03-09-2007, 15:58
Vasco, możesz podać dokładnego linka do strony z tym produktem? Nie potrafię tego znaleźć.

vasco5
03-09-2007, 16:07
www.foto-tip.pl

niestety w sklepie tegodo Nikona nie ma ale jest do Canona...
http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?products_id=904
do Nikona można obejżeć na Allegro ale nie można umieszczać linków do aukcji...

Grześ Pseudonim
04-09-2007, 21:12
No to albo jestem ślepy albo nie rozróżniam "C" od "N", bo przejrzałem wszystkie przedmioty sprzedawane przez foto-tip na allegro i nie znalazłem ring-flasha do Nikona :(

Zakaz podawania linków do allegro dotyczy jedynie działu "sprzedam", więc prośba - podaj w tym wątku albo na PW link do auckji, którą masz na myśli ...

ozzy
04-09-2007, 21:29
a czy przypadkiem wersja dla Nikona nie ma statusu coming soon? bo coś mi takiego się kojarzy, ale nie wiem czy to nie o lampie sigmy...

vasco5
05-09-2007, 13:58
http://www.allegro.pl/item239562438_lampa_tumax_880_lampa_makro_nikon_d8 0_d200_d40.html

Grześ Pseudonim
05-09-2007, 15:19
Dzięki:-D

Jutro idę do okulisty:-?

milo_ja
05-09-2007, 16:09
A można to jakoś pożenić z SB-800? Tzn. wziąć samego ringa i podpiąć do SB-800, albo bezpośrednio do stopki.

Robin1974
06-09-2007, 14:22
Mam pytanie:
ktos robil juz zdjecia ta lampa?
nie mowiac o testach porownawczych z SB29... ;)

Pumba
07-09-2007, 08:22
czy ktos zna zasade dzialania tej lampy do makro? jak tak patrze to wyglada jakby ta do makro byla na fotocele :P bo jest "nasadka" na palnik lampy czy mi sie tylko wydaje? :) jezeli tak to byloby naprawde cool bo najprawdopodobniej daloby sie ja podpiac do sabinek :) a takze innych lamp starszego typu :) ( chodzi o link z foto-tipa bo juz na allegro umiescili troszeczke inny obrazek :/ )

czekamy na pierwsze relacje i testy :) czy to jest rzeczywiscie uzyteczne :P i warte ceny :)

no i pytanie bo wyglada dosyc grubo.. wiadomo jezeli ktos ostrzy z 10cm a ta lampa ma 5cm to chyba lepiej zbudowac dyfuzor :P

Mata_Hari
19-09-2007, 00:19
Przyłączę się do tematu.
Jestem makromaniaczką, ale od czasu do czasu potrzebowałabym też lampy do zrobienia kilku zdjęć po koleżeńsku komuś na jakiejś uroczystości, w kościele, czy rodzince. Czy ten Tumax 880, jest jakąś sensowną alternatywą dla Sabinek, nadawałby się do tego, czy mam go sobie od razu odpuścić?
Wiem, że Sb-800 jest najlepsza jako zwykła lampa, ale nie mam tyle kasy, a ten Tumax, jeśli byłby sensowny, pozwoliłby mi połączyć dwie lampy w jednej. Byłoby to dla mnie super rozwiązanie.
Co bym straciła kupując go, a nie Sb-800, czy 600? (Niech mi ktoś napisze choć tak po krótce jakie są różnice, bo ja w temacie lamp jestem zielona i czytanie suchych danych nic mi nie da, bo zewn. lampy nigdy nie miałam.)

Z góry dziękuję za odpowiedź.

vasco5
19-09-2007, 00:32
no do zdjec zwyklych to juz wiele bylo testów tego tumaxa i wychodzi beznadziejnie w porównaniu do sb-600

Goniu
01-10-2007, 00:51
Witam
Nabyłem ostatnio w/w lampę, krótko streszczę moje odczucia co do niej:
Po pierwsze lampa "matka" ma czasami problemy z TTLem mało jej używam więc tego bardzo nie odczuwam, jeśli ktoś ma tylko wbudowaną to alternatywa naprawdę super (odchylany palnik).
Moc głównej lampy oceniam na średnią, jeśli pomieszczenie jest wysokie lampa ma problem, dorzucając do tego jeszcze błędy pomiaru TTL to już robi się katastrofa. Radą na błędny pomiar jest manualne wyzwolenie przed błysku pomiarowego i wtedy jest OK.
Pierścień makro: tu problem z TTLem nie występuje, bardzo mocne palniki, przy odległości do odwzorowania 1:1 można strzelać 1/500 s z f przymkniętym do 32 na ISO 200 i śmiało stwierdzam że ma jeszcze trochę zapasu mocy.
Lampa nasadzana jest na pierścień wcześniej wkręcony w miejsce filtra duża średnica lampy pozwala czasami wziąć ją po prostu w rękę i dosunąć do obiektu gdy chcemy uzyskać mniejszy stopień odwzorowania, a duże GO i nie wcina sie w kadr. W pierścieniu są 2 planiki i 2 diody pomocnicze dla AF. Każdy palnik z osobna ma swój własny wyłącznik główna lampa również (może błyskać lub nie przy makro). Lampa ma dobre mocowanie do pierścienia, można nią dowolnie obracać bez ruszania pierścienia w gwincie.
Zapomniałem dodać, pierścień makro nie jest wyzwalany przez fotocele.

Reasumując:
Dla makro-amatora lampa rewelka bdb doświetla ma odpowiednią temperaturę barwową WB na słoneczko i ciacha miodzio. Co do głównej lampy jest to tylko dodatek do pierścienia który służy bardziej za zasilacz niż lampę którą by można gdzieś jeszcze wykorzystać, ale jest dużo lepsza od wbudowanej i z dyfuzorkiem można jeszcze trochę doświetlać Makro. Cena troszkę wygórowana.

Moje doświadczenia opierają się na body D50 z Sigma 105/2.8 makro.

Wszystkie ostatnio dodane przeze mnie fotki do działu makro były zrobione tą lampą.
Można obejrzeć, mogę zrobić jakieś testy na życzenie.

Miało być krótko ;)
pozdrawiam

Goniu
11-10-2007, 15:59
witam ponownie,
Powracając do tematu chciałem coś dodać:
po przeskoczeniu z d50 na d200 lampa działa jak należy, nie mówie że jest to 100% współpraca ale na podstawowe właściwości lampy można liczyć, nawet strobo wyzwalany z puszki działa ale za to światło modelujące już nie...
Jedna rzecz którą zauważyłem ważna dla posiadaczy Tamrona 90 macro będą zawiedzeni, gdyż przy odwzorowaniu 1:1 i przymknięciu przysłony do min, w tym wypadku pucha pokazuje f/64 i lampa niestety nie błyska, dopiero po skorygowaniu do f/34 (max jeśli dobrze pamiętam) wyzwala błysk. Ta przypadłość występuje w D50 z 200 niestety już nie miałem przyjemności sprawdzić.

Pozdrawiam

Mata_Hari
13-10-2007, 00:03
A czy jest tu może ktoś, kto używa jej razem z D80 i mógłby napisać parę słów?

mar22
17-10-2007, 12:57
Witam

Jestem tu nowy i również mam pytanie do użytkowników (lub osób mających styczność) tej lampy,
otóż mam obiektyw o średnicy filtra 82 mm, czy w związku z tym po dokupieniu odpowiedniej przejściówki
będzie można swobodnie jej używać bez obaw o winietowanie?

z góry dzięki za odp.

pzdr.
marcin

Garnett
18-10-2007, 07:16
82mm ????? jestes tego pewien ????Co to w takim razie jest ???? Teleskop ???? to jest lampa do makro a obiektywy do makro maja w sumie niewielkie srednice.
Nie wiem czy jak kupisz redukcje do filtra to nie bedzie Ci ta redukcja lub sam korpus lampy wchodzil w kadr

Goniu
18-10-2007, 08:00
Witam

Jestem tu nowy i również mam pytanie do użytkowników (lub osób mających styczność) tej lampy,
otóż mam obiektyw o średnicy filtra 82 mm, czy w związku z tym po dokupieniu odpowiedniej przejściówki
będzie można swobodnie jej używać bez obaw o winietowanie?

z góry dzięki za odp.

pzdr.
marcin

Napisz co to za obiektyw, bo tez jestem bardzo ciekaw...

darko
18-10-2007, 08:20
Podejrzewam że chodzi o sigmę którą kolega ma w stopce ale ona z macro to za dużo współnego nie ma wg mnie

mar22
18-10-2007, 08:31
Sprzedałem swojego kiciaka, bo był fatalny i kupiłem sigmę: http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/59 (tak jak mam w opisie), jest wolniejsza (AF) ale generalnie obraz dużo lepszy.
W sumie to średnica szkła jest niewielka, wokół niego do krawędzi jest mnóstwo przestrzeni i na pierwszy rzut oka
nie powinno być problemu, ale wolę spytać bo fachowcem w tej dziedzinie nie jestem i nie mam kompletnie doświadczenia jeśli chodzi o makro, a już w ogóle jeśli chodzi o lampy błyskowe do makro - a chcę i w tym temacie spróbować swojego szczęścia :)

Wydatek kilkuset złotych na sprzęt, który będzie psuł foty, nie bardzo mi się podoba :(

darko
18-10-2007, 08:47
Ten obiektyw jest tylko z nazwy macro, skala odwzorowania 1:3,8 czyli taka jak w moim tamronie 28-75
Jeżeli chcesz się bawić w makro to polecam nikona 105 macro lub warianty budżetowe: tamron lub tokina
wszystkie ze skalą odwzorowania 1:1, na twoim miejscu zainwestował bym najpierw w obiektyw
a dopiero potem w lampę

Goniu
18-10-2007, 08:50
zgadzam się z darko29

mar22
18-10-2007, 09:01
nie no macie racje :) ten dopisek MACRO przy nim to chyba dla jaj jest :)

na razie nie stać mnie na taki wydatek :( zamierzam używać tulejek dystansowych, nie wiem
jednak jak one się sprawdzą (koszt niewielki - 65 zl), ale to chyba nie ten wątek aby o nich rozprawiać :)
są jeszcze soczewki raynoxa, ale z tego co wiem to nie źle winietują :(

ale tą 105 nikona się zainteresuję, mówicie że dobrze się sprawdza w makro? :)

Garnett
18-10-2007, 09:08
Goniu - opis ma w stopce i tam podaje co to za szkielko i jak sprawdzilem na optyczne.pl to rzeczywiscie ma taka nietypowa srednice - kudre nawet jest szerszy od mojego 80-200 niewiarygodne ale prawdziwe

pdzran
18-10-2007, 09:09
nie no macie racje :) ten dopisek MACRO przy nim to chyba dla jaj jest :)

na razie nie stać mnie na taki wydatek :( zamierzam używać tulejek dystansowych, nie wiem
jednak jak one się sprawdzą (koszt niewielki - 65 zl), ale to chyba nie ten wątek aby o nich rozprawiać :)
są jeszcze soczewki raynoxa, ale z tego co wiem to nie źle winietują :(

ale tą 105 nikona się zainteresuję, mówicie że dobrze się sprawdza w makro? :)

O szklach macro bylo wiele, najlepiej jak przejrzysz te watki oraz dzial z fotkami macro - zobaczysz jakie sa szkla i jakie z nich mozna zrobic fotki , przy czym musisz wziac poprawke na to , ze wiele zalezy od Fotografujacego.
Do tego zorientujesz sie co ewentualnie dokupic jako dodatek - pierscienie, soczewke, mieszek itp.

Goniu
18-10-2007, 09:18
Goniu - opis ma w stopce i tam podaje co to za szkielko i jak sprawdzilem na optyczne.pl to rzeczywiscie ma taka nietypowa srednice - kudre nawet jest szerszy od mojego 80-200 niewiarygodne ale prawdziwe

Jakoś mi przechodzi przez myśl że gdy pisałem post nie miał jeszcze stopki :)

mar22
18-10-2007, 09:21
nie no zanim napisałem pierwszego posta to pierwsze co zrobiłem to umieściłem opis sprzętu w stopce co by nie pisać tego co chwilę :) :)

Goniu
18-10-2007, 09:25
nie no zanim napisałem pierwszego posta to pierwsze co zrobiłem to umieściłem opis sprzętu w stopce co by nie pisać tego co chwilę :) :)

no więc moja uwaga musiała być rozproszona jakąś kobietą albo fajnym autem ;)