Zobacz pełną wersję : Toshiba 227 a Nikon D40x
nickname
31-08-2007, 12:10
Właśnie znalazłem u dziadka w szafie :mrgreen: lampę błyskową Toshiba 227. Mam pytanie, czy ktoś miał styczność z tą lampą i zna jakieś jej parametry techniczne oraz czy mogę ją bezpiecznie podpiąć do mojego Nikona.
PS Czy Nikon D40x ma jakieś zabezpieczenia przed zbyt wysokim napięciem na stopce?
MarzycielPL
31-08-2007, 15:07
Ja bym nie podpinal;/ szkoda gwarancji...
Mam taka sama i podpinalem ja do D70s. Zero problemow.
No moze po za jednym, za dlugo mi sie ladowala, wiec przerobilem
ja na baterie 9V :D Teraz laduje sie ze 3 min i wali na fulla :)
Za to wspaniale fotki wychodza :mrgreen:
nickname
31-08-2007, 19:46
A wiesz może jakie ta lampa ma napięcie na stopce? W instrukcji Nikona pisze że napięcia powyżej 250V mogą coś uszkodzić, a nie chciał bym tego.
stara lampa to duże pradopodobieństwo wysokiego napięcia na stopce... więc radziłbym nie podpinać. chyba że niestraszne Ci sfajczenie obwodów aparatu;)
radziłbym raczej odpalać przez fotocelę
http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html#nikon250
tu są napięcia na stopkach. Twojej lampy w wykazie nie ma. Ale żadna z lamp Toshiby nie ma 250V. W ogóle prawie żadna lampa nie ma tyle, a wykazie sa prawie same starocie. Naprawdę obawy większości są mocno na wyrost i jeśli body wytrzymuje 250V to bym sie nie bał. Uważać muszą np posiadacze amatorskich canonów, które mają dopuszczalne niższe napięcia. Nikony pod tym względem są dość bezpieczne.
Miałem kiedyś laką lampę, z aparatami manualnymi pracowła b. fajnie. Mierzyłem napięcie na jej stopce - ma ok. 250 V, więc stosowanie jej do cyfry jest raczej ryzykowne. Jeśli masz znajomego elektronika, niech dobuduje Ci do tej lampy system wyzwalania oparty np. na triaku ( czy podobnym elemencie - koszt kilka złotych + zachęta dla elektronika). Takich schematów w sieci było sporo. Aparat będzie bezpieczny, a Ty możesz przy tej lampie pracować w manualu
nickname
02-09-2007, 15:27
Dzięki za odpowiedzi, chyba jednak się wstrzymam z uzywaniem jej i poczekam na SB-400, ew. SB-600.
tatusiek
15-05-2008, 12:46
Gdzie w instrukcji jest napisane że wytrzymują 250V? Mam starą lampę (Cullmann 30T) jeszcze po Zenicie i pomierzyłem napięcie na stopce i wacha się między 160 - 210V (powyżej 200 rośnie na chwilkę zaraz po błysku w trakcie ładowania, potem spada do 16(X)V i się raczej utrzymuje) i zastanawiam się czy podpinać do D40?
Co Wy na to?
Poprawka: Znalazłem na stronie 100 instrukcji i dodatkowo potwierdziłem w call center:)
Podpinam i zobaczymy:)
:D Działa jak burza :D