PDA

Zobacz pełną wersję : Ustawienia w D50 ?

krisis
31-08-2007, 11:50
Witam, na początku proszę o wyrozumiałość bo mam od kilku dni D50 i zaznacze że jest to moja pierwsza lustrzanka.
Mam kilka pytań co do ustawień w D50, jeśli mi ktoś podpowie ja je poustawiać będę bardzo wdzięczny.

1. Czy w programie P da się ustawić żeby lampa sama się podnosiła jeśli będzie taka potrzeba bo w Auto sama się podnosi w zależności od potrzeb a w programie P miga że trzeba ją podnieść samemu, jak to zrobić ???

2. Jaki najlepiej ustawić AF ???
- Single Area
- Dynamic Area
- Closet Subject

3. Jaki najlepiej ustawić pomiar światła ???
- Matrix
- Centerweig
- Spot

4. Jak ustawić i czy się da żeby zdjęcia były numerowane kolejno nie zależnie czy się wykasuje czy nie tzn. jak skasuje zdjęcia z karty żeby numeracja następnych szła dalej.

5. Ze względu na kartę 1 GB, zdjęcia robię w jpg, powiedźcie mi czy duża strata jakości pomiędzi FINE a NORMAL, bo w ilości mieszczących się zdjęć na karcie jest duża ???

Proszę nie pisać weź instrukcję lub cykaj i ucz się bo zależy mi na odpowiedziach doświadczonych użytkowników którzy te ustawienia sprawdzili u siebie a z opisem w instrukcji to jest różnie w praktyce.
Z góry dziękuję.
Krzysztof.

AndrzeY
31-08-2007, 11:57
chyba nikt ci tu nie pomoże jak ustawić nalepszy pomiar światła, czy af (niema satałych najlepszych ustawień)wszystko zalezy od warunków w jakich chesz zrobić zdjecie najlepiej poprzeglądaj forum i poczytaj co i jak, albo ustaw pokretło na zielonym aparacie wtedy aparat sam dobierze najlepsze paramertry.

Kyo
31-08-2007, 11:57
u siebie na stronie masz ladne zdjecia a o takie rzeczy sie pytasz?:P
skoro napisales ze nei chcesz czytac instrukcji to ok, ale w niej tez duzo znajdziesz.

-program P ustawia za ciebie migawke i przyslone,ty mozesz ustawic iso i inne *******y. Lampe podnosisz sam.
A bynajmniej mi nigdy nie zalezalo zeby sie sama podnosila. bo wtedy mi pieprzyla zdjecie.

-1. do obiektow nieruchomych
2. do obiektow w ruchu (dodatkowo ustawiasz af c)
3. ogniskuje na najblizszym obiekcie

-wedle uznania.ja uzywam w zaleznosci od nasilenia swiatla i tego co chce zrobic.
pozatym jak wcisniesz przycisk ze znakiem zapytania, aparat ci podpowie co do czego sluzy.

-da sie ustawic: file no. seq - na on (wlacz rozszerzone menu jezeli jeszcze tego nie zrobiles)

-jezeli nie bedziesz drukowal zdjec w duzych formatach mozesz ustawic sobei nawet najnizsza. Skoro i tak nie rusza sie z komputera

krisis
31-08-2007, 12:25
u siebie na stronie masz ladne zdjecia a o takie rzeczy sie pytasz?:P

robiłem hybrydą a w niej było wszystko prostsze.

Najbardziej mi żależy abyście mi doradzili w jakich warunkach jaki pomiar światła się sprawdza.
- Matrix
- Centerweig
- Spot

krisis
31-08-2007, 12:44
-da sie ustawic: file no. seq - na on (wlacz rozszerzone menu jezeli jeszcze tego nie zrobiles)

Może to głupie ale ja tego nie mogę znaleść, a druga rzecz jak ustawić aby po wciśnięciu przeglądania zdjęć był jedno na całym wyświetlaczu a nie 4 ???
Przepraszam za głupie pytania ale cóż mam zrobić jak tego nie mogę znaleść.

piotr w
31-08-2007, 12:55

Najbardziej mi żależy abyście mi doradzili w jakich warunkach jaki pomiar światła się sprawdza.
- Matrix
- Centerweig
- Spot

Akurat to jest dobrze wytłumaczone w instrukcji z przykładami, również wybór rodzaju AF.

Ustawień tych dokonuje się w zależności od sytuacji i efektu jaki się chce osiągnąć. Nie ma więc złotego środka.

specjal
31-08-2007, 12:56
nie wierze ze nie jestes w stanie metodą prób i błędów dojść do tego aby
samemu sobie odpowiedzieć na swoje pytania

pomiar swiatła musisz sobie też w różnych warunkach popróbować, nie kasuj
zdjęcia po obejżeniu go na wyświetlaczu aparatu, na monitorze może sie okazać
że wcale nie jest za ciemne.. (przykładowo)

pozdrawiam

piotr w
31-08-2007, 13:07
nie wierze ze nie jestes w stanie metodą prób i błędów dojść do tego aby
samemu sobie odpowiedzieć na swoje pytania

pomiar swiatła musisz sobie też w różnych warunkach popróbować, nie kasuj
zdjęcia po obejżeniu go na wyświetlaczu aparatu, na monitorze może sie okazać
że wcale nie jest za ciemne.. (przykładowo)

pozdrawiam

Nie mając podstawowej wiedzy o zasadach użycia poszczególnych trybów pomiaru światła, można się tak bawić i ze dwa tygodnie. Chodzi jednak o to, że to zagadnienie jest w insrukcji obsługi dobrze wyjaśnione.

piotr w
31-08-2007, 13:10
Może to głupie ale ja tego nie mogę znaleść, a druga rzecz jak ustawić aby po wciśnięciu przeglądania zdjęć był jedno na całym wyświetlaczu a nie 4 ???
Przepraszam za głupie pytania ale cóż mam zrobić jak tego nie mogę znaleść.

Zamiast zasypywać nas masakryczną ilością pytań na tematy, które po przeczytaniu instrukcji są oczywiste, może jednak warto poświęcić tę godzinkę lub dwie i ją przeczytać.

michal8791
31-08-2007, 13:29
Jesli chodzi o przegladanie zdjec na wyswietlaczu ( jedno lub kilka naraz na wyswietlaczu) to instrukcja, strona 51 do 55.
Menu, zmiana z prostego na szczegolowe to instrukcja strona 69 na samej gorze
Jesli chodzi o format zapisu zdjec fine czy normal to ja uzywam RAW a raczej NEF na 1 GB miesci sie 133 zdj i to mi wystarcza a zawsze cos mozna poprawic w PSie. Co do pomiaru swiatła to masz to opisane na stronie 96. Ustawienie AF strona 89.

ZYCZE (LUB ZYCZYMY) PRZYJEMNEJ LEKTURY

david555
31-08-2007, 13:56

- Matrix
- Centerweig
- Spot

Chcesz, żeby Ci wyłożyć podstawy fotografii? Tak to nie ma i będziesz musiał zajrzeć do książek.;)

roback
31-08-2007, 18:22
Gdzieś widziałem taki napis: jeśli wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obslugi-prawo Murphy'ego. Jeśli juz bylo, to sorry - dzisiaj przecena wishkey w lidlu.