Zobacz pełną wersję : D 70s Pomoc dla zielonego.....
Witam !!!!!
Chciałem się pobawić w Vobisie aparatem i tu nastała klapa , nie wiedziałem jak sie zabrać do sprzetu .Właczyłem zasilanie a w aparacie nie było karty Przy nacisnięciu wyzwalacza wyskoczyła lampa , tak ma być jak jest ustawiona , ustawione było na pełna automatyke zielony kolor i nic mi nie działało ani zum ani zmiana parametrów naświetlania , wiec mam do Was pytanie czy w aparacie ma być karta pamięci aby wszystko działało i na co nastawić na początek aby wszystko działało i mozna zobaczyć ustawienia zmiane czasu , przysłony jak zachowuje sie ustawienie ostrosci , dodam ze ukazywał mi się przy włączonym aparacie a także po wyłączeniu taki znaczek co nie wiem o co chodzi - E- Nie mam instrukcji po polsku ani nie wiem skąd mozna ja zdobyć aby poznać ten aparat . Czekam na Wasze cenne uwagi co mi pozwola ponownie sie udać do Vobisu i popstrykać sprzętem i poznać go przed zakupem .
Pozdrawiam wszystkich
W aparacie musi być karta, lub musi być podłączony do kompa, a na nim zainstalowany NC.
Na zielonym błyskograt sam sie otwiera jak jest za ciemno.
Symbol E to tak jak w niektórych analogach mówi że nie ma filmu, czyli karty.
To normalne. A dlaczego nie włożyli Ci karty do testowania ? Przecież w std. zestawie jest przynajmniej jakaś mała, ale zawsze...
Bez karty nie będzie działać prawie nic, tak już jest i to normalne.
Lampa wyskakuje automatycznie przy większości programów tematycznych.
To też normalne zachowanie. Nie wyskakuje na programach M-A-S-P.
Musisz więc testować z kartą bo inaczej to nie ma żadnego sensu.
pozdrawiam, Marek
Symbol E to tak jak w niektórych analogach mówi że nie ma filmu, czyli karty.
To normalne. A dlaczego nie włożyli Ci karty do testowania ? Przecież w std. zestawie jest przynajmniej jakaś mała, ale zawsze...
Bez karty nie będzie działać prawie nic, tak już jest i to normalne.
Lampa wyskakuje automatycznie przy większości programów tematycznych.
To też normalne zachowanie. Nie wyskakuje na programach M-A-S-P.
Musisz więc testować z kartą bo inaczej to nie ma żadnego sensu.
pozdrawiam, Marek
Wyszło to z niewiedzy teraz wiem ze bede chciał przy nastepnym podejsciu aby mi włożyli karte
"Wyszło to z niewiedzy teraz wiem ze bede chciał przy nastepnym podejsciu aby mi włożyli karte"
No cóż... Brawo obsługa Vobisu...
A ja myślałem że Oni żyją ze sprzedaży i klientowi pomogą zakupić, pomogą zrozumieć, powiedzą co trzeba aby zadziałało :D
Nie miej żalu do siebie, niewiedzy nie należy się wstydzić. Każdy kiedyś zaczyna.
To obsługa sklepu przy sprzedaży powinna dołożyć starań aby zaprezentować produkt w pełni funkcjonalny. W twoim przypadku zachowali się jak hipermarket.
pzdr., M.
jeżeli założone jest kitowe szkło zum (zoom) musi działać nawet jak w aparacie nie ma baterii :mrgreen: - jest po prostu manualny czyli ustawiany pierścieniem na obiektywie. D70s ostrzy bez karty pamięci. Cała reszta czyli przysłona, czas naświetlania i inne duperele zaczynają działać a foty jako-tako wychodzą po przełączeniu na cokolwiek innego niż "zielone auto" Lampa błyskowa też przestaje wtedy straszyć. :twisted:
E oznacza EMPTY czyli pusty - bez karty pamięci.
kacperek
30-11-2005, 23:10
pozdrawiam, Marek
Co prawda mam tylko D70 ale w moim std. nie bylo zadnej karty, wiec chyba trzeba poprosic Vobis o jakas karte albo przyjsc ze swoja.
1. Hmm, nie wiem czy w przypadku D70s jest tak samo, ale w D50 w menu uzytkownika znajduje sie (pod nr4) opcja "NO SD CARD ?"
Cytuję za instrukcją: "Przy ustawieniu domyślnym "Release Locked" spust migawki jest włączony tylko wtedy, gdy w aparacie znajduje się karta pamięci. Wybierz ustawienie "Enable Release" aby włączyć spust migawki, gdy w aparacie nie ma karty pamięci. Zdjęcia będą wyświetlane na monitorze ale nie będą zapisywane"
2. i druga kwestia - do zestawu D50 producent nie dodaje ŻADNEJ karty SD - chyba w przypadku D70s jest podobnie ?
pozdrawiam
Paweł
pakimpex
01-12-2005, 10:50
kto kupuje i testuje aparat w Vobisie, należy to robić w firmach gdzie mają ludzi znających się na rzeczy np w Fotokonsorcjum
pozdrawiam
1. Hmm, nie wiem czy w przypadku D70s jest tak samo, ale w D50 w menu uzytkownika znajduje sie (pod nr4) opcja "NO SD CARD ?"
Cytuję za instrukcją: "Przy ustawieniu domyślnym "Release Locked" spust migawki jest włączony tylko wtedy, gdy w aparacie znajduje się karta pamięci. Wybierz ustawienie "Enable Release" aby włączyć spust migawki, gdy w aparacie nie ma karty pamięci. Zdjęcia będą wyświetlane na monitorze ale nie będą zapisywane"
W d70(s) jest tak samo. Niestety by to zadziałało musisz mieć zainstalowany NC. A itrzeba jeszcze zmienić ustawienia USB.
Ryszard Gałgan
01-12-2005, 12:04
ostatnio kupowałem Vesi 50 tkę i rusza dopiero po zaprogramowaniu daty i godziny w menu
też byłem zaskoczony bo już zapomniełem jak to było w D 70.
meliszipak
01-12-2005, 13:40
ostatnio kupowałem Vesi 50 tkę i rusza dopiero po zaprogramowaniu daty i godziny w menu
też byłem zaskoczony bo już zapomniałem jak to było w D 70.
No to fajnie. Vesiu, samych udanych fotek życzę.
pozdrawiam
Dziękuję - mam nadzieję że będą udane