PDA

Zobacz pełną wersję : nareszcie jest C1 ver 4

Gawronnek
30-08-2007, 18:33
właśnie dostałem maila z informacja co prawda na razie wersja beta , ale w końcu długo oczekiwany Capture One 4

svistakk
30-08-2007, 19:09
a ściągnięcie go graniczy z cudem - walczę 20 minut już ;)

Gawronnek
30-08-2007, 19:12
co się dziwić , wszyscy zarejestrowani użytkownicy dostali info :), mnie jednak się udało

svistakk
30-08-2007, 19:14
u mnie też idzie w końcu ale rozumiem że to wersja pełna, a nie LE... Postaram się później zrobić rzut oka z punktu widzenie użytkownika MacOS :)

segl
30-08-2007, 19:18
ja tez sie nawalczyłem ale juz ściągam :)

Erie
30-08-2007, 19:31
Error !

The error has been logged and System Administrator has been notified.

We apologize for the inconvenience.

wita na stronie phaseone :(

fragles
30-08-2007, 19:45
gdzie w Polsce można kupić 'normalnie' legalnego C1 pro?

'normalnie' = płacąc np przelewem (a nie kartą w internecie)

Gawronnek
30-08-2007, 19:50
wielu ludków ciągnie i serwer im pada, ja już po instalce, pierwsze spostrzeżenia na duży plus, z zewnątrz przypomina Adobe Lightroom,
- trochę inaczej rozwiązane zakładki jak w 3.xx ,
- bardzo mi sie podoba opcja HIGH DYNAMIC RANGE ciekawe czy będzie odblokowana w LE,
- moim zdaniem lepiej działa opcja auto w Exposure
- tak na oko szybszy zapis do jpg
- do zapisu oprócz TIFF, JPG jest DNG

ogólnie na razie wad nie widzę

fragles spróbuj tutaj http://www.anysoft.pl/ ja przez nich kupiłem Noiseware z fakturą, myślę że nie powinno być problemu, chociaż od producenta SilkyPix nie dostali odpowiedzi

stig
30-08-2007, 19:54
A juz wczoraj chcialem pytac, czy komus cos wiadomo na temat tej wersji...
Zapowiadali ja przeciez na koniec drugiego kwartalu...

BrylantS
30-08-2007, 19:57
Wedlug mnie to wersja LE . Przy zakupie LE 3.7X dostaje sie upgrade Beta 4.

Erie
30-08-2007, 19:59
Gawronnek weź proszę wrzuć gdzies instalkę na rapidshare albo co

Gawronnek
30-08-2007, 20:02
ok wrzucę na swój serwer i podam link ale to trochę potrwa bo mam wolny transfer wychodzący

BrylanS to nie jest upgrade, wersja beta jest ograniczona czasowo, 3.77 nie widzi tego jak aktualizacji do ściągnięcia

Erie
30-08-2007, 20:04
na pewno szybciej bedzie niz oglądanie "Error ! The error has been logged and System Administrator has been notified. We apologize for the inconvenience."

svistakk
30-08-2007, 20:15
Na Macu chodzi diabelnie szybko (mam iBooka 1,3 Ghz 1,5 GB RAM) wizualnie bardziej jak SilkyPix wygląda a troszkę jak lightroom (choć może powinienem powiedzieć Aperture ;)). Też zauważyłem eksport do DNG. Zakres opcji wygląda jak beta pełnej wersji. Ciekawe co z tego zostanie w LE. Choć tak właśnie szukam i nie widzę. Nie wiem jak wersja pełna na PC, ale na MacOS miała zestaw podstawowych filtrów typu b/w - tu tego nie widzę...

kamil
30-08-2007, 20:21
Moze sie ktos zlituje i wystawi na swoim serwerze?....

volumen
30-08-2007, 20:28
Moze sie ktos zlituje i wystawi na swoim serwerze?....
Co prawda nie na swoim, a na Rapidshare, ale zawsze to coś - http://rapidshare.com/files/52301167/CaptureOne_v4.0.10283.Beta1.exe.html

Gawronnek
30-08-2007, 20:28
dla chętnych http://pliki.gawronnek.pl/captureone4beta.exe

giziol
30-08-2007, 20:33
jak daja do LE za free przy zakupie to moze dla tych co maja kart sandiska tez bedzie za free, albo z nowymi kartami chociaz:)

kamil
30-08-2007, 20:33
Dziękuję w imieniu wszystkich spragnionych!

Gawronnek
30-08-2007, 20:34
przecież jak kupiłeś C1 LE z kartą to masz jeden upgrade do 4

markow
30-08-2007, 20:35
eh, sa jeszcze dobrzy ludzie na swiecie...:)
dzieki Gawronnek

ps.serwer nie taki wolny:)

giziol
30-08-2007, 20:35
jest to gdzies napisane gawronek? bo ich strona to nie dziala, a ja od nich newsa na poczte nie dostalem hmm

a dzieki wielkie za wstawienie na Rapida i na serwer :)

volumen
30-08-2007, 20:38
jest to gdzies napisane gawronek? bo ich strona to nie dziala, a ja od nich newsa na poczte nie dostalem hmm

a dzieki wielkie za wstawienie na Rapida i na serwer :)
W FJ wciąż są karty z C1 (dziś widziałem w Mysłowicach), więc jak kupisz i zarejestrujesz, to będzie OK.

segl
30-08-2007, 20:39
jak dla mnie lipa straszna z tą 4 wesrsją, lubiłem C1 za prostote a teraz przekombinowali, ale podzielić się moge także ściągajcie www.fadein.pl/c1/CaptureOne v4.0.10283.Beta1.zip

Gawronnek
30-08-2007, 20:40
popraw link to więcej ludzi skorzysta ;)

segl
30-08-2007, 20:42
popraw link to więcej ludzi skorzysta ;)

poprawiłem :)

giziol
30-08-2007, 20:42
ja juz mam karte z kodem tylko w werwsji 4 beta wpisujemy ten sam kod?

Esjot
30-08-2007, 20:46
Gawronnek dzięki.
Pobiera na 102:-D

Gawronnek
30-08-2007, 20:53
już pisałem wersja beta jest ograniczona czasowo , a kodu nie wpisujemy bo nie ma nawet takiej mozliwości

BrylantS
30-08-2007, 20:55
otwieraja mi sie raw-y jakies porozciagane i b&w....moze ktos podpowie gdzie sa ustawienia i jak wejsc w opcje edycji zdjecia?

markow
30-08-2007, 21:10
no i juz nie jest latwo choc jest szybko...
tak na wstepie to mozliwosci duzo wieksze, ale dla amatora....hm...chyba nie do swiadomego wykorzystania...
wiem, ze to dosc wczesnie, ale co na to Stig?

Gawronnek
30-08-2007, 21:14
heh znalazłem jedna wadę, albo nie mogę znaleźć właściwej opcji, w 3.xx roboczy profil koloru ustawiało sie dla wszystkich wczytywanych plików, a w 4 w zakładce Quick jednak dla każdego pliku oddzielnie, bo wczytuje z exifu a ja do tej pory zawsze pracowałem na profilu D200 portrait, może ktoś znalazł opcje na stałe?

luku
30-08-2007, 21:40
Hmm...no mi sie już wywalił 3 razy podczas 5'cio minutowej zabawy...chyba trzeba poczekać ;)

Gawronnek
30-08-2007, 21:45
cóż wersja beta, ja jednak jestem zadowolony ze zmian, obrobiłem na szybko jeden katalog i nadal uważam że nie ma drugiego tak funkcjonalnego i szybkiego konwertera do nefów

jerryjola
30-08-2007, 22:35
No, nieźle...
ściągnąłem z sieci dosyć szybko (parę minut) i co za szybkość...na NX-a nie narzekam (mam chyba dobry komp), ale ten jest odczuwalnie szybszy
i całkiem fajny interfejs...

tumiwisizm
31-08-2007, 00:13
jakie jest zastosowanie licencji LE ? non komercyjne ?

Gawronnek
31-08-2007, 00:25
i takie i takie

Erie
31-08-2007, 00:27
buuuuuuuu :(, nie działa mi - od razu sie wysypuje, otwieram zdjęcie i bziut error - chyba mam pecha :(

crest
31-08-2007, 01:08
Program faktycznie zupełnie inaczej wygląda, inaczej pracuje, ale może kilka szybkich moich spostrzeżeń:
1. Nowy interfejs - zapewne do przyzwyczajenia (+)
2. Możliwość bez zbędnych manewrów dokładnego powiększania zdjęcia (+)
3. Kopiowanie ustawień (Copy/Paste Adjustments) i paleta - bardziej ergonomiczne rozwiązanie (+)
4. Panel HDR (+)
5. Dodatkowy suwak jasności w ekspozycji (+)
6. Narzędzia do obracania zdjęcia (+)

Ale:
7. Na moim notebooku interfejs panelu Exposure nie mieści sie na ekranie i nie widać dołu kontrolek krzywych (może znalazł ktoś metodę zwijania palet). Nie ma opcji FullScreen (-)
8. Suwaki przy dwukliku nie wracają do domyślnej pozycji (-)
9. Nie znalazłem możliwości wyboru profilu monitora dla pracy ze zdjęciem, jest tylko przy Process (-)
10. Jedna metoda wyostrzania (brak softlook'a) (-)
11. Jest jednak wolniejszy niż poprzednik (-)

Jest to jednak wersja beta, trzeba będzie się chyba zaangażować w podsyłanie do phaseone sugestii.

stig
31-08-2007, 04:55
Jak dla mnie -- szalu nie ma:
-- Interface pewnie do polubienia z czasem,
-- co do szybkosci konwersji; nie zauwazylem roznicy (ani w jedna, ani w druga strone)
-- stabilnosc; mi sie nie wylozyl jeszcze

Zaskoczyla mnie jednak kiepska jakosc wyostrzania i odszumiania. Mam cicha nadzieje, ze to jedynie przypadlosc wersji beta, bo roznica miedzy 4, a ostatnimi wersjami -- jest w tej materii mocno widoczna. :(

miklo
31-08-2007, 07:55
Ja na razie nic nie konwertowałem. Bawiłem się tylko guziorami. Szału brak. HDR mnie nie kręci - bo mniej sztuczne efekty można uzyskać levelsami + kontrast + krzywe. Suwak jasności, to chyba to samo, co środkowy suwak w levelsach.

Bawiłem się jednocześnie 3.x i 4. Nie umiem jeszcze posługiwać się 4 - lepsze efekty osiągam z 3.x :-) Czekam więc cierpliwie na wersję stabilną i zasysam jako legal user. A co. Ale już się nie ślinię.

BugsBunny
31-08-2007, 10:29
przy instalacji zażądał zainstalowania MS FrameNET czy coś takiego
otwierając katalogi z NEFami robi czasem jakieś dziwne rzeczy z kolorami ( myli WB? ), zwłaszcza jak w tym samym katalogu jest jpg z danego NEFa, wtedy nie tylko kolory, ale też i czasem deformacja obrazu
poniżej przykłady
konwersja C1 4

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img209.imageshack.us/img209/6907/customname006rm3.jpg)
konwersja NC

źródło (http://img209.imageshack.us/img209/8071/d2h3031hb7.jpg)

żadnej obróbki, tylko konwersja i potem zmniejszenie obu w NC

po wrzuceniu tego jpg wołanego Nikon Capture do pierwotnego katalogu z NEFem, C1 wyświetla je raz, a potem, po przejściu do innego katalogu i powrocie przestaje widzieć oba pliki ( mają takie same nazwy, ale inne rozszerzenie )
jpg jest wyświetlany prawidłowo, mimo że miniaturka jest różowa
pracuje nieco wolniej niż poprzednik

Wojteksw
31-08-2007, 12:28
Wersja beta jest ograniczona czasowo, co mam zrobić po tym okresie. odinstalować, przestanie sama działać. Czy jest możliwość instalacji obok starej wersji C1, aby nie narobić sobie niepotrzebnych kłopotów.

Jacek_Z
31-08-2007, 21:39
Własnie kupiłem kartę Sandiska III 4 Gb i był jeszcze w niej kod aktywacyjny. Poczekać z rejestracją do wersji 4.0 LE (a nie beta, wiem, że sie na beta nie da, ale nie pali mi się z tym)? Czy też kod trzeba użyć koniecznie na programie w wersji 3.xx ?
Wiem, że mam jeszcze potem możliwą aktualizacje, ale chętnie bym sobie ją zatrzymał na później, gdy będzie wersja czytająca NEF z D300, D3.

Władca Pixeli
01-09-2007, 03:40
przy instalacji zażądał zainstalowania MS FrameNET czy coś takiego
.NET Framework 3.0 - to samo gó... w które poszedł Nikon w programie Capture NX.
Efekty zaraz widać. Nowy C1 pracuje u mnie dużo wolniej od Capture NX.

stig
01-09-2007, 03:49
.NET Framework 3.0 - to samo gó... w które poszedł Nikon w programie Capture NX.
Efekty zaraz widać. Nowy C1 pracuje u mnie dużo wolniej od Capture NX.Eeee... nie przesadzaj. Nie ma programu, ktory pracuje wolniej niz Nikon Capture. :) Calkiem mozliwe, ze beta C1 4 pracuje wolniej niz starsze wersje, ale nie na tyle, zeby w ogole porownywac te predkosc z NC. Ja przynajmniej na swoim komputerze nie zauwazylem wolniejszej pracy C1 4, ale nawet na nim praca w NC to koszmar.

Gawronnek
01-09-2007, 11:25
co do prędkości pracy, na moim laptopie nadal jest to najszybszy program tego typu, zobaczymy jeszcze co będzie w pełnej wersji, szkoda tylko że do pracy potrzebny ten zamulacz z microshitu

Artur
01-09-2007, 13:35
Eeee... nie przesadzaj. Nie ma programu, ktory pracuje wolniej niz Nikon Capture. :) Calkiem mozliwe, ze beta C1 4 pracuje wolniej niz starsze wersje, ale nie na tyle, zeby w ogole porownywac te predkosc z NC. Ja przynajmniej na swoim komputerze nie zauwazylem wolniejszej pracy C1 4, ale nawet na nim praca w NC to koszmar.
Daj spokoj stig. Po upgradzie, NX dziala juz normalnie i da sie wreszcie pracowac. Wczesniej, faktycznie, najwiekszy zolw jakiego widzialem :)

stig
01-09-2007, 13:46
Daj spokoj stig. Po upgradzie, NX dziala juz normalnie i da sie wreszcie pracowac. Konwersja jednego RAWa do TIFFa z delikatnym odszumaniem trwa na C2D 1.86@3 GHz z 3 GB RAM (800 MHz dual) nawet kilkanascie sekund. To jest wg Ciebie normalnie?? :D C1 robi to w 3, 4 sekundy. Shop z ACR podobnie. Przy kilkudziesieciu i wiecej zdjeciach -- to juz sporo czasu (nie mowiac juz o tym, ile czasu zajmuje gmeranie w opcjach NC, zeby cokolwiek skorygowac).

david555
01-09-2007, 15:40
Konwersja jednego RAWa do TIFFa z delikatnym odszumaniem trwa na C2D 1.86@3 GHz z 3 GB RAM (800 MHz dual) nawet kilkanascie sekund. To jest wg Ciebie normalnie?? :D C1 robi to w 3, 4 sekundy. Shop z ACR podobnie. Przy kilkudziesieciu i wiecej zdjeciach -- to juz sporo czasu (nie mowiac juz o tym, ile czasu zajmuje gmeranie w opcjach NC, zeby cokolwiek skorygowac).

stig, pamiętasz czasy ciemniowej zabawy w fotografię barwną? To dopiero była zabawa. A ty chcesz wszystko automatyzować. Pewnie, że jak to komercja, to trzeba, bo nie ma czasu, ale prywatne fotki, to wolę sobie pogrzebać pojedynczo i każdą traktować indywidualnie. Poza tym co to jest poświęcenie kilku godzin na obróbkę, przecież to nie mniej interesujące, jak samo fotografowanie. Mnie to np. sprawia zaje...tą frajdę.;)

stig
01-09-2007, 15:58
stig, pamiętasz czasy ciemniowej zabawy w fotografię barwną? To dopiero była zabawa. A ty chcesz wszystko automatyzować. Pewnie, że jak to komercja, to trzeba, bo nie ma czasu, ale prywatne fotki, to wolę sobie pogrzebać pojedynczo i każdą traktować indywidualnie.A kto tu mowi o pelnej automatyzacji? Wczoraj obrabialem ponad 100 zdjec z koncertu Big Cyca. Mialem ich oczywiscie kilka razy wiecej (bo warunki swietlne nie byly najlepsze, a i oprocz BC byl jeszcze Roan), a to nie przeszkodzilo mi w indywidualnym podejsciu do kazdego zdjecia. Przejrzenie kilkuset zdjec pod katem kadru i ostrosci zdjec -- trwalo jakies 30 minut. W trakcie przegladania -- jednoczesnie kasowalem skopane zdjecia i markowalem poprawne do wygenerowania galerii. Nastepnie wrzucilem wszystkie do CameraRAW, wszystkim od razu ustawilem kasowanie kolorowego szumu i kilka innych parametrow, a pozniej pojedynczo kadrowalem, poprawialem temperature barwowa, dodawalem lub odejmowalem kontrastu, etc. Trwalo to moze 20, 30 minut. A potem juz faktycznie automat; skalowanie do rozmiarow netowych, wyostrzanie, dodanie podpisu, itd.
Reasumujac -- nigdy nie traktuje wszystkich zdjec jednym ustawieniem. Dziwie sie, ze mnie o to podejrzewasz... ;)

Kraftsman
01-09-2007, 16:51
Niestety C1 4 beta nie ruszył na Win XP x64. Pojawia się komunikat o crash'u.

Świat nie jest jeszcze gotowy na 64 bity :evil:

david555
01-09-2007, 17:00
...Dziwie sie, ze mnie o to podejrzewasz... ;)

Ja tylko tak,;) bo mówisz o szybkości działania C1, to tylko w tym kontekście, bo właściwie co za różnica, czy automat robi coś 40 min., czy 1,5h, dla mnie to bez różnicy, a powiem Ci, że lubię dłubać NC, bo działa dość intuicyjnie i tylko w trudniejszych fotkach, albo przy portrecie posiłkuję się PS-em. Jednym słowem lubię posiedzieć nad fotkami i sprawia mi to niebywałą frajdę.

Gawronnek
01-09-2007, 17:08
fajnie jak masz np. kilka portretów koleżanki, ale gdy musisz przerzucić z 500 nefów, to istotne jest aby jak najszybciej ustawić parametry dla każdego zdjęcia a później niech sobie przerzuca, gdyby w NX zmienili podejście i zrobili tak jak jest w kilku programach czyli szybkie ustawienie parametrów które sie gdzieś zapisują i następne, następne zdjęcie to też bym pewnie w nim pracował, mówiłem zresztą o tym na prezentacji D3 i D300

stig
01-09-2007, 17:19
Ja tylko tak,;) bo mówisz o szybkości działania C1, to tylko w tym kontekście, bo właściwie co za różnica, czy automat robi coś 40 min., czy 1,5h, dla mnie to bez różnicyJak dla mnie -- nawet w automacznym dzialaniu, predkosc ma znaczenie. Nawet, gdybym mial wykorzystywac rozwiazania, ktore po zaznaczeniu wybranych zdjec, automatycznie by je przeskalowaly, podpisaly, wygenerowaly galerie, zalozyly katalog na serwerze i wrzucily na serwer (z tego co sie orientuje, Lightroom cos takiego umozliwia), to i tak wole zaczekac do konca tego procesu -- tym bardziej, ze przy wykorzystaniu Shopa czy C1 trwa to raptem kilkanascie minut dla ponad 100 zdjec. W tym czasie moge juz wziac prysznic, zrobic sobie drinka, zjesc kolacje, itd., aby po przejrzeniu zakonczonego z powodzeniem procesu, szybciej polozyc sie spac.
Najistotniejsza przewaga systemu pracy nad zdjeciami w PhotoShopie (Bridge + Camera RAW) lub C1, jest to, ze nie musisz kazdego zdjecia z osobna otwierac i zapisywac. To potezna oszczednosc czasu. Niestety takiej filozofii pracy (ktora jak dla mnie jest po prostu oczywista) nie udostepnia tak "wspaniale przemyslane" narzedzie stworzone przez producenta naszego sprzetu.

a powiem Ci, że lubię dłubać NC, bo działa dość intuicyjnie i tylko w trudniejszych fotkach, albo przy portrecie posiłkuję się PS-em. Jednym słowem lubię posiedzieć nad fotkami i sprawia mi to niebywałą frajdę.Wiesz, ja tez lubie. Jesli mam spokojna sesje z modelka, z ktorej finalnie mam wyciagnac kilka zdjec. Tudziez jesli sobie strzele popoludniem jakies landszafciki... Na pewno jednak nie poswiecilbym kilku czy kilkunastu minut na jedno zdjecie, jesli mam ich setke z jakiejs imprezy, kiedy sam charakter tych zdjec determinuje ich czas pojawienia sie w publicznych miejscach. To by sie po prostu mijalo z celem.
Uzywane przeze mnie narzedzia, maja dwie cechy, ktorych potrzebuje. Wystarczajace mozliwosci do delektowania sie dopieszczaniem pojedynczych zdjec, jak i swietne rozwiazania do pracy z kilkoma ich setkami w bardzo krotkim czasie. Toporek znany pod skrotem NC nadaje sie niestety jedynie do pracy z pojedynczymi zdjeciami. Nie ma w nim rozwiazan, ktore umozliwialyby szybka prace rowniez z duzymi zestawami.

david555
01-09-2007, 17:21
Re: Gawronnek Ale ja nawet jak mam kilkaset, to traktuję je dość indywidualnie i para NC + PS zupełnie zaspakaja moje potrzeby. Nie dalej jak wczoraj 'robiłem' ok. 250 szt. i co prawda posiedziałem nad nimi kilka godzin, ale ja to wprost uwielbiam, bo przyjmuję wówczas na siebie rolę kreatora, niemal stwórcy;). To myślę kwestia odpowiedniego podejścia do tematu obróbki fotek. A, że przez to przegub prawej ręki troszkę boli,;) to trudno, ale i tak jest bosko.:)

Władca Pixeli
01-09-2007, 17:27
gdyby w NX zmienili podejście i zrobili tak jak jest w kilku programach czyli szybkie ustawienie parametrów które sie gdzieś zapisują i następne, następne zdjęcie to też bym pewnie w nim pracował, mówiłem zresztą o tym na prezentacji D3 i D300
Korygujesz pierwsze zdjęcie. Następnie
Batch / Save Settings...

Jak potrzebujesz korygować następne to
Batch / Run Batch Process / Zaznaczamy Applay Settings / Browse i otwieramy zapisany zbiór z korekcją
Ustawiamy katalog wyjściowy i końcowy...
i jedziemy z koksem

Można też korykować pojedyncze zdjęcia zapisanym zbiorem korekcji.
Otwieramy zdjęcie
Batch
Load Settings

david555
01-09-2007, 17:30
Re: stig Oczywiście masz rację i Twoje podejście do tematu jest jak najbardziej racjonalne w kontekście dużych 'przerobów', a i jak widzę Twoje podejście do tematu indywidualnej obróbki jest bliskie mojej filozofii, niemniej pomimo prób z C1, jakoś mnie ten program nie przekonuje.

david555
01-09-2007, 17:34
Władca Pixeli powiedział to, czegom ja nie powiedział i to w bardzo odpowiednim momencie.

stig
01-09-2007, 17:49
Korygujesz pierwsze zdjęcie. Następnie
Batch / Save Settings...Taaa... A jakie zestawy zdjec daje sie w ten sposob obrobic? Z reportazu, gdzie co drugie zdjecie ma inne parametry? Do najbanalniejszego zadania -- czyli kadrowania ujecia i tak przeciez kazde musisz otworzyc, zeby ustawic kadrownice, a nastepnie zapisac... :)

Gawronnek
02-09-2007, 03:15
dokładnie tak, NX umożliwia obróbkę serii zdjęć z takimi samymi parametrami, natomiast C1 , SilkyPix nie koniecznie, szybko ustawiamy parametry i idziemy do kolejnego zdjęcia, bez długo trwałego procesu otwierania i zapisu, zbędne zdjęcia kasujemy, obrabiamy kolejne i tak po kilkunastu minutach mamy ustawione parametry dla całego katalogu, zapuszczamy batcha i idziemy na kawę, spacer z psem czy ulubiony odcinek serialu w NX tak się nie da

BugsBunny
02-09-2007, 10:08
dokładnie tak, NX umożliwia obróbkę serii zdjęć z takimi samymi parametrami, natomiast C1 , SilkyPix nie koniecznie, szybko ustawiamy parametry i idziemy do kolejnego zdjęcia, bez długo trwałego procesu otwierania i zapisu, zbędne zdjęcia kasujemy, obrabiamy kolejne i tak po kilkunastu minutach mamy ustawione parametry dla całego katalogu, zapuszczamy batcha i idziemy na kawę, spacer z psem czy ulubiony odcinek serialu w NX tak się nie da
nie wiem jak w NX, ale w starszym NC można go troszkę oszukać - zmodyfikować każdego RAWa po kolei, nie konwertując, zamknąć program wybierając opcję "save - yes to all", a potem otworzyć na nowo i zapuścić batcha wybierając "apply settings already in files"

k3no
02-09-2007, 10:50
This program requires Windows NT 5.01 Service Pack 2 or later. :-( Na Windows 2k nie uruchamia się instalka - słabo.

madburn
02-09-2007, 12:29
a mnie na XP SP2 od razu chce wysylac raport o bledach - nie dziala :(

k3no
02-09-2007, 13:19
Win Vista
+ szybko (szybciej niż 3.7.7)
+ subiektywnie lepsze odszumianie
+ zamiast wyostrz teraz USM
- zajmuje więcej RAMu niż 3.7.X (szybki test i wyszło x2)
+ HDR

po 30 min stabilnie

Kraftsman
02-09-2007, 16:44

Ja też tak mam. Tylko że ja mam Win XP x64. Myślałem, że chodzi o niekompatybilność, ale skoro nie działa też na XP SP2 - to może chodzi o coś innego. Daj znać jeśli uda Ci się z tym jakoś uporać.

stig
02-09-2007, 16:54
Ja też tak mam. Tylko że ja mam Win XP x64. Myślałem, że chodzi o niekompatybilność, ale skoro nie działa też na XP SP2 To nie wina systemu (bo u mnie na XP SP2 dziala bez problemu), tylko raczej kondycji tego systemu. ;)

Kraftsman
02-09-2007, 19:31
To nie wina systemu (bo u mnie na XP SP2 dziala bez problemu), tylko raczej kondycji tego systemu. ;)

Mój system jest w dobrej kondycji. Problem może polegać na tym, że jest 64 bitowy. Chyba że przyczyna jest leży gdzie indziej. Mam taki sam komunikat jak kolega madburn.

stig
02-09-2007, 19:35
Mój system jest w dobrej kondycji. Problem może polegać na tym, że jest 64 bitowy. Chyba że przyczyna jest leży gdzie indziej. Mam taki sam komunikat jak kolega madburn.No przeciez nie pisalem o Twoim systemie, tylko o XP SP2. Nie mam XP 64, wiec logiczne, ze nie wspominam o nim. Na moim XP SP2 dziala OK, dlatego wspomnialem, ze jesli sie wyklada na tym systemie, to raczej swiadczy to o zlej kondycji instalacji XP SP2.

Kraftsman
02-09-2007, 19:41
No przeciez nie pisalem o Twoim systemie, tylko o XP SP2. Nie mam XP 64, wiec logiczne, ze nie wspominam o nim. Na moim XP SP2 dziala OK, dlatego wspomnialem, ze jesli sie wyklada na tym systemie, to raczej swiadczy to o zlej kondycji instalacji XP SP2.

Wiem - nie do tego piłem. Po prostu mam nadzieję, że może przyczyna jest gdzie indziej. Skoro mamy podobne komunikaty błędu na dwóch różnych systemach - może przyczyna jest podobna. Łudzę się bo nie znalazłem jeszcze nigdzie komunikatu o niekompatybilności C1 4 z x64.

stig
02-09-2007, 19:43
Wiem - nie do tego piłem. Po prostu mam nadzieję, że może przyczyna jest gdzie indziej. Skoro mamy podobne komunikaty błędu na dwóch różnych systemach - może przyczyna jest podobna. Łudzę się bo nie znalazłem jeszcze nigdzie komunikatu o niekompatybilności C1 4 z x64.BTW -- a jak to u Ciebie wyglada z innym softem? Produkty Adobe i bylej Macromedii dzialaja poprawnie? Co z innymi programami? No i jaka zauwazasz roznice w predkosci dzialania aplikacji skompilowanych pod procesor 64 bit?

Kraftsman
02-09-2007, 21:49
BTW -- a jak to u Ciebie wyglada z innym softem? Produkty Adobe i bylej Macromedii dzialaja poprawnie? Co z innymi programami? No i jaka zauwazasz roznice w predkosci dzialania aplikacji skompilowanych pod procesor 64 bit?

Zdecydowana większość 32 bitowego softu jest już obecnie kompatybilna i chodzi dobrze na x64. Nie ma specjalnych różnic w prędkości - praca jest stabilna ale bez fajerwerków. Kłopoty mogą być z antywirusami i firewallami - 32 bitowe nie chodzą a 64 bitowych jak na lekarstwo.

Programy 64-bitowe (np. Internet Explorer) chodzą wyraźnie szybciej ale jest ich obecnie bardzo mało. Duzi producenci z premedytacją olewają 64 bitowe platformy.

Może coś się zmieni niebawem. Ja wszedłem w 64 bity w 2005 roku. Zdecydowanie za wcześnie.

madburn
03-09-2007, 04:47
obawiam sie Stig ze moj system jest w lepszej kondycji niz twoj - no chyba ze masz codziennie instalowany od nowa

adobasy i inne badziewie lata az milo
przyczyn niedzialania dopatrywalbym sie w tym ze pewnie kaptur zre sie z antywirem lub zapora
ale poniewaz nie chce mi pokazac zawartosci tego raportu - to nie chce mi sie szuakac ;)

sprawdze na laptopie jeszcze - moze AMD nie lubi ? :)

stig
03-09-2007, 06:01
obawiam sie Stig ze moj system jest w lepszej kondycji niz twoj Gadac to sobie tak mozesz... Przypomne Ci tylko, ze to na Twoim systemie nie dziala, a u mnie bez problemu... :)

przyczyn niedzialania dopatrywalbym sie w tym ze pewnie kaptur zre sie z antywirem lub zaporaA to takie trudne -- wylaczyc na chwile ten soft -- zeby sie upewnic? :D

markow
03-09-2007, 07:25
a moze dacie spokoj wyzszosci jednego systemu nad drugim czy kompa nad kompem w tym watku i ktos pomoze przedstawiajac np tutorial jak wywolywac i poprawic Raw w C1 4 tak szybko jak w C1 3.77, bo szczerze mowiac zajmuje mi to tyle czasu co w NX...

stig
03-09-2007, 07:31
a moze dacie spokoj wyzszosci jednego systemu nad drugim czy kompa nad kompem w tym watku i ktos pomoze przedstawiajac np tutorial jak wywolywac i poprawic Raw w C1 4 tak szybko jak w C1 3.77, bo szczerze mowiac zajmuje mi to tyle czasu co w NX...Do czego Ci tutorial?? Przesuwasz interesujace Cie suwaki (ekspozycja, nasycenie, balans bieli) i klikasz "process". Co Ci niby tyle czasu zajmuje?

markow
03-09-2007, 07:51
tak na szybkiego i z pamieci bo nie mam programu przed oczami...
- gdzie ustawic podstawowe, niezmienne parametry saturacji, odszumiania i wyostrzania aby zdjecia ladowaly sie juz z tymi nastawami,
- jak kopiowac WB,
- czy da sie i jak skopiowac Auto Ekspozycje (chodzi o skopiowanie auto a nie ustawienia eskozycji z danego zdjecia - mam nadzieje, ze wiadomo o co chodzi),
- jak wrzucac obrobiony raw do kolejki wywolania i potem wywolac wszystko za jednym zamachem

mam jeszcze pare pytan, ale to jak wroce z pracy i lookne na program...

dzieki za podpowiedzi

pX
03-09-2007, 08:59

Problem ten jest już poruszony w wielu wątkach na forum C1. Po kilku bluzgach zdegustowanych użytkowników Jon Gilbert napisał: "We are working on it" więc może w kolejnej wersji testowej będzie lepiej.
Fakt, że dużo zgłoszeń o takich przypadkach jest właśnie od użytkowników procesorów AMD, ale zgłoszenia z platform Intela też się powtarzają.
Jak na wersję beta i produkt, który był anonsowany pierwotnie na I kwartał 2007 to soft mało stabilny z masą błędów.

madburn
03-09-2007, 14:19
zainstalowalem po kolei frameworki 1.0 2.0 (mimo ze mialem) i osobno sciagniety 3.0
i ruszyl kaptur - ech nie lubie dotneta - zawsze cos nie dziala - no ale java jeszcze gorsza

a program - hmm silkypix wyglada nieco identycznie - tez szybki - nieco inaczej np odszumianie i mozna do +/- 3EV wyciagac (mecze slubniaka przy ktorym nie odpalila lampa blyskowa ;)

Kraftsman
03-09-2007, 17:02
zainstalowalem po kolei frameworki 1.0 2.0 (mimo ze mialem) i osobno sciagniety 3.0
i ruszyl kaptur - ech nie lubie dotneta - zawsze cos nie dziala - no ale java jeszcze gorsza

jest to jakiś pomysł - dziś spróbuję przeinstalować. ja mam frameworki 64bitowe - może tu jest problem.

grzegorzant
07-09-2007, 12:38
może ktoś mnie oświeci
w zakładce exposure nie mam dostępu do krzywych, tzn widzę pół wykresu hmm...
pewnie jak zwykle jakaś głupota ;)
pozdrawiam

k3no
08-09-2007, 21:48
może ktoś mnie oświeci
w zakładce exposure nie mam dostępu do krzywych, tzn widzę pół wykresu hmm...
pewnie jak zwykle jakaś głupota ;)
pozdrawiam

matryca 1280x800? jak nie podpinam monitora mam ten sam efekt.

ekoms
09-09-2007, 21:18
Co powinno wyświetlić się w zakładce Adjustment. Ja mam tam pusto. Tylko nagówek Tool i Adjustment, a poniżej szarość...i nic więcej.

ekoms
11-09-2007, 10:01
Może ktoś uruchomi tę wersję programu i powie mi co tam mu się pojawiło....

marszull
13-09-2007, 15:26
otwieraja mi sie raw-y jakies porozciagane i b&w....moze ktos podpowie gdzie sa ustawienia i jak wejsc w opcje edycji zdjecia?
mi sie otwieraja nie bw ale tez takie porozciagane jakby sie splaszczyly aparat fuji s3
moze ktos wie o co chodzi

kubedes
16-09-2007, 18:51
Co powinno wyświetlić się w zakładce Adjustment. Ja mam tam pusto. Tylko nagówek Tool i Adjustment, a poniżej szarość...i nic więcej.

Zmodyfikuj jakąś fotę (zmień WB, podciągnij kontrast i coś tam jeszcze), skopiuj te ustawienia

źródło (http://kubica.com.pl/foto/copy_adj.jpg) i w tym okienku pojawi się lista tego co zrobiłeś
źródło (http://kubica.com.pl/foto/adj1.jpg)

do kolejnych zdjęć zastosować wybrane "adżastmenty"
najlepsza metoda nauki poklikać ;-)

na chwilę obecną 4 bardziej mi pasuje. bardziej niż 3.7
wprowadzili wszystko czego brakowało mi w poprzedniku.

ekoms
17-09-2007, 00:02
Dzięki Kubedes....
Nie klikałem bo myślałem, że tam jeszcze będą jakieś dodatkowe opcje.:-D

marszull
24-09-2007, 17:45
mi sie otwieraja nie bw ale tez takie porozciagane jakby sie splaszczyly aparat fuji s3
moze ktos wie o co chodzi

nikt mi nie pomoze? bo mi sie trial skonczy za czas jakis a nadal nie bede wiedzial czy to dobry soft dla mnie czy nie

pX
25-09-2007, 09:18
Format raw fuji s3pro nie jest na liście oficjalnie obsługiwanych przez v.4 beta

marszull
25-09-2007, 11:14
dzieki to duzo wyjasnia, a nawet nie wpadlem na pomysl zeby to sprawdzic ;-)

Kraftsman
07-12-2007, 10:49
Żaden news już w tej chwili - ale może kogoś zainteresuje, że Beta 2 działa na 64 bitach.

Calme
07-12-2007, 12:15
Mnie to interesuje kiedy w koncu zacznie czytac nef z d300

Gawronnek
07-12-2007, 12:19
na ta chwilę jest proste rozwiązanie na nefy z D300, najpierw konwersja do DNG a później już i C1 i PS CS2 dają radę