PDA

Zobacz pełną wersję : PS CS2 kontra vista

holka
30-08-2007, 13:49
udalo sie komus to polaczyc?
za kazdym razem gdy instaluje z plyty (zeby nie bylo - oryginalnej) cala instalacja przebiega idealnie do pewnego momentu, po czym nastepuje nagle cofniecie wszystkich dotad zainstalowanych skladnikow a installer, rozbrajajac mnie na maksa, mowi "papa"....
no juz krew mnie zalewa...
tylko mi nie mowcie, ze musze sobie upgrade do CS3 zrobic... :)

Zorbas
30-08-2007, 15:00
Powinno dzialac. Mnie udalo sie zainstalowac pod Vista Home Premium starego PS 5.0. I dziala bez zarzutu.:-D

Sebastiann
31-08-2007, 09:50
W necie opinii 1000 na ten temat, jednym się udało, ale co uruchomienie, CS2 wola o aktywacje i rejestracje, drugim w ogóle nie chodzi bo się wiesza przy instalacji, a kolejni narzekają na mulaste działanie CS2 i problemy przeróżnej maści... Tak czy siak raczej rozwiązań tych problemów nie należy się spodziewać - bo raczej Adobe patrzy teraz tylko w kierunku CS3 i tyle.

...tylko mi nie mowcie, ze musze sobie upgrade do CS3 zrobic... :)

Może downgrade to XP:)?

stig
31-08-2007, 09:55
Gdzies juz wspominano, ze Adobe wypina sie ze swoimi starszymi wersjami na Viste. Tylko CS3 teoretycznie powinno prawidlowo pracowac pod Vista. Osobiscie nie zainstalowalbym tego systemu -- no chyba, ze dostalbym go w zestawie z komputerem, ale wtedy tez raczej staralbym sie go sprzedac i kupic XP.

holka
31-08-2007, 10:11
no wlasnie niestety mam ten porabany "system" juz zainstalowany... nie mialam innej opcji wyboru systemu
:( pomijajac problemy z CS2... to wg mnie vista nadaje sie jedynie do tego zeby ja natychmiast z kompa wywalic...
dzieki za odpowiedzi, wieczorem jeszcze tez przekopalam net w tej sprawie, no i wyglada na to, ze adobe sie wypielo na ludzikow :(

timi
31-08-2007, 10:19
A czy na viscie nie będzie problemu np kolorami.? troszkę mnie one przerażają i daleko im do tych z xp.

stig
31-08-2007, 10:25
A czy na viscie nie będzie problemu np kolorami.? troszkę mnie one przerażają i daleko im do tych z xp.??? Ale jakie problemy? Ze co? Vista inaczej wyswietla kolory niz XP? :D Przeciez to system operacyjny a nie karta graficzna. :D

legologo
31-08-2007, 10:33
??? Ale jakie problemy? Ze co? Vista inaczej wyswietla kolory niz XP? :D Przeciez to system operacyjny a nie karta graficzna. :D

Dla Microsoftu niema rzeczy niemożliwych. :)

timi
31-08-2007, 10:39
Kwestia osobistych ustawień. U mnie jest troszkę widocznej różnicy. Kolory są jakby bardziej sprane.

Kyo
31-08-2007, 10:41
z cs2 nawet bylo roznie na XPku na jednych komputerach instalowal sie bez problemowo na drugich nie.

stig
31-08-2007, 10:51
Kwestia osobistych ustawień. U mnie jest troszkę widocznej różnicy. Kolory są jakby bardziej sprane.Upewnij sie, ze masz tak samo skonfigurowane zarzadzanie kolorem w jednym i drugim systemie i/lub czy uzywasz takich samych sterownikow karty graficznej.

żółto-czarny
31-08-2007, 13:30
A u mnie we firmie wszyscy kupujący nowe zestawy biorą Vistę i krytykują mnie za XPeka :evil: A dwóch z nich oczywiście poinstalowało sobie CS3. Jak się jeszcze któryś odezwie, to mu zapodam ten wątek :twisted:

bradley
31-08-2007, 19:02
Zrób sobie "format C:" i wróć do XP

yans
31-08-2007, 20:27
U mnie na wersji Ultimate chodzi CS2 bez problemu. Inna sprawa, że trochę poczekałem z zainstalowaniem CS-a po instalacji systemu. Chodzi o to żeby winda zaktualizowała się z sieci. Może to jest sposób. Bynajmniej u mnie działa.

fIlek
31-08-2007, 20:31
Im więcej okien tym więcej kitu...

EdkaP
18-09-2007, 13:49
Hej, udało Ci się jakoś rozwiązać ten problem? Borykam się teraz z takim samym :( instalacja CS2 na Viście "cofa się"...

holka
18-09-2007, 14:07
niestety nie udalo sie, jedyna opcja to instalacja CS3

JK
18-09-2007, 14:15
I to jest właśnie przykład tzw. "uczciwości" tandemu Microsoft-Adobe, czyli zmowy wymuszajacej zakup nowych wersji softu. Tylko pogratulować sprytu, choć Microsoft właśnie dostał po łapach za wykorzystywanie pozycji monopolistycznej. Czekamy teraz na kary dla Adobe.

stig
18-09-2007, 14:18
I to jest właśnie przykład tzw. "uczciwości" tandemu Microsoft-Adobe, czyli zmowy wymuszajacej zakup nowych wersji softu. Hmmm... a kto komu kaze kupowac nowe wersje? Bardziej by chyba mozna miec pretensje do producenta laptopa, ktora sprzedaje swoj komputer z sytemem, ktory z kolei nie jest kompatybilny z narzedziami uzytkownika.

JK
18-09-2007, 14:25
Jak to kto? Za kilka miesięcy nie kupisz już legalnie OEM XP, bo Microsoft ma go wycofac ze sprzedaży. Kazdy nowy komputer bedzie musiał mieć Vistę, czy tego chcesz, czy nie. I jest jeszcze problem tzw. kompatybilności wstecznej systemów operacyjnych. Taki soft powinien zapewniać istnienie trybu zgodności, pozwalającego na uruchamianie starych aplikacji, szczególnie tak popularnych jak PS.

arecki1
18-09-2007, 14:34
Spróbuj odpalić "z ręki" instalację z płyty z ustawieniami trybu zgodności z Windowsem XP. Jak dostałem Vistę do potestowania to nie omieszkałem sprawdzić czy CS2 działał i mniej więcej miałem podobne zachowanie. Ale po zmianie tych zgodności poszło. Tylko nie pytaj gdzie to było bo nie pamiętam (właściwości pliku i tam powino być)

pdzran
18-09-2007, 14:38
Jak ktos chce to niech zadzwoni do Microsoftu i sprawdzi to, bo kiedys majac kupionego XP mozna bylo uzywac 98 , byc moze teraz kupujac Viste mozna uzywac XP.

stig
18-09-2007, 14:39
Jak to kto? Za kilka miesięcy nie kupisz już legalnie OEM XP, bo Microsoft ma go wycofac ze sprzedaży. No i? Wystarczy kupic wersje box. Wersje OEM oprocz zalety w cenie -- maja tez wady, o ktorych klienci powinni wiedziec. Nie wiedza? Ich problem, skoro mysla, ze nizsza cena to z niczego sie wziela...

Kazdy nowy komputer bedzie musiał mieć Vistę, czy tego chcesz, czy nie. Rozpatrujac to przyszlosciowo -- masz racje. Tak jak ciezko by juz teraz bylo zainstalowac na wspolczesnych komputerach -- W95 czy NT. Tyle, ze to zadne odkrycie. Normalny postep. Dzisiaj tez nikt nie uzywa TAGa czy TIGa.

JK
18-09-2007, 14:43
..... Dzisiaj tez nikt nie uzywa TAGa czy TIGa.

Może i nie używa, ale w trybie zgodności najprawdopodobniej działały by prawidłowo.

stig
18-09-2007, 14:45
Może i nie używa, ale w trybie zgodności najprawdopodobniej działały by prawidłowo.To cos, czego juz dzisiaj najprawdopodobniej nie sprawdzimy... ;)

JK
18-09-2007, 14:50
A w czym problem? Trzeba tylko przegrzebać jakieś stare archiwa na płytach i dyskietkach, to się zapewne uda takie coś sprawdzić.

Od 18 lat moja firma tworzy i sprzedaje soft. Nawet do głowy by nam nie przyszło, żeby zrezygnować z kompatybilności wstecznej. Ale niektórym koncernom to jednak do głowy przychodzi. Jak widać na tym przykładzie.

bradley
18-09-2007, 15:15
Jak ktos chce to niech zadzwoni do Microsoftu i sprawdzi to, bo kiedys majac kupionego XP mozna bylo uzywac 98 , byc moze teraz kupujac Viste mozna uzywac XP.
nie jestem pewien ale tak to chyba było z Officem :neutral:.

pdzran
18-09-2007, 15:26
nie jestem pewien ale tak to chyba było z Officem :neutral:.

Bylo i z Windowsem ale 98<>XP , nie wiem jak Vista.
W sumie Microsoftowi to "zwisa" , ze Klient kupil z poprzednim kompem XP , z nowym Vista i na nim bedzie mial XP - kupi dwa razy (XP i Vista , kasa sie zgadza) - niby logiczne.

Ryan
18-09-2007, 18:23
Bylo i z Windowsem ale 98<>XP , nie wiem jak Vista.
W sumie Microsoftowi to "zwisa" , ze Klient kupil z poprzednim kompem XP , z nowym Vista i na nim bedzie mial XP - kupi dwa razy (XP i Vista , kasa sie zgadza) - niby logiczne.

Swego czasu było prawo do downgrade ale z tego co kojarze nie dotyczyło licencji OEM, na pewno można było tak robić w licencjach Open, w Boxach pewnie też. Natomiast obecnie kupując Vistę nawet w OEMie można legalnie downgrade'ować ją do XP pod warunkiem, że posiadamy Viste Business lub Ultimate.
Więcej info: http://www.komputerwfirmie.org/article.php?sel=287

artoor
18-09-2007, 23:14
udalo sie komus to polaczyc?
za kazdym razem gdy instaluje z plyty (zeby nie bylo - oryginalnej) cala instalacja przebiega idealnie do pewnego momentu, po czym nastepuje nagle cofniecie wszystkich dotad zainstalowanych skladnikow a installer, rozbrajajac mnie na maksa, mowi "papa"....

Spróbuj uruchomić instalację CS2 jako Administrator (prawoklik na setup.exe - Uruchom jako Administrator).
Miałem podobny problem z wczesniejszą wersją innego programu - objawy byly identyczne jak z CS2 i zastosowanie powyzszego triku pomogło.

Pozdrawiam

EdkaP
19-09-2007, 10:46
Dzięki wszystkim za odpowiedzi i rady, niestety nic nie działa - ani instalowanie jako Administrator ani uruchamianie instalacji w trybie zgodności z XP :( Adobe umywa ręce, kręci nosem na Vistę i zaleca upgrade do CS3.. :( :( :(