PDA

Zobacz pełną wersję : probelm wyczerpanej baterii w D200

mhd
30-08-2007, 11:54
Witam

Co jakiś czas pokazuje mi informacje o "wyczerpanej baterii" przy naładowanych akmulatorach.
Zdarza się to zupełnie losowo nie zależnie czy korzystam z gripa z dwoma akmulatorami czy też z jednym.
Dzieje się tak na moim zestawie akmluatorów jak również na innych.
Podczas ostatniego "wyczerpania" zmieniałem aklmulatory miejscami oraz odpinałem grip. Przez cały czas problem się pojawiał.
"Zlikwidowanie wyczerpanej baterii" polega na wyłączeniu i ponownym włączeniu aparatu.
Problem pojawia się zupełnie losowo, tzn. potrafi pojawić się 10 razy podczas 10 minut pracy raz za razem, ale potrafi też przez 2-3 miesiące się nie pojawiać.
Serwis nikona stwierdził, że u nich podczas testu aparat był ok, więc nie ma problemu :-(
Czy ktoś wie co to może być, albo może ktoś ma podobny problem?

pozdr
MArek

krzysztof jot
30-08-2007, 12:07
Witam

"Zlikwidowanie wyczerpanej baterii" polega na wyłączeniu i ponownym włączeniu aparatu.
Problem pojawia się zupełnie losowo,

miałe raz taki przypadek - na poczatku Mistrzostw Polski - mało nie umarłem :) Wkładam AA i to samo ! Odkreciłem grip i poszło. Potem w wolnej chwili załozyłem grip z bateriami jak juz byłem pewien ze są naładowane wg odczytu menu... no i zadziałało. Zwaliłem to na poluzowane łacze grip-body, ale trafiam juz na którys post z kolei o takim przypadku co może czasami cos oznaczać.. co ? ano nie wiadomo - czas pokaze :).

akrzykalski
30-08-2007, 12:20
Wbrew pozorom to bardzo istotne - jakiego szkła używasz?? Nie przypadkiem Sigmy z HSM??

mhd
30-08-2007, 12:26
Wbrew pozorom to bardzo istotne - jakiego szkła używasz?? Nie przypadkiem Sigmy z HSM??

nie lubię sigmy
używam tylko nikon :-)
17-55 2,8
50 1,4
70-200 2,8

dzieje się tak niezależnie od obiektywu

na pewno nie jest to spowodowane poluzowanie gripa [podczas testu odkręciłem go i akmulator włożyłem prosto do aparatu], ach nigdy nie używałem "paluszków" <-- zawsze dedykowane akmluatory EL

pozdr
Marek

d80
31-08-2007, 08:58
http://www.nikonklub.pl/news.htm#Akumulatory%20EN-EL3

mhd
31-08-2007, 09:34
http://www.nikonklub.pl/news.htm#Akumulatory%20EN-EL3

Słyszałem o tym wcześniej, ale ten problem dotyczył różnych akmulatorów. Dodatkowo to pojawia się zupełnie losowo, czasami z większą częstotliwością a czasami z mniejszą

pozdr

darsedz
31-08-2007, 09:40
a może to coś z tym zwiazane (styki grip-body)
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=384019&postcount=10

mhd
31-08-2007, 12:25
a może to coś z tym zwiazane (styki grip-body)
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=384019&postcount=10
no właśnie to nie grip, jak pisałem wcześniej robiłem test z odpięciem go od aparatu podczas ostatniej "akcji z wirtualnie wyczerpanym akmulatorem" tzn. wystąpił problem najpierw zamieniłem baterie w gniazdach, później odkręciłem grip i na zmianę testowałem akmulatory - podczas wszystkich tych wymian problem pojawił się [dlatego uważam, że to nie wina gripa] podobnie uważam z akmulatorami [ponieważ są z różnych partii].
Acha przed trafieniem do Nikon Polska serwisowałem grip [ponieważ myślałem, że to jego wina] w Fototroniku [tam "przelutowali" mi wszystkie styki] i nadal pojawia się problem :-(

pozdr

inter
31-08-2007, 12:59
Witam miełem ten sam problem D200+mb200+nikor 17-55 2,8 dokładnie takie same objawy. Pomogło czyszczenie spirytusem bagnetu i styków w obiektywie i w body . Po takim zabiegu problem znika na 3-5 tygodni ,pojawia sie tam delikatny osad .Wcześniej próbowałem czyścic styki w gripie ,bateriach i nic nie pomagało można było dostac nerwicy.

mhd
31-08-2007, 13:05
Witam miełem ten sam problem D200+mb200+nikor 17-55 2,8 dokładnie takie same objawy. Pomogło czyszczenie spirytusem bagnetu i styków w obiektywie i w body . Po takim zabiegu problem znika na 3-5 tygodni ,pojawia sie tam delikatny osad .Wcześniej próbowałem czyścic styki w gripie ,bateriach i nic nie pomagało można było dostac nerwicy.

:-) oki już to robię i zobaczymy :-)
dzieki za radę

pozdr

glisek
31-08-2007, 20:51
Tez mialem ten problem ostatnio, ale tylko raz sie to zdarzylo, ze aparat twierdzil ,ze ma wyczerpane baterie. Po zamontowaniu paluszkow, zadzialal bez problemu.
Problem, jaki opisalem wczesniej, a Darsedz zacytowal uleczylem przez podlanie stykow cyna, teraz nie mam juz naglych i chwilowych zanikow napiecia.