Zobacz pełną wersję : Szukam lampy do D70s
Witam serdecznie
Od dluzszego czasu przygladam sie forum, gdyz poszukuje lampy fo mojego nikosia.
Z powodu ograniczonego budzetu w gre wchodza dwie lampy uzywana SB-600 lub nowa Sigma ef-500 ST.
Potrzebuje glownie do doswietlenia w plenerze i imprez w srednich pomieszczeniach
Przegladalem juz chyba wszystkie mozliwe posty i opinie sa rozne, nie potrzebuje duzo bajerow w
lampie, interesuja mnie dwie rzeczy i tu prosze szanownych grupowiczow o pomoc w wyborze
1) Zasieg lampy - ktora ma wiekszy bo podaja dla roznych ogniskowych a niestety nie wiem jak to przeliczyc?
2) Srednia ilosc blyskow na komplecie akumulatorkow, gdzies wyczytalem ze dla sigmy jest ok 100 i troche sie przerazilem, a ile robicie na sb-600?
i jeszce jedno, czy kupujac roczną lampe mozna miec obawy co do jej funkcjonalnosci , bo chyba jakas zywotnosc lampy maja?
prosze o pomoc z gory dzieki
Łatwiej by było jakbyś napisał ten post w odpowiednim dziale- KUPIĘ:)
Moze troche zle zatytulowalem. Kupie to pewnie na allegro, a tu to szukam opinii... :-)
Paprycjusz
29-08-2007, 22:31
To ja się jeszczę dołączę z pytaniami, mam nadzieję, że autor nie będzie miał nic przeciwko ;)
3) Jakie są minimalne czasy synchronizacji (bez fp, bo D70 i D50 nie mają tego cudeńka). Przy sigmie piszą, że błysk trwa 1/700 sec, czyli wyapdałoby, żeby synchronizowała się przy 1/500, o sb nic nie wyczytałem...
4) W którymś topicu tu na forum wyczytałem, że sigma 500 ST nie obsługuje błysku na 2 lamelkę, robi to dopiero SUPER, prawda to?
5) Jak jest z pomiarem w sigmie? Też czytałem, że niektóre niedoświetlają o 2EV, a niektóre potrafią prześwietlić...
Willhelm
30-08-2007, 17:34
To ja sie dolacze:)
Czytałem, że Nikon przed laty opracował specjalne algorytmy dla dSLR nowszych niz d70 (do których pasują TYLKO SB-600 i SB-800). Jak to jest z lampami innych firm (np. Metz)? Czy dorównują one jakością lampom Nikona? Jak bardzo różnią się pod względem siły i czasu wyzwolenia błysku?
Wydaje mi się, że przy synchronizacji 1/500s różnica nawet 1/1000s (o ile nie krótszej) ma znaczący wpływ na efekt końcowy - naświetlenie zdjęcia.
Zakupilem Sigme EF-500 DG ST, w przyszlym tygodniu dojdzie przesylka, przetestuje, sam odpowiem sobie na pytania, cos dorzuce i zamieszcze na forum :-) pozdrawiam
Paprycjusz
09-09-2007, 17:27
Już ponad tydzień minął a nic na forum się nie pokazało ;)
SB-600 mozna odpalic bezprzewodowo i nie trzeba do niej zadnego innego sprzetu (nie wymagana jest sb-800 ani nic w zamian). Nikon specjalnie sie tym nie chwali tylko zaleca zakup sb-800 co jest moim zdaniem troszke... no comments.
Co do tej drugiej... to nie wiem- nie widzialem :P
Ahh jeszcze cos- ja posiadam sb-600 i musze przyznac ze to solidny sprzecior- wart swojej ceny.
Willhelm
22-09-2007, 10:43
SB-800 jest mocniejsza... Dlatego ją zaleca:)
Podepne sie pod temat, by nie zakladac nowego. Zdecydowalem sie na 99% na zakup SB-600.
Jestem laikiem w kwestii lamp błyskowych i mam pytanko. Otóż gdy przegladałem sobie oferty roznych lamp, zauwazylem, ze rozni producenci podają moc dla różnych ogniskowych.
I tak na przyklad Nikon dla sb-600 podaje liczbe przewodnia 30 dla 50mm, a np. taki Canon liczbe 43, ale juz dla 105mm.... Ktora lampa w takim razie jest mocniejsza? Oczywiscie pytam z czystej ciekawosci , bo wiadomo, ze i tak kupie sb-600 do Nikona, ale mnie to zaciekawiło...
Zdaje sobie sprawe, ze pewnie odpowiedz jest banalna :oops: Ale niech ktos mi to wyjasni jesli moze :)
(...) I tak na przyklad Nikon dla sb-600 podaje liczbe przewodnia 30 dla 50mm, a np. taki Canon liczbe 43, ale juz dla 105mm.... Ktora lampa w takim razie jest mocniejsza? (...)
Witam,
też mnie to kiedyś zaciekawiło i sprawdzałem wtedy jak wygląda zależność liczba przewodnia - zoom lampy dla sb600 i sb800, aby np. porównywać te wartości z innymi lampami. Wyszła mi taka tabelka:
----- 35mm 85mm 105mm
SB600 30 40 --
SB800 38 53 56
(Hm... piszesz, że sb-600 ma GN 30 dla 50mm, a z mojej wiedzy wynika, że taką ma dla 35mm).
SB600 nie ma ma "zooma" dla ognioskowej 105, dlatego trudno jest odpowiedzieć jednoznacznie na twoje pytanie. Ale jak porównywałem wtedy te SB* do ich dwóch odpowiedników Canona; one po prostu były mniej-więcej równoważne.
Ciekawe jest to, że w specyfikacjach dla SB600 najczęściej podaje się liczbę 30, a dla SB800 liczbę 56. Chyba po to, aby trudniej było porównać...
Rzeczywiscie na stronie Nikona jest 30 dla 35mm.... :)
Panowie!
A co powiecie na lampkę SOLIGORA DG-420 Z
Wg producenta obsługuje ona iTTL i jest dedykowana m.in. dla D70 i D70s.
Może ktoś miał z nią do czynienia i zechce podzielić się wrażeniami?
Jej dane są tutaj: https://secure.soligor.com/index.php?id=5&backPID=335&L=1&tt_products=7853&L=1
DZIĘKI!!!
1. D50 i D70/D70s standardowo mają czasy syncro 1/500. po zaklejeniu styków na stopce są większe czasy.
2. Wszyscy tylko sabiny albo sigmy. A dlaczego nikt nie interesuje się lampami Metz?
Są to super lampki, raz że zajebiste jakościowo. Dwa - co chyba najważniejsze - są dwupalnikowe. Naprawdę opłaca się do takiej dozbierać [sam chcę kupić taką na dniach]. Dwa palniki to poprostu cudo jeśli chodzi o operacje światłem. Jednym doświetlamy bezpośrednio na przód a drugi odbijamy od ściany czy od sufitu. Można uzyskać naprawdę super efekty.
W dodatku dwupalnikowy metz jest mniejwięcęj w cenie SB-800 [około 1200-1300zł].
Naprawdę opłaca się dozbierać.