Zobacz pełną wersję : Picasa2 - nie tylko katalogowanie zdjęć?
Witam ponownie :) Nadal jestem na etapie poznawania i testowania programów do obróbki fotek. Po wnikliwej lekturze niniejszego forum fotki zapisuję w RAW-ach. Obrabiałem je później w NC 4, Raw Shooter Essentials 2005 oraz C1 PRO. Ten ostatni zebrał bardzo dobre recenzje w 11-tym numerze FOTO VIDEO. Wiadomo, że C1 PRO jest dobry ale piekielnie drogi. Wczoraj zassałem program Picasa2 głównie w celu uporządkowania fotek w plikach. Zacząłem też przeglądać jego narzędzia do obróbki fotek. I tu nastąpiło moje zdziwienie, że za pomocą tychże narzędzi można spokojnie dopasować WB, światło, cienie, wyostrzanie, kontrast itp nie tylko w plikach JPG ale też w NEF-ach. W fotkach końcowych po przeróbce z NEF-a do JPG za pomocą C! PRO oraz Picassa2 nie widziałem specjalnych różnic (tylko na monitorze, bo jeszcze nie wywołałem w labie) W związku z tym zapytuję jakie macie doświadczenia z programem Picasa2 oraz jakie daje wyniki w wydrukowanych fotach?
Doswiadczen z tym programem nie mam zadnych. Dzisiaj zainstalowalem, bo zdecydowalem sie na zrobienie porzadku z wszystkimi zdjeciami jakie zrobilem (niezliczone GB danych). Slyszalem, ze jest niezly i tylko upewnilem sie czy czyta nefy. Szybciej otwierajacego pliki nef programu nie widzialem. Poki co Picasa2 zapowiada sie wysmienicie, co tez slyszalem juz z niejednego zrodla.
CyfraL,
Slyszalem, ze jest niezly i tylko upewnilem sie czy czyta nefy. Szybciej otwierajacego pliki nef programu nie widzialem
do katalogowania zdjec jest chyba jeszcze szybsze i lepsze narzedzie - fotostation - niestety cena nie jest juz taka fajna ;-( na stronie producenta znajduje sie trial - http://www.fotoware.com/
Dzięki :) Zostane narazie przy wymysle Googla. Jest calkiem przyjemny i za darmo. A na kieszen studenta to jak zbawienie ;)
lamP.Art
03-02-2006, 22:48
....tym bardziej, że własnie wyszła polska wersja :)