PDA

Zobacz pełną wersję : SB800 a stan czuwania w CLS

ocean71
29-08-2007, 08:54
Witam,

Niedawno bawilem sie CLS z SB800 (lampa zdalna) wyzwalana wbudowanym w D200 flashem (lampa glowna). I mam nastepujacy problem: po parudziesieciu sekundach SB800 zapada w stan czuwania (Stand By) i to tak, ze lampa glowna (z D200) nie jest w stanie jej odpalic.
Jedyna mozliwoscia obudzenia SB jest manualne wciskanie przyciskow ON/OFF i Flash. To mocno irytujace lub wogole uniemozliwiajace robienie zdjec gdy SB stoi na statywie gdzies dalej.

Sprawdzilem w instrukcji lampy i lekka konsternacja:
a) str.21 mowi, ze... automatyczne przelaczanie w stan czuwania nie dziala jesli jest to lampa zdalna (!).
b) troche pozniej mozna przeczytac, ze dla lampy zdalnej stan czuwania powinno sie wylaczyc wogole lub go wydluzyc (!) Wg mnie jest to po prostu niemozliwe w trybie Remote, bo czasu STBY tam wogole nie mozna ustawiac. A jakiekolwiek ustawienia z trybu Master (np. 300 lub wylaczone) nie dzialaja oczywiscie dla Remote.

Co jest grane z ta SB800, czy ktos spotkal sie z czyms takim? No a moze ja cos przeoczylem? :)
Z gory dziekuje za porady.

adrian
29-08-2007, 08:58
Nie zauważyłem czegoś takiego przy D70s + SB800, ale jak dotrę do domu z fabryki to zobaczę z ciekawości jak to jest u mnie.

HYPER
29-08-2007, 09:17
u mnie z d200 w trybie remote SB-800 nigdy nie przechodzi w stan czuwania. jesli u Ciebie jest inaczej to masz jakis problem z lampa. udaj sie do serwisu, ale przedtem sprawdz na jakims innym korpusie.

ocean71
29-08-2007, 10:07
u mnie z d200 w trybie remote SB-800 nigdy nie przechodzi w stan czuwania. jesli u Ciebie jest inaczej to masz jakis problem z lampa. udaj sie do serwisu, ale przedtem sprawdz na jakims innym korpusie.
Czy po wybraniu w menu lampy trybu Remote masz jeszcze jakies ustawienia (oprocz dzwiekow i jasnosci lcd)?
Mysle, ze aparat nie jest tutaj istotny bo w koncu lampa sama przechodzi z tryb STBY, i nie powinno miec znaczenia czy aparat jest wlaczony czy wylaczony. Moze istnieje jakas mozliwosc zresetowania SB800 w warunkach domowych?

carlos_76
29-08-2007, 12:34
U mnie lampa w trybie REMOTE nie posiada żadnych nastawów dotyczących trybu STBY a i sama się nie wyłącza. W trybie OFF mam ustawione na AUTO i rzeczywiście wystarczy kilkadziesiąt sekund do jej wygaśnięcia. Wynika z tego, że masz coś nie do końca dobrze z lampą. Resetuje się ją przez równoczesne przytrzymanie przez kilka sekund MODE i ON/OFF. Może pomoże ;-)

ocean71
30-08-2007, 05:43
Witam,

Sprawdzilem stan aku w SB i poziom naladowania byl baaardzo niski. Rozladowalem wiec je do konca i ponownie naladowalem. Dodatkowo zresetowalem tez lampe. I wszystko dziala jak nalezy, problem ze STBY rozwiazany.
Czyli przyczyna byl niski prad podawany przez aku. Ciekawa lekcja :)
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam.

akrzykalski
30-08-2007, 08:01
Potwierdzam - przerabialem dokladnie to samo.

Mialem 2 sabinki w trybie remote. Jedna przechodzila po chwili w stan czuwania. Podmianka akku miedzy lampami i ta druga zaczela przechodzic w stand by mode. Wniosek jeden: poziom naladowania baterii ma tu krytyczne znaczenie.

Pozdrawiam
AK