Zobacz pełną wersję : jak to jest z tymi raw
fader_audio
29-08-2007, 00:50
Witam. ostatnio postanowiłem pobawić się troszkę z raw, jako że mam kilka programów chciałem zopbaczyć co z tego wyniknie. zrobiłem portret na iso 400 oraz 800. Okazuję sie że zwykłe programy jakie mam po drobnej przeróbce fotki, końcowe zdjęcie jest po prostu tragedia, jakieś dziwne szumy w postaci dużych kropek. Postanowiłem wziąc się za lepsze programy typu PS CS3 oraz nikon capture nx, jest lepiej choć nadal nie jest to to czego się spodziewałem. Jako, że jakośc jest już w miare to czas operacji zwłaszcza CS3 pozostawiam bez komentarzy. Próbowałem również bardziej naświetlać kompozycję i było lepiej. Doszedłem więc do wniosku że dużo nie tracę w jpg jakie daje mi puszka, zaryzykuje nawet stwierdzenie że mniej zaszumione niż z raw i to na małym stopniu odszumiania a do tego nawet i lepszej jakości. W związku z powyższym mam pytanie:
Czy w mojej sytuacji mogę mieć brak odpowiedniego "dekodera " raw z d80???
może po prostu nie wiem o co chodzi w obróbce raw???
Mam nadzieję że nikogo nie uraziłem tym postem, jak coś to przpraszam. Pozdrawiam
Zbigniew
29-08-2007, 01:04
Wstaw fotkę, która jest zła i wstaw NEFa. Przyjrzymy się temu i coś zaradzimy :)
Jako, że jakośc jest już w miare to czas operacji zwłaszcza CS3 pozostawiam bez komentarzy. A wytlumacz mi, co ma jakosc zdjecia do czasu pracy Photoshopa?
może po prostu nie wiem o co chodzi w obróbce raw??? Po tym wszystkim co piszesz, raczej nie wiesz.
shadowArt
29-08-2007, 08:19
RAW nie jest do tego, żeby dać Ci mniejsze szumy - bo to akurat robi software, albo w aparacie(jak daje jpgi) albo Twój komp przy obróbce z RAW.
W każdym razie RAW pozwala Ci na większe korekcje naświetlenia, balansu bieli - to jest łówna ich zaleta. W jpg, jak aparat coś zrobi to już koniec, szczegółów których nie ma - nie będzie, w RAW czasem da się nieco wyciagnąć.
jesli juz poruszony został ten wątek to nieśmiało zapytam o najlepszy program do nefów.... który polecacie, który daje najlepsze efekty ??
jesli juz poruszony został ten wątek to nieśmiało zapytam o najlepszy program do nefów.... który polecacie, który daje najlepsze efekty ??Nikon Capture (cholernie wolny i niewygodny), Phase One Camera One (rakieta z dobrym workflow), PhotoShop CS 2, 3 z CameraRAW i Bridgem (duze mozliwosci operowania na kolekcjach zdjec, jakosc i szybkosc pomiedzy NC a C1).
a jak na tym tle wypada Bibble ?? wg reklam jest najlepszy ale jak Wasze opinie ?? jak wypada w codziennej pracy ??
a jak na tym tle wypada Bibble ?? wg reklam jest najlepszy ale jak Wasze opinie ?? jak wypada w codziennej pracy ?? A nie mozesz sobie sam sprawdzic? Przeciez to Ty chcesz tego uzywac, a kazdy ma przeciez inne preferencje i oczekiwania.
Mamy jeszcze Adobe Lightroom w wersji o ile sie nie myle 1.1 oraz na MAC'a "Apple Aperture".
spradzic moge z punktu widzenia ergonomii i ogólnego wrazenia z pracy, jednak co do jakosci wynikow i mozliwosci wole zapytac profesjonalistow :) (a nie marketingowców) - oni wiedza najlepiej na co zwrócic uwagę i co ma znaczenie a co nie
spradzic moge z punktu widzenia ergonomii i ogólnego wrazenia z pracy, jednak co do jakosci wynikow i mozliwosci wole zapytac profesjonalistow :) Fotografia i jej efekty to sprawa indywidualna. Narzedzia dobiera sie pod swoje oczekiwania, a nie dlatego, ze ktos inny ich uzywa. Sciagnij sobie triale, wybierz sobie z 10 roznych zdjec, pogmeraj w nich za pomoca kazdego softu, wygeneruj do TIFFa i porownaj efekty.
w koncowym etapie wyboru tak tez zrobie ;)
tak czy inaczej dziekuje za podpowiedzi
Ja ostatnio wołam tylko w Raw Therapee. Darmowy, całkiem szybki, wywołuje w tle i ma pokaźny zestaw operacji możliwych do zaaplikowania ;-)
Pozdrawiam
Ulv
fader_audio
30-08-2007, 01:09
Wstaw fotkę, która jest zła i wstaw NEFa. Przyjrzymy się temu i coś zaradzimy :)
Witam. zdecydowałem zajrzeć do exif, a tu niespodzianka, miałem kompensacxje ustawioną na -0,7 oraz lampa -0,3. Moja lepsza połowa która jest na tym zdjęciu by mnie zabiła gdybym dał jej fotke na forum ( też nie bardzo wiem jak dać chocby część fotki, nigdy nie bawiłem się w takie coś wiec jestem z tego zielony). Podczas robienia fotki nie zwróciłem na to uwagi. nie dało mi to spokoju. ustawiłem Raw w aparacie i z grubej rury iso1600 ale wszystkie kompensacje na 0 przyznam że w takim przypadku szumu już jest mało, ale szczegóły sie pogubiły co jest rzeczą normalną. Porównałem jakośc otwarcia samych raw przez programy, każdy z nich otwiera inaczej jeśli chodzi o jakość, najlepiej Nikon capture, cs3 wypada już gorzej, nikon view również ładnie otworzył fotke. oczywiście zauważyłem kilka hotów. Zdziwiło mnie tylko to że po kompensacji na - powstaje aż tak dużo szumu. Zauważyłem że cs3 twierdzi że raw mam 8bitów, może trzeba wczytać profil d80???? Nie znam się aż tak na programach.
Jeżeli chodzi o szybkość to obróbka kilkudziesięciu fotek z raw zajmie sporo czasu w nx. Może jest jakiś dobry program do raw w którym można ustawić obróbke dla szeregu fotek. na co zwracać najbardziej uwagę przy obróbce raw???
Wiem że robiąc w raw nie uzyskam mniejszych szumów a nawet wręcz przeciwnie (oczywiście przed obróbką), ale ta sytuacja jaką opisałem trochę mnie wystraszyła tym ziarnem, ale po następnych próbach jest już ok.
Dzięki serdeczne za odpowiedzi, pozdrawiam
jarzab11
30-08-2007, 08:25
Skorzystam z tematu i zadam swoje pytanie.
Mam Capture NX i nie mogę otworzyć w tym NEF-a z Nikona D40. Mam komunikat DSC_0909.nef Can not open file czy jakoś tak, NX jest świeży więc powinien chyba działać, ewentualnie polećcie jakiś programik w którym można w dużym zakresie edytowć Nef, PS ver 8 tego nie bieże, niby ma NEF w odczycie ale teżwywala komunikat że niewłaściwy rodzaj pliku.
Proszę opomoc
Zauważyłem że cs3 twierdzi że raw mam 8bitów, Gdzie on tak twierdzi, tzn. w jakim miejscu i na jakim etapie?
zobacz Raw Therapee, o którym pisze ulv - jest całkiem dobry, Bibble też mogę polecić - mnogość narzędzi, dobre efekty, ale płatny
moze komus pomoze imho ciekawe
http://www.pbase.com/miljenko/raw_converters
Nikon Capture (cholernie wolny i niewygodny), Phase One Camera One (rakieta z dobrym workflow), PhotoShop CS 2, 3 z CameraRAW i Bridgem (duze mozliwosci operowania na kolekcjach zdjec, jakosc i szybkosc pomiedzy NC a C1).
Stig, bez przesady na NX też da się pracować :) , aczkolwiek kierując się Twoimi właśnie opiniami coraz częściej skłaniam się do produktów Phase One.
Stig, bez przesady na NX też da się pracować :) Pewnie, ze sie da... Jak masz 200 zdjec, to oddasz je pewnie po tygodniu. :D Ja z Shopa, czy C1, wrzucam zdjecia do netu po godzinie (max dwoch), od momentu zrzucenia ich do komputera.
fader_audio
30-08-2007, 12:53
Pewnie, ze sie da... Jak masz 200 zdjec, to oddasz je pewnie po tygodniu. :D Ja z Shopa, czy C1, wrzucam zdjecia do netu po godzinie (max dwoch), od momentu zrzucenia ich do komputera.
właśnie o to mi chodzi, jakiś szybki w miarę dobry program, byle nie z fast stone bo tam raw jak mi się otworzył to mało z okna nie wyskoczyłem,
Co do NEF z d40 to dziwne że w captture nx sie nie da może masz jakąs starszą wersje, Cs3 powinien już to otworzyć bez problemu.
Zainstalowałem sobie raw therapee i jakoś nie chcą mi się w nim fotki otwierać, czy trzeba tam jakoś coś ustawić??? mam wersje 2.1 pozdrawiam
jerryjola
30-08-2007, 15:39
Skorzystam z tematu i zadam swoje pytanie.
Mam Capture NX i nie mogę otworzyć w tym NEF-a z Nikona D40. Mam komunikat DSC_0909.nef Can not open file czy jakoś tak, NX jest świeży więc powinien chyba działać, ewentualnie polećcie jakiś programik w którym można w dużym zakresie edytowć Nef, PS ver 8 tego nie bieże, niby ma NEF w odczycie ale teżwywala komunikat że niewłaściwy rodzaj pliku.
Proszę opomoc
zaktualizuj sobie NX-a do wersji 1.2, jest dostępna na stronie Nikona, Wtedy powinno pójść.
PS 8 może tego nie brać, jeżeli nie zaktualizujesz ACR , tyle, że nie wiem, która będzie chodzić pod PS 8
Ja polecę Lightrooma. Dla mnie bomba. Intuicyjny, prosty, ma wszystko czego potrzeba przy większości fotografii. Jak dla mnie na wielki + organizacja biblioteki (wreszcie mi nic nie miesza w katalogach i nie próbuje stworzyć własnej lepszej nie wiadomo dla kogo struktury), tok pracy, brak ingerencji w edytowane zdjęcie, pełna kontrola nad kolorami, możliwość jechania hurtem na wypracowanych ustawieniach. Po 5 minutach skumasz co i jak i ruszysz do pracy. Z wad przeciętne odszumianie i unsharp mask. Nie znalazłem też opcji prostowania pionów. Ale mimo wszystko zdecydowanie polecam przynajmniej wypróbowanie 30 dniowego triala.
Pozdrawiam
fader_audio
31-08-2007, 19:58
zaktualizuj sobie NX-a do wersji 1.2, jest dostępna na stronie Nikona, Wtedy powinno pójść.
Może i wtej wersji D80 też skorzysta tylko czy w każdej wersji się to da zainstalować, niezaleznie od tego czy mam zarejestrowany czy nie??/
Ja polecę Lightrooma. Dla mnie bomba. Intuicyjny, prosty, ma wszystko czego potrzeba przy większości fotografii. Jak dla mnie na wielki + organizacja biblioteki (wreszcie mi nic nie miesza w katalogach i nie próbuje stworzyć własnej lepszej nie wiadomo dla kogo struktury), tok pracy, brak ingerencji w edytowane zdjęcie, pełna kontrola nad kolorami, możliwość jechania hurtem na wypracowanych ustawieniach. Po 5 minutach skumasz co i jak i ruszysz do pracy. Z wad przeciętne odszumianie i unsharp mask. Nie znalazłem też opcji prostowania pionów. Ale mimo wszystko zdecydowanie polecam przynajmniej wypróbowanie 30 dniowego triala.
Pozdrawiam
Lightroom rzeczywiście jest stosunkowo intuicyjny i pozwala uzyskać niezłe efekty nieprofesjonalistom w krótkim czasie
ma jednak 2 wady produktów Adobe
zasobożerność - czyli muli strasznie nawet przyzwoitego kompa i instaluje w systemie dużo mało przydatnych smieci
cena - no tutaj adobe należy do niesławnej ligi $$$ żerców...
ale triala spróbować warto :-)