PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus e400 i czerwona kreska na zdjęciu

montek
28-08-2007, 17:17
zbieram opinie po forach bo znajoma jest załamana

ostatnio kupiła aparat i dwa obiektywy była również ostatnio na koncercie i wyszło jej coś takiego

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img62.imageshack.us/my.php?image=p8250464amt6.jpg)

napisała mi że to chyba na jednym obiektywie tylko, ale czy to możliwe że taki efekt daje felerny obiektyw, imo coś w korpusie, jakieś rady

kreska jest w tym samym miejscu (przysłała mi kilka zdjęć i w mejlu są "na oko" w tym samym miejscu)

proszę w jej imieniu o pomoc

przy okazji da się odczytać liczbę strzelonych fotek tym modelem (bo coś mam złe przeczucie) tak jak da się w exifie nikona

pebees
28-08-2007, 21:13
Trafiona matryca. Do zwrotu do sprzedawcy lub do serwisu.

montek
01-09-2007, 23:39
gość z olympusa odpisał znajomej żeby zrobiła mapowanie pixeli

dziś u niej byłem, zrobiłem to

kreski nie ma popstrykałem na obu obiektywach różne konfiguracje, znikło

pebees
01-09-2007, 23:41
No to super.

flyski
01-09-2007, 23:42
Ciekaw jestem czy zamapowanie jednego piksela usunęło też krechę?

montek
01-09-2007, 23:50
no właśnie, czy to mapowanie to nie jest takie doraźne , co na szkoleniu dla serwisantów mówią "na odwal się"

kazałem jej popstrykać, jak znowu to zobaczy to już chyba gwarancja w ruch pójdzie

flyski
01-09-2007, 23:56
Nie no spokojnie :) mapowanie to niestety standard, (mówią że nie ma matryc bez bez hot pikseli tylko że są dobrze zamapowane) więc procedura jest jak najbardziej skuteczna,
jednak nie wiem jak jest z tą kreską , czy to zamapowanie piksela wystarcza aby ją usunąć?
czy trzeba czegoś wiecej?

montek
02-09-2007, 01:22
wiesz tak jak popatrzyłem to śladu nie ma, ale może za dzień dwa coś wyjdzie, bo niby co on tym mapowaniem je "naprawia" czy poprostu wrzuca odczyt z sąsiedniej dobrej?

flyski
02-09-2007, 01:28
No mapowanie raczej nic nie naprawia jak piszesz, prędzej jest to jakaś wypadkowa z sąsiadów,
ja sam prawdę mówiąc nie wiem jak to jest robione
i może bardziej światłe w tym względzie osoby by się wypowiedziały,
ale wiem że jak teraz nie widać to już raczej ten sam piksel nie wyjdzie