Zobacz pełną wersję : Jak Duże Powiększenie Można Uzyskać?
milka420
28-08-2007, 16:47
Witam.
Zastanawiam się jak duże powiększenie można wyciągnąć z małego obrazka zeskanowanego coolskanem x16 [tiff, który otrzymałam waży 58,8 MB i ma 3690x5574 piskli]. Czy uzyskanie przyzwoitego powiększenia ok 3m x 0,5m jest w ogóle możliwe? [oczywiście w granicach rozsądku zakładamy, że człowiek będzie musiał się na niego patrzeć z pewnej odległości]. A jeśli nie jest możliwe to ile max da się z małego wyciągnąć?
Dzięki za odpowiedź :)
legologo
28-08-2007, 17:03
Chodzi o maks. rozmiar wydruku? A jaka była rodzielczość skanera? 300 dpi?
milka420
28-08-2007, 17:20
Chodzi mi o maksymalną wielkość wydruku jaką można uztskać i czy "przewalenie"x2 podług wielkości optymalnej bardzo zdjęciu zaszkodzi.? Po zeskanowaniu jest zawsze 4000 piksli/inch przy wymiarze 3,54 x 2,34 cm. Przy zmianie na 150 dpi wychodzi mi rozmiar 94,39 x 62,48 cm. Jak podciągnęłam do 246 x 163 cm przy 150 dpi nie wygląda źle... ale między tym jak wygląda w kompie a na wydruku jest zasadnicza różnica... wolałabym uniknąć przykrych niespodzianek.. czy do tak dużego formatu wystarczy 150 dpi? a może 90?...
Ja kiedys wyciagalem jeszcze gorsze foty, i na wydruku nie wyglada to az tak zle, ale... kwestia odleglosci
Zeby sprawdzic, czy fotka sie nadaje drukowalem sobie wycinek na drukarce w skali 1:1 i sprawdzalem czy jest ok.
nie wiem czy x16 to nazwa skanera, czy glebia kolorow? jak kolory to zmien na 8, nikt nie zauwazy roznicy, a plik bedzie mniejszy
milka420
28-08-2007, 17:59
W skanerze Nikona można dobrać jakość skanu wybierając skanowanie x1, x2, x4, x8 i x16 przy czym x1 jest najszybsze i co za tym idzie najgorsze jakościowo a x16 skanuje się ok. 45-50 minut i daje parametry opisane powyżej :)
Chodzi mi o maksymalną wielkość wydruku jaką można uztskać i czy "przewalenie"x2 podług wielkości optymalnej bardzo zdjęciu zaszkodzi.? Po zeskanowaniu jest zawsze 4000 piksli/inch przy wymiarze 3,54 x 2,34 cm. Przy zmianie na 150 dpi wychodzi mi rozmiar 94,39 x 62,48 cm. Jak podciągnęłam do 246 x 163 cm przy 150 dpi nie wygląda źle... ale między tym jak wygląda w kompie a na wydruku jest zasadnicza różnica... wolałabym uniknąć przykrych niespodzianek.. czy do tak dużego formatu wystarczy 150 dpi? a może 90?...
ustaw 100 do 120 dpi; powinno być dobrze jeżeli plik jest OK. Na czym będziesz drukować?
Multisampling nie ma nic wspólnego z rozdzielczością - on tylko usuwa ew. szum własny skanera. Przy tak dużym powiększeniu ziarnistość będzie niestety dość widoczna, ale jeśli tylko to ci nie przeszkadza, to nie powinno być problemu.
Proponuję Ci żebyś zapytał pod adresem www.skanowanie.com.pl
Kolega Jakub będzie wiedział, raz bo od lat skanuje również mały obrazek do powiększeń a dwa, bo również je drukuje. Generalnie - zależy. Przy wielkości wydruku o jakiej piszesz to 100 dpi będzie teoretycznie ok. W końcu nie będziesz tego oglądał z 20 cm.
Proponuję Ci żebyś zapytał pod adresem www.skanowanie.com.pl (http://www.skanowanie.com.pl)
Kolega Jakub będzie wiedział, raz bo od lat skanuje również mały obrazek do powiększeń a dwa, bo również je drukuje. Generalnie - zależy. Przy wielkości wydruku o jakiej piszesz to 100 dpi będzie teoretycznie ok. W końcu nie będziesz tego oglądał z 20 cm.
To nie jest kwestia tego co kolega powie, tylko jaki się samemu ma próg akceptacji jakości. Powiększanie małego obrazka do 3m na szerokość jest ogólnie nieco ryzykownym pomysłem i bynajmniej nie jest to kwestia skanera, ale jeśli zdjęcie jest dobre, ktoś nie oczekuje cudów i nie będzie tego z oglądał z małej odległości, to może wystarczyć.
milka420
29-08-2007, 03:34
No właśnie biorę pod uwagę raczej klateczkę pionową. Druk będzie najprawdopodobniej na pcv-ce 3 mm. Ziarenko traktuję na plus [z velvii powinno być ok ;)] . Wnioskuję, że 100 dpi powinno być ok. Wiadomo, że żyleta z tego nie wyjdzie i nikt z lupą ślęczeć nad fotą nie będzie, bo nie ma po co :) ale przyzwoicie wyjść powinno, mam nadzieję... robiłam już takie przykadrowane 3-metrówki z d80, 92 dpi i było przyzwoicie [nawet muszę powiedzieć, że moje odczucia były dziwnie pozytywne ;)],ale z diapozytywu jeszcze mi się nie zdarzyło takich "byków" robić
Dziękuję za podpowiedzi, trochę mnie uspokoiliście :)
Robiłem kiedyś wielkoformatowe wydruki solwentowe na targi dla producenta.
Możesz troszkę interpolować w Photoshopie, ale jeśli chodzi o rozdzielczość do takiego rozmiaru i wydruk typu ploter /solwent, to całkowiecie satysfakcjonujący wynik uzyskasz na 120 dpi.
Robiłem kiedyś wielkoformatowe wydruki solwentowe na targi dla producenta.
Możesz troszkę interpolować w Photoshopie, ale jeśli chodzi o rozdzielczość do takiego rozmiaru i wydruk typu ploter /solwent, to całkowiecie satysfakcjonujący wynik uzyskasz na 120 dpi.
Solwent ma bardzo niską rozdzielczość - punkt rastra jest tam gigantyczny. Używa się go do drukowania na kłopotliwych podłożach i stosowania w agresywnych warunkach zewnętrznych.
Solwent ma bardzo niską rozdzielczość - punkt rastra jest tam gigantyczny. Używa się go do drukowania na kłopotliwych podłożach i stosowania w agresywnych warunkach zewnętrznych.
dokładnie. jeżeli to ma być jakość a nie jakoś to tylko atrament/pigment. dlatego nieśmiało polecam swoje usługi w tym zakresie: canon iPF8000 (12 kolorów) :-)
Zgadza się, choć solwent solwentowi nie równy - można uzyskać już niemal jakość fotograficzną.
Jednak, jak to ma być JAKOŚĆ to tylko ploter.
Swoją dorgą ekstra jakość wychodzi na tzw. backlight-cie (specjalna folia), nawet bez konieczności podświetlania.
milka420
22-02-2008, 17:30
Dziękuję Wam za podszepty ;)