PDA

Zobacz pełną wersję : Jak Duże Powiększenie Można Uzyskać?

milka420
28-08-2007, 16:47
Witam.

Zastanawiam się jak duże powiększenie można wyciągnąć z małego obrazka zeskanowanego coolskanem x16 [tiff, który otrzymałam waży 58,8 MB i ma 3690x5574 piskli]. Czy uzyskanie przyzwoitego powiększenia ok 3m x 0,5m jest w ogóle możliwe? [oczywiście w granicach rozsądku zakładamy, że człowiek będzie musiał się na niego patrzeć z pewnej odległości]. A jeśli nie jest możliwe to ile max da się z małego wyciągnąć?

Dzięki za odpowiedź :)

legologo
28-08-2007, 17:03
Chodzi o maks. rozmiar wydruku? A jaka była rodzielczość skanera? 300 dpi?

milka420
28-08-2007, 17:20
Chodzi mi o maksymalną wielkość wydruku jaką można uztskać i czy "przewalenie"x2 podług wielkości optymalnej bardzo zdjęciu zaszkodzi.? Po zeskanowaniu jest zawsze 4000 piksli/inch przy wymiarze 3,54 x 2,34 cm. Przy zmianie na 150 dpi wychodzi mi rozmiar 94,39 x 62,48 cm. Jak podciągnęłam do 246 x 163 cm przy 150 dpi nie wygląda źle... ale między tym jak wygląda w kompie a na wydruku jest zasadnicza różnica... wolałabym uniknąć przykrych niespodzianek.. czy do tak dużego formatu wystarczy 150 dpi? a może 90?...

botak
28-08-2007, 17:37
Ja kiedys wyciagalem jeszcze gorsze foty, i na wydruku nie wyglada to az tak zle, ale... kwestia odleglosci
Zeby sprawdzic, czy fotka sie nadaje drukowalem sobie wycinek na drukarce w skali 1:1 i sprawdzalem czy jest ok.

nie wiem czy x16 to nazwa skanera, czy glebia kolorow? jak kolory to zmien na 8, nikt nie zauwazy roznicy, a plik bedzie mniejszy

milka420
28-08-2007, 17:59
W skanerze Nikona można dobrać jakość skanu wybierając skanowanie x1, x2, x4, x8 i x16 przy czym x1 jest najszybsze i co za tym idzie najgorsze jakościowo a x16 skanuje się ok. 45-50 minut i daje parametry opisane powyżej :)

sv
28-08-2007, 20:39
Chodzi mi o maksymalną wielkość wydruku jaką można uztskać i czy "przewalenie"x2 podług wielkości optymalnej bardzo zdjęciu zaszkodzi.? Po zeskanowaniu jest zawsze 4000 piksli/inch przy wymiarze 3,54 x 2,34 cm. Przy zmianie na 150 dpi wychodzi mi rozmiar 94,39 x 62,48 cm. Jak podciągnęłam do 246 x 163 cm przy 150 dpi nie wygląda źle... ale między tym jak wygląda w kompie a na wydruku jest zasadnicza różnica... wolałabym uniknąć przykrych niespodzianek.. czy do tak dużego formatu wystarczy 150 dpi? a może 90?...

ustaw 100 do 120 dpi; powinno być dobrze jeżeli plik jest OK. Na czym będziesz drukować?

Czornyj
28-08-2007, 20:43
Multisampling nie ma nic wspólnego z rozdzielczością - on tylko usuwa ew. szum własny skanera. Przy tak dużym powiększeniu ziarnistość będzie niestety dość widoczna, ale jeśli tylko to ci nie przeszkadza, to nie powinno być problemu.

yendash
28-08-2007, 23:43
Proponuję Ci żebyś zapytał pod adresem www.skanowanie.com.pl
Kolega Jakub będzie wiedział, raz bo od lat skanuje również mały obrazek do powiększeń a dwa, bo również je drukuje. Generalnie - zależy. Przy wielkości wydruku o jakiej piszesz to 100 dpi będzie teoretycznie ok. W końcu nie będziesz tego oglądał z 20 cm.

Czornyj
28-08-2007, 23:46
Proponuję Ci żebyś zapytał pod adresem www.skanowanie.com.pl (http://www.skanowanie.com.pl)
Kolega Jakub będzie wiedział, raz bo od lat skanuje również mały obrazek do powiększeń a dwa, bo również je drukuje. Generalnie - zależy. Przy wielkości wydruku o jakiej piszesz to 100 dpi będzie teoretycznie ok. W końcu nie będziesz tego oglądał z 20 cm.

To nie jest kwestia tego co kolega powie, tylko jaki się samemu ma próg akceptacji jakości. Powiększanie małego obrazka do 3m na szerokość jest ogólnie nieco ryzykownym pomysłem i bynajmniej nie jest to kwestia skanera, ale jeśli zdjęcie jest dobre, ktoś nie oczekuje cudów i nie będzie tego z oglądał z małej odległości, to może wystarczyć.

milka420
29-08-2007, 03:34
No właśnie biorę pod uwagę raczej klateczkę pionową. Druk będzie najprawdopodobniej na pcv-ce 3 mm. Ziarenko traktuję na plus [z velvii powinno być ok ;)] . Wnioskuję, że 100 dpi powinno być ok. Wiadomo, że żyleta z tego nie wyjdzie i nikt z lupą ślęczeć nad fotą nie będzie, bo nie ma po co :) ale przyzwoicie wyjść powinno, mam nadzieję... robiłam już takie przykadrowane 3-metrówki z d80, 92 dpi i było przyzwoicie [nawet muszę powiedzieć, że moje odczucia były dziwnie pozytywne ;)],ale z diapozytywu jeszcze mi się nie zdarzyło takich "byków" robić

Dziękuję za podpowiedzi, trochę mnie uspokoiliście :)

Tad_Bie
29-08-2007, 11:30
Robiłem kiedyś wielkoformatowe wydruki solwentowe na targi dla producenta.
Możesz troszkę interpolować w Photoshopie, ale jeśli chodzi o rozdzielczość do takiego rozmiaru i wydruk typu ploter /solwent, to całkowiecie satysfakcjonujący wynik uzyskasz na 120 dpi.

Czornyj
29-08-2007, 11:40
Robiłem kiedyś wielkoformatowe wydruki solwentowe na targi dla producenta.
Możesz troszkę interpolować w Photoshopie, ale jeśli chodzi o rozdzielczość do takiego rozmiaru i wydruk typu ploter /solwent, to całkowiecie satysfakcjonujący wynik uzyskasz na 120 dpi.

Solwent ma bardzo niską rozdzielczość - punkt rastra jest tam gigantyczny. Używa się go do drukowania na kłopotliwych podłożach i stosowania w agresywnych warunkach zewnętrznych.

sv
29-08-2007, 14:53
Solwent ma bardzo niską rozdzielczość - punkt rastra jest tam gigantyczny. Używa się go do drukowania na kłopotliwych podłożach i stosowania w agresywnych warunkach zewnętrznych.

dokładnie. jeżeli to ma być jakość a nie jakoś to tylko atrament/pigment. dlatego nieśmiało polecam swoje usługi w tym zakresie: canon iPF8000 (12 kolorów) :-)

Tad_Bie
29-08-2007, 15:03

Zgadza się, choć solwent solwentowi nie równy - można uzyskać już niemal jakość fotograficzną.
Jednak, jak to ma być JAKOŚĆ to tylko ploter.
Swoją dorgą ekstra jakość wychodzi na tzw. backlight-cie (specjalna folia), nawet bez konieczności podświetlania.

milka420
22-02-2008, 17:30
Dziękuję Wam za podszepty ;)