Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : FA i przesuw filmu

Jakubas
28-08-2007, 13:28
Kupilem wspomniane FA, jeszcze na nie czekam. Dzwonil do mnie jego byly wlasciciel i uprzedzil mnie o sposobie naciagania filmu w tym aparacie. Dokladniej:

Pan ow twierdzi, iz w FA, podobnie jak w F3, po zalozeniu filmu pierwsze 3 klatki trzeba naciagnac i naswietlic czasem podawanym przez aparat, ktory ponoc (wlasnie dla tych trzech pierwszych klatek) jest wartoscia stala. Dopiero po wykonaniu trzech takich zdjec aparat odblokowuje pomiar czasow, a ma miec to na celu upewnienie, ze klisza dobrze weszla i trzyma sie na rolce. Po tej operacji na kliszy w dalszym ciagu ma zostawac 36 zdjec do wykonania.

I moje pytanie: czy tak faktycznie jest, czy moze juz po dokonaniu zakupu (allegro) sprzedawca probuje mnie przygotowac na usterke, podajac przy tym nieprawdziwe informacje na temat jej pochodzenia i przyczyny.

Jesli ktos ma konkretne informacje, prosze o pomoc.

Pozdrawiam

gALL
28-08-2007, 21:49
To nie usterka.
Sprawa wyglada troche inaczej, niz mowi Ci sprzedajacy. FA/FE2/F3 wlaczaja swiatlomierz dopiero po tym jak licznik klatek osiagnie nr 1. Wczesniej po prostu swiatlomierz nie dziala, ale ile to jest klatek ... nie sprawdzalem.

Jakubas
28-08-2007, 22:20
A, no to ok. Dzieki wielkie. Wychodzi na to, ze sprzedawca chcial sie po prostu zabezpieczyc przed potencjalnymi lamerskimi zarzutami o sprzedaz uszkodzonego sprzetu.

Pozdrawiam

Czornyj
28-08-2007, 22:40
A swoją drogą - gratulacje! Bardzo fajny sprzęcik ;)

Jakubas
28-08-2007, 22:53
Dzieki :D

2007 rokiem pelnej klatki :D

slaw74
29-08-2007, 10:05
Jakubas - jeszcze jedna sprawa (pewnie wiesz)...

Do manualnego lustra zaklada sie film troche inaczej niz do automatu, gdzie film wklada sie do komory i kawalek na szpule odbiorcza.

W manualu, najpierw zaczepiamy o szpule odbiorcza, naciagamy przewijajac jedna klatke, nastepnie wkladamy kasete w odpowiednie miejsce i zamykamy klape! Taki sposob uchroni nas przed niezaciagnieciem filmu..... wierzcie mi czesto miewam takich klientow.

Kontrola czy film zostal zalozony poprawnie i czy sie przewija jest: KORBKA, ktora bedzie obracac sie wraz z kazdym zdjeciem! Warto na to zwrocic uwage! Tu przyznam sie, ze i mi kiedys zdazylo sie nie zaciagnac filmu....!!! To ze skapstwa, jako ze z reguly wyciagam 38-40 klatek z filmu. Przedobrzylem, a przy 41 zdjeciu zaczalem sie niepokoic....!!! na szczescie dalo sie wszystko powtorzyc!

Teraz zawsze patrze na korbe! Jesli sie kreci wraz z naciagiem to OK.
Gratuluje zakupu!

Jakubas
29-08-2007, 15:10
Aha, wszystko jasne. Do tej pory (nie liczac malpek) klisze zakladalem tylko na wszelkiej masci Zenity i Praktici. Wielkie dzieki za info :D