PDA

Zobacz pełną wersję : problem z balansem bieli w kosciele

neverhood
28-08-2007, 10:11
witam, mam pytanie do ludzi, ktorzy focili np. sluby lub komunie w kosciolach, gdzie sa zolte sciany, albo ogrom witrazy, jak radzic sobie wowczas z ustawieniem odpowiedniego balansu bieli, bo mi wychodza chinczycy na zdjeciach, albo ludzie z najgorsza z zoltaczek

JK
28-08-2007, 10:32
Robić RAWy i poprawiać to w kompie. Zawsze na zdjęciu znajdziesz coś jasnoszarego, albo nie przepaloną biel.

neverhood
29-08-2007, 16:41
niestety tym razem robilem w fine jpg i to byl blad, dlatego pytam, czy mozna to jakos poprawic, moze jakiegos tutka znasz

bukowy dziad
29-08-2007, 16:52
albo color balanse i proboj na wyczucie zdejmowac zolty, czerwony itp., albo warstwa korekcyjna curves i klikaj pipetkami w najciemniejsze, najjasniejsze (tzn prawie- tam gdzie sa jeszcze jakies wartosci i gdzie wg ciebie powinna byc czern i biel - przewaznie jakis zacieniony fragment gajerka i jasnijeszy fragment sukni mlodej). na koniec srodkowa pipetka tam gdzie powinno byc szare (czesto okolice welonu). powinienes w ten sposob uzyskac jakas neutralnosc - warto przewaznie potem rzecz ocieplic i ew. troche nasycic.

wrzuc ew. fote jak bede mial chwile to machne co i jak troche doilkadniej.

edit: przypomniala mi sie moetoda - nie zawsze sie sprawdza, ale tak latwa i szybka, ze przewaznie mozna sprobowac przed czyms bardziej finezyjnym.

mianowicie: otwierasz zakladke levels. jak poogladasz histogramy dla kazdego kanalu z osobna, to zauwazysz, ze sa wzgledem siebie dosc mocno przesuniete. wystarczy przy kazdym histogramie skrajne znacnziki przesunac znaczniki tam gdzie sie zaczynaja jakies wartosci, by z duzym prawdopodobienstwiem usunac zafarb. jak jeszcze cos zostaje to wybierz kanal tego koloru, ktorego zafarm jest najblizej i sproboj srodkowego suwaka.

RomanZWrocławia
29-08-2007, 17:45
http://www.fotosite.pl/index.php?title=Korekta_balansu_bieli_na_warstwach

POZDRAWIAM

koziak
05-09-2007, 18:11
http://www.fotosite.pl/index.php?title=Korekta_balansu_bieli_na_warstwach

POZDRAWIAM

Super patent na skopane JPGi ! Jego moc tkwi w prostocie !!!!

legologo
05-09-2007, 18:49
Super patent na skopane JPGi ! Jego moc tkwi w prostocie !!!!

Ano, fajny tutkek.