Zobacz pełną wersję : D300 - dopasowanie obiektywu i korpusu?
Na 22 str. pdf`a jest tekst na temat kalibracji AF miedzy pucha i obiektywem. Moze mi ktos to objasnic?
Czy to ma cos wspolnego z BF i FF?
Pozdrawiam
bukowy dziad
27-08-2007, 20:46
dokladnie tak. o ile tylko nie bedziesz mial BF/FF roznego na roznych ogniskowych danego szkla, to mozesz sobie ta wade kalibracja zniwelowac dla 20 szkiel.
To jest nadzieja ze nie bede opychal mojej Sigmy 70-200/2.8 ktora to z D200 i D70 ma FF. Dam jej jeszcze szanse w takim razie.
fader_audio
28-08-2007, 00:55
według m,nie jest to zwykłe wyprowadzenie regulacji na zewnątrz puszki żadna to dla mnie rewqelacja, ale rzecz przydatna.
Pawel Pawlak
30-08-2007, 00:04
według m,nie jest to zwykłe wyprowadzenie regulacji na zewnątrz puszki żadna to dla mnie rewqelacja, ale rzecz przydatna.
Mając jeden obiektyw który ostrze dobrze z Twoją puszką możesz bagatelizować takie rozwiązanie ;)
Gawronnek
30-08-2007, 00:06
przepraszam że pytam o jakim pdf mowa ? czy to tylko pomyłka i chodzi o 2 stronę a nie o 22
A ja dodam swoje pytanie do oświeconych już w tej kwestii, czy znana jest już lista tych 20 obiektywów?
edit: z dotychczasowych doświadczeń: najlepiej gdyby to były same tamrony i sigmy :twisted:
Gawronnek
30-08-2007, 00:31
na to pytanie znam odpowiedź - dowolnych 20 korekcja następuje w procesorze body i może spamiętać właśnie 20 obiektywów
No to świetnie, dzięki Gawronnek :-)
A ja dodam swoje pytanie do oświeconych już w tej kwestii, czy znana jest już lista tych 20 obiektywów?
Liste tych obiektywow wprowadzisz sobie sam w menu aparatu.
Dodam tylko, że to dotyczy typów obiektywu. Podobno nie rozróżni dwóch sztuk takiego samego obiektywu. Chyba rzadko taki przypadek występuje :)