Zobacz pełną wersję : rozne typy 80-200 2,8
Witam,
znalazlem w komisie w HK obiektyw w dobrym, swietnym stanie. jednak ku mojemu zdziwieniu jest to wersja gdzie zoomem sie nie kreci tylko przesuwa pierscien w przod i w tyl.
Mam do was pytanie, jako, ze mam ograniczony dostep do sieci. Co warty jest taki obiektyw w porownaniu z nowa wersja? Jak dziala w nim AF (szybkosc, precyzja), jakiej jakosci daje zdjecia? Moge go tu kupic za 1250 zl. Warto?
Pozdrawiam serdecznie
MikeP
skoro masz ograniczony dostep to tez ci ograniczenie napisze... BIERZ :)
asterixII
27-08-2007, 17:45
bierz i uciekaj :-D
za ten obiektyw to bardzo, bardzo mało. zwykle chodzą koło 1900-2000zł.
bierz zanim sprzedawca się rozmyśli
Sprawdz tylko czy jest to wersja D. Bo pompki byly 2, jedna bez D - starsza (w polsce mozna dostac niewiele drozej) i wersja D (taka (http://allegro.pl/item227562283_nikkor_af_80_200_1_2_8_d_okazja_.htm l)).
Wielkie dzieki za szybkie odpowiedzi.
Prosze napiszcie tylko czym rozni sie ta wersja od tej obecnie sprzedawanej i w czym ta nowa wyprzedza ta o ktorej pisze? Ewentualnie w czym ta starsza jest lepsza?
Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc
MikeP
Obecnie pompki nie są sprzedawane jako nowe szkła. Teraz są tylko dwa obiektywy Nikona w tym zakresie: tańszy 80-200 dwupierścieniowy, podobnie jak pompki śrubokręt, ale nieco szybszy w działaniu, oraz nowoczesny 70-200 VR oraz AF-S, nie korzystający z silnika puszki, znacznie szybszy od pompek (nieco więcej tu: http://www.bythom.com/70200VRlens.htm. Jakość optyczna wszystkich tych szkieł na podobnym, wysokim poziomie, ale wspólczesne wersje są szybsze. Ponadto z pompkami ten kłopot, że nie mają obejmy na statyw, chyba, że jeszcze gdzieś pokutują na giełdach używane obejmy Kirka.
starsze egzemplaze bez silnikow mialy dolegliwosci typu BF z cyframi no i na 200mm juz troche im osiagi spadaly
W związku z tym, że od kilku dni głowie się co by sprzedać żeby mieć na 80-200 mam kilka pytań :)
Czy jeśli chodzi o wersje z D i bez D w 80-200 jest tak jak w szkiełku które obecnie posiadam (czyli w wersji D szybciej ostrzy)?
Czy problem BF występuje tylko i wyłącznie w tych starych wersjach z pomką?
Z racji tego, że jest tych obiektywów nie dużo obecnie w sprzedaży: Jaka jest min. kwota jaką będe musiał wyłożyć na to szkiełko (chodzi oczywiście o używke)?
Wez i jedna dla mnie !! :)
BF byl w pompkach i 2 pierscieniowych... ale to zalezy od egzemplaza i body i szkla...