Zobacz pełną wersję : Przeglądanie NEF-ów
Witam,
Mam pytanie jakim programem można przeglądać/katalogować NEFy? Photoshop czy Capture NX do przeglądania nie są zbyt wygodne, a nie zawsze chcę edytować konkretne zdjęcie, wolałbym wcześniej szybko porównac je z innym z pomocą wygodniejszego narzędzia. Możecie coś podpowiedzieć? Będę wdzięczny.
Jędrek
Miedzy innymi Picassa lub Fast Stone.
Pozdrawiam.
A Adobe Lightroom'em sie przypadkiem nie da?
Polecam tak jak przedmówca Picasa jest świetna do tego.
A Adobe Lightroom'em sie przypadkiem nie da?
Lightroomem
Gqview oglada NEFy tak szybko jakby były to jpg
mariuniu
27-08-2007, 23:08
Jako ciekawostkę dodam że fajnym narzędziem do przeglądania nef-ów i innych raw-ów jest programik ExifPro. W wersji darmowej pokazuje przy uruchomieniu okienko z odliczaniem, ale za to moim zdaniem ma bardzo dobrą przeglądarkę, tzn dosc dobrze interpretującą raw-y. Dodatkowo ma coś w rodzaju exploratora plików w którym można definiowac kolumny np. wg. parametrów exif czyli iso, ogniskowa, przysłona itp. Fajna sprawa do posortowania nefów np wg czasu otwarcia migawki.
Z przeglądarek fajne jest jeszcze XnView (http://www.xnview.org). Z NEFami radzi sobie bez problemu, podobnie np. z RAFami (z Fuji).
Ale do katalogowania Picasa jest lepsza - to fakt.
Megazordon
29-08-2007, 11:19
Do przeglądania używam IrfanView i nie narzekam, bo ten program czyta wszystko, nawet pliki z notatnika :)
pod linuxem polecam: digikam
Adobe Bridge z pakietu CS
sokrates
29-09-2007, 07:50
Darmowy IrfanView + zestaw wtyczek.
Henio Jawa
29-09-2007, 08:31
Darmowy Nikon ViewNX też daje rade.
shaddixx
29-09-2007, 08:38
FastStone Image Viewer - szybka, lekka, masa funkcji. Odczytuje chyba wszystkie formaty, nawet PSD.
Przetestowałem polecany przez was soft i mimo wszystkich wad pozostaje przy Gqview.
Na moim IBM X31 (1,6 procesor i 2 GB RAM) jest najszybszy w wyświetlaniu NEF, właściwie teraz oglądam NEFy żeby wybrać kadry do obróbki, a nie robie miniatur jpg jak kiedyś
Pojawiła się nowa wersja doskonałego programu do przeglądania/edycji zdjęć (FastStone Image Viewer v.4.9): http://www.faststone.org/FSViewerDownload.htm .
Polecam.