Zobacz pełną wersję : Kupić D80 czy nie oto jest pytanie!
daniel18
26-08-2007, 18:58
Witam!
Mam do Was pytanie takie otóz mam od roku Canona 350D ale teraz bym chciał zmienic system na Nikona i interesuje mnie Nikon D80 ale mam do was prosbe abyscie mi pomogli w wyborze na D200 mnie nie stac ale na D80 moge kupic na raty czy to bedzie dobry mój wybór jesli wybiore Nikona D80 z ob. 18-135 mm .
Zbigniew
26-08-2007, 19:04
Tak, będzie to dobry wybór. Będziesz mógł robić dobre jakościowo zdjęcia, a sam aparat też polubisz, bo jest przyzwoicie wykonany, ma dobry wizjer, ładny telewizorek i trochę różnych przydatnych rzeczy.
Mnie zastanawia rozrzut szkiel , w C miales 70-300 , teraz w N chcesz miec 18-135 , moze zastanow sie przy wyborze szkla co chcesz focic.
Samo body mam kilka dni i mysle, ze to dobry wybor.
kronos28
26-08-2007, 19:12
Zależy czego potrzebujesz i dziwne jest, że sam nie wiesz czego chcesz, choć to nie jest twój pierwszy kontakt z lustrzanką, więc pomyśl bo w twoim przypadku to sam powinieneś wiedzieć czego chcesz od sprzętu i czy ci on podpasuje. Poczytaj testy, opinie, idź do sklepu pomacaj i zdecyduj.
Mogę ci napisać że sprzęt jest, ogólnie dobry (nawet bardzo), szkło bym wziął tylko inne - 18-70 lepszy (konstrukcyjnie, optycznie). No i może coś z oferty szkieł 2.8 firm trzecich zamiast KITa np Tamron 17-50/2.8 lub też sigmę 18-50/2.8 ze wskazaniem na Tamrona (ale to moje osobiste zdanie, są ci co wolą sigmę, ta jest nieco droższa choć wcale nie lepsza a egzemplarz, który ja macałem był niezbyt ostry w porównaniu do Tamrona ).
Jak kolega kronos28-szkło 18-70 znacznie lepsze.Sprawdziłem.
Samo body jest naprawdę dobre, może nawet bardzo dobre(za tą cenę), a o szkłach musisz pomyślec co ci potrzeba.
daniel18
26-08-2007, 19:44
Ja chce do zdjec architektury, krajobrazu i jezeli beda mozliwosci to spróbuje tez a aktami i portretami.
jerryjola
26-08-2007, 19:49
a powiedz, co Ci przeszkadza w c 350d, że chcesz się go pozbyć i przejść do stajni Nikona?To też jest ważne z punktu widzenie doradzania
Tak, będzie to dobry wybór. Będziesz mógł robić dobre jakościowo zdjęcia, a sam aparat też polubisz, bo jest przyzwoicie wykonany, ma dobry wizjer, ładny telewizorek i trochę różnych przydatnych rzeczy.
Racja
A co do 18-135 jeżeli nie potrzebujesz takiej dużej ogniskowej to uważam że lepszym wyborem będzie 18-70mm
Pozdrawiam
Ja również mam D80 i z perspektywy czasu wiem, że kupując teraz takie cudo nie zdecydowałbym się na kita. Kup same Body, a do tego tamrona 17-50/2.8 nie pożałujesz. Wiele osób zakupiło kita i wcześniej czy później się z nim rozstała (np ja). Kit nie jest zły, ale tamron jednak lepszy, jaśniejszy. Jest trochę ogłoszeń w dziale giełda gdzie możesz zakupic nowego już za 1250zł. dokładasz naprawdę małe pieniądze do niego, a w zamian ciemnego kita otrzymujesz bardzo ostre i jasne szkło.
skoro masz szklo to dlaczego nei kupic canona 30 albo 40d? cena podobna.
szumszak
26-08-2007, 23:20
warto chocby dla faktu, ze D80 nie posiada przycisku oznaczonego *, ktory wydaje mi sie byc poronionym pomyslem zwlaszcza pod wzgledem ergonomii...