PDA

Zobacz pełną wersję : d40 umarł, serwis, media markt a promocja...

Piwko86
26-08-2007, 18:45
Witam wszystkich serdecznie na forum, żałuję troszke że mój pierwszy post tutaj nie jest wypełniony zdjęciami zrobionymi nowym sprzętem, tylko problemem jaki wystąpił 2 tygodnie po jego zakupie... no ale nic...

Dziś miałem focić sklep dla szefowej mojego kumpla, który robi jej stronke internetową... spakowałem więc klamoty i d40 i zacząłem działać... podziałałem 10 minut, gdyż nagle mój nikuń dostał świra, mianowicie najpierw zdjęcia nie chciały się zgrywać na karte, wychodził błąd... potem siadło menu... nie chciało się wyświetlać, klawisze jakby nie reagowały, świecił się tylko panel widoczny w wizjerze, potem d40 odmówiła posłuszeństwa i nie reagowała na naciśnięcie spustu migawki... teraz włącza się kiedy jej pasuje(obraz na wyświetlaczu pojawia się raptem na pół sekundy po czym znika i dalej nie można go już przywołać)... jak próbuje wyłączyć już włączony sprzęt to panel w wizjerze wyłacza się tak po 3-4 sekundach... czasem się nie wyłącza. Generalnie nie mam pojęcia co mogło zdechnąć, bateria była naładowana. Troche to irytujące że nowy sprzęt siada po 2 tygodniach, normalnego użytkowania(nie foce w ekstremalnych warunkach, zjeżdżając na rowerze ze stromego szczytu, w jednej ręce trzymając d40 a w drugiej bułke z serem, więc sprzęt ani na ziemię nie spadł, ani o kant czegoś się nie obił) pada w najmniej oczekiwanym momencie, musiałem właścicielke sklepu przeprosić i lecieć z jęzorem na brodzie po starego Fuji s5600 żeby chociaż kilka zdjęć zrobić, ale motywacja była już nie ta...

Przechodząc do sedna macie może pojęcie co mogło siąść?? I czy kiedyś ktoś też miał takie chore akcje? myślałem że nikony są niezniszczalne, albo może ja trafiłem na jakiś wadliwy egzemplarz... druga sprawa to taka że kupowałem go w Media Markt'cie(możecie mnie za to zlinczować:P) a tam ponoć jest coś takiego, że towar można wymienić do 1 miesiąca po zakupie, ale... problem jest tego typu że numery seryjne body i obiektywu zarejestrowałem do promocji Cash Backa(której do tej pory nie wysłałem:P), więc wymiana chyba nie wchodzi w gre... więc musze czekać na serwis gwarancyjny, pytanie tylko ile to może mniej więcej trwać?

Bonus:
Body mojego nikona wydaje dziwne dzwięki, jakby jakaś sprężynka w środku latała to normalne?:)

ezin
26-08-2007, 18:49
Bonus:
Body mojego nikona wydaje dziwne dzwięki, jakby jakaś sprężynka w środku latała to normalne?:)

Tak :) Jak chyba kazdy uwazny Nikoniarz dales sie na to nabrac :P To czujnik poziomu w body :)

A co do uszkodzenia to moze jakas wilgoc?

Piwko86
26-08-2007, 19:07
O matko wilgoć... podczas fotografowania w sklepie? Nie... no chyba nie, nigdzie go nie kąpałem... Fujika używałem w ekstremalnych warunkach i działa do tej pory bez zarzutu... nikon jakby nie było to wyższa klasa

agawytka
26-08-2007, 19:13
hmm to może faktycznie na jakiś wadliwy egzemplarz trafiłeś :( ... Bo ja swoją D40-tkę zabrałam zaraz prawie po zakupie do Turcji, gdzie fociłam np.: jeżdżąc jeepem po wertepach, w Efezie gdzie masa ludzi, słońce i pełno kurzu z drobinek piasku... więc nie wiem co się mogło stać :(

david555
26-08-2007, 20:48
hmm to może faktycznie na jakiś wadliwy egzemplarz trafiłeś :( ... Bo ja swoją D40-tkę zabrałam zaraz prawie po zakupie do Turcji, gdzie fociłam np.: jeżdżąc jeepem po wertepach, w Efezie gdzie masa ludzi, słońce i pełno kurzu z drobinek piasku... więc nie wiem co się mogło stać :(

A można wiedzieć,gdzie kupiłaś swoje cudeńko, bo ja swoje np. mam z Holandii.

Marta Baranowska
26-08-2007, 22:47
ojjj...współczuje...pecha masz niesamowitego....

Valwit
26-08-2007, 23:06
a co za roznica co padlo? skoro papierow do cashbacka nie wyslales to pakuj sprzet i odnos do media marktu (bez apostrofu) zeby ci wymienili. wez nowy, przerejestruj numery na stronie nikona i po sprawie.

Tad_Bie
26-08-2007, 23:20
(...) myślałem że nikony są niezniszczalne (...)

"Tak, dzisiejsze Nikony, to już nie to co kiedyś..."
A tak poważnie: niezniszczlności możnaby oczekiwać po modelach klasy D3 czy D2Xs...
Consumer products (D80, D70s, D50, D40x) mają zdecydowanie słabsze konstrucje. Nie mniej jednak nie oznacza to, że mogą się psuć "ot, tak" po zaledwie 2 tygodniach użytkowania, chociaż są z definicji mniej wytrzymałe. Co jakiś czas zdarza się wadliwa puszka (jak każdy produkt) - trafiło akurat na Ciebie.
Spoko! Masz gwarację, naprawią /wymienią. Na pocieszenie powiem, że tzw. "niezniszczalne" wymienione wyżej też się czasami psują - jak pech, to pech... Zdarzają się też waliwe top Nikkory, ale szczęśliwie to nie nazbyt częste przypadki. Dobrze że miałeś Fuji.

david555
27-08-2007, 00:16
'Tak, dzisiejsze Nikony, to już nie to co kiedyś...'

Odgrzeb w przepaściach FORUM moje spiskowe teorie odnośnie rynków A,B,C,D. My jesteśmy C, jeśli nie D, to i czego wymagać. Jest jak jest. Pozdrawiam

agawytka
27-08-2007, 10:01
A można wiedzieć,gdzie kupiłaś swoje cudeńko, bo ja swoje np. mam z Holandii.

w FJ w Łodzi ;)

bartecki
28-08-2007, 16:23
Witam ...
Miałem też przeboje ze swoim d40 (kit). Kupiłem we Wrocławiu w media markt i padł już pierwszego dnia.
Wszystko było ok do momentu robienia zdjęć z flashem. W momencie kiedy miał się odpaliś błysk aparat
się wyłączał. Na szczęście nie podbiłem gwarancji, więc w mm wymienili bez problemu. Nowy egzemplarz
przetestowałem do bólu na wakacjach (na marginesie też w Turcji ;o) i chodzi bez zarzutu.
Jak więc widać ... zdarza się najlepszym.

Pozdrowienia.

Bartek

agawytka
28-08-2007, 16:25
Nowy egzemplarz
przetestowałem do bólu na wakacjach (na marginesie też w Turcji ;o) i chodzi bez zarzutu.

Heh, albo to Turcja ma taki dobry wpływ na nasze 40-stki ;)

david555
28-08-2007, 16:25
w FJ w Łodzi ;)

No, to wynika, że miałaś sporo szczęścia. Życzę Ci miliona pięknych fotek. Serdecznie pozdrawiam.:)

agawytka
28-08-2007, 16:27
No, to wynika, że miałaś sporo szczęścia. Życzę Ci miliona pięknych fotek. Serdecznie pozdrawiam.:)

Zrobię wszystko co w mej mocy, by były piękne ;), dziękuję, pozdrawiam

edit:
btw mojego analoga też kupiłam w tym FJ-u i nigdy nie miałam z nim problemów, więc może to jakiś szczęśliwy sklep ;)

arwic
28-08-2007, 16:31
Heh, albo to Turcja ma taki dobry wpływ na nasze 40-stki ;)

W Egipcie dla D40 biometr także bardzo korzystny. :)

Pozdrawiam