PDA

Zobacz pełną wersję : kolorowe elementy na czarnobiałym zdjęciu

Kielu2002
26-08-2007, 17:01
Witam

Ostatnio się natchnąłęm na forum na tutka, a niestety nie mogę go teraz znaleść, więc proszę o pomoc:
Jak z kolorowego zdjęcia zrobić B&W a następnie prywrócić pewnym elementom poprzedni kolor Np Zdjęcie ślubne w B&W a płatki kwiatów w orginalnym kolorze.
Łopatologicznie wytłumaczyć poproszę :)

PS.
Oczywiście w CS2 :)

Erie
26-08-2007, 17:05
w PSie lub innym dowolnym programie musisz otworzyć oryginalny kolorowy obrazek, skopiować go na nową warstwę i doporowadzić tą warstwę do BW (wybraną przez siebie metodą), następnie gumką wymazać te elementy z warstwy BW które mają być kolorowe - wowczas będzie widoczna warstwa kolorowa z dołu
można oczywiście użyć innych narzędzi do wycięcia, jak np. maski, ściezki, lasso etc

inną metodą jest skorzystać z pędzla punktowej historii i po doporwadzeniu obrazka kolorwego do BW wymazać tym narzędziem elementy ktre mają być przywrócone do koloru

pozdrawiam
Erie

Kielu2002
26-08-2007, 17:18
możesz troche bardziej rozwinąć tą ostatnią metodę??
Tylko prosto bo ja dopiero zaczynam z CSem

Erie
26-08-2007, 17:23
otwórz kolorowe zdjęcie, doprowadź je do BW wybraną przez siebie metodą (nie zmieniając jednak trybu kolorów na BW), a nastęnie wybierz narzędzie history brush i maluj w tym miejscu w którym ma być kolorowo

pozdrawiam

RomanZWrocławia
26-08-2007, 19:23
Erie marudzi z definicji, ale nie tak często jak niektórzy uważają

Erie upoważniam Cię do natychmiastowej zmiany w podpisie na np. Erie Święty Patron Cierpliwych

POZDRAWIAM

grzegorzant
26-08-2007, 20:23
Erie marudzi z definicji, ale nie tak często jak niektórzy uważają

Erie upoważniam Cię do natychmiastowej zmiany w podpisie na np. Erie Święty Patron Cierpliwych

POZDRAWIAM

Popieram Popieram :)

Erie
26-08-2007, 20:59
Panowie chyba sobie żarty robicie, ja do cierpliwych nie należę, a już na pewno nie będę ich patronem :)
Jak mogę coś pomóc to pomagam - po to jest to forum :)

Erie
26-08-2007, 21:00
Panowie chyba sobie żarty robicie, ja do cierpliwych nie należę, a już na pewno nie będę ich patronem :)
Jak mogę coś pomóc to pomagam - po to jest to forum :)

Marta Baranowska
26-08-2007, 22:32
mam nadzieje ze link bedzie działał
http://www.maniooo.pl/selcolor.php

Kielu2002
26-08-2007, 23:54
Wszystkim wielkie dzięki za odpowiedź, dzięki Erie i Marcie problem mam rozwiązany :)