PDA

Zobacz pełną wersję : D300 - pierwsze wrażenia.

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9

nikomisiaki
03-12-2007, 22:24
Pomyśl jeszcze o 70-200/2,8 VR, zawsze można zapukać do Providenta ;)

No ale jak miło się będzie Koledze spłacać - w razie czego można zrobić dobrą fotkę komornika - nawet jak się zakradnie nocą, bo puszka ponoć mało szumi.

fragles
03-12-2007, 22:33
body za 6kzl a szkiełko za 300-400

wrażenia z focenia-bezcenne :mrgreen:

Mont
03-12-2007, 22:34
posiadacze D300 (szczęśliwi) - czy uruchamiając aparat po raz pierwszy aparat poprosił o ustawienie języka i czasu, czy nie?

nieustawiony zegar sygnalizował , język - nie. W zasadzie do przeglądając menu zorientowałem się, że jest j.polski... i byłem mile zaskoczony :)

nikomisiaki
03-12-2007, 22:52
nieustawiony zegar sygnalizował , język - nie. W zasadzie do przeglądając menu zorientowałem się, że jest j.polski... i byłem mile zaskoczony :)

Znaczy, że go nie "rozdziewiczyłeś" a to miłe dyskusyjnie.

Calme
05-12-2007, 10:18
Kilka uwag po paru dniach uzytkowania (malo intensywnego co prawda ale zawsze :)

- AF jest szybki jak diabli - po przesiadce z d80 odczuwam to szczegolnie dotkliwie ;)

- funkcja 3d przy AF-C + 51 pol AF to czysta przyjemnosc - szczegolnie jak trzeba zlapac ostrosc na biegajacych dziaciakach :)

- LCD - duzo bardziej czytelny, mozna bardziej obiektywnie ocenic efekt odrazu po strzale, bardziej w sloncu kontrastowy mz, funkcja wyswietlania info o ustawieniach na lcd tez jest przydatne mz - np przy nocnych fotkach gdy mam ustawiony aparat wysoko na statywie tak, ze musze stanac na palcach aby popatrzec na gorny wyswietlacz

- Live View - prawde mowiac raz wyprobowalem ale jakos nie jestem do tego przekonany - moze z czasem sie przyda

- grip - swietnie wyprofilowany - duzo lepiej trzyma sie cala puche jak d80, lepsze wykladziny, lepszy chwyt, troche wybierak na gripie mz ciezko dziala

-14bitowe NEFy - co prawda szybkosc spada do 2,5 klatek - ale, ze robie sporo pejzazu - porownalem sobie nef 14 i 12 bit - z 14 mozna wyciagnac nieco wiecej przy obrobce w cieniach i przejscia tonalne jakby lepsze - nie jest to jakas dratyczna roznica - ale przy szykowaniu duzych wydrukow i obrobce intensywnej mz bedzie lepszy material wyjsciowy - a to sie liczy

- Active D-lighting - dobra sprawa - sprawdza sie w pejzazu - mz teraz lepszy efekt bedzie juz na starcie z filtrem polowkowym - bedzie duzo wygodniej zrobic dobrze naswietlone zdjecie - no i mniej obrobki potem jesli wlaczymy to funkcje - aczkolwiek nie bede na pewno wlaczal ja na stale - w niektorych przypadkach fotki bez niej subiektywnie lepiej wygladaja - szczegolnie gdy nie ma potrzeby wyciagania duzej liczby detali w cieniach

Zeby nie bylo tak miodnie kilka moich uwag :")

- bracketing - to, ze nie ma do wyboru skoku o 2EV w 3 klatkach zakrawa na jakis kiepski zart, szczegolnie, iz ta opcja jest w nizszych modelach juz jak d80 - nie jestem maniakiem hdr - ale czasami jest jednak przydatny - a robienie specjalnie 5 klatek aby potem 2 i tak wywalic to nieporozuminie - dla mnie brak tej opcji to duzy minus

- przy zalozonej sabinie - dojscie do przycisku dotyczacego blysku jest nieco utrudnione mz

- przelaczanie sie miedzy trybami seryjnym, czy ciaglym czy tez wyzwalaczem mz w zimie przy zalozonych cienkich nawet rekawiczkach do przyjemnosci nalezyc nie bedzie

Narazie tyle - ciag dalszy pewnie niebawem :)

stig
05-12-2007, 10:23
- bracketing - to, ze nie ma do wyboru skoku o 2EV w 3 klatkach zakrawa na jakis kiepski zart, szczegolnie, iz ta opcja jest w nizszych modelach juz jak d80 Ehhh... na "pocieszenie" powiem Ci, ze w D3 tez nie ma skoku 2 EV, a i w D200 tez nie bylo.

Calme
05-12-2007, 10:26
Ehhh... na "pocieszenie" powiem Ci, ze w D3 tez nie ma skoku 2 EV, a i w D200 tez nie bylo.
Wiem - tylko dziwie sie, ze nadal tego nie zauwazyl Nikon i olal nas

pyetya
05-12-2007, 10:36
to kwestia softu - więc może przy uaktualnieniu taką opcję wprowadzą, wydaje mi się, że to żaden problem

Calme
05-12-2007, 10:38
to kwestia softu - więc może przy uaktualnieniu taką opcję wprowadzą, wydaje mi się, że to żaden problem
Byloby ok - tylko jesli przez tak dlugi okres nie zmienili tego softem w d200 podejrzewam, ze tu historia bedzie taka sama..

mikkay
05-12-2007, 12:16
Ehhh... na "pocieszenie" powiem Ci, ze w D3 tez nie ma skoku 2 EV, a i w D200 tez nie bylo.

Ha! I tu górą jest D70s :D

Calme
05-12-2007, 12:18
To co piszemy petycje ? :mrgreen: moze zlituja sie i dodadza w nowym firmware

Co do d300 zapomnialem dodac - o wiele bardziej wygodny dostep do przyciskow funkcyjnych na przodzie puszki - w porownaniu np do d80. Lepsza jakos wykonania przyciskow i wybieraka, pracuje sie na nich plynniej i b precyzyjnie.

pinio
05-12-2007, 15:39
Ha! I tu górą jest D70s :D
Dlatego u mnie zostaje jako drugie body ;)

Calme
05-12-2007, 16:04
http://www.kenrockwell.com/nikon/d300/examples.htm

Calme
05-12-2007, 16:50
http://galleries.daveeinsel.com/d300test/
http://danzimmerman.smugmug.com/gallery/3849318#222755664
http://www.photographybay.com/2007/08/31/nikon-d300-sample-images-at-iso-6400/

http://www.pbase.com/raymondjbarlow/d300_shots
http://www.pbase.com/davidkilpatrick/samples_d300&page=all
http://www.quesabesde.com/noticias/nikon-d300-muestras-analisis-d200,1_3713
http://www.pbase.com/ibbo/root&page=all
http://www.pbase.com/magnaman/d300_samples
http://www.pbase.com/edwardthomas/d300

manio
05-12-2007, 23:22
Fotki fotkami ale jak wam idzie (moze juz probowaliscie) kalibracja szkiel ktore mialy BF, FF - zajal sie ktos ze szczesliwych nowych wlascicieli takim zagadnieniem? Jakas sigma albo tamron wyregulowana czy wszyscy sie juz przesiedli nanosranokrystaliczne stalkozoomy nikona ;)

Gawronnek
05-12-2007, 23:25
tylko testowo bo żaden z moich obiektywów nie mam takich przypadłości, ale regulacja działa, bez trudu zmusiłem go do FF i BF o wartość która chciałem, test 3 bateryjek ustawionych co 1 cm, dobrze mierząc na środkowa ostrą miałem 1 lub 3

manio
05-12-2007, 23:29
tylko testowo bo żaden z moich obiektywów nie mam takich przypadłości, ale regulacja działa, bez trudu zmusiłem go do FF i BF o wartość która chciałem, test 3 bateryjek ustawionych co 1 cm, dobrze mierząc na środkowa ostrą miałem 1 lub 3

Czyli dobrze rozumiem - mozesz sobie wyregulowac przykladowo (zoom jakis tam): np : na najdluzszym koncu byl BF - regulujesz - znika, na najkrotszym byl FF - regulujesz - znika ?
Pewnie z D300 znikna problemy z kupnem tak lubianej sigmy 30 :) jesli chodzi o stalki.

Gawronnek
06-12-2007, 00:46
z zoomami może być problem jak na krańcach jest inaczej, bo można wprowadzić jedno ustawienie dla jednego obiektywu, chyba że jeszcze czegoś nie dopatrzyłem

manio
06-12-2007, 00:58
z zoomami może być problem jak na krańcach jest inaczej, bo można wprowadzić jedno ustawienie dla jednego obiektywu, chyba że jeszcze czegoś nie dopatrzyłem
No wlasnie tak pytam bo ze stalkami sprawa jest jasna i to powinno dzialac, ciekawi mnie czy rozwiazali problem z zoomami.

meliszipak
06-12-2007, 01:18
Coś się zmieniło we współpracy z manualami w stosunku do D200?

Lepszy wizjer, lepsza sygnalizacja złapanej ostrości itp ?

Na live view sygnalizuje piknięciem ostrość w każdym miejscu kadru?

Calme
06-12-2007, 18:58
http://pl.youtube.com/watch?v=n3lhyUNapqs

rabijki
06-12-2007, 21:11
teoretyzujac zoomy powinno sie chyba kalibrowac na najdluzszej ogniskowej - tak na logike:-)

Jacek_Z
06-12-2007, 22:20
w wątku o kalibrowaniu szkła na CB czytałem o robieniu tego na skrajnych i na środkowej ogniskowej, oraz na nieskończoności, na bliskiej odległości i na pośredniej. Czyli aż 9 kombinacji ustawień.

glisek
07-12-2007, 22:30
Przepraszam, ze tutaj pytam, ale widze ze temat dosyc chodliwy....
wiec,
jakie najmniejsze w pixelach jpg'i mozna robic tym aparatem?
pytam, bo moze nie musialbym juz zmniejszac zdjec chcac je opublikowac w sieci.

Jacek_Z
07-12-2007, 22:47
• 4288 x 2848
• 3216 x 2136
• 2144 x 1424 - chyba za duże

pinio
08-12-2007, 00:29
Miałem dzisiaj wreszcie wolną chwilę, żeby pooglądać nowy nabytek D300 - przesiadka z D70s.
Mam pytanie dotyczące podglądu głębi ostrości w obu modelach - a konkretnie "dźwięków" wydawanych podczas tej operacji.
O ile w D70s odbywa się to cicho - porównywalnie do dźwięków wydawanych podczas wykonywania zdjęcia, to w D300 jest inaczej (przynajmniej u mnie). Podczas wciskania przycisku dźwięk jest cichy, ale przy jego zwalnianiu odgłosy są zdecydowanie inne - takie dziwaczne "terkotanie" (mnie trochę to zaniepokoiło). Sprawdzałem z kilkoma obiektywami.
Czy to jest normalne? Czy ktoś jeszcze zwrócił uwagę na coś takiego?

glisek
08-12-2007, 00:34
spoko, normalna sprawa.
Aparat robi takie ciekawe cos, ze po zwolnieniu podgladu GO domyka przyslone do konca i dopiero potem wraca (w D200 tak jest) nie pamietam jak bylo w D70 ale chyba tak samo

ekonet
08-12-2007, 00:36
spoko, normalna sprawa.
Aparat robi takie ciekawe cos, ze po zwolnieniu podgladu GO domyka przyslone do konca i dopiero potem wraca (w D200 tak jest) nie pamietam jak bylo w D70 ale chyba tak samo
No - w D70 nie , po zwolnieniu w ułamku sekundy wraca do położenia wyjściowego i cisza.

glisek
08-12-2007, 00:40
No - w D70 nie , po zwolnieniu w ułamku sekundy wraca do położenia wyjściowego i cisza.
no faktycznie masz racje - cofam co powiedzialem i prosze o niski wymiar kary w D200 taz nie domyka, co mi sie musialo poplatac :)
ale tak czy siak troche to slychac, wiec bym sie nie przejmowal :)

ekonet
08-12-2007, 00:42
no faktycznie masz racje - cofam co powiedzialem i prosze o niski wymiar kary w D200 taz nie domyka, co mi sie musialo poplatac :)
ale tak czy siak troche to slychac, wiec bym sie nie przejmowal :)
Tak, Grzesiu - w D70 też to hałasuje nieprzyjemnie :)
A w D300 jeszcze nie wiem - niecałe 10 minut na RoadShow nie pozwala na nawet pobieżne zapoznanie się.

pinio
08-12-2007, 01:02
Czuję się trochę uspokojony :)
Fakty są takie, że w D70s słyszę dźwięki praktycznie tylko od przymykania i otwierania przysłony - po zdjęciu obiektywu przycisk podglądu nie powoduje żadnych zauważalnych działań. W D300, przy zwalnianiu przycisku odnoszę wrażenie, że powrót "wajchy" przymykającej przysłonę odbywa się krokowo powodując taki terkot - po zdjęciu obiektywu przycisk podglądu powoduje ruch wspomnianej "wajchy" (nie przychodzi mi do głowy inne określenie) i lekkie terkotanie po zwolnieniu przycisku.

Jacek B.
08-12-2007, 07:47

czy łatwo to wykonać? Czy są do tego jakieś zaawansowane funkce menu? Jak dlugo trwa taka kalibracja?

Gawronnek
08-12-2007, 10:15
czy łatwo to wykonać? Czy są do tego jakieś zaawansowane funkce menu? Jak dlugo trwa taka kalibracja?

bardzo łatwo, jednak to metoda prób i błędów więc czas zależy od szybkości trafienia we właściwe ustawienie, polega to na wprowadzaniu minusowych lub plusowych wartości od 0 do 20

Jacek B.
10-12-2007, 18:25
bardzo łatwo, jednak to metoda prób i błędów więc czas zależy od szybkości trafienia we właściwe ustawienie, polega to na wprowadzaniu minusowych lub plusowych wartości od 0 do 20

dzięki, a menu w PL?

Jacek_Z
10-12-2007, 20:13
dzięki, a menu w PL?
jest

mpwt
10-12-2007, 22:14
W D300, przy zwalnianiu przycisku odnoszę wrażenie, że powrót "wajchy" przymykającej przysłonę odbywa się krokowo powodując taki terkot - po zdjęciu obiektywu przycisk podglądu powoduje ruch wspomnianej "wajchy" (nie przychodzi mi do głowy inne określenie) i lekkie terkotanie po zwolnieniu przycisku.

Jak zacząłem bawić się swoim F100 i pierwszy raz wcisnąłem podgląd GO to myślałem, że zrobiłem zdjęcie ;)

Browar
12-12-2007, 16:30
Ze tez oni nie moga wbudowanej lampy deko wyzej zamatowac bo na przyklad z tokina 12-24 od 12mm do 20mm jest widoczny cien objektywu co troche wkurza

Calme
12-12-2007, 16:49
Ze tez oni nie moga wbudowanej lampy deko wyzej zamatowac bo na przyklad z tokina 12-24 od 12mm do 20mm jest widoczny cien objektywu co troche wkurza
Po to abys sobie kupil sb 800 ;)

glisek
12-12-2007, 21:56

a bo ta lampa ma byc uzywana tylko do obslugi drugiej w trybie commander, zeby ci czerwone oczka nie wychodzily :D

Pawel Pawlak
12-12-2007, 22:40
a bo ta lampa ma byc uzywana tylko do obslugi drugiej w trybie commander, zeby ci czerwone oczka nie wychodzily :D
dokładnie. 17-55 tak samo nie nadaje się do pracy o wewnętrzną lampą

glisek
12-12-2007, 22:49
a 70-200 nawet z SB 800 :D
tez sie pieknie na czerwono swieci, chyba ze sie ma reke jak malpiszon i magiczny kabelek TTL :)

Adak
13-12-2007, 01:01
No i dobrze - powinni wywalic to blyskadelko w nastepnej puszce.
Ja wiem, ze zaraz podniesie sie krzyk, ze do CLS'a jest to niezbedne.
A ja nie uzywam CLS'a praktycznie w ogole, jesli uzywam mam kabel, za to przez brak lampy sam pryzmat mogliby dac solidniejszy i wiekszy.

A co do czerwonych oczy - wszystko zalezy od odleglosci od obiektu i odleglosci lampy od osi optycznej. Nie ma reguly, ze przy 70-200 zawsze sa czerwone oczy, a przy 17-55 nigdy.

Browar
13-12-2007, 10:48
No i dobrze - powinni wywalic to blyskadelko w nastepnej puszce.
Ja wiem, ze zaraz podniesie sie krzyk, ze do CLS'a jest to niezbedne.
A ja nie uzywam CLS'a praktycznie w ogole, jesli uzywam mam kabel, za to przez brak lampy sam pryzmat mogliby dac solidniejszy i wiekszy.

A co do czerwonych oczy - wszystko zalezy od odleglosci od obiektu i odleglosci lampy od osi optycznej. Nie ma reguly, ze przy 70-200 zawsze sa czerwone oczy, a przy 17-55 nigdy.
no wlasnie stad moja frustracja albo robic pozadnie albo dac sobie z ta lampa spokoj.
Tzw Blad w sztuce.

rotor
13-12-2007, 11:03
a ja powiem, że taka lampka jest potrzebna-jest zawsze pod ręka, nigdy się jej nie zapomni, a nieraz jest wystarczająca do doświetlenia np.twarzy na zewnątrz
powiedzcie, czy D300 ma MLU (jak długie? w D80 było 0,4s, a tu?), czy pokazuje metodę pomiaru światła i użyty program w wizjerze?

rabijki
13-12-2007, 11:06
swietne
adak - powinni wywalic bo ja nie uzywam...
ale inni uzywaja clsa i guzik ich ochodzi ze ty nie uzywasz!
zamow se aparat na miare jak garnitur u krawca, wtedy wezma pod uwage czego uzywasz akurat ty.
olo

JK
13-12-2007, 11:09
Zaraz się znajdzie ktoś, kto nie używa szkieł AF i zaproponuje wywalenie tego całego AF-owego dziadostwa, bo tylko niepotrzebnie zwiększa ciężar i cenę puszki. :lol:

ekonet
13-12-2007, 11:09
czy pokazuje metodę pomiaru światła i użyty program w wizjerze?
...leniuszek...? http://www.dpreview.com/previews/nikond300/page4.asp

Jacek_Z
13-12-2007, 11:18
zamow se aparat na miare jak garnitur u krawca, wtedy wezma pod uwage czego uzywasz akurat ty.
olo
ja bym tak chciał :-D matryca z D3 w body d200. To dawniej było postulowane w innej odmianie: matyca C5D do body D200.

Zaraz się znajdzie ktoś, kto nie używa szkieł AF i zaproponuje wywalenie tego całego AF-owego dziadostwa, bo tylko niepotrzebnie zwiększa ciężar i cenę puszki. :lol:
Vadim? :-D

Vadim
13-12-2007, 11:29
...

Vadim? :-D

Że też ja na to wcześniej nie wpadłem...:lol::lol::lol:

Pozdrawiam

rabijki
13-12-2007, 11:29
a ja bym chcial modularnej budowy
body stale
dupa z matryca do wymiany co pare lat gdy jest rzeczywisty postep.

nie chce tu rozpoczac dyskusji o leice.
po prostu to mogloby byc w nikonie cholernie ciekawe.

chcialbym tez by aparaty pro byly lekkie jak amatorskie ale wytrzymale jak pro
i wiele wiele wiecej

i co z tego???
olo

JK
13-12-2007, 11:34
Jak to co z tego? Obudziłeś się. :mrgreen:

Browar
13-12-2007, 11:39
Jesli jade w gory to po kiego grzyba taszczyc duza lampe, mala wystarczy aby doswietlic cos na pierwszym planie i przy uzyciu szerokiego kata 12-24 od 12 do 20mm ciemna plama na dole, przeciez moznaby tego uniknac. (prawdopodobmie wysuniecie jej o 1 cm wystarczyloby)
W kacu to Nikon a nie c- os tam. ;)
Mozliwe ze w plenerze nie bedzie to tak widoczne jak w pomieszczeniach.

Calme
13-12-2007, 11:42
Krajobraz lampa chcesz doswietlac ? :)
"W kacu" to najlepszy ogorek

JK
13-12-2007, 11:44
Ostatecznie słońce to też jakaś lampa, tylko że duuuuża. :mrgreen:

rabijki
13-12-2007, 11:45
jesli jedziesz w gory i pstrykasz dla siebie to po cholere taszczyc duzy aparat? lepiej przeciez malpe!
ta sama logika - co w twoim przykladzie.

ja w gory taszcze plecak ze sprzetem i statyw. lampy wbudowanej uzywam do cls.

w ofercie firm fotograficznych jest sprzet dopasowany do kazdego segmentu wiec moze powiem wprost to co probuje napisac od kilkunastu minut w lagodny sposob.

czemu sluzy to cale pierniczenie. jednemu nie pasuje lampa, drugiemu ta lampa pasuje. jednemu przeszkadza to drugiemu to. przeciez to bzdety niemozliwe. to nie sa aparaty szyte na miare. kazdy znajdzie w nich jakies wady i zalety. przewaga wad - odrzucam. przewaga zalet - kupuje.

cale to trucie jest bez sensu, sluzy chyba tylko nabijaniu postow.

olo

C3zar
13-12-2007, 11:50
Mnie irytuje jedna sprawa, a mianowicie podgląd przepaleń na fotce. W dotychczasowych puszkach
wybierakiem przeskakiwało sie po poszczegolnych informacjach o fotce w tym i o przepaleniach, a w D300
jeśli włączysz info o przepaleniach to masz to na stałe i nie mozna wybierakiem przejsc na podglad fotki bez info.
Nie jest to moze wielka niedogodność, ale bardziej konfortowo było (bynajmniej dla mnie) jak miałem normalny podglad i w kazdej chwili mogłem sobie przejsc wybierakiem na info o przepaleniach, a teraz jak to sie
zaznaczy w menu to jest na stale. Moze celowo Nikon zrobił taki myk, by bardziej sie starać robic fotki bez przepalow :) chyba ze czegos nie doczytalem i zle cos ustawiam.

Browar
13-12-2007, 11:55
Krajobraz lampa chcesz doswietlac ? :)
"W kacu" to najlepszy ogorek

Czasem piewszy plan jest w cieniu a jesli to jest cos ciekawego to warto doswietlic
Czy moze mam to doglebnie wytlumaczyc.

Calme
13-12-2007, 11:56
Czasem piewszy plan jest w cieniu a jesli to jest cos ciekawego to warto doswietlic
Czy moze mam to doglebnie wytlumaczyc.
nie musisz nic tlumaczyc - dosc specyficzny sposob :) ja tam wole naswietlac bez lampy

Browar
13-12-2007, 11:58
jesli jedziesz w gory i pstrykasz dla siebie to po cholere taszczyc duzy aparat? lepiej przeciez malpe!
ta sama logika - co w twoim przykladzie.

ja w gory taszcze plecak ze sprzetem i statyw. lampy wbudowanej uzywam do cls.

w ofercie firm fotograficznych jest sprzet dopasowany do kazdego segmentu wiec moze powiem wprost to co probuje napisac od kilkunastu minut w lagodny sposob.

czemu sluzy to cale pierniczenie. jednemu nie pasuje lampa, drugiemu ta lampa pasuje. jednemu przeszkadza to drugiemu to. przeciez to bzdety niemozliwe. to nie sa aparaty szyte na miare. kazdy znajdzie w nich jakies wady i zalety. przewaga wad - odrzucam. przewaga zalet - kupuje.

cale to trucie jest bez sensu, sluzy chyba tylko nabijaniu postow.

olo

Stary tytul watku jak on brzmi ? D300 pierwsze wrazenia.

Browar
13-12-2007, 12:02
nie musisz nic tlumaczyc - dosc specyficzny sposob :) ja tam wole naswietlac bez lampy
Wiesz zdarza sie takie uzycie lampy raz na 50-100 zdjec

JK
13-12-2007, 12:12
Ludzie. O co wy się kłócicie? Jest lampa i jak ktoś ma krótkie kitowe zoomy, albo krótkie tanie stałki, to nic niczego nie zasłania. Jak chcecie mieć bardziej profesjonalne szkła, to musicie mieć bardziej profesjonalną lampę. Proste?

Jak sobie wyobrażacie zwiększenie wysokości tej wbudowanej? Jej wysokość wynika z rozmiarów obudowy pryzmatu i większa być nie może, bo albo wizjer będzie musiał wystawać kilka centymetrów do tyłu, albo nie da się podpinać niektórych szkieł, jeśli będzie wystawał do przodu. Można by to zrobić z jakimś tam dodatkowym wysuwem, ale wtedy będze lament, że się lampę trudno składa i rozkłada, że się lampa często urywa i że zaczepy się łamią. Chrzanić głupoty jest bardzo łatwo, ale przemyśleć wszystkie konsekwencje tych genialnych pomysłów - to już takie proste nie jest. Zrobić da się wszystko, tylko po co, jeśli są (dużo lepsze) lampy zewnętrzne.

Browar
13-12-2007, 12:15
tak tylko o tym wspomnialem a tu zaraz trzesienie ziemi haha

pebees
13-12-2007, 12:20
Jak sobie wyobrażacie zwiększenie wysokości tej wbudowanej? Jej wysokość wynika z rozmiarów obudowy pryzmatu i większa być nie może, bo albo wizjer będzie musiał wystawać kilka centymetrów do tyłu, albo nie da się podpinać niektórych szkieł, jeśli będzie wystawał do przodu. Można by to zrobić z jakimś tam dodatkowym wysuwem, ale wtedy będze lament, że się lampę trudno składa i rozkłada, że się lampa często urywa i że zaczepy się łamią. Chrzanić głupoty jest bardzo łatwo, ale przemyśleć wszystkie konsekwencje tych genialnych pomysłów - to już takie proste nie jest.

E tam, gadasz. Poszerzyć nieco aparat, zrobić ją lekko z boczku, teleskopowo wysuwaną na 20 cm w górę :D Koszt wzrośnie może o 20 zł, może o 30. Choć i tak zawyżam... a jaki byłby komfort, nie dość, że lampa z boku, to wysoko i w ogóle .. nie ma czerwonych oczu, większy można by pryzmat dać i takie tam :D

rotor
13-12-2007, 12:45
...leniuszek...? http://www.dpreview.com/previews/nikond300/page4.asp

od razu leniuszek, nie buszuję po necie, jak niektórzy po sklepach przed świętami :D

.. to dobrze, kiedyś w amatorskim F80 to było, teraz dopiero w modelu półprofi :confused:

Krzysiek29
13-12-2007, 12:50
a w D3 nie ma lampy wcale ..zgroza :)

Rurek
13-12-2007, 13:38
Witam
Co do wbudowanej lampy błyskowej w modelu D300 zachowuje się identycznie jak w modelu D70S, D50, z zapiętym "dużym" obiektywem - rzecz normalna, nie normalne jest to że kupując aparat za 6000 zł + „duży” obiektyw kolejne 1500 - 6000 zł nie kupuje się flesza za 700 zł (SB600)
Co do funkcji podglądu przepaleń - ustawianej "na stałe" - myślę że jest to dobre rozwiązanie osobiście korzystam z podglądu przepaleń i histogramu i denerwowało mnie ciągłe przełączanie (D70s)
Po kilku zdjęciach próbnych nie powinieneś mieć już przepaleń i w takim przypadku na wyświetlaczu już nic nie „miga” a jak zaczyna „migać” to znak że trzeba zmienić parametry ekspozycji - bardzo dobra funkcja

Jacek_Z
13-12-2007, 13:50
E tam, gadasz. Poszerzyć nieco aparat, zrobić ją lekko z boczku, teleskopowo wysuwaną na 20 cm w górę :D Koszt wzrośnie może o 20 zł, może o 30. Choć i tak zawyżam... a jaki byłby komfort, nie dość, że lampa z boku, to wysoko i w ogóle .. nie ma czerwonych oczu, większy można by pryzmat dać i takie tam :D
ciekawe ile body by lądowało z tego powodu w serwisie. Taka lampa na wysięgniku 20 cm jest mechanicznie bardzo łatwa do "załatwienia". A koszty naprawy ? W dodatku niegwarancyjnej - bo uszkodzenie mechaniczne. Wszyscy by szybko na to psioczyli.

Adak
13-12-2007, 13:59
A ja znowu pojojcze.
Wbrew szybkiemu testowi bodajże Valvita, D300 zwalnia z lampa w i-ttl i to mocno.
Miałem w rekach bez BP, ale juz bez BP zwalnial. Może 5fps robił, ale kasownikiem 1D mkII nazwać go nie będzie można - a szkoda.

Minusem jest to, ze zacząłem sie zastanawiać nad D3, ale... zobaczymy.

pebees
13-12-2007, 14:00
ciekawe ile body by lądowało z tego powodu w serwisie. Taka lampa na wysięgniku 20 cm jest mechanicznie bardzo łatwa do "załatwienia". A koszty naprawy ? W dodatku niegwarancyjnej - bo uszkodzenie mechaniczne. Wszyscy by szybko na to psioczyli.
No wiesz, nie chcieliby wysuwać, to by nie wysuwali, mieliby wtedy lampkę na wysokości wizjera :)
A dodatkowa lampa, na stopce, też jest bardzo łatwa do 'załatwienia'. Nikt jednak nie narzeka... :D

Jacek_Z
13-12-2007, 14:09
No wiesz, nie chcieliby wysuwać, to by nie wysuwali, mieliby wtedy lampkę na wysokości wizjera :)
A dodatkowa lampa, na stopce, też jest bardzo łatwa do 'załatwienia'. Nikt jednak nie narzeka... :Dw porównaniu do ażurowej konstrukcji takiego wysięgnika - teleskopu SB800 to czołg.
Wyobraź sobie jak wyglądałby taki wysięgnik po rozciągnięciu. On musi dawać się schować w okolicach pryzmatu. Nie może byc wielki. Ustawianie takiej lampki w dwóch pozycjach - blisko lub daleko od body tylko komplikuje sprawę.
Składane dachy w samochodach zajmują pół bagażnika jak nie lepiej.

mswilk
13-12-2007, 14:10
a w D3 nie ma lampy wcale ..zgroza :)

nie ma ?!
dobrze że nie kupiłem bo bym się naciął - co za chała ! :mrgreen:

sprocket
13-12-2007, 14:14
Mam pytanko do wlascicieli D300 - a jak sprawa gumy na obudowie, wciaz ta sama co w D200?
Czy poprawili juz cos.

marekm
13-12-2007, 14:24
Mam pytanko do wlascicieli D300 - a jak sprawa gumy na obudowie, wciaz ta sama co w D200?
Czy poprawili juz cos.

Przez moment pomyślałem, że zapytasz czy się już komuś odkleja. :)

JK
13-12-2007, 14:29
Z Nikonem jest jak z samochodem. Co pół roku zmieniasz gumy i masz spokój. :mrgreen:

sprocket
13-12-2007, 14:32
A tak mnie naszlo bo mam D200 rocznik 2007 a tez sie juz odkleja a mowili ze w pozniejszych modelach poprawili:)

Valwit
13-12-2007, 15:30
Miałem w rekach bez BP, ale juz bez BP zwalnial.

no to bez BP czy z BP?

ale kasownikiem 1D mkII nazwać go nie będzie można - a szkoda.

no jakby nie ta klasa sprzetu

Pawel Pawlak
13-12-2007, 16:00
A ja znowu pojojcze.
Wbrew szybkiemu testowi bodajże Valvita, D300 zwalnia z lampa w i-ttl i to mocno.
Miałem w rekach bez BP, ale juz bez BP zwalnial. Może 5fps robił, ale kasownikiem 1D mkII nazwać go nie będzie można - a szkoda.

Minusem jest to, ze zacząłem sie zastanawiać nad D3, ale... zobaczymy.
No kiszka ten d300.... ale z drugiej strony.,.. możę nie jest tak źle?
d300 + grip + en-el4 + sb800 (ittl fp) - 16 jpg L fine z NR LOW - czas: 2.1s
Naprawdę lipa...

Pawel Pawlak
13-12-2007, 16:06
no to bez BP czy z BP?

no jakby nie ta klasa sprzetu
no jasne... d300 wyżej :mrgreen:

rotor
13-12-2007, 16:40
słuchajcie, jest to MLU w D300, czy może go nie ma?
oglądnąłem sobie menu w necie i jakoś nie mogę znaleźć (już boję się, jaką "łacinę" wyartykułuje, gdy nie będzie :(

Kaleid
13-12-2007, 16:42
Jest, i to nawet dwa rodzaje. Pierwszy to typowu MLU, drugi to uniesienie lustra z pewnym wyprzedzeniem przed zrobienieniem zdjecia.

JK
13-12-2007, 16:43
Bo tego się w menu nie ustawia. :lol:

rotor
13-12-2007, 16:56
Jest, i to nawet dwa rodzaje. Pierwszy to typowu MLU, drugi to uniesienie lustra z pewnym wyprzedzeniem przed zrobienieniem zdjecia.

ło matko!, :D ulżyło mi
możesz rozwinąć kwestię, to typowe to ile przed ekspozycją?

JK
13-12-2007, 17:02
To typowe - po mojemu - działa tak, że pierwsze naciśnięcie spustu podnosi lustro, a drugie robi zdjęcie.

rotor
13-12-2007, 20:32
To typowe - po mojemu - działa tak, że pierwsze naciśnięcie spustu podnosi lustro, a drugie robi zdjęcie.

no to jeszcze powiedz, jak się to robi (potrzebny pewnie wężyk), ale ten drugi sposób, to już z samowyzwalacza możliwy?

Vadim
13-12-2007, 20:41
E tam, gadasz. Poszerzyć nieco aparat, zrobić ją lekko z boczku...

Panie, tak to tylko w F3...:-D:-D:-D

Pozdrawiam

robin102
13-12-2007, 22:11
Kurna olek dziś wreszcie miałem okazje troszkę pobawić sie nowym D200 i nowym D300. No i co z tej zabawy wynikło. A no to iż nie widzę uzasadnienia nad ochami i achami w temacie wykonania samego body D300. Mały palec na uchwycie wisi w powietrzu. Wszelakie kółeczka i przełączniki boje się użyć tego słowa chodzą tak tandetnie jak w D80 ? Nie wspominając o poczciwym D70s gdzie to dopiero czuje się precyzje prowadzenia wielostykowych obrotowych przełączników. Sam plastik pokrywający skorupę aparatu jest niestety moim zdaniem i doświadczonym okiem troszkę gorszy niż ten użyty do płaszcza skorupy modelu D200 dziwne to trochę. Mialem nadzieje na jakąś radykalną poprawę w tym temacie, a tu ZONK. AF mimo, że z 17-55 f2,8 w dobrym oświetleniu też jakiś dziwny. Niby szybki , ale nie błyskawica jak to sie niektórzy zachwycają. Spodziewałem się naprawdę szybszego fokusowania.
Wizjerek to jest to co mi się spodobało- normalnie mniamku :). A same zdjęcia cóż można powiedzieć o fotce na LCD.

Podpadłem strasznie co ?

pinio
13-12-2007, 23:14
Podpadłem strasznie co ?
Dlaczego miałbyś podpaść z takiego powodu?
Kup już wreszcie sobie D200 i przestań się (i nas ;)) zamęczać. Zacznij sie cieszyc z nowego nabytku :)

Adak
14-12-2007, 01:20
No kiszka ten d300.... ale z drugiej strony.,.. możę nie jest tak źle?
d300 + grip + en-el4 + sb800 (ittl fp) - 16 jpg L fine z NR LOW - czas: 2.1s
Naprawdę lipa...

No to ciekawe, ja mialem w rekach bez BP i o ile bez lampy lub z FL miał te 6fps to z lampa było wyraźnie wolniej.
Nie wiem - może grip z en-el4 robi coś więcej niż tylko mechanikę.

Jest to o tyle dziwne, ze Ty Pawle potwierdzasz słowa Valvita, a ja na własnej skórze odczułem że bez BP jest inaczej, i potwierdza to też mój kolega.

Bo mam nadzieję, ze nie pstrykaliście z ustawionym wcześniej Flash Lockiem :>

Valwit
14-12-2007, 01:43
ja cykalem z FL i bez, zreszta robilem dokladnie to o co mnie proszono i ustawienia sa opisane

Adak
14-12-2007, 01:45
ja cykalem z FL i bez, zreszta robilem dokladnie to o co mnie proszono i ustawienia sa opisane

Tak jest - poprosiłem, a Ty to zrobiłeś za co bardzo dziękuję.
Być może BP z en-el4 ma faktycznie zbawienny wpływ na D300 - jeśli tak to tylko się cieszyć.
Pech, że nie miałem akurat puszki z BP i tym aku.
Będę śledził wątek.

jc
14-12-2007, 02:06

to że d200/D300 mają w ogole lampę wbudowaną jest żenujące.
Mam jeszcze analogowego F100 w którym lampy niet, chyba że sabina dopięta jak należy.
To była prawidłowa postawa producenta, kupujesz semiprofi puszke to nie oczekuj że będzie miała gadżety jak jakiaś wydmuszka dla amatorów.
Te spawareczki nad pryzmatem tylko psują wrażenie sugerując że ma się do czynienia z aparacikiem a nie aparatem o poważnych aspiracjach...
Jacek

Jacek_Z
14-12-2007, 02:24
to są poglądy sprzed 15 lat. Wbudowana lampa bardzo sie przydaje jako sterownik CLS. Może wreszcie wrzucą to w D4.

Adak
14-12-2007, 02:27
To odpowiedzcie na jeszcze jedno pytanie - jak to jest z aku w puszce i BP:
mogę mieć en-el4 w BP, a dodatkowo en-el3 w puszce?

mogę wybrać z którego leci prund? Czy jak wyładuje się toto w BP to samo sie przełącza na en-el3 w puszce?
Jeśli można mieć równocześnie en-el3 i en-el4, to z racji mniejszej prądożerności można by na 1 dzień nie brać ze sobą zapasowych aku tak teoretycznie...

Valwit
14-12-2007, 04:18
mozna miec enel3 w D300 i enel4 w BP, bateria w MB-D10 ma "priorytet" i jest pierwsza zuzywana, nie pamietam czy mozna sobie to przelaczyc, na pewno na wyswietlaczu widac ktora batera jest uzywana

pn
14-12-2007, 11:14
Te spawareczki nad pryzmatem tylko psują wrażenie sugerując że ma się do czynienia z aparacikiem a nie aparatem o poważnych aspiracjach...

Nie rozumiem, masz wbudowany bezplatny sterownik lamp zewnetrznych, a chcialbys z niego zrezygnowac, bo czujesz sie z nim nie dosc dowartosciowany / profi?!?!?!?!?!?!?!?!?!?

Pawel Pawlak
14-12-2007, 11:18
mozna miec enel3 w D300 i enel4 w BP, bateria w MB-D10 ma "priorytet" i jest pierwsza zuzywana, nie pamietam czy mozna sobie to przelaczyc, na pewno na wyswietlaczu widac ktora batera jest uzywana
Mając w gripie en-el4 nie udało mi się przełączyć zasilania na wewnętrznego en-el3e.

Pawel Pawlak
14-12-2007, 11:22
Adak, ja cykałem na pewno bez FLa. tryb A, MF, iso2000, t1/200, F- nie pamiętam... Ciekawe jest to, że wydawało mi się "na słuch" że aparat działa wolniej. Ale exif pokazał to co napisałem: 16 zdjęć w 2.1s

robin102
14-12-2007, 13:33
Dlaczego miałbyś podpaść z takiego powodu?
Kup już wreszcie sobie D200 i przestań się (i nas ;)) zamęczać. Zacznij sie cieszyć z nowego nabytku :)
Przyjacielu tu (mi) nie chodzi co ja tam sobie kupię. Może kupię D300 może D200 może drugą sztukę D80. Chodzi o to iż po wstępnych oględzinach jakoś nie widzę potwierdzenia Waszych emocjonalnych achów i ochów nad wykonaniem samego body. Po prostu żadna różnica, a nawet minimalny krok wstecz w stosunku do jakości skorupy D200.
Ja podchodzę do tego bez emocji, na chłodno swoim doświadczonym okiem zawodowym w technologi materiałowej i trochę jako fotoamator. Choć sam aparat jego funkcjonalności i możliwości fotograficzne zapewne przodują w segmencie amatorskim. Przynajmniej ze specyfikacji to wynika. Tego niestety nie maiłem okazji sprawdzić dokładnie empirycznie.

podly
14-12-2007, 13:47
http://dcresource.com/reviews/nikon/d300-review/index.shtml

pinio
14-12-2007, 14:11
Przyjacielu tu (mi) nie chodzi co ja tam sobie kupię. Może kupię D300 może D200 może drugą sztukę D80. Chodzi o to iż po wstępnych oględzinach jakoś nie widzę potwierdzenia Waszych emocjonalnych achów i ochów nad wykonaniem samego body. Po prostu żadna różnica, a nawet minimalny krok wstecz w stosunku do jakości skorupy D200.
Ja podchodzę do tego bez emocji, na chłodno swoim doświadczonym okiem zawodowym w technologi materiałowej i trochę jako fotoamator. Choć sam aparat jego funkcjonalności i możliwości fotograficzne zapewne przodują w segmencie amatorskim. Przynajmniej ze specyfikacji to wynika. Tego niestety nie maiłem okazji sprawdzić dokładnie empirycznie.
Jeśli zdarzają się "emocjonalne achy o ochy" nad wykonaniem samego body, to ma to moim zdaniem uzasadnienie - po prostu uważam je za bardzo dobre, na tym samy poziomie co D200. To, że wykonanie nie jest lepsze od D200 wcale nie znaczy, że nie można się nim zachwycać. Czy jest to krok wstecz w stosunku do D200? Za krótko miałem styczność z D200, aby to oceniać. Ja różnicy jakościowej w obudowie pomiędzy D200 i D300 nie dostrzegam.
Twoje argumenty, że "mały palec ucieka" są dla mnie mało przekonujące - jednemu ucieka, drugiemu nie. Dołóż sobie gripa, to przestanie uciekać.
17-55 z D300 wolno ostrzy - a myślałeś, że ustawi ostrość zanim naciśniesz spust?

Reasumując. Niektóre twoje wypowiedzi w tematach D200 i D300 odbieram w ten sposób, że korci cię D300, ale próbujesz sam siebie przekonać, że szkoda na to "wypruwać" się finansowo i lepiej zakupić D200. Niestety, czasami robisz to trochę na siłę.

P.S> Proszę, abyś nie traktował moich wypowiedzi jako próbę ataku na Twoją osobę - jestem daleki od tego.

th3big
14-12-2007, 14:27
to że d200/D300 mają w ogole lampę wbudowaną jest żenujące... Jacek

Masakre...

Jacek

Boże zmiłuj się nad nimi skoro sami litości dla siebie nie mają... :???:

hotsauce
14-12-2007, 14:36
to że d200/D300 mają w ogole lampę wbudowaną jest żenujące.
Mam jeszcze analogowego F100 w którym lampy niet, chyba że sabina dopięta jak należy.
To była prawidłowa postawa producenta, kupujesz semiprofi puszke to nie oczekuj że będzie miała gadżety jak jakiaś wydmuszka dla amatorów.
Jacek

Dokladnie. Przeciez lans na miescie z pucha w reku to podstawa kazdego fotografa... jak ty :D

robin102
14-12-2007, 15:08
Twoje argumenty, że "mały palec ucieka" są dla mnie mało przekonujące - jednemu ucieka, drugiemu nie....
Tu masz bezwzględnie rację. Mam konkretne łapsko więc uchwyt musi być duży. Co widać na avatarze. Mam tam w reku kawał czołgowego aparatu czyli E-1 i ledwo go widać. Dziwi mnie tylko troszkę iż w D70s jakby tego dyskomfortu nie odczułem, a tu pierwsza rzecz która mi się od razu nie spodobała. Może za duże oczekiwania miałem po tym zbiorowym wkręcaniu Nas przez speców od marketingu. Zakup gripa jak dla mnie bzdurny temat . Zero zastosowania ma te urządzenie w moich poczynaniach fotograficznych przynajmniej do tej pory, a dla samego poprawienia chwytu jeszcze bzdurniejszy wydatek. Co do mego ewentualnego zakupu tego czy tamtego body to też prawie masz racje i wcale się nie obrażam. Po prostu szukam uzasadnienia na dołożenie tych ok 1600 zł do D300 i słabo znajduję. Nawet fotki które widzę zamieszczane przez pierwszych użytkowników nie przekonują mnie do końca. Mało tego, na naszym forum widziałem wiele fotek zrobionych przez doświadczonych userów D200 wspaniałej jakości i powątpiewam czy w ich rękach D200 nie zrobiliby wszystkiego tego tak samo.

tomiu
14-12-2007, 15:20
Mój post nadaje się do natychmiastowej moderacji, ale nie mogę się powstrzymać!!
NIC, ale to absolutnie nic nie jest w stanie poprawić mi codziennie humoru tak, jak lektura tego wątku. :D
Kochani, zdjęcia robić, sio! :D

Pawel Pawlak
14-12-2007, 15:24
Tu masz bezwzględnie rację. Mam konkretne łapsko więc uchwyt musi być duży. Co widać na avatarze. Mam tam w reku kawał czołgowego aparatu czyli E-1 i ledwo go widać. Dziwi mnie tylko troszkę iż w D70s jakby tego dyskomfortu nie odczułem, a tu pierwsza rzecz która mi się od razu nie spodobała. Może za duże oczekiwania miałem po tym zbiorowym wkręcaniu Nas przez speców od marketingu. Zakup gripa jak dla mnie bzdurny temat . Zero zastosowania ma te urządzenie w moich poczynaniach fotograficznych przynajmniej do tej pory, a dla samego poprawienia chwytu jeszcze bzdurniejszy wydatek. Co do mego ewentualnego zakupu tego czy tamtego body to też prawie masz racje i wcale się nie obrażam. Po prostu szukam uzasadnienia na dołożenie tych ok 1600 zł do D300 i słabo znajduję. Nawet fotki które widzę zamieszczane przez pierwszych użytkowników nie przekonują mnie do końca. Mało tego, na naszym forum widziałem wiele fotek zrobionych przez doświadczonych userów D200 wspaniałej jakości i powątpiewam czy w ich rękach D200 nie zrobiliby wszystkiego tego tak samo.

Znaczy, że szukasz uzasadnienia dla wydania ekstra kasy w kształcie i materiale z którego jest wykonany spust migawki w aparacie ?? :shock:

JK
14-12-2007, 15:28
A co w tym dziwnego? Może lubi wieczorami delikatnie głaskać swój aparacik po spuście. :mrgreen:

th3big
14-12-2007, 15:30

:mrgreen:

fotofun
14-12-2007, 15:40
DCRP Review i D300 - pełny test:
http://www.dcresource.com/reviews/nikon/d300-review/index.shtml

robin102
14-12-2007, 15:43
Znaczy, że szukasz uzasadnienia dla wydania ekstra kasy w kształcie i materiale z którego jest wykonany spust migawki w aparacie ?? :shock:

Jestem chwilowo w najlepszej i najbardziej komfortowej sytuacji w jakiej może być fotoamator. Ja mam trochę kaski, a Oni niech się o nią biją:mrgreen: Świetny błogostan warty wydłużenia. Siedzę na gotóweczce i sobie wybieram to czy tamo , a może owamto. A Wy już przytrzaśnięci jesteście :-D Zdjęcia póki co też mam czym zrobić.
Wykonanie sprzętu to dla mnie sprawa bardzo ważna, ot takie hobby.

pinio
14-12-2007, 15:47
Tu masz bezwzględnie rację. Mam konkretne łapsko więc uchwyt musi być duży. Co widać na avatarze. Mam tam w reku kawał czołgowego aparatu czyli E-1 i ledwo go widać. Dziwi mnie tylko troszkę iż w D70s jakby tego dyskomfortu nie odczułem, a tu pierwsza rzecz która mi się od razu nie spodobała. Może za duże oczekiwania miałem po tym zbiorowym wkręcaniu Nas przez speców od marketingu.
Jak kupowałem swojego D70s na rynek wchodził D50, na którym mi palec uciekał :) - D80 jeszcze nie było.

Zakup gripa jak dla mnie bzdurny temat . Zero zastosowania ma te urządzenie w moich poczynaniach fotograficznych przynajmniej do tej pory, a dla samego poprawienia chwytu jeszcze bzdurniejszy wydatek.
A nie brakuje ci czasami wygodnego uchwytu przy ujęciach pionowych? Mi czasami brakuje i na pewno sobie dokupię gripa - gdyby nie ten fakt, zapewne bym sobie odpuścił. Teraz dorzucili jeszcze do MB-D10 dodatkowy wybierak funkcyjny, podwyższając wygodę użycia.

Co do mego ewentualnego zakupu tego czy tamtego body to też prawie masz racje i wcale się nie obrażam. Po prostu szukam uzasadnienia na dołożenie tych ok 1600 zł do D300 i słabo znajduję.

Ty nie szukasz uzasadnienia na dołożenie do D300. Ty szukasz uzasadnienia, aby ich nie dokładać :) Niby to samo, ale jakże różne podejście ;)

Nawet fotki które widzę zamieszczane przez pierwszych użytkowników nie przekonują mnie do końca. Mało tego, na naszym forum widziałem wiele fotek zrobionych przez doświadczonych userów D200 wspaniałej jakości i powątpiewam czy w ich rękach D200 nie zrobiliby wszystkiego tego tak samo.
Gdybym miał decydować o zakupie tylko na podstawie porównania swoich fotek i tych, które potrafią zrobić inni takim samym sprzętem, to pewnie nigdy bym nie zmienił aparatu :).
Obecnie cieszę się z przesiadki na D300 - po przesiadce z D70s to spory skok jakościowy odczuwam. Już nie mogę się doczekać trochę słoneczka i wolnego czasu, bo na razie tylko męczę wysokie ISO - ale ile można :)

Pawel Pawlak
14-12-2007, 15:53
Jestem chwilowo w najlepszej i najbardziej komfortowej sytuacji w jakiej może być fotoamator. Ja mam trochę kaski, a Oni niech się o nią biją:mrgreen: Świetny błogostan warty wydłużenia. Siedzę na gotóweczce i sobie wybieram to czy tamo , a może owamto. A Wy już przytrzaśnięci jesteście :-D Zdjęcia póki co też mam czym zrobić.
Z mojego punktu widzenia Twoja sytuacja nie jest wcale taka różowa. Tak długi proces decyzyjny zabiera sporo czasu i uwagi. A czas to pieniądz.... Ja kupiłem d300 i jestem jak na razie naprawdę baaaaardoz zadowolony. Zanim go kupiłem miałem d2x a jeszcze wcześniej d200... wiedziałem że jeśli d300 mi się nie spodoba, to go sprzedam i wrócę do d2x albo kupię d3. I takim oto sposobem, mam super aparat za rozsądną cenę i mam spokój. A Ty nie, bo bijesz się z myślami i nie wiesz co zrobić :mrgreen: i kto tu jest w bardziej komfortowej sytuacji ? :D

th3big
14-12-2007, 16:00

Ech Robert... Robert... raz piszesz, że kaski nie masz, innym razem, że na gotóweczce siedzisz :mrgreen: Wszedłeś właśnie w drugie stadium, które przerobiłeś na forum.olympusclub.org ;-) Nieustannie dławisz swoją chęć posiadania ;-)

Jak Cię D300 nie kręci to kup D200. Skoro nie dostrzegasz w D300 niczego znaczącego co podnosi jego wartość względem D200 to po co się męczyć?

robin102
14-12-2007, 16:16
No dobra Panowie mięknę w oczach. Proszę przekonajcie mnie, że jednak warto dołożyć te pieniążki do D300.
Skrupulatny i nie rozrzutny jestem, a czasem wręcz skąpy to też argumenty muszą być konkretne :mrgreen:

tomek s
14-12-2007, 16:24
eeeee nie warto, robin najlepiej jakbyś sam się przekonał czy warto i podjął męską decyzję :-D
Masz zachcianke to sobie kup, mi się zachciało zmienić system, to sobie świadomie zmieniłem i nie narzekam, że ileś tam wydałem, ileś może straciłem na sprzedaży poprzedniego. Najlepiej się przekonać samemu, a jak Ci nie podpasi to mi odsprzedaż za jakiś czas po dobrej cenie :mrgreen:
pzdr

pinio
14-12-2007, 16:26
No dobra Panowie mięknę w oczach. Proszę przekonajcie mnie, że jednak warto dołożyć te pieniążki do D300.
Skrupulatny i nie rozrzutny jestem, a czasem wręcz skąpy to też argumenty muszą być konkretne :mrgreen:
Przecież specyfikacje obu znasz zapewne już na pamięć. Opinii i informacji na forum masz już sporo. Teraz piłeczka jest po Twojej stronie. Nikt za Ciebie czarnej roboty nie odwali - musisz sam się zastanowić. Zawsze można rzucić monetą.
Jak zakupisz D200, to zostanie Tobie trochę grosza i nie będziesz miał czasu na robienie zdjęć. Będziesz sie zastanawiał, co zrobić z pozostałymi pieniążkami;)

th3big
14-12-2007, 16:28

Nie warto... Myślę, że wszelakie rozważanie są bez sensu bo i tak pozostaniesz przy D80 ;-) Nawet D200 nie kupisz ;-)

dinus
14-12-2007, 16:31
Jestem chwilowo w najlepszej i najbardziej komfortowej sytuacji w jakiej może być fotoamator. Ja mam trochę kaski, a Oni niech się o nią biją:mrgreen: Świetny błogostan warty wydłużenia. Siedzę na gotóweczce i sobie wybieram to czy tamo , a może owamto. A Wy już przytrzaśnięci jesteście :-D Zdjęcia póki co też mam czym zrobić. ...

Ta wypowiedź powinna trafić do Złotych Myśli.

Pozdrawiam
D

marekm
14-12-2007, 16:32
Przybywa wątków terapeutycznych :???:

kamukaze
14-12-2007, 16:51
Przybywa wątków terapeutycznych :???:

Sam fakt jak wiele ich się pojawia świadczy, że D300 jest udaną konstrukcją ;-) Wielu ludzi poszukuje lekarstwa na przemożną chęć wejścia w jego posiadanie hihihihihihihihihihi

lacha
14-12-2007, 16:56
Nie warto... Myślę, że wszelakie rozważanie są bez sensu bo i tak pozostaniesz przy D80 ;-) Nawet D200 nie kupisz ;-)

nie wiem czemu ale mam takie samo przeczucie :)

rotor
14-12-2007, 16:57
a może zrobimy zakłady: czy robin 102 zanabędzie D300, czy też nie :D
ja obstawiam: TAK

gmoszkow
14-12-2007, 17:15
Lepiej obstawiamjmy nie to nam zrobi na złość i kupi sobei to D300 - co uważam jest lepszym rozwiązaniem.

Dla mnie kluczowa jest rozpiętość tonalna. tak o 2EV lepiej niż na D200 a już od ISO 800 to pewnie o 3 EV

Grzegorz

Pawel Pawlak
14-12-2007, 17:29
Lepiej obstawiamjmy nie to nam zrobi na złość i kupi sobei to D300 - co uważam jest lepszym rozwiązaniem.

Dla mnie kluczowa jest rozpiętość tonalna. tak o 2EV lepiej niż na D200 a już od ISO 800 to pewnie o 3 EV

Grzegorz
Zwłaszcza w połączeniu z ADL który świetnie pomaga wykorzystać ten zakres nawet w jpgach.

rotor
14-12-2007, 17:33

Grzegorz

łoł! nie za śmiałe twierdzenie? przecież byłaby to rewolucja i prawie nikt nie kwestionowałby celowości zakupu D300? czyż nie?

Franeq
14-12-2007, 17:50

nie wiem czemu ale mam takie samo przeczucie :)

Tez mam takie przeczucie, łazi po wszystkich watkach i sam sie stara przekonac, ze nie warto a przy okazji innych.

Ja zaraz na nowy rok kupie :)

Pawel Pawlak
14-12-2007, 17:59
łoł! nie za śmiałe twierdzenie? przecież byłaby to rewolucja i prawie nikt nie kwestionowałby celowości zakupu D300? czyż nie?

Wydaje mi się że przy niskich EV , w nefie jest na pewno między 1 a 2 EV lepiej. W jpgu ta różnica jest baaardzo widoczna. Im wyższa czułość tym przewaga d300 większa.

Krzysiek29
14-12-2007, 18:00
Jestem chwilowo w najlepszej i najbardziej komfortowej sytuacji w jakiej może być fotoamator. Ja mam trochę kaski, a Oni niech się o nią biją:mrgreen: Świetny błogostan warty wydłużenia. Siedzę na gotóweczce i sobie wybieram to czy tamo , a może owamto. A Wy już przytrzaśnięci jesteście :-D

Mam nadzieję, że Twoja kaska pójdzie do konkurencji..:-D:-D

Franeq
14-12-2007, 18:18
Tak, to jest najgorszy typ kontrahenta, ten co prosi o miliony zdjec, zadaje mase pytan, wiele razy sie kontaktuje, nigdy nie kupi.

Ten ktory zada 5 pytan i decyduje sie ewentualnie targuje sie... o tak.... ich uwielbiam.

robin102
14-12-2007, 18:22

Nie mam już D80 :-D
dostęp tylko nieograniczony mi do niego pozostał

robin102
14-12-2007, 18:25
a może zrobimy zakłady: czy robin 102 zanabędzie D300, czy też nie :D
ja obstawiam: TAK

Ja też, że TAK :)

jak mnie przekonacie zdjęciami których nie da się zrobić modelem D200
hi hi hi hi

Browar
14-12-2007, 18:25

Nikon woli rozrzutnych :)

jjj
14-12-2007, 18:26
Może trzeba będzie założyć nowy wątek lub ankietę : "Co kupi robin 102" ...;)

robin102
14-12-2007, 18:29
Mam nadzieję, że Twoja kaska pójdzie do konkurencji..:-D:-D
co tak źle życzysz ?

gmoszkow
14-12-2007, 18:30

Nie za bardzo miałem czas bawic się nefami - tu może przewaga D300 nie jest aż tak duża, ale w JPGach na ISO 200-400 jest o 2 EV lepiej, na ISO 800 i dalej ta różnica jest jeszcze wyraźniejsza. Już dawno temu wiele osób pisało, że matryca w D200 od ISO 800 robiła się drewniana - co objawiało się spadkiem DR i saturacją.

Co ciekawe, ktoś pisał, że poprawiony jest pomiar matrycowy w D300. Ja śmiem twierdzić, że nie jest jakoś specjalnie rewolucyjny bo wyniki na D200 i D300 pokazywały to samo, ale...

Poprawiony DR i mniejsza ochrona świateł (bo mieszczą się w DR) niż w D200 powoduje, że pomiar matrycowy jest lepiej skaliborwany z matrycą D300 niż był z D200 i efekt jest taki, że zdjęcia są naświetlone bardziej prawidłowo, tzn histogram jest przesunięty w prawo prawie do krawędzi, podczas gdy w D200 jak tylko łapał jakieś światło to tak je chronił, że histogram wychodził mocno na lewo - dając znacznie więcej szumu w efekcie i bardzo ciemne obszary tam gdzie ich nie powinno być.

Grzegorz

hotsauce
14-12-2007, 18:31
Nie mam już D80 :-D

No widzisz. To po co przeplacales [gdy go kupowlaes] w stosunku do D40x ? :D Zapewne masz swoje powody.

Sa ludzie, dla ktorych "bajery" w postaci np. LV czy 51 pol AF to dodatkowy atut. I tu nie chodzi oprzekonywanie. Kazdy bierze to co:
a) potrzebuje
b) dzwignie finansowo

Ja bym sie nawet nie zastanawial pomiedzy nowym D200, a nowym D300.

Co innego uzywka D200 w idelanym stanie w dobrej cenie. W Fotopanoramie lezy w komisie praktycznie nowy D200 z 50 fotami na liczniku za 3kzl - tu sie mozna zastanawiac. Ale kupujac NOWY sprzet - D300 bez mrugniecia okiem.

jjj
14-12-2007, 18:34
...W Fotopanoramie lezy w komisie praktycznie nowy D200 z 50 fotami na liczniku za 3kzl ...
Z pięćdziesięcioma...? :shock:

maly5
14-12-2007, 18:36
to że d200/D300 mają w ogole lampę wbudowaną jest żenujące. ...
Jacek
nawet zabawne podejscie. no tak.. najwazniejsze jest przeciez wrazenie.. a pewnie jak ktos ma kompakt to nie umie pstrykac ;-)

robin102
14-12-2007, 18:44
Może trzeba będzie założyć nowy wątek lub ankietę : "Co kupi robin 102" ...;)
Znacznie lepiej od razu głosowanie . Co ma kupić robin. Wszystkim tym co trafią w moją decyzje stawiam po browarku na plenerze np. na mojej działce w górach. No jak robicie ankietę czy nie ?:???:

robin102
14-12-2007, 18:47
No widzisz. To po co przeplacales [gdy go kupowlaes] w stosunku do D40x ? :D .
Nie było wtedy 40DX , poza tym to błędne porównanie D40x do D80 he he he
A D200 i D300 na tej samej półce nawet w hipermarkecie stoją :mrgreen: D200 taki śliczniutki, ubranko ma ładniejsze.

co to za fotopanorama i gdzie ona jest ?

pinio
14-12-2007, 18:53
co to za fotopanorama i gdzie ona jest ?
W Krakowie

P.S. Pamiętaj, że w D300 jest regulacja BF/FF - ty lubisz stałki i niekoniecznie Nikona, a i do zoomów też się może przydać :)

jjj
14-12-2007, 18:55
...co to za fotopanorama i gdzie ona jest ?
http://fotopanorama.pl/ Kraków, ul. Sławkowska 12, ...z wyszuliwarek nie potrafimy korzystać ;)

maly5
14-12-2007, 19:19
widze ze walczysz ze soba ;-) znam to oj znam. to Ci odpowiem tak jak moj kolega ktorego zadreczalem przemysleniami:
Kup GO k.... i przestan w koncu p.......c ! !
bez tego moralnego wsparcia pewnie bym sie dlugo jeszcze meczyl, kombinowal, przegladal watki.
jesli nie widzisz zadnego plusa przemawiajacego za kupnem d300 to kup d200. ale jesli jakis widzisz to wez d300 bo pozniej bedziesz chodzil a po glowie bedzie sie snula mysl ze ten d300 to fajny jest a Ty masz d200 i i tak go w koncu kupisz ;p

jjj
14-12-2007, 19:24
...Kup GO k.... i przestan w koncu p.......c ! ! ...
...psychoterpia :mrgreen:

maly5
14-12-2007, 19:25
i to jaka skuteczna :-):-):-)

Calme
14-12-2007, 19:26
Gorzej jak moja Zona na stoisku z bielizna :mrgreen:

fragles
14-12-2007, 19:27

ale dobra :)

Ja kiedyś kupiłem Olka e500 z 2 szkłami, choć długo wybierałem pomiędzy nim, a d70s. D70s mi się obłędnie podobał, ale uważałem, że "rozsądniej" będzie kupić Olka.

No i po 2 miechach poszedłbył się Olek... na allegro...
I kupiłem d70s :)

Tak więc w takiej sytuacji weź najlepszą puchę, na jaką Cię stać i jaką tak naprawdę chcesz mieć = d300

loki_p
14-12-2007, 19:29
Kilka dni juz mam to D300 wiec pora na pierwsze refleksje odnosnie ADL.
Zrobilem dwie fotki w nef'ach, jedna z aktywna opcja ADL druga normalna. Po otwarciu obu plikow w ACR okazalo sie ze sa to identyczne pliki pomimo ze miniaturki sie roznia. Opcja ADL jest do wykorzystania tylko i wylacznie w NX. Jest ona aktywna gdy podczas robienia zdjec mielismy wlaczone ADL w aparacie i nieaktywna gdy bylo wylaczone. Troche mnie to zdziwilo bo po otwarciu nef'ow w ACR oba pliki wygladaja dokladnie tak samo. Wniosek nasowa sie jeden: robiac zdjecia nefach mozna miec wlaczone ADL caly czas bo raczej nie ma to wplywu na plik a uaktywnia pozniej opcje w NX. Jesli nie kozystamy z NX to mozna o ADL calkowicie zapomniec jesli oczywiscie fotografujemy tylko w nefach.
Nasuwa sie pytanie czym ten ADL rozni sie od tego ktory byl dostepny w D80?

robin102
14-12-2007, 19:29
Gorzej jak moja Zona na stoisku z bielizna :mrgreen:
sama sobie kupuje bieliznę ??? :shock: uuuuuuuuuuuuu zaniedbujesz ją przez te aparaty, zaniedbujesz

jjj - dzięki ! wszystko co dobre to ostatnio jest w Krakowie ?

Sever
14-12-2007, 19:35
Nasuwa sie pytanie czym ten ADL rozni sie od tego ktory byl dostepny w D80?

jak robisz w jpg - to duza różnica.
W D80 masz: zdjęcie w jpg i z niego wyciągasz cienie za pomoca DL
W D300 robisz zdjecie w trakcie produkcji dane sa wyciagane z matrycy (czyli z raw-a) i użyte do ADL -> jpg.
Czyli ADL wyciaga z rawa. Do tego pewnie poprawili trochę pewnie algorytm...

Jak robisz w rawach - to nic ci po wlaczonym ADL w body. Jak robisz w jpg to sie bardzo przydaje.

loki_p
14-12-2007, 19:41
Jak robisz w rawach - to nic ci po wlaczonym ADL w body. Jak robisz w jpg to sie bardzo przydaje.
To sie zgadza a moimi obserwacjami. Lub jak w rawach to włączone cały czas.

Calme
14-12-2007, 19:41
sama sobie kupuje bieliznę ??? :shock: uuuuuuuuuuuuu zaniedbujesz ją przez te aparaty, zaniedbujesz?
Nie boj nie boj - nie narzeka :) First thing first :mrgreen:

rotor
14-12-2007, 22:25
Nie za bardzo miałem czas bawic się nefami - tu może przewaga D300 nie jest aż tak duża, ale w JPGach na ISO 200-400 jest o 2 EV lepiej, na ISO 800 i dalej ta różnica jest jeszcze wyraźniejsza. Już dawno temu wiele osób pisało, że matryca w D200 od ISO 800 robiła się drewniana - co objawiało się spadkiem DR i saturacją.

Co ciekawe, ktoś pisał, że poprawiony jest pomiar matrycowy w D300. Ja śmiem twierdzić, że nie jest jakoś specjalnie rewolucyjny bo wyniki na D200 i D300 pokazywały to samo, ale...

Poprawiony DR i mniejsza ochrona świateł (bo mieszczą się w DR) niż w D200 powoduje, że pomiar matrycowy jest lepiej skaliborwany z matrycą D300 niż był z D200 i efekt jest taki, że zdjęcia są naświetlone bardziej prawidłowo, tzn histogram jest przesunięty w prawo prawie do krawędzi, podczas gdy w D200 jak tylko łapał jakieś światło to tak je chronił, że histogram wychodził mocno na lewo - dając znacznie więcej szumu w efekcie i bardzo ciemne obszary tam gdzie ich nie powinno być.

Grzegorz

noo, pofocimy zobaczymy. Jak na razie to tylko mogłem na LCD stwierdzić, że szumków na Iso1600 jakby mniej od D80 :D
no nie śmiejcie się ! jak kupiłem D80 rok temu i popatrzyłem na zdj. przy wysokim ISO wyświetlone właśnie na monitorku aparatu, to od razu wiedziałem, że szumi bardziej od D50 (chociaż ten ostatni, monitor ma do bani, ale właśnie takie spostrzeżenie mnie dopadło i później już nie opuściło :(

djbart
14-12-2007, 22:46
Czy ktoś wie czy do kolejnych partii D300 również dołączą Capture NX ??

Valwit
14-12-2007, 23:55
do kolejnych znaczy jakich? pierwsze 300000 d3 i d300 (lacznie) ma miec, czyli ze 2 miechy jeszcze spokojnie kupisz promocyjne. a potem zobaczymy co nikon wymysli. moze zrobie cnx freewarowe? w koncu colorpointy w PS tez mozna miec ;)

glisek
15-12-2007, 00:22
Czy ktoś wie czy do kolejnych partii D300 również dołączą Capture NX ??

;) tak, ale pod nazwa ViewNX :)

Kraftsman
15-12-2007, 01:01
Przesiadłem się z D70s na D300. Powiem tyle... nie przeżyłem szoku. Chwalę sobie jaśniejszy wizjer, lepszy telewizor i trochę więcej funkcji wyciągniętych na korpus. Świetne jest to, że mogę teraz sterować dwiema lampami w trybie Commander. Jest też trochę fajnych funkcji w menu, których nie było w D70tce. Uszczelnienia, zbrojenia itd. też OK.

Bawię się nową zabawką, robię foty, oglądam je pod mikroskopem. Przy tej okazji zainstalowałem sobie również Capture NX: jakiś taki niewygodny, chyba przyzwyczaiłem się do C1. Pozostaje czekać aż C1 4 obsłuży Nefa z D300.

I powiem Wam jedno: stary poczciwy D70s to świetna pucha. Zostanie jako zapas.

Valwit
15-12-2007, 01:10
Świetne jest to, że mogę teraz sterować dwiema lampami w trybie Commander.

grupami lamp. samych lamp moze byc duzo. w d70 podobnie, tyle ze tam miales jedna grupe, ale tez mogles uzywac np 3 lamp

Kraftsman
15-12-2007, 01:14
grupami lamp. samych lamp moze byc duzo. w d70 podobnie, tyle ze tam miales jedna grupe, ale tez mogles uzywac np 3 lamp

zgoda - miałem na myśli grupy lamp.

Błyskiem Commandera można rzecz jasna wyzwolić całą stertę lamp. Chodziło mi o to, że korzystając z dwóch lamp jednocześnie w każdej będę mógł ustawić inny rodzaj błysku.

robin102
15-12-2007, 13:43
W Krakowie
P.S. Pamiętaj, że w D300 jest regulacja BF/FF - ty lubisz stałki i niekoniecznie Nikona, a i do zoomów też się może przydać :)
No właśnie dobra rzecz tylko nigdzie nie znalazłem w języku ojczystym info jak to dokładnie działa i jak jest tej funkcjonalności skuteczność.
Dla mnie to duży atut bo reszta jak LV pewnie nie użyje ani razu bo i do czego , czy czyszczałka matrycy (bo nie brudzę jak inni) nawet duży LCD nie jest dla mnie atutem ?
Może ktoś ze świeżo upieczonych posiadaczy D300 chciałby się trochę rozpisać o tym justowniku szkieł
PLISSSSS

lacha
15-12-2007, 14:15
duzo piszesz malo czytasz...
juz Ci to ktos tlumaczyl...
1. masz skale i wybierasz ustawienie przesuniecia punktu ostrosci na plus badz minus
2. strzelasz zdjecie - jesli jest ostrosc gdzie trzeba konczysz zabawe, jesli nie idziesz do punktu nr 1 i tak do skutku...

ekonet
15-12-2007, 14:16
Robin - my Cię bardzo prosimy - KUP APARAT.

robin102
15-12-2007, 14:19
Robin - my Cię bardzo prosimy - KUP APARAT.
To wątek o pierwszym wrażeniu dotyczącym D300, a nie kupowaniu czy nie kupowaniu, więc mnie nie namawiaj. Do działu handlowego zapraszam jak mnie chcesz ponamawiać, albo na PM. Tu raczej nie wypada dla porządku.

ekonet
15-12-2007, 14:25
To wątek o pierwszym wrażeniu dotyczącym D300, a nie kupowaniu czy nie kupowaniu, więc mnie nie namawiaj. Do działu handlowego zapraszam jak mnie chcesz ponamawiać, albo na PM. Tu raczej nie wypada dla porządku.
Ja Cię nie namawiam, bo nie mam powodu, ale przykro patrzeć, jak się męczysz bez aparatu i rozterki Tobą targają.
Pozdrawiam.

C3zar
15-12-2007, 14:28
Jeśli to jest wątek o tym co piszesz to czemu ty nie przedstawiasz swoich pierwszych wrażeń?
Ty raczej sprawiasz wrazenie desperata i zaczyna być to bardzo nudne i zniecheca do zagladania do tego watku.

robin102
15-12-2007, 14:31
...to czemu ty nie przedstawiasz swoich pierwszych wrażeń?....
Przedstawiłem kilka stron wcześniej więc mi tego nie zarzucaj.

ps
dobra nie prowokujcie mnie już proszę do uczestniczenia w tym wątku.
Tak rozumiem, szanuję i zgadzam się , że D300 to dla Was najlepszy aparat na świecie - serio

djbart
15-12-2007, 14:32
Wracając do tematu od rana mam D300

Pierwsze spostrzeżenia (bawiłem się nim może 15 min:( ) - nie oglądałem dokładnie fotek ale juz na wyswietlaczu widze ze jest baaaardzo fajnie:
*solidne wykonanie
*szybki, piekielnie szybki af
*ekran mnie oczarował :)
*nie wiem jak to określic ale coś aa la funkcjonalnośc - wszystko jest na miejscu niczego nie brakuje
*nie ma luzów bagnetowych z 70-200VR jak np D70s :)
* jest mój i jest najlepszy :D

dodam że przesiadłem sie z D70s i jestem w niebie !!
Spostrzeżenia dot. ważniejszych aspektów (tzn zdjęć) wieczorem

rotor
15-12-2007, 16:03
Wracając do tematu od rana mam D300

Pierwsze spostrzeżenia (bawiłem się nim może 15 min:( ) - nie oglądałem dokładnie fotek ale juz na wyswietlaczu widze ze jest baaaardzo fajnie:
*solidne wykonanie
*szybki, piekielnie szybki af
*ekran mnie oczarował :)
*nie wiem jak to określic ale coś aa la funkcjonalnośc - wszystko jest na miejscu niczego nie brakuje
*nie ma luzów bagnetowych z 70-200VR jak np D70s :)
* jest mój i jest najlepszy :D

dodam że przesiadłem sie z D70s i jestem w niebie !!
Spostrzeżenia dot. ważniejszych aspektów (tzn zdjęć) wieczorem

no dokładnie, mam od wczora wieczora :) i od pierwszych "macań" go bardzo polubiłem,(by nie powiedzieć więcej) Ergonomia, możliwości spersonalizowania (np."przeklętą" do tej pory skalę, zmieniłem na odwrót->> +na prawo) kółka również na odwrót), punkty AF (wreszcie w wystarczającej ilości), precyzja działania wybieraka, oglądanie obrazu i powiększanie na LCD->po prostu bajka!, przyciski na zewnątrz (w tym AFon -suuper), i wiele wiele innych
(a przesiadłem się z D80-jeśli ktoś się waha, polecam gorąco taką wymianę, nie będzie żałował:!:

Kraftsman
15-12-2007, 16:04
No właśnie dobra rzecz tylko nigdzie nie znalazłem w języku ojczystym info jak to dokładnie działa i jak jest tej funkcjonalności skuteczność.
Dla mnie to duży atut bo reszta jak LV pewnie nie użyje ani razu bo i do czego , czy czyszczałka matrycy (bo nie brudzę jak inni) nawet duży LCD nie jest dla mnie atutem ?
Może ktoś ze świeżo upieczonych posiadaczy D300 chciałby się trochę rozpisać o tym justowniku szkieł
PLISSSSS

Dość wygodne. Wchodzisz w USTAWIENIA -> Precyzyjna korekta AF.

Tam możesz włączyć lub wyłączyć funkcję kalibracji. Jeśli ją włączysz - wchodzisz do zakładki "Zapisana wartość" - tam za pomocą pokrętła góra-dół przybliżasz lub oddalasz punkt ostrości (wartości od -20 do +20 - wartością domyślną jest zero). Dla FF ustawiasz wartości dodatnie, dla BF ustawiasz wartości ujemne.

Można zapisać ustawienia do 12 obiektywów, które zostaną zapamiętane i zastosowane za każdym razem gdy przypniesz dany obiektyw.

robin102
15-12-2007, 16:23
Można zapisać ustawienia do 12 obiektywów, które zostaną zapamiętane i zastosowane za każdym razem gdy przypniesz dany obiektyw.
Ale rozumiem, że body nie rozpozna zapiętego obiektywu i nie przejdzie samo w odpowiednią wartość korekcji AF dla danego szkła. Trzeba pewnie dla danego szkła z palca wybrać zapisaną wartość ?
W ogółe to myślałem , że ta kompensacja mądrzejsza jest. Robisz 3 foty na skrajnych ogniskowych i powiedzmy po środku a odpowiednie algorytmy korygują błąd dla danego szkła i zapamiętują model obiektywu. Ja to bym tak widział. Pięknie by było, a tak to full manual się kłania. No ale bezdyskusyjnie rzecz bardzo przydatna.
W każdym razie serdeczne dzięki za rzeczowe rozjaśnienie sprawy

Kraftsman
15-12-2007, 16:31
Ale rozumiem, że body nie rozpozna zapiętego obiektywu i nie przejdzie samo w odpowiednią wartość korekcji AF dla danego szkła.

Wydaje mi się, że tak właśnie będzie jeśli pozostawisz tę funkcję jako włączoną. Body powinno rozpoznać obiektyw i zastosować ustawione przez Ciebie parametry kalibracji.

ekonet
15-12-2007, 16:35

Ale rozumiem, że body nie rozpozna zapiętego obiektywu i nie przejdzie samo w odpowiednią wartość korekcji AF dla danego szkła. Trzeba pewnie dla danego szkła z palca wybrać zapisaną wartość ?
...

Paprycjusz
15-12-2007, 16:38
O. Na optycznych pojawił się test D300
http://www.optyczne.pl/736-nowo%B6%E6-Nikon_D300_-_test_lustrzanki_cyfrowej.html

Pawel Pawlak
15-12-2007, 16:38
W ogółe to myślałem , że ta kompensacja mądrzejsza jest. Robisz 3 foty na skrajnych ogniskowych i powiedzmy po środku a odpowiednie algorytmy korygują błąd dla danego szkła i zapamiętują model obiektywu. Ja to bym tak widział. Pięknie by było, a tak to full manual się kłania. No ale bezdyskusyjnie rzecz bardzo przydatna.

O czym Ty znów piszesz ? Jakie skrajne ogniskowe ? Jakie pośrodku ?
Chyba za mało wypiłem żeby Cię zrozumieć... Albo Ty się czegoś naćpałeś.

Ostatni raz powstrzymałem się żeby nie napisać Ci czegoś jeszcze bardziej dosadnie... Właśnie dodaję Cię do ignorowanych

tomajk
15-12-2007, 16:58
Właściwie mnie nie trafił się jeszcze obiektyw który wymagałby justowania, ale może są tacy użytkownicy, którzy potrzebują aparat z takimi możliwościami, bo co robić gdy się nie robi fotek dekielków, można sobie obiektywy skorygować, potem jeszcze raz, na krótszej ogniskowej, i na dłuższej, i potem jeszcze raz od nowa, można też poszukać takich nieostrzących i je dopasować, no rewelacja :mrgreen: Nikon to wiedział co wymyślić by ludziom radość sprawić. :mrgreen:

robin102
15-12-2007, 17:00
O czym Ty znów piszesz ? Jakie skrajne ogniskowe ? Jakie pośrodku ?
Chyba za mało wypiłem żeby Cię zrozumieć... Albo Ty się czegoś naćpałeś.

Ostatni raz powstrzymałem się żeby nie napisać Ci czegoś jeszcze bardziej dosadnie... Właśnie dodaję Cię do ignorowanych
Przyjacielu nie najeżaj się tak. Napisałem, że ja bym sobie to tak widział. Przestrzelam sobie szkło według jakiś tam wytycznych, a programik z pozycji body ustala co trzeba dla obiektywu i koryguje go jakoś tam według jakiś zapisanych wzorów. Tak by piękniej było. Nie ma takiego sprzętu nie używałem więc pozwoliłem sobie na mocno teoretyczna dywagacje.
Panie Kolego jeśli masz taką wewnętrzną potrzebę to też mogę Cię dodać do ignorowanych. Żaden problem.
I wypraszam sobie . Nie palę, nie piję, nie ćpam. Oszczędzam

Browar
15-12-2007, 17:23
Robin czy ty tego nie mozesz zrozumiec ze twoje wywody na dluzsza mete sa upierdliwe.
A marudzic to umiesz jak stara baba pod kosciolem.
Pierd......ij tak z dwoch JAJ i zakup cos w koncu.

robin102
15-12-2007, 17:28
Kurde następny EDUKATOR ;-)
Normalnie ręce opadają, cieszcie się chłopaki swoimi nowymi zabawkami róbcie zdjęcia i dajcie innym się pozastanawiać.
Całe 200 stron za przeproszeniem "pierdzieliście" o tym samym.

Jacek_Z
15-12-2007, 20:06
Pawel - robinowi zapewne chodziło o zooma, a nie stałkę.
Precyzyjnie - ustawienia nie 12, a 20 obiektywów. Body rozpoznaje model obiektywu (a nie konretny egz, nie wie jaki to mumer seryjny) Kalibracja działa z obiektywami innych firm niż nikon.

Kraftsman
15-12-2007, 20:11
Pawel - robinowi zapewne chodziło o zooma, a nie stałkę.
Precyzyjnie - ustawienia nie 12, a 20 obiektywów. Body rozpoznaje model obiektywu (a nie konretny egz, nie wie jaki to mumer seryjny) Kalibracja działa z obiektywami innych firm niż nikon.

Hmmm...

1. "Precyzyjna korekta ostrości dla maksymalnie 12 obiektywów" (str. 327 instrukcji obsługi).

2. Nie miałem problemów z kalibracją N85 1.8. Nie to żeby potrzebował kalibracji - bawiłem się ustawieniami.

Jacek_Z
15-12-2007, 20:20
na pokazie mówiono o 20 obiektywach (D3) i o identycznej funkcji w D300. Może jednak i tu jest różnica.

irekka
15-12-2007, 20:50
D300 ma dla 12 obiektywów. Bawiłem się tą funkcją - nie wiem jakiego rzędu zdarzają się BF i FF ale mam wrażenie, że regulacja ma za mały zakres. Co do zoomów - to "pomysł" z ustawianiem dla 3 położeń, a potem algorytm w aparacie sam zajmie się ustawieniem nie jest chyba trafiony. Przeciez tam jest za dużo zmiennych - np. BF może przejść w FF nie w środku zakresu tylko pod koniec. Należy się cieszyć z tego co Nikon nam dał - ja obawiałem się trochę, że regualcja będzie możliwa tylko z obiektywam Nikona - na szczęście jest inaczej. Co do samego apartu to jestem zdziwiony skutecznością matrycowego pomiaru światła. W poprzednim aparacie (D70 bez S) pomiar ten był bezużyteczny.

Orkaniusz
15-12-2007, 20:59
Wczoraj zrobiłem sobie prezen na święta i dołączyłem do grona posiadaczy D300. Dzisiaj pierwsza sesja w plenerku.
Co do ergonomi, jakości wykonania itd. nie mam uwaga - wszystko jak trzeba. Oczywiście wyświetlacz LCD zwala z nóg.
Oczywiście AF szybki i dokładny, ale jakoś tak nie odczuwałem rewolucji w stosunku do D80.
Natomiast to co zwaliło mnie z nóg to jakość zdjęć.
Może pozwolę sobie na trochę mojej osobistej historii. Kiedy kupiłem dwa lata temu D70s, porównywałem zdjęcia z niego do kompaktów. Oczywiście nie było porównania. Po pewnym czasie jednak, gdy się przyzwyczaiłem do obrazowania D70s, poczułem niedosyt. Jakieś taki nie do końca ostre i nasycone kolory. Wyostrzanie w PS do kitu. Aż raz spróbowałem strzelać w NEF i obrabiać w C1. Ponieważ C1 moim zdaniem wyostrza znacznie lepiej niż PS, nareszcie byłem zadowolony. Jeszcze tylko podkręcić czasem nasycenie, poziomy itd. Było cool.
Potem kupiłem D80. Lepszy wyświetlacz, parę fajnych funkcji, ale generalnie obrazowanie podobne do D70s (przynajmniej wg mnie). Niefajny pomiar matrycowy, wieczne pamiętanie o korekcji na - itd. Dalej foty tylko w NEF i zabawa w C1.
A dzisiaj D300. Spróbowałem NEF + jpg, przy czym podkręcona saturacja i mocne wyostrzanie na zdjęciach krajobrazowych. Już patrząc na LCD aparatu byłem pewien że jest lepiej. Ale, mówię sobie, może to tylko ten zaje...sty wyświetlacz. Jednak po wyświetleniu na kompie - jestem wniebowzięty. Na jpg normal. Dosłownie nic nie chce mi się poprawiać. Pomiar matrycowy trafiał wg mnie idealnie. Ostrośc: brzytwa. I to obiektywem kitowym 18-70. Kolory - super.
Tak więc, wracając do tematu wątku (wybaczcie mi przydługi wywód) - moje pierwsze wrażenia: REWELACJA. Proszę pamiętać jednak, że nie mam porównania z D200 tylko z D80. Tak więc niezdecydowanym - ja osobiście gorąco polecam.

Jacek_Z
15-12-2007, 21:52
zmień podpis :-D zapraszam do grupy fotokujawy :-D http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=38675
wyświatlacz jesty zupełnie inny niż stare 2,5 calowe. Wiele bardziej kontrastowy i pokazuje żywsze kolory. Ale pliki na laptopie nie róznią sie zbytnio kolorystyką od tych z D200 (i z D80)

Orkaniusz
15-12-2007, 22:10
zmień podpis :-D zapraszam do grupy fotokujawy :-D http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=38675
wyświatlacz jesty zupełnie inny niż stare 2,5 calowe. Wiele bardziej kontrastowy i pokazuje żywsze kolory. Ale pliki na laptopie nie róznią sie zbytnio kolorystyką od tych z D200 (i z D80)

Melduję że podpis zmieniony. :) Bardzo dziękuję za zaproszenie do grupy. Od pewnego czasu obserwuję grupę ale trochę nie miałem śmiałości (bo me dokonania na razie marne) i trochę słabo z czasem (po godzinach dodatkowa robota, żeby na D300 zarobić :-).

tomajk
16-12-2007, 00:01
Ja stanowczo sprzeciwiam się, opinii, że D300 robi tak odmiennie lepsze zdjęcia niż D80, nawet śmiem twierdzić, że do 10Mpiks nie ma różnicy, którą by rozróżniło przxeciętnie wprawne oko.
Prawdą jest, że ilość szczegółów zarejestrowanych w pliku, jest większa, lecz można dopiero rozpoznać przy bezpośrednim porównaniu cropów, lub na wydrukach o większym formacie i gęstości niż A3 i 300dpi, jedynie co różni w sposób zasadniczy te dwa body, to uciążliwość ziarna, lub zanik szczegółów, lub kolorów w niedoświetlonych obszarach, w tej materii króluje D300 niezaprzeczalnie , lecz czy poziom, szumów jest wyznacznikiem jakości fotografii ??

robin102
16-12-2007, 00:46
.... Przeciez tam jest za dużo zmiennych - np. BF może przejść w FF nie w środku zakresu tylko pod koniec....
No właśnie bywają szkła które na szerokim końcu mają np byczego FF w środku zakresu OK a na długim końcu lekki FF i co z takim szkłem można zrobić tym justowaniem z pozycji body? Musiałby to być uczący się układ i zapamiętujący bardzo wiele kombinacji. Sprawdził bym to sam, ale akurat brak kulawego szkła do testu.

Jacek_Z
16-12-2007, 00:54
Sprawdził bym to sam, ale akurat brak kulawego szkła do testu.
to sprawdź to na dobrym szkle i "zepsuj je", a potem poobserwuj jak się zchowuje to "zepsucie" na innych odległościach. Tak mam zamiar zresztą uczynić w poniedziałek, jak będe miał dostęp na dłużej do D3.

saygon
16-12-2007, 00:56
wracając do tematyki d300 to brak przycisku backtrekingu mnie zasmucił bo często z tej opcji korzystam w d80

Pawel Pawlak
16-12-2007, 01:11
coraz bardziej przekonuję się do jpgów z d300. Są genialne !! Ostrość na 5-6, NR LOW, ADL - zależnie od okoliczności i jest po prostu odjazd. Przy poprawnym nastawie WB nie spokojnie można robić sporty halowe na wysokich (1250-2000 na pewno) prosto w jpgach, oszczędzając czas PP, miejsce na kracie i w buforze :)

pn
16-12-2007, 01:23
Całe 200 stron za przeproszeniem "pierdzieliście" o tym samym.
Widocznie to lubimy, co Cie to obchodzi, nie chcesz, nie czytaj.

RAF
16-12-2007, 01:25
Ja stanowczo sprzeciwiam się, opinii, że D300 robi tak odmiennie lepsze zdjęcia niż D80, nawet śmiem twierdzić, że do 10Mpiks nie ma różnicy, którą by rozróżniło przxeciętnie wprawne oko.
Prawdą jest, że ilość szczegółów zarejestrowanych w pliku, jest większa, lecz można dopiero rozpoznać przy bezpośrednim porównaniu cropów, lub na wydrukach o większym formacie i gęstości niż A3 i 300dpi
Idąc tym tokiem myślenia można szybko dojść do wniosku, że D300 nie robi odmiennie lepszych zdjęć niż D50 ...

mswilk
16-12-2007, 01:37
coraz bardziej przekonuję się do jpgów z d300. Są genialne !! Ostrość na 5-6, NR LOW, ADL - zależnie od okoliczności i jest po prostu odjazd. Przy poprawnym nastawie WB nie spokojnie można robić sporty halowe na wysokich (1250-2000 na pewno) prosto w jpgach, oszczędzając czas PP, miejsce na kracie i w buforze

Również uważam, że różnica w obrazowaniu w stosunku do D80 (którego miałem poprzednio) jest ogromna.
Nie jestem zwolennikiem przesiadywania przed PC i udoskonalania zrobionych zdjęć. Zdjęcie powinno wychodzić już z puszki "gotowe do użycia" i tak jest w przypadku D300.
W większości przypadków robię "reportażówkę" - deszczowe boiska, niedoświetlone hale, wieczorne koncerty itp. - generalnie mało światła i potrzebny szybki AF i szybkostrzelność.
W D80 sprawy nie załatwiały nawet 17-55 f/2.8 i 70-200 VR f/2.8 którymi dysponuję.
W trudnych warunkach AF był odczuwalnie bardziej zawodny, WB auto rzadziej trafiał o szumach przy ISO > 800 i 2,5 kl/s nie wspominając...
Oczywiście nie jest tak że D80 "przestał robić zdjęcia" - jednak to zupełnie inna klasa, a D300 na chwile obecną spełnia wszystkie moje potrzeby, które D80 już nie zaspokajał.

Ale D300 ma też wadę której D80 nie miał - jest zdecydowanie cięższy, a kiedy chwytam w dłoń D300 + MB-D10 z 8 AA + 70-200 VR + niedajboże SB-800 to stawy mi trzeszczą...

pafelek
16-12-2007, 01:48
to ja inaczej :mrgreen:

qrcze jak poustawic ustawienia aby wyszly ostre i fajne jpegi. D50 robi je swietne a tu w D300 mi wlasnie nie bardzo wychodza :???:

tak na szybko i prosto to jak wykonac dobre jpegi :confused:

mOSAd
16-12-2007, 04:28
Ja wyjątkowo króciutko.
1. Przekonaliście mnie do D300.
2. Mswilk ostatni post jest napisany na czarno(?) i go nie widać przy czarnej skórce - trzeba zaznaczyć żeby przeczytać cokolwiek.
3. Kalibracja BF/FF dla zoomów. Jeżeli obiektyw jest dobry to nie ma możliwości, by dla jednych ogniskowych miał BF, dla innych FF, a czasem dobrze. Jeżeli tak jest, to jest to wina obiektywu i to on się nadaje do naprawy, a nie body ma kompensować wszystkie możliwe wady obiektywów. Płaszczyzna matrycy/filmu jest w jednym miejscu i powinna wystarczyć regulacja dla dowolnej ogniskowej.

djbart
16-12-2007, 09:25
OTO JEST DZIEŃ KTÓRY DAŁ MI PAN !!!!

Po prawie nieprzespanej nocy powiem że naprawdę jest b dobrze, nie powiem że jestem w szoku bo czytając to forum spodziewałem się cudu i jak na moje skromne oko cud otrzymałem
Na początku myślałem że nie działa mi lampa Af ale się okazało że po prostu sam autofokus w D300 potrzebuje asysty znacznie rzadziej niż w D70s - praktycznie asysta potrzebna mu jest chyba tylko w d***e u murzyna:)
Faktem faktem że bydle jest strasznie ciężkie nawet z 85/1.8 a z 70-200 to już wogóle :)

Jedyną naprawdę dużą wadą tego aparatu i tu uwaga! duży zawód, jest to że przez niego nie siądę wogóle do notatek z antropologii Kulturowej i nie zaliczę kolokwium :D
No cóż są priorytety

pozdro

loki_p
16-12-2007, 11:17
wracając do tematyki d300 to brak przycisku backtrekingu mnie zasmucił bo często z tej opcji korzystam w d80

A to nie do konca jest prawda. Sa dwa guziki funkcyjne, calkowicie programowalne. Dodatkowo mozna przypisac funkcje przy wspolpracy z kolkiem. Calkowicie zalatwia to sprawe potrzeb chyba kazdego.

Calme
16-12-2007, 11:57
Po prostu musieli sie czegosc czepic - norma...

C3zar
16-12-2007, 12:17
Przycisk BKT jest wspólnie z przyciskiem funkcyjnym. Nie ogranicza to wcale programowania przycisku, bo to co sobie przypiszesz masz, plus BKT, który właczasz przyciskiem funkcyjnym plus przekręcenie kólka nastawczego. Ale to jest opisane w menu i wystarczy troszke tam poszperać str.119. Sądze, że to bardzo dobre rozwiązanie, bo nie rezerwuje jednego przycisku
tylko dla jednej funkcji. Ja prawie nie korzystałem z BKT i ten przycisk był mi zbedny, ale dla osób tak jak Ty jest świetne tego rozwiązanie.

GrzegorzR
16-12-2007, 12:57
Panowie co by nie mówić aparat jest świetny, po przesiadce z D70 naprawdę widać różnicę w fotkach, a kto niezdecydowany niech się nie lęka :) nie zawiedzie się po zakupie.

th3big
16-12-2007, 13:09
W każdym razie serdeczne dzięki za rzeczowe rozjaśnienie sprawy

Jaki Ty jesteś beznadziejny gość. Robisz wszystko by umniejszyć zaletom D300 w dodatku niewiele rozumiejąc :???:

Pawel Pawlak
16-12-2007, 15:11
Jaki Ty jesteś beznadziejny gość. Robisz wszystko by umniejszyć zaletom D300 w dodatku niewiele rozumiejąc :???:
Panel użytkownika->różne->lista ignorowanych. Pomaga :mrgreen:

piter670
16-12-2007, 15:28

Ale po co się tak żołądkować:-D

WIEMY, ŻE D300 TO NAPRAWDĘ DOBRY APARAT

JEŻELI KTOŚ UWAŻA ŻE RÓŻNICE

Nikon D200 | Nikon D300

matryca 23,6×15,8 mm CCD; 10,2 megapiksela | 23,6×15,8 mm CMOS; 12,3 megapiksela

oczyszczanie matrycy nie | tak

ekran LCD 2.5" LCD, 230 tys. punktów | 3" LCD, 922 tys. punktów

kadrowanie na LCD nie | tak

wizjer 95% pokrycia | 100% pokrycia

autofocus 11 polowy (7 pól krzyżowych) Multi-CAM2000 |51 polowy (15 pól krzyżowych) Multi-CAM3500DX

czułość matrycy 100-800 ISO (+1600, 3200 ISO podbijane) |200-3200 ISO (+100, 6400 ISO podbijane)

zdjęcia seryjne 5 kl./s (8 kl./s w trybie High Speed Crop) |6 kl./s (9 kl./s z gripem MB-10D i odpowiednimi bateriami)

NIE SĄ ISTOTNE

A dodatkowo opinie użytkowników go nie przekonują.

To znaczy, że kocha D200 i należy za to go szanować :mrgreen:

Kaleid
16-12-2007, 15:30
zdjęcia seryjne 5 kl./s (8 kl./s w trybie High Speed Crop)

D200 nie ma HSC, takie rzeczy to tylko w D2x, i D3.

piter670
16-12-2007, 15:33
D200 nie ma HSC, takie rzeczy to tylko w D2x, i D3.

Tabelkę przepisałem z tej stronki, ale pewnie masz rację :-D

http://www.fotografuj.pl/News/Nikon_D300_korpus_szyty_na_miare/id/781/page/2

BugsBunny
16-12-2007, 15:35
Kaleid, zdaje się że Ty zmieniłeś D200 na D300, Paweł Pawlak chyba też ( m.in ) - przełom czy kosmetyka ? i nie pytam o wysokie ISO bo to faktycznie inna bajka, ale nie tylko szumami fotoamator żyje... - pytam o normalne użytkowanie i efekty zdjęciowe

Czornyj
16-12-2007, 16:29
przełom czy kosmetyka ? i nie pytam o wysokie ISO bo to faktycznie inna bajka, ale nie tylko szumami fotoamator żyje... - pytam o normalne użytkowanie i efekty zdjęciowe

A pozwól że cię zapytam - jaki tu może być przełom? :D

tomajk
16-12-2007, 16:30
RAF chyba nie zrozumiałeś o co mi chodziło, nie twierdzę, że D300 jest tak samo dobry jak D80, bo jest DUŻO LEPSZY, chodziło mi tylko o to że ci którzy poznali wady i zalety swoich D80 i potrafili wykorzystać możliwości tego body, mogą nie odczuć różnicy w samych fotkach, szczególnie gdy drukują na formatach mniejszych i równych A4 tym bardziej nie da się poznać różnic na fotkach 800/600
Ja jestem zadowolony i każdemu polecę D300 bo to jest świetna pucha, która daje dużo więcej możliwości, i tam gdzie z D80 nawet nie warto było podnosić aparatu do oka (chodzi o warunki świetlne) tam D300 spokojnie robisz fotki, i to nie tylko chodzi o ISO.

BugsBunny
16-12-2007, 16:46
A pozwól że cię zapytam - jaki tu może być przełom? :D

nie wiem - taki żeby uzasadniał pchnięcie prawie nowego D200 i kupno D300, jak to robi teraz wielu forumowiczów
chodzi mi o odczucia użytkownika, nie dane tabelkowe. np. D80>>>D200 to jest duża różnica i każdy kto się przesiadł ją potwierdzi. Czy D200>>>D300 też ?

Kaleid
16-12-2007, 17:00
Hm..nie wiem co rozumiesz przez przełom :) W obrazowaniu rożnica jest wyraźa, generalnie im w górę tym lepiej. I nie chodzi tu już o same szumy. Wyraźnie lepszy jest dr, ciągłośc tonalna w światłach, i sama tonalność wyzszych czułości, co w D200 mocno lezało. Lepsza jest też ostrość, i oddanie koloru czerwonego. Duzo wieksze możliwości daje system AF - jego konfigurowalność rozbraja, precyzja również. Rownież zwiększono możliwości konfiguracyjne samego aparatu - mozliwość programowania przycisku funkcyjnego, czy tez funkcja my menu, możliwość użycia znacznie lepszego zasilania (sama prodożerność jest ponad 2x niższa niż D200, także nawet na standardowym akumulatorze jest o niebo lepiej). Nie wspominam tu już o prędkości do 8 kl/s, która do niedawna była domeną tylko topowych korpusów. Do tego dochodzą szczególy takie jak:

-duzo lepszy grip
-wizjer 100%
-możliwość kalibracji AF
-dużo lepsze jpgi (bardzo duze mozliwosci konfiguracyjne i znacznie lepsze efekty)

Co komu jest potrzebne a co nie - nie wnikam. Fakt, że D300 jest wyraźnie lepszym aparatem od D200.

BugsBunny
16-12-2007, 17:19
Kaleid, i mniej więcej o taka odpowiedź mi chodziło - to samo w ładniejszym opakowaniu, czy zauważalnie lepszy produkt dający lepsze efekty. Rozumiem że to drugie. Dzięki.

Kaleid
16-12-2007, 17:28
Zdecydowanie to drugie :) Samo opakowanie to w zasadzie to samo...nie liczac lepszego gripa, i zaslepek gniazda wezyka i lamp PC - w koncu się nie będą gubić :)

Pawel Pawlak
16-12-2007, 18:46
Kaleid, zdaje się że Ty zmieniłeś D200 na D300, Paweł Pawlak chyba też ( m.in ) - przełom czy kosmetyka ? i nie pytam o wysokie ISO bo to faktycznie inna bajka, ale nie tylko szumami fotoamator żyje... - pytam o normalne użytkowanie i efekty zdjęciowe

Ja przesiadłem się z d2x. d300 uważam że jest bardziej "równą" puszką. D2x miał wiele cech wspaniałych i wiele przeciętnych, d300 wydaje się być bardziej zrównoważony.

d300 wygrywa:
precyzją AF,
dynamicznymi trybami pracym, różne tryby, duża ilość pól AF pokrywających prawie cały kadr
Możliwością kreacji świetnych jpgów
Ciągłością tonalną w światłach - rewelacja
DR
efektywną ilością detali na wysokich czułościach
małym/dużym body w zależności od potrzeb (zewętrzny grip)
energooszczędnością (wydaj się że rozkłada d2x czym jest zaszokowany)
szybkostrzelnością przy pełnej rozdzielczości
LCD - mniej znaczące dla mnie
wewnętrzny flesz - sterownik CLS
odkurzaczem - jak na razie zdającym egzamin.
Pomiar Matrycowy + ADL
możliwość kalibracji AF dla 12 szkieł

D2x wygrywa:
ilość detali i ostrość na niskich iso (100-400)
ciągłość tonalna w cieniach
HSC - małe NEFy
solidność body, brak flesza, zintegrowany grip
wizjer, ergonomia - minimalnie
szybsze lustro i czas reakcji - minimalnie ale widzę

Zależnie od oświetlenia, wychodzi bardziej lub mniej przewaga wysokiego iso. na wysokich czułościach spokojnie powyżej 2EV. Dla mnie to bardzo dużo. chcą mieć możliwość zrobienia sporych powiększeń (45x30, 60x40) nie wychodziłem poza iso400-500 na d2x, 640-800 na d200. w d300 wydaje się że spokojnie będzie można pracować do iso1600. Dla mnie to olbrzymi postęp.
Przewaga d2x na niskich iso w ostrości i rozdzielczości (nef) jest zauważalna ale nie jest powalająca. Czy będzie widoczna na odbitkach ? Sądzę że na formacie 60x40 nie powinna być dostrzegalna. Niewiadomą zostaje zachowanie d300 przy widoczności która zabijała na długich ogniskowych obraz z d200 a przy której d2x dawał radę. Czas pokaże ;)

Czy to przełom ? Trudno powiedzieć... Ale wydaje mi się że w pewnej mierze tak. Aparat który w 99% sytuacji może zastąpić d2x, d2xs, d2hs, 1dmk2 (Adak zaraz mi zarzuci, że nie wyrabia 8fps z fleszem więc nie jest lepszy niż 1dmk2- ale mój wyrabia 16klatek w 2.1 ;) ), dając przy tym często lepszy materiał zdjęciowy, w cenie około 6100 z gripem, ja jednak nazwałbym przełomem :)

rotor
16-12-2007, 19:02
...
Czy to przełom ? Trudno powiedzieć... Ale wydaje mi się że w pewnej mierze tak. Aparat który w 99% sytuacji może zastąpić d2x, d2xs, d2hs, 1dmk2 (Adak zaraz mi zarzuci, że nie wyrabia 8fps z fleszem więc nie jest lepszy niż 1dmk2- ale mój wyrabia 16klatek w 2.1 ;) ), dając przy tym często lepszy materiał zdjęciowy, w cenie około 6100 z gripem, ja jednak nazwałbym przełomem :)

czy te profi modele (jednocyfrowe) też nie pokazują wartości przysłony/czasu (zależnie czy mamy ustawiony A, czy S) na zew.LCD ? Bo jak na razie, żaden "niższy" Nikon tego nie miał-a przyznam, ze wkurzające to jest, jak gaśnie pomiar i żeby upewnić się jaką mamy przysłonę/czas, musimy uruchomić spustem pomiar światła.
Dla mnie D300, jest w tak dużym stopniu konfiguralny, że prawie idealny (że wspomnę tu o skali, gdzie "+" był zawsze na lewo, a teraz mamy wybór :)
.. jeszcze żeby tak dało się z poziomu menu ustawić kierunek zapinania obiektywu, a w gripie było ucho do zapięcia paska na rękę...ehhh :D

robin102
16-12-2007, 19:05
... Robisz wszystko by umniejszyć zaletom D300 w dodatku niewiele rozumiejąc :???:
Co ty pierdzielisz synku ;-) ;) ;) Kupileś to dla ciebie przecież musi być najlepszy. Ja mam do tego dystans nawet gdy kupię taki aparat, a już za może "chwilkę" się to stanie. To że ty kupujesz sprzęt na podstawie pisałek i testów gdy go w rekach jeszcze nie miałeś i Ci co o nim pisali często też to twój wic. Ja wole sprawdzić wszystko sam i świadomie podejmować decyzje, żeby potem ani siebie ani ciebie ani nikogo innego nie przekonywać iż D300 to ......

Czornyj
16-12-2007, 19:07
Co ty pierdzielisz synku

robin, licz się ze słowami! Udzielam ostrzeżenia.

robin102
16-12-2007, 19:10
robin, licz się łaskawie ze słowami! Udzielam ostrzeżenia.
A dziękuję, dziękuje, ale przecież przymrożone oczko wkleiłem. My z kolegą th3big naprawdę się lubimy i to od lat. Niestrudzenie lubi mnie łobuziak denerwować :)
Mógłby być moim synkiem więc zapewne się nie obraził. No, ale obiecuję poprawę :)

hotsauce
16-12-2007, 19:51
Co ty pierdzielisz synku ;-) ;) ;) Kupileś to dla ciebie przecież musi być najlepszy. Ja mam do tego dystans nawet gdy kupię taki aparat, a już za może "chwilkę" się to stanie. To że ty kupujesz sprzęt na podstawie pisałek i testów gdy go w rekach jeszcze nie miałeś i Ci co o nim pisali często też to twój wic. Ja wole sprawdzić wszystko sam i świadomie podejmować decyzje, żeby potem ani siebie ani ciebie ani nikogo innego nie przekonywać iż D300 to ......

Aha, widze ze juz wszystko wiesz o koledze. Ze podjal decyzje na podstawie "pisalek" i ze nie mial d300 wczesniej w rekach. No i ze wg niego musi byc najlepszy - czyli zarzucasz mu stronniczosc.
Chlopie zamilknij juz!
Glownie czytuje to forum, niz sie udzielam... ale na Ciebie juz mam alegrie.

robin102
16-12-2007, 20:02
Aha, widze ze juz wszystko wiesz o koledze. Ze podjal decyzje na podstawie "pisalek" i ze nie mial d300 wczesniej w rekach. No i ze wg niego musi byc najlepszy - czyli zarzucasz mu stronniczosc.
Chlopie zamilknij juz!
Glownie czytuje to forum, niz sie udzielam... ale na Ciebie juz mam alegrie.
Czytaj dalej i niekoniecznie staraj się mi dać pstryczka w nos :) o Cię bardzo proszę. Po co wpadasz miedzy przysłowiową wódkę i zakąskę ? Oczywiście moich wypowiedzi absolutnie nie czytaj. Dodaj sobie do ignorowanych. Leki antyalergiczne drogie są przecież. Dużo zdrowia i spokoju koledze życzę na święta, po zresztą też.
My alergicy trzymajmy się razem:)

SORKI KOLEGÓW ZA OT

th3big
16-12-2007, 20:56
A dziękuję, dziękuje, ale przecież przymrożone oczko wkleiłem. My z kolegą th3big naprawdę się lubimy i to od lat. Niestrudzenie lubi mnie łobuziak denerwować :)
Mógłby być moim synkiem więc zapewne się nie obraził. No, ale obiecuję poprawę :)

To prawda :mrgreen: Nie obraziłem się. Musze jednak stwierdzić, że jesteś bardziej marudny ode mnie ;-)

Robert skoro piszesz, że o wszystkim musisz się osobiście przekonać to może nie męcz już prośbami by Ci ludzie wskazali wyższość D300 nad D200? To troszkę nieładnie prosić o coś i jednocześnie przyznawać, że nie ma to dla Ciebie większego znaczenia ;-) Piszą wprost, a Ty jakbyś tego nie dostrzegał.

Dla mnie sam wizjer kryjący 100% jest wart odpowiednio wiele. Do tego lepsza jakość wysokiego ISO (mniejsze szumy, wyższa szczegółowość), wyższy DR oraz możliwość kalibracji systemu AF. Wczytaj się w to co napisał Paweł Pawlak. Jeśli nie wystarczy to może napisz czego jeszcze potrzebujesz by podjąć decyzję? Może wyciągnij wtycznę odłączając net, łyknij pięć piwek po czym spontaniczenie zamów jeden lub drugi. D200 jest obecnie tańszy od D300 o około 1400zł. Chyba warto dorzucić do D300. Jakbym miał kupić D200 to chyba tylko po niewielkim przebiegu za coś około 3000zł. Prawie trzy patyki różnicy są już warte rozwagi.

Browar
16-12-2007, 21:54
Robin kombinuje jak sie z tego wykrecic.ale ubaw z tym robinem

robin102
16-12-2007, 21:56
Robin kombinuje jak sie z tego wykrecic.ale ubaw z tym robinem

MOD wczoraj prosił. Prawda ?
Jak bardzo lubisz robina to pisz na PW lub na [email protected] i nie zaśmiecaj.
PLISSSSSSSS

Krzysiek29
16-12-2007, 22:39

Normalnie to działa...:) dzięki za instrukcję.

marekm
16-12-2007, 22:41
Panowie, ekscytujecie się jakby ten zakup był wart co najmniej pół miliona złotych. Ok, 6 tys. to nie są małe pieniądze, ale z drugiej strony nikt na tym forum nerki sprzedawać chyba nie musiał, żeby sobie D300 kupić.

Jednemu wystarczy obejrzeć reklamę żeby wiedzieć, że ten sprzęt jest dla niego, drugi musi trochę poczytać w necie, może nawet pomacać, a trzeci tak długa bada temat, aż się zdezaktualizuje i musi biedak zaczynać od początku.

Każdy do swojej Nirvany dochodzi własną drogą i nikomu nic do tego.

jjj
16-12-2007, 22:52
...a trzeci tak długa bada temat, aż się zdezaktualizuje i musi biedak zaczynać od początku.
...myślałeś może o kimś konkretnym, jakimś znanym użytkowniku forum:mrgreen:

pn
16-12-2007, 22:54
Co Wy sie Koledzy tak podniecacie tym robinem? Nie odpowiadajcie, umrze smiercia naturalna z braku zainteresowania.

GrzegorzR
16-12-2007, 23:04
przełom w fotografii to będzie dopiero wtedy jak będzie można robić fotki w 3D a narazie każdy kolejny aparat jest tylko ulepszoną wersją poprzedniego modelu :) - za rok może dwa znów będzie taka sama wrzawa jak wyjdzie D400 lub jakiś inny DXXX i pewnie też będzie lepszy od D300 itd.

robin102
16-12-2007, 23:06
... umrze smiercia naturalna z braku zainteresowania.
Tak jak Ty kolego :( demokracja w tym temacie panuje. Ale na razie cieszmy się z D300 :).

eSPe
17-12-2007, 00:50
coraz bardziej przekonuję się do jpgów z d300. Są genialne !! Ostrość na 5-6, NR LOW, ADL - zależnie od okoliczności i jest po prostu odjazd. Przy poprawnym nastawie WB nie spokojnie można robić sporty halowe na wysokich (1250-2000 na pewno) prosto w jpgach, oszczędzając czas PP, miejsce na kracie i w buforze :)

Paweł, po tym poście ustawiłem większe wyostrzanie i potwierdzam, to co widzę na monitorze to odjazd, obraz jest bardzo, bardzo ostry. Im dłużej testuję nową puchę dochodze do wniosku, że zmiany w stosunku do D200 są jednak znacznie wieksze niż tylko wynikające ze specyfikacji technicznych (które i tak są spore), do tej pory jakoś zlewałem jpgi, teraz troszkę spokorniałem.

Adak
17-12-2007, 00:54
Aparat który w 99% sytuacji może zastąpić d2x, d2xs, d2hs, 1dmk2 (Adak zaraz mi zarzuci, że nie wyrabia 8fps z fleszem więc nie jest lepszy niż 1dmk2- ale mój wyrabia 16klatek w 2.1 ;) ), dając przy tym często lepszy materiał zdjęciowy, w cenie około 6100 z gripem, ja jednak nazwałbym przełomem :)

Bardziej rozważnie z cenami.
Akurat BP + MH-21 + en-el4 (najlepiej x2) + puszka --> wychodzi ciut więcej niż 6100 (wg. imfoto 7755pln), a tylko w takiej konfiguracji dorównuje 1D mkII / mkII N jeśli chodzi o szybkostrzelność.
A jako, że nowe 1D mkII N można kupić za 9-10k to nie jest taki skok cenowy.
Mamy plusy jednego i mamy plusy drugiego - dla chętnych wybór.
Po prostu pragnę zauważyć różnicę.

Ja akurat zdecyduję się raczej na D300, tylko pomacam go u kogoś, kto go ma z BP z en-el4 i sam na własne oczy przekonam się jak to działa.
Ale dla Canonowca D300 i tak nie będzie powodem do zmiany systemu.
Tym jest dopiero D3 i to potwierdzę, bo już paru ludków od lat siedzących w C zmienia system ;-)

Pawel Pawlak
17-12-2007, 01:41
Bardziej rozważnie z cenami.
Akurat BP + MH-21 + en-el4 (najlepiej x2) + puszka --> wychodzi ciut więcej niż 6100 (wg. imfoto 7755pln), a tylko w takiej konfiguracji dorównuje 1D mkII / mkII N jeśli chodzi o szybkostrzelność.
A jako, że nowe 1D mkII N można kupić za 9-10k to nie jest taki skok cenowy.
Mamy plusy jednego i mamy plusy drugiego - dla chętnych wybór.
Po prostu pragnę zauważyć różnicę.
;-)

8fps uzyskuje się także przy 8xAA w gripie. Nie będę się zagłębiał z aptekarską dokładnością w cenę d300+grip bo może się okazać że można kupić body z eurogwarancją za 5500zł do tego grip za 450zł i całość wyjdzie poniżej 6000zł. Do 9000-1000zł 1dmk2n zostanie jeszcze 3000-4000zł. za tyle można kupić 17-55f2.8 Małą różnica ? Przy okazji dostajemy także 50% więce pikseli w prezencie, nie do pogardzenia kalibrację AF dla 12 szkieł, iso 4000,5000 i 6400 w jpgach, które w bardzo wielu zastosowaniach zastosowaniach prasowych będę miały wystarczającą jakość, czy ADL który robi cuda z DR w jpgach.

Proszę, podaj mi w tym kontekście plusy 1dmk2 ?

Adak
17-12-2007, 02:05
8fps uzyskuje się także przy 8xAA w gripie.

Ooo, to rewelacja. W takim razie darowuję sobie MH-21 i en-el4, bo AA u mnie dostatek.
Możesz to potwierdzić/sprawdzić?
Przyznam, ze w tym momencie kupno en-el4 staje sie bezsensowne - przynajmniej na dzień dobry.
Czy w ten sposób można także nakarmić D2/D3 paluszkami?

Nie będę się zagłębiał z aptekarską dokładnością w cenę d300+grip bo może się okazać że można kupić body z eurogwarancją za 5500zł do tego grip za 450zł i całość wyjdzie poniżej 6000zł. Do 9000-1000zł 1dmk2n zostanie jeszcze 3000-4000zł.

Jeśli nie - to jak napisałem - jest trochę inaczej, poza tym z cena można cudować kupując nie tylko Nikona.
Ale jeśli faktycznie sprawę załatwiają paluchy - to masz rację.

Proszę, podaj mi w tym kontekście plusy 1dmk2 ?

- zintegrowany grip
- większy i jaśniejszy wizjer
- opcja małych rawów
- dla mnie: brak lampy, w którą można przydzwonić i zepsuć
- 2 sloty na karty (to ma lepiej D3, ale i tak 1D mkII ma lepiej niż D300)

Ilość MPix jest dla mnie pomijalna - robię kotlety/wydarzenia i zarówno 12 czy 6 MPix z D300 wystarcza mi tak samo jak wystarczyło by 8 z 1D - choć 4 byłoby już za mało.

Tak jak napisałem - dla chętnych jest wybór i też dlatego nie chciałem tego rozwlekać.

hicks
17-12-2007, 02:29
- dla mnie: brak lampy, w którą można przydzwonić i zepsuć

O co wszystkim chodzi z ta wbudowna lampa ?
Do plusow:
+ zawsze jest pod reka
+ darmowy sterownik cls
+ nie trzeba latac z podeiesiona

Do minusow:
- jak przydzwonisz i zepsujesz to bedziesz tak jak w 1dmk2 bez lampy wiec dla ciebie +, zawsze mozna body potraktowac kropelka i zakleic zeby nie kusilo do podnoszenia ;)

Adak
17-12-2007, 02:32
O co wszystkim chodzi z ta wbudowna lampa ?

Ja już napisałem - "Dla mnie".
Żadnej z wymienionych przez Ciebie rzeczy nie używam.

[...] zawsze mozna body potraktowac kropelka i zakleic zeby nie kusilo do podnoszenia ;)

Śmiej się - nawet planowałem to zalać żywicą epoksydową - ale to zobaczymy :-)

eko-mar
17-12-2007, 12:31
Śmiej się - nawet planowałem to zalać żywicą epoksydową - ale to zobaczymy :-)

Zapewne podniosłoby to cenę przy ewentualnej odsprzedaży.:)

Adak
17-12-2007, 14:23
Zapewne podniosłoby to cenę przy ewentualnej odsprzedaży.:)

Nie chce jej sprzedawać - będzie u mnie póki nie padnie śmiercią naturalna (znaczy nie zarżnę lustra, migawki i matrycy w sposób uniemożliwiający sensowna naprawę ;-) )

lacha
17-12-2007, 14:23
nie sadzilem ze takie *******y jak mozliwosc stowrzenia wlasnego menu czy powiekszenie zdjecia 1 przyciskiem moga u mnie taki usmiech wywolac.. :)
oczywiscie nie sa to cechy ktore decyduja o kupnie aparatu ale jak przyjemnie gdy one sa :)

Calme
17-12-2007, 14:26
Ooo, to rewelacja. W takim razie darowuję sobie MH-21 i en-el4, bo AA u mnie dostatek.
Możesz to potwierdzić/sprawdzić?
Przyznam, ze w tym momencie kupno en-el4 staje sie bezsensowne - przynajmniej na dzień dobry.
Potwierdzam - do gripa masz kosz na paluchy - spokojnie trzaska z 8 paluszkami 8kl/sek.
Jak by to ujac jeden paluszek jednak klatka :mrgreen:

Adak
17-12-2007, 14:46
Potwierdzam - do gripa masz kosz na paluchy - spokojnie trzaska z 8 paluszkami 8kl/sek.

No to bardzo fajnie - naprawdę sie cieszę.
Nigdy nie chciałem używać paluszków, bo kiedyś się przejechałem na jakichś kiepskich alkalicznych w D200 (nie chciał sie nawet włączyć), ale od kiedy ładuję tam akumulatorki - 3000 klatek na 1 zestawie :-)

A en-el4 - kupie jeśli będę miał jakiś niespodziewany przypływ gotówki (choć to może być prędzej niż myślę - dziś dowiedziałem się że mam okładkę w pewnym ogólnopolskim piśmie plotkarskim - taką zupełnie niespodziewaną bo z archiwum ;-))

rotor
17-12-2007, 15:20
a nie lepiej użyć w gripie drugiego en-el3e? koszt niewiele większy, a ciężar dużo mniejszy (a przy D300 + grip ciężar to już ma znaczenie

ekonet
17-12-2007, 15:22
a nie lepiej użyć w gripie drugiego en-el3e? koszt niewiele większy, a ciężar dużo mniejszy (a przy D300 + grip ciężar to już ma znaczenie
Można, ale wtedy śmiga "tylko" 6 kl/s.

Pawel Pawlak
17-12-2007, 15:39
A tam... trzeba podpiąć do d300 gripa, w środek wsadzić en-el4, w gagnet zapiąć afs500f4, całość osadzić na solidnym statywie z porządną głowicą i pochodzić z tym zestawem parę godzin po bagnie do kolan ;)
Jak się po takich kilku "spacerkach" ma w ręce d300+grip nawet z podpiętym 70-200vr a pod nogami twardy grunt, to wszystko jest lekkie łatwe i przyjemne i nie czuje się różnicy czy w gripe jest 8xAA czy en-el3e ;)

rotor
17-12-2007, 15:52
Można, ale wtedy śmiga "tylko" 6 kl/s.

no dobra, ale dla kogo to ma znowu takie znaczenie (te dwie klatki więcej?)-tak naprawde dla niewielu z nas

rotor
17-12-2007, 16:00
A tam... trzeba podpiąć do d300 gripa, w środek wsadzić en-el4, w gagnet zapiąć afs500f4, całość osadzić na solidnym statywie z porządną głowicą i pochodzić z tym zestawem parę godzin po bagnie do kolan ;)
Jak się po takich kilku "spacerkach" ma w ręce d300+grip nawet z podpiętym 70-200vr a pod nogami twardy grunt, to wszystko jest lekkie łatwe i przyjemne i nie czuje się różnicy czy w gripe jest 8xAA czy en-el3e ;)

:wink:

Pawle widziałes moje pytanie do Ciebie w poście nr1973?

Pawel Pawlak
17-12-2007, 16:33
przeoczyłem, przepraszam...
Z tego co pamiętam, pokazują tylko kiedy działa pomiar światła.
A przy okazji, pozwolę sobie wymienić czego mi brakuje ( z drobiazgów) w d300:
- informacji o aktywnym polu AF na górnym LCD - ale można się przyzwyczaić ;)
- brak możliwości przypisania pod klawisz funkcyjny zamiany trybu pracy12/14bit. uważam że taki szybkie przełączanie między najwyższą jakością a najwięszką szybkością byłoby bardzo dobre (w d2x miałe tak podpięte szybkie kadrowanie i też szybko mogłem przełączyć - szybciej z 7mpix albo wolniej z 12mpix. Bardzo często z tego korzystałem
- Auto-ISO; ograniczenie czasu przełączania na wyższe sio do 1/250. przydałoby się krótsze czasy. choć można sobie z tym poradzić inaczej, przydałoby się zwłaszcza że dodanie nawet całej drabinki czasów nic by specjalnie nie komplikowało.

eko-mar
17-12-2007, 17:45

A jak ktoś nie potrzebuje 8kl/sec to zakłada 4 paluszki i ma 4kl/sec.:mrgreen: i jaka oszczędność normalnie :mrgreen:

Calme
17-12-2007, 18:17
- brak możliwości przypisania pod klawisz funkcyjny zamiany trybu pracy12/14bit

Bardzo trafne spostrzeżenie.

A jak ktoś nie potrzebuje 8kl/sec to zakłada 4 paluszki i ma 4kl/sec.:mrgreen: i jaka oszczędność normalnie :mrgreen:

A tego nie potwierdzam
Z paluszków to najbardziej lubie te z sezamem. :mrgreen:

rotor
17-12-2007, 18:57
przeoczyłem, przepraszam...
Z tego co pamiętam, pokazują tylko kiedy działa pomiar światła.
- informacji o aktywnym polu AF na górnym LCD - ale można się przyzwyczaić ;)
- brak możliwości przypisania pod klawisz funkcyjny zamiany trybu pracy12/14bit. uważam że taki szybkie przełączanie między najwyższą jakością a najwięszką szybkością byłoby bardzo dobre (w d2x miałe tak podpięte szybkie kadrowanie i też szybko mogłem przełączyć - szybciej z 7mpix albo wolniej z 12mpix. Bardzo często z tego korzystałem
- Auto-ISO; ograniczenie czasu przełączania na wyższe sio do 1/250. przydałoby się krótsze czasy. choć można sobie z tym poradzić inaczej, przydałoby się zwłaszcza że dodanie nawet całej drabinki czasów nic by specjalnie nie komplikowało.
nic nie szkodzi, dzięki!
czyli Nikon genetycznie, ma ten brak na górnym LCD :(,
szkoda, bo mogli zerżnąć z Canona ten drobiazg
cyt: "- informacji o aktywnym polu AF na górnym LCD - ale można się przyzwyczaić ;) "
konstruktorzy musieli dać jakiś powód do narzekań, przecież za to Nikona kochamy :mrgreen: a swoją drogą, to z początku myślałem, że mam aparat zepsuty :???:

czy ktoś wie, jaka jest róznica praktyczna w jakości między NEFami:nieskompresowanym, a skompresowanym bezstratnie ? na wyświetlaczu pokazuje, że oba te sposoby "produkują" tej samej wielkości pliki
no i jaka jest strata w jakości na RAWie skompresowanym? może niezbyt duża? fajnie by było, gdyż zajmuje dużo mniej miejsca

JK
17-12-2007, 19:11
..... czy ktoś wie, jaka jest róznica praktyczna w jakości między NEFami:nieskompresowanym, a skompresowanym bezstratnie ? na wyświetlaczu pokazuje, że oba te sposoby "produkują" tej samej wielkości pliki
no i jaka jest strata w jakości na RAWie skompresowanym? może niezbyt duża? fajnie by było, gdyż zajmuje dużo mniej miejsca

Jak sama nazwa wskazuje, jeśli bezstratna, to straty nie ma. Jest za to oszczędność na pamieci karty, bo pliki są mniejsze. Trudno oszacować o ile mniejsze, bo to zależy od tego, jak przebiegnie kompresja, ale pliki są mniejsze o kilkadziesiąt procent. Natomiast kompresja stratna daje jeszcze większe oszczedności pamięci na karcie, kosztem utraty części informacji w światłach (tam jest tego dużo za dużo), a ta utrata jakości jest praktycznie minimalna, żeby nie powiedzieć niezauważalna dla przeciętnego oglądacza fotek.

pebees
17-12-2007, 19:12
nic nie szkodzi, dzięki!
czyli Nikon genetycznie, ma ten brak na górnym LCD :(,
szkoda, bo mogli zerżnąć z Canona ten drobiazg
cyt: "- informacji o aktywnym polu AF na górnym LCD - ale można się przyzwyczaić ;) "

Genetycznie? Hmpf... w D50 to jest...

rotor
17-12-2007, 19:25
Genetycznie? Hmpf... w D50 to jest...

nie, nie, źle zrozumiałeś wypowiedź
pierwsza częśc (ten drobiazg do zerżnięcia z Canona) to dotyczyło wyświetlania wartości czasu "tryb S", bądź przysłony "tryb A" na górnym LCD, gdy pomiar światła w puszce się wyłączy