PDA

Zobacz pełną wersję : D80 - 'optymalizacja zdjęcia' a RAWy

yaduhin
26-08-2007, 13:21
Mam do Szanownych Forumowiczów małe pytanie:

Robię zdjęcia do RAWów. W menu 'optymalizacja zdjęcia' wybieram sobie jakiś profil, np. 'czarno-białe' lub 'vivid'. Po zrobieniu zdjęcia, na ekranie aparatu zdjęcie wyświetlane jest z odpowiednią korekcją. Kiedy zassam je do lapka i wyświetlę je w Adobe Bridge - dalej widać korekcję ... dopóki nie kliknę na zdjęcie. Wtedy program odświeża miniaturkę i cała korekcja idzie w diabły...
Tak samo dzieje się po otwarciu zdjęcia w Szopie.

Czy to oznacza, że w/w korekcję ('optymalizację') można stosować jedynie do JPEGów? Nie da się zrobić czegoś, aby były one zapamiętywane w RAWie?

prz3mo
26-08-2007, 13:33
Mam do Szanownych Forumowiczów małe pytanie:

Robię zdjęcia do RAWów. W menu 'optymalizacja zdjęcia' wybieram sobie jakiś profil, np. 'czarno-białe' lub 'vivid'. Po zrobieniu zdjęcia, na ekranie aparatu zdjęcie wyświetlane jest z odpowiednią korekcją.

To co widzisz na ekranie aparatu to tak naprawde jpg. Jest on tworzony (oprocz raw) wlasnie po to,bys mogl go obejrzec na lcd aparatu. Było o tym kiedys na forum.

Czy to oznacza, że w/w korekcję ('optymalizację') można stosować jedynie do JPEGów? Nie da się zrobić czegoś, aby były one zapamiętywane w RAWie?

Na tym polega wlasnie RAW (NEF). To są surowe dane z matrycy.

yaduhin
26-08-2007, 13:38
Wiem co to jest RAW - dlatego go stosuję - i wiem, że to co na ekrenie itd.

Dokładniej, jeśli jest włączony tryb RAW only, to żaden JPG nie jest tworzony - wyświetlana jest jedynie miniaturka osadzona w RAWie - dlatego właśnie na początku Adobe Bridge wyświetla obrazek z korekcją, a dopiero kliknięciu na niego odtwarza miniaturkę bezpośrednio z danych obrazu - "zapominając" o korekcjach.

Chodzi mi o to, czy nie ma jakiejś opcji, aby zapamiętywał te 'przesterowania' z aparatu? Mogę oczywiście później przerobić zdjęcie jeszcze raz - przy otwieraniu RAWa photoshop jest genialny - ale po co?

prz3mo
26-08-2007, 13:42
Chodzi mi o to, czy nie ma jakiejś opcji, aby zapamiętywał te 'przesterowania' z aparatu? Mogę oczywiście później przerobić zdjęcie jeszcze raz - przy otwieraniu RAWa photoshop jest genialny - ale po co?

Nie sprawdzalem tego (teraz tez nie mam mozliwosci bo wlasnie ładuje mi sie aku do Nikona), ale moim zdaniem nie da sie tego "wymusić" w aparacie. To by sie kłóciło z konwencją raw.
No, ale tak jak pisze - nie sprawdzałem, wiec głowy nie dam.

yaduhin
26-08-2007, 13:54
No, to chyba będę musiał włączyć RAW+JPEG w niskiej rozdzielczości i później odtwarzać efekt w szopie...

W każdym razie dzięki za pomoc - chyba, że ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? (;

sniewczas
26-08-2007, 13:54
Ja gdzieś chyba czytałem, że te korekcje są zapisywane w RAWie, ale jedynym programem, który potrafi je poprawnie odczytać jest Nikon Capture. Nie używam Nikon Capture, więc nie mam pewności, ale warto sprawdzić, chociażby na wersji próbnej.

BugsBunny
26-08-2007, 13:55
jest - musisz otwierać RAWy w sofcie Nikona, w przypadku D80 - Capture NX. Tylko NC lub NX otwieraja RAW ( właśc. tylko NEF ) uwzględniając nastawy Optimize Image

prz3mo
26-08-2007, 13:55
No, to chyba będę musiał włączyć RAW+JPEG w niskiej rozdzielczości i później odtwarzać efekt w szopie...

no to jest jakies rozwiązanie :)

jest - musisz otwierać RAWy w sofcie Nikona, w przypadku D80 - Capture NX. Tylko NC lub NX otwieraja RAW ( właśc. tylko NEF ) uwzględniając nastawy Optimize Image

czyli pozostaje autorowi używanie Capture NX i po kłopocie :)

yaduhin
26-08-2007, 20:23
khem... w sumie to logiczne i najprostsze rozwiązanie używać softu Nikona.
TYLKO DLACZEGO OD RAZU NA TO NIE WPADŁEM????! :D

ulv
26-08-2007, 23:56
Dokładniej, jeśli jest włączony tryb RAW only, to żaden JPG nie jest tworzony - wyświetlana jest jedynie miniaturka osadzona w RAWie

I tu się mylisz, bo jpg basic jest tworzony i zapisany w NEF jako "miniaturka" (tyle, że wcale miniaturką nie jest). Możesz sobie go wydłubać np. używając dcraw lub ufraw :-D

Pozdrawiam
Ulv