Zobacz pełną wersję : Nikon D200 i Jupiter 137 3.5 A
Jak waszym zdaniem prezentuje sie ten duet?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Witaj
Miałem kiedyś przyjemność robić sesje koleżance Jupiterem i powiem Ci że do tej pory brakuje mi tego szkła...
Mam 135/2.8 i nawet do bagnetu Jupiterowi nie dorasta. Mogę Ci na m@il podrzucić kilka sampli.
Pozdrawiam
A jakiego Jupitera miałeś? również 135 3.5 A z powłokami MC?
pozdrawiam
no i te 12 listków przesłony:))
Tak, miałem tego z powłokami MC, wyrwałem go znajomemu, bo on cyka zenkiem i przez pierścień redukcyjny M42/Nikon robiłem nim fotki. Bez nieskończoności ale do portretów wystarczył...
Ja mam takie pytanie.Mógłby mi ktoś pomóc obliczyć na jaką odległość ostrzyłbym mi ten Jupiter z D70 na przejściówce bez żadnej soczewki?Bo leży u mnie biedak na półce i nie wiem czy jest sens kupować tą tańszą przelotkę.
stachmuszel
26-08-2007, 10:38
Festyk napisał:
"Ja mam takie pytanie.Mógłby mi ktoś pomóc obliczyć na jaką odległość ostrzyłbym mi ten Jupiter z D70 na przejściówce bez żadnej soczewki?Bo leży u mnie biedak na półce i nie wiem czy jest sens kupować tą tańszą przelotkę"
Polecam kupno tylnego pierścienia do Jupitera 37A (135/3.5) z mocowaniem Nikona, który wkręcamy w miejsce istniejącego z gwintem M42. Trzeba odkręcić tylko 3 wkręty, zdjąć M42, założyć Nikona i dokręcić te 3 wkręty. Roboty na 2 minuty. Tym samym otrzymujemy Jupitera 37A z mocowaniem do Nikon-a. Ja tak zrobiłem i jest super. Odpada problem nieskończoności. Pierścień ten kupiłem na Allegro od sprzedającego "Adamjaku". Na Allegro może nie wystawiać, ale po kontakcie z nim wyśle Ci napewno. Koszt wraz z przesyłką 50 pln.
Pozdrawiam!
Dokładnie tak jak "stachumuszel" napisał, wymieniamy M42 na pierscień z mocowaniem nikona bez soczewki i mamy ostrzenie na nieskończoność, efekt-zdjęcie powyżej.
pozdrawiam
Aberrator
26-08-2007, 11:52
Hej
Mialem kiedys ten obiektyw razem z Praktica MTL50 - pieknie wspolpracowal, nie wiem natomiast jak to by chodzilo z D70s , z 200 setka wyglada bardzo dobrze. Ma ktos jakies sampelki?
Miałem dwie wersje tego szkiełka. Zazwyczaj różnią się jakością i typem zastosowanych powłok. Obecnie korzystam z wersji MC, koledze odsprzedałem wersję bez MC (używa z Zenkiem).
Ja mam z tuleją dla bagnetu Nikona, T-mount się to nazywa czy jakoś tak. A używam z D80 i jedyny problem to... brak pomiaru światła ale będę nad tym pracował niedługo, może coś się uda rozgryźć w temacie. Sample mogę dostarczyć, gdzieś na dysku trzymam.
Generalnie - żyleta już od pełnej dziury, nie ma problemów z nieskończonością (jeżeli korzystamy z odpowiedniego adaptera). Z wad - bez osłony często gubi kontrast. Ale ta cena... aż żal nie mieć! Kupiłem za 80 zł z oryginalnym pudełkiem, dekielkami, adapterami pod M42/Nikon i osłoną.
Dzięki za poradę.Tylko patrząc na allegro nic takiego nie widzę.Spytam się jeszcze w jednym komisie/serwisie foto na moim osiedlu.Na pewno byłoby taniej;)
stachmuszel
26-08-2007, 19:29
Na Allegro nie znajdziesz, ale znajdziesz u człowieka, który handluje na Allegro. Nazywa się Adamjaku. Znajdź byle jaką jego aukcję (szukaj: M42 i znajdziesz jego aukcje) i wyślij zapytanie, podając namiary do siebie. Ja tak zrobiłem, człowiek sam oddzwonił. Na aukcjach też podaje on swój numer. A taniej nigdzie nie kupisz, bo nikt tego poprostu nie ma. On posiada stare zapasy.
Pozdro!
Alledrogo sobie odpuść... tam te szkiełka chodzą w niebotycznych cenach. Polecam zajrzeć na jakąś giełdę, bazar itp. Ostatnio u siebie widziałem (wprawdzie bez jakiegokolwiek wyposażenia) wersję MC za 40 zł :)
stachmuszel
26-08-2007, 19:47
Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy. Powyżej pisałem o kupnie pierścienia z bagnetem Nikona do Jupitera, który wymieniamy zamiast istniejącego M42, a nie o kupnie całego obiektywu. Właściciel wątku napisał, że posiada już obiektyw.
Pozdro!
Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy. Powyżej pisałem o kupnie pierścienia z bagnetem Nikona do Jupitera, który wymieniamy zamiast istniejącego M42, a nie o kupnie całego obiektywu. Właściciel wątku napisał, że posiada już obiektyw.
Pozdro!
Mój błąd, wybacz. :oops:
D200 ma pomiar swiatła do szkieł manualnych tak samo jak Pentax 10D, ma ktoś może sample z Pentaxa albo doświadczenie na temat tej konfiguracji??
pozdrawiam
Pozdro!
Tak,tak. Obiektyw mam i tylko tego ,,tyłka'' mi brakuje:) Najpierw właśnie zobaczę u mnie w mieście coś dostać,albo nawet właśnie na rynku. Dzisiaj widziałem jakieś stoisko z rupieciami a wśród nich stare ruskie aparaty i chyba jakieś szkła.Może tam coś znajdę. W każdym razie dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam!
siema, mam takowego jupiterka z mocowaniem na M42 uzywam go ze zwykla najtansza przejsciowką m42-nikon i nie ma zadnych problemów z nieskonczonoscią, ten obiektyw ma az zbyt duzy margines nieskonczonosci , nawet przy zwyklym adapterze bez soczewki przeostrza nieskonczonosc :D
Archangel
30-09-2007, 11:39
też mam jupka na m42 + przejsciowka za 15-20zł bez szkielka
ale spokojnie siega do portretu od pasa, aczkolwiek nieskoczonosci nie ma