Zobacz pełną wersję : Ostrość a tło (samowyzwalacz)
Makargina
25-08-2007, 18:44
Ostatni zakupiłam tła do sesji fotograficznych. Kiedy próbuje zrobić zdjęcie samowyzwalaczem ostrość łapana jest na tło. Czy można to jakoś zmienić? To się nie zmienia nawet gdy włączę AF-C. Czy wyjściem jest pilot? (zdjęcia wykonywane nikonem d80)
Nie bardzo rozumiem, a na tym tle ktoś (coś) stoi, na co można by złapać ostrość?
Wcześniej, kiedy nie było teł, ostrość była łapana dobrze?
Co niby ma zmienić pilot?
Marta Baranowska
25-08-2007, 22:29
Ostatni zakupiłam tła do sesji fotograficznych. Kiedy próbuje zrobić zdjęcie samowyzwalaczem ostrość łapana jest na tło. Czy można to jakoś zmienić? To się nie zmienia nawet gdy włączę AF-C. Czy wyjściem jest pilot? (zdjęcia wykonywane nikonem d80)
Bo to jest tak ze mozesz ustawic sobie jakis przedmiot i ustawic na nim ostrosc a pozniej sie wpakowac na jego miejsce i ostrosc(powinna) byc na Tobie.
Ale ja sie wkurzyłam niemiłosiernie na to ze jestem nieostra, a zabawy z tymi przedmiotami to mozolne zajecie...
a wiec zakupiłam sobie pajlota:D i ostrosc jest elegancko na mnie, ale tylko na automacie autofokus działa na mnie, a tak to nie, a i musi byc dobre swiatło( bynajmniej w moim wypadku bo robie sobie auto teleobiektywem:))
Pozdrawiam;)
fotouśmieszek
25-08-2007, 22:43
po prostu ustaw manual.po ustawieniu ostrosci wszszystko bedzie oki. powodzenia...
Makargina
26-08-2007, 09:18
Nie bardzo rozumiem, a na tym tle ktoś (coś) stoi, na co można by złapać ostrość?
Wcześniej, kiedy nie było teł, ostrość była łapana dobrze?
Co niby ma zmienić pilot?
Znzczy tak. Na tle mam być ja . Bez teł było lepiej. Choć też nie najlepiej.
Makargina
26-08-2007, 09:18
dziękuje wszystkim za odpowiedź. Popróbuje ze wszystkimi opcjami i dam znać ja wyszło.
ray_knox
26-08-2007, 10:08
AF-Area Mode ustaw na "Closest subject"
Makargina
27-08-2007, 09:20
Przepraszam ale nie moge tego znaleść. Pewnie dlatego że mam polskie menu
fotouśmieszek
28-08-2007, 16:21
Przepraszam ale nie moge tego znaleść. Pewnie dlatego że mam polskie menu
to porzejdz na chwile na angielskei hahahahahah;))))
Makargina
28-08-2007, 16:47
no tak na to nie wpadłam...
ha ha
Makargina
28-08-2007, 16:52
niestety nie mam tej opcji....
mam tylko single area, dynamic area i auto-area-AF
ray_knox
28-08-2007, 19:48
niestety nie mam tej opcji....
mam tylko single area, dynamic area i auto-area-AF
auto-area-AF
AF-Area Mode: Control how the camera selects the focus area
Single Area: The camera focuses on subject in the selected focus area.
Dynamic Area: Use with moving subjects when you want to select the focus area.
Closest Subject: The camera selects the focus area aotomatically.
Makargina
31-08-2007, 10:47
nic nie pomaga, został tylko pilot
BugsBunny
31-08-2007, 10:58
tak ja Ci wcześniej poradzono - ustaw ostrość ręcznie mniej więcej na odległość, w której będziesz
Nie bardzo rozumiem w czym problem.
Samowyzwalacz działa tak:
Wciskam spust do połowy - ustawiam ostrość na obiekt fotografowany lub w taej samej odległości (np na ziemię w miejscu gdzie stanę), nie puszczając spustu przekadrowuję na właściwy plan, ciągle nie puszczając spustu wciskam przycisk od samowyzwalacz i wcisla spust do końca, teraz prędziutko na właśiwe miejsce i już. Nie potrzeba żadnych pilotw, trzeba tylko nie puszczaś spustu migawki po ustawieniu ostrości i przed jej finalnym wyzwoleniem.
Jeśli ciężko można ustawić ostrość przełączyć na manualny focus i dalej z samowyzwalaczem, tylko uważać na pierścień ustawienia ostrości
Pozdrawiam
Raf 007, twoja metoda nie będzie działać, bo miejsce na ziemi, w którym będziesz stał jest zwykle w innej odległości od aparatu, niż twoja twarz (pomijając szczególne przypadki), więc ostrości i tak nie będzie tam gdzie trzeba.
sprocket
03-09-2007, 20:06
Musisz poprosic kogos z domownikow i ustawic na nim ostrosc a potem przelaczyc AF na M i dokladnie stanac w tym miejscu - proste:)
Chyba ze nie masz nikogo w poblizu wiec zadzwon do mnie ja stane;)