PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] zle bo krzywe :)

jacoslavgth
25-08-2007, 14:21
pewnie powinienem umiescic w dziale obrobka ale w sumie tak mnie naszlo...
ku utrapieniu imc pana bombla :):):)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img528.imageshack.us/img528/3109/kamienica2iu0.jpg)

jm
25-08-2007, 15:01
:)
ja tez mam ostatnio wszystko jakieś zwichrowane...
tutaj jednak ta krzywizna nie służy...a im dłużej patrzę na to foto, to dochodzę do wniosku, że winne są te drzwi - gdyby nie one (czyli gdyby ich nie było w kadrze) to by mi pasowało:) Zwłaszcza, że te słupki przed wejściem są zwichrowane każdy pod innym kątem.

A teraz spokojnie czekaj na bombla, ja tez jestem ciekawa dalszych opinii:)

jacoslavgth
25-08-2007, 15:06
wiesz - to ze slupki sa pod innym kątem to wynik tego ze mają jeden pkt zbiegu w nieskonczonisci, dodatkowo zabieg ten jest wzmocniony przez obiektyw mocno szerokokątny :)

jm
25-08-2007, 15:31
wiesz - to ze slupki sa pod innym kątem to wynik tego ze mają jeden pkt zbiegu w nieskonczonisci, dodatkowo zabieg ten jest wzmocniony przez obiektyw mocno szerokokątny :)

no pewnie tak. Ja piszę jedynie o tym jak to odbieram, a to na pewno nie jest w pełni obiektywne:)

david555
25-08-2007, 15:38
pewnie powinienem umiescic w dziale obrobka ale w sumie tak mnie naszlo...
ku utrapieniu imc pana bombla :):):)

Ci powiem, że nie masz litości w stosunku do bombla.;) Okrutniku!:)

jacoslavgth
25-08-2007, 15:58
ja sie z bomblem zgadzam, ma racje co do krzywych scian, wczorajsza dysputa dzis wydaje mi sie bez sensu, nie bylo o co kruszyc kopii, jednak mysle ze czasami taka perspektywa jest ciekawa jak wczoraj wspomnialem to taki rodzynek :) nie kazdemu musi sie to podobac, ja naleze do osob ktore czasami lubią cos udziwniac - jednym sie podoba innym nie.

david555
25-08-2007, 16:08
ja sie z bomblem zgadzam, ma racje co do krzywych scian, wczorajsza dysputa dzis wydaje mi sie bez sensu, nie bylo o co kruszyc kopii, jednak mysle ze czasami taka perspektywa jest ciekawa jak wczoraj wspomnialem to taki rodzynek :) nie kazdemu musi sie to podobac, ja naleze do osob ktore czasami lubią cos udziwniac - jednym sie podoba innym nie.

Nie martw się, mnie się podoba, no i Izie się podoba. Tak więc nie jesteś sam.:)

bombel
25-08-2007, 21:00
Ależ miło - jedna wielka rodzina, wszyscy się o mnie troszczą... Jestem poruszony jak stary siennik...

Dobra, to bez sarkazmu.:)

Wczorajszy oponent dziś przyznaje mi rację, więc kurtuazja podpowiada, żeby chwalić, chwalić. Chciałbym, naprawdę chciałbym... Wbrew pozorom nie jestem aż takim potworem, jak sądzicie.

Problem w tym, że na tym zdjęciu (któremu nadmierna krzywość chyba rzeczywiście nie służy) ściany są prawie pionowe! :) To jest, rzekłbym, ostateczny triumf idei jako takiej, żeby ściany i fasady nie odchylały się od pionu do tyłu, jeśli w naturze są pionowe. Ja temu hołduję, bo skoro w naturze jest pionowo (choć nie zawsze - piramidy przykładem), na zdjęciu nie musi być pochyło.

Ironia losu sprawia, że zdjęcie mojego wczorajszego oponenta, pomimo że agresywnie kadrowane i robione szerokim kątem, przedstawia ściany, które nie odchylają się od pionu, jak tamten wczorajszy kościółek.

Proszę obecnych o zapamiętanie przykładu; architektura może być różnie skadrowana, nawet często dziwnie i krzywo, ale dobre zdjęcia to te, na których budynki nie przypominają piramid, o ścianach zwężających się do góry. Nazwijcie to nawet idiotycznym prawem bombla, żeby mnie pogrążyć - ale ja naprawdę tak uważam.

david555
25-08-2007, 21:06
...ale ja naprawdę tak uważam.

Ależ ja także, tylko uważam, że niech sobie dziewczyny i chłopaki radośnie eksperymentują, bo trzymanie się sztywnych ram dobre i potrzebne jest przy kształtowaniu właściwych wzorców, czyli w szkole i na uczelni, a na FORUM ...hulaj dusza.;)

jacoslavgth
26-08-2007, 12:23
drogi bomblu - oczywiscie ze przyznaje ci racje, moze kosciolek rzeczywiscie nie byl dobrym przykladem dla takich krzywizn, to zalezy jak ktos przedstawi krzywe sciany, jednemu wyjdzie to lepiej innemy gorzej, ale jak zauwazyl
david555 trzymanie sie schematow i utartych kanonow nie musi wcale sluzyc, nasze zdjęcia to nasza indywidualna kreacja, pokazanie naszego pkt widzenia, nie chodzi o to aby sie klocic tylko zeby odkrywac i eksperymentowac bo zawsze moze wyjsc cos ciekawego, czego wam i sobie zycze :)

bombel
26-08-2007, 13:25
trzymanie sie schematow i utartych kanonow nie musi wcale sluzyc,

Święte słowa, tylko jak łamanie kanonów nie wnosi nic nowego i świeżego, a powoduje to, czemu kanon przeciwdziala - należy to po prostu głośno powiedzieć.

Ja mówię.

Nie wspomnę już o tym, że samo puste łamanie kanonów tylko dla łamania i pójście pod prąd tylko dla przekory - a nie z istotnych powodów - jest tylko czczą zabawą formalną, czyli formalizmem.

Poza nielicznymi wyjątkami nie lubię formalizmu.

jacoslavgth
26-08-2007, 15:09
tak jak mowisz - jednak kiedy nie sprobujemy lamac schenatow nie dowiemy sie czy mozliwe jest stworzenie nowych wartosci poprzez experyment. to zawsze jest trudniejsze bo poparte byc musi licznymi probami mniej lub bardziej udanymi, caravaggio tez experymentowal wprowadzając pelen naturalizm do swoich obrazow co spotkalosie z liczną krytyką ze strony watykanu.
wydaje mo sie ze Iza tez chciala pokazac cs ciekawego, moze nie do konca byla tego swiadoma, a wtedy kiedy robimy cos przypadkowego i nie mamy do konca swiadomosci swoich dzialan, ina sytuacja kiedy robimy cos z premedytacją i bylo to naszym zamiarem, pamiętaj w kazdym szalenstwie jest metoda, zobacz ze wielu osobom jej przedstawienie kapliczki sie podobalo i nie wynika to z faktu ze znają sie mnie niz Ty a jedynie z faktu ze takie mają poczucie gustu, bo przeciez kazdy z nas w dziedzinie w ktorej robi cos zawodowo robi i tworzy tylko i wylącznie cos dla innych ludzi, wiele mialem sytuacji tworząc strony czy logotypy ze kierując sie tym co chcial klient wychodzila straszna kupa z ktorej musialem wyciągnąc to co wartosciowe i poskladac w ciekawy projekt :)

bombel
26-08-2007, 15:43
wydaje mo sie ze Iza tez chciala pokazac cs ciekawego, moze nie do konca byla tego swiadoma, a wtedy kiedy robimy cos przypadkowego i nie mamy do konca swiadomosci swoich dzialan

Forum służy wymianie myśli i nauce (a przynajmniej powinno). Wrócę jeszcze do tego.

Wymieniłem z Izą myśli i delikatnie pokazałem to, co uważam za ułomne. Pozwolilem sobie uznać (być może na wyrost), że Iza nie złamała celowo żadnego znanego jej kanonu, że świadomie nie idzie pod prąd łatwej i przyjemnej sztuki robiąc coś wbrew prawidłom, a take pozwoliłem sobie przypuścić, że krzywość ścian nie była spowodowana celową i jaknajbardziej przemyślaną decyzją - a tylko efektem przypadkowym, związanym z optyką.

Będę upiornie szczery: myślę po prostu, że normalnie tak jej wyszło, i nie zwróciła na to uwagi. Myślę, że nie umie prostować perspektywy, i w ogóle nie widzi takiej potrzeby. Jeśli się mylę - szczerze przepraszam.

Pokazałem, że można inaczej, bo temu służy forum (mówiłem, że wrócę?) - a jak już z tego skorzysta - to jest całkowicie inna sprawa. Niech łanmie odtąd kanony, byle świadomie. Mam nadzieję, że powiedziałem już wszystkoi na ten bolesny temat.

co spotkalosie z liczną krytyką ze strony watykanu.

Przykład nietrafny. Wszystko co innowacyjne, postępowe, niewsteczne, czy po prostu nowe - zawsze spotykało się z krytyką ze strony Watykanu, od pespektywy na obrazkach, przez astronomię, po teologię wyzwolenia.

Łatwiej wielbłądowi przejść przez ucho igielne, niż znaleźć nowy prąd, który nie spotkał się z krytyką Watykanu. :|

jacoslavgth
26-08-2007, 15:53
a ja tobie powiem ze watykan w tamtych czasach rządzil :)
never mind : konkluzja moze byc jedna, czasem moze nie wyjsc, powiem ci jedną rzecz tylko sie nie smiej - w przypadku izy twoja wersja po dwoch dnich popartywania jest lepsza :)
natomiast czekam na klarowną odpowiedz co do mojego zdjęcia - w dwoch slowach bez rozpisywania :)
tak wiem - prozny jestem

bombel
26-08-2007, 16:40
natomiast czekam na klarowną odpowiedz co do mojego zdjęcia - w dwoch slowach bez rozpisywania :)
tak wiem - prozny jestem

Nie, niestety nie... I to nie z powodu pespektywy - pisałem już o tym wcześniej. Ogólnie tego typu perspektywa lepiej się chyba sprawdza w nowoczesnych, kubistycznych formach, niż w stylizowanych na klasycystyczne czy secesyjnych kamieniczkach.

Ten kadr mi nie leży, piękno budynku nie jest oddane tak, jak lubię, no i w końcu obróbka (zwłaszcza lekkie przepały samej fotografii na wykuszu i kolumnach) nie polepszają sprawy.

Ze smutkiem muszę powiedzieć, że jestem na nie.

jacoslavgth
26-08-2007, 17:53
nie zgadzając sie z Twoją opinią napawając sie blaskiem przepalonego wykusza oraz portyku kolumnowego, spiesze sie nadal experymenty czynic, ku waszemu utrapieniu :)
czasem przepaly są wskazane, szczegolnie na elementach z bialego kamienia, gdzie cala reszta ciemną zdawac by sie mogla...