PDA

Zobacz pełną wersję : Serwis Tamrona

nord
25-08-2007, 13:03
witam serdecznie.. nie doszukałem się więc pytam.;) zamierzam odesłać do Gdańskiego serwisu Tamrona gwarancyjny modlel 28 - 75 gdyż słabo ostrzy i wogóle taki jakiś mydlany jest :). czy ktoś z was korzystał z ich usług w tym zakresie i jaki był skutek?

pozdrawiam.

gary
25-08-2007, 13:08
o ile wiem to serwis tamrona jest tylko w Niemczech
inne punkty tylko zbieraja te szkla i sla do Niemiec

nord
25-08-2007, 13:10
być moze masz racje.. moze nawet napewno ;) chodzi mi o skutek a nie miejsce naprawy.. dzwoniłem do Gdańska i pani w słuchawce oznajmiła mi abym przysłał szkło to usuną usterkę.. nie ważne gdzie.. ważne jak:)

gary
25-08-2007, 13:17
znam canoniera ktory wysylal 28-75, dlugo trwalo (bodaj 3 tygodnie) a z efektow byl umiarkowanie zadowolony (czyli raz bylo ok a raz nie :) )
EDIT
pomylka, on go wysylal na naprawe przyslony bo sie zacinala, wiec nie pomoge w temacie
pzdr

nord
25-08-2007, 13:21
jeśli chodzi o czas trwania kalibracji to wąłśnie taki mi owa pani podała.. 2-3 tygodnie.. bardziej martwi mnie to " raz tak, raz nie ".. trudno.. dzięki za słowo..

pawl_s
25-08-2007, 17:17
Ja kalibrowałem w Kolonii mojego 28-75/2.8. Tyle, że rozmawiałem bezpośrednio z kobietą, która się tym zajmowała. Obiektyw zawiozłem na Photokinę (miałem blisko), tam go odebrała i w ciągu tygodnia miałem go z powrotem. Ostrzy prawidłowo. Aha, regulują obiektyw, nie puszkę. Ale aparat musiałem im też dać.

tompsl
25-08-2007, 17:43
witam serdecznie.. nie doszukałem się więc pytam.;) zamierzam odesłać do Gdańskiego serwisu Tamrona gwarancyjny modlel 28 - 75 gdyż słabo ostrzy i wogóle taki jakiś mydlany jest :). czy ktoś z was korzystał z ich usług w tym zakresie i jaki był skutek?
pozdrawiam.

witam

Serwis tamrona znajduje się w Gdyni, oddawałem tam swoje szkło [28-75]. Korzystałem z płatnego serwisu -płatny z powodu pośpiechu + kilku nieporozumień.
Po przeglądzie dostałem opinię, że błędy w ostrzeniu mojego egzemplarza wynikają ze złego montażu w produkcji(!) i wada w nim występująca jest poza zakresem regulacji.
Mam to na piśmie:), zapłaciłem tylko za diagnozę, wyszło ~30pln. Trwało lekko pona 2 tygodnie o ile pamietam.
Sprzedawca u którego zakupiłem szkło wobec takiego stanu rzeczy wymienił je na nowe bez większych problemów.
Wszystko byłoby ok, gdyby nie fakt iż nowe szkło też nie pracuje jak należy -choć sporo lepiej. Wysłałem Sprzedawcy szkło do zwrotu wraz z puszką [d80] w celu wybrania najlepszego dla mnie egzemplarza i żaden(!) nie pracował idealnie... także Nikon ma też sporo sobie do zarzucenia. W serwisie przyznano, że tak, zdarzają się źle skalibrowane układy AF.
Kolejna wielka przygoda przede mną...
Cyfra, XXI wiek...
Shit!

nord
25-08-2007, 17:44
ode mnie nie wymagano przesłania puszki.. tylko samo szkło.. co do korpusu raczej zastrzeżeń mieć nie mogę.. z nikkorami ostrzy dobrze.. tak samo z sigmą kolegi.. trafił mi sie po prostu nieudany obiektyw. :(

tompsl
25-08-2007, 17:54
Ode mnie również nie wymagano przesłania korpusu -przesłałem z własnej woli, i nie do serwisu a do Sprzedawcy mojego tamrona jak już napisałem...
I wszystko sie zgadza, mój korpus też pracuje ładnie z sigmą, drugim tamronem i innym nikkorem, natomiast z nikkorem 35-135 i omawianym tamronem nie.
Nie pracował poprawnie także z nowymi tamronami testowanymi przez sprzedawcę -było ich z tego co pamiętam więcej niż 5szt.
Także nie wiem czy możesz być czegokolwiek pewien w erze cyfrowej.. :)

nowart
26-08-2007, 08:24
Tak, Serwis Tamrona znajduje się w Niemczech z którym to współpracę gorąco polecam z powodu fachowości i profesjonalizmu. Natomiast to co jest w Trójmieście przy polskim dystrybutorze to zaledwie "serwisik"...
Szczegółów umieszczać na jego temat nie będę gdyż i tak zaraz przybiegnie ktoś, kto zarzuci mi stronniczość - chętni poznania bliżej ich "fachowości" bardzo łatwo odnajdą setki opinii wielu forumowiczów, zwłaszcza na Canon Board...
Poza tym odpowiedzcie sobie sami na pytanie - co to za serwis skoro zbyt wiele zrobić nie umieją a większość awarii odsyłają i tak do Niemiec...?

nord
12-09-2007, 18:03
.. no i wszystko stało sie jasne.. wysłałem obiektyw do serwisu. wnet zadzwonił miły pan i powiedział że nie skalibrują mi tego szkła gdyż ten gość od którego kupiłem obiektyw, prawdopodobnie nabył go w jakiejś hurtowni na zachodzie europy i nie posiada autoryzacji ( pieczątki) polskiego serwisu " Foto-Technika".. poradził mi abym skontaktowal sie z człowiekiem, który sprzedał mi tamrona, co niezwłocznie uczyniłem.. po krótkiej konwersacji wyszło na to że mogę przywieść swój obiektyw i wymienic go z posród posiadanych przez sprzedawce.. 3-4 sztuki.. ciekaw jestem co będzie gdy okaze się że wyszstkie są do bani... tym razem zabieram ze sobą laptop.. wycisnę z obiektywów wszystko!!.. pozostaje jeszcze kwestia ewentualnych napraw gwarancyjnych w razie gdyby cos padło.

jestem wsciekły.. nie dość ze facet nie poinformował mnie przy zakupie ze obiektyw nie moze być serwisowany w polsce, nie dośc że wyłożyłem daremnie pieniadze na wysyłke obiektywu do serwisu, nie dość że muszę za wałsną kase znów jechac do tego cholernego sklepu (150km) to jeszcze nie wiem czy w razie gdybym wybrał inny obiektyw a ten padnie mi w czasie trwania gwaracji, bede mógł go szybko serwisowac:( noramalnie porazka. gdyby komukolwiek przyszło do głowy kupowac tamrona, upewnijcie się że bedzie on serwisowany w polsce, obyście nie musieli delikatnie rzecz ujmujac denerwowac sie tak jak ja.. pozdrawiam

gtad
16-10-2007, 14:09
witam. mam takie pytanie, jeśli obiektyw tamrona był kupiony w niemczech i jest tam jakiś dowód zakupu, to w razie jakiejś awarii czy można to szkło wysłać do tego serwisu, o ktorym piszecie wyżej (gdańsk) czy zostaje jedynie wysyłka do serwisu niemieckiego?

gtad
16-10-2007, 14:23
zadzwoniłem do "foto-techniki" i pani odpowiedziała mi, że niestety jeśli szkło było kupione w niemczech, to wysyłka tylko do kraju w któym był obiektyw kupiony, szkoda. olać taki serwis :-(

gtad
16-10-2007, 14:59
robin102, pewnie wiesz, że szukam tamiego i mam jedną propozycję kupna tego szkła, ale zakupionego w niemczech i tak się zastanawiam czy warto ... no nie wiem ... skoro serwis odwraca się, delikatnie mówiąc plecami

lewAp7
16-10-2007, 16:09
Ktoś już wcześniej o tym wspomniał i ja również polecam wycieczkę na polskie forum Canona - jest tam fajny temat do odszukania odnośnie serwisu Tamrona. Polecam zapoznać się z nim, żeby później nie było płaczu. Prawo prawem a serwis serwisem. Ogólnie: serwis Tamrona w Polsce to... ja bym tego serwisem nie nazwał

Xathloc
16-10-2007, 17:07
U nas bardzo często serwisy nie honorują gwarancji EU. Co tu dużo mówić, nadal jesteśmy daleko od cywilizacji.

robin102
16-10-2007, 18:45
robin102, pewnie wiesz, że szukam tamiego i mam jedną propozycję kupna tego szkła, ale zakupionego w niemczech i tak się zastanawiam czy warto ... no nie wiem ... skoro serwis odwraca się, delikatnie mówiąc plecami

Tak wiem , że szukasz. Wstępnie posukiwałeś z fakturą . Za używane jak by nie patrzeć obarczone ryzykiem trzeba zapłacić 1100 zl . Za nowe z fakturą którą można wpuścić w koszty lub jeszcze wacik 1350 zl . Więc raczej warto zakupić nowy i spać spokojnie.

nord
19-10-2007, 11:12
sprawa zakończyla się dla mnie b. pomyślnie, to tylko dlatego że właściciel sklepu w ktorym nabyłem obiektyw okazał się człowiekiem o otwartym umysle i wyrozumialym na mój problem. otóż gdy serwis odmówił mi kalibracji ze względu na ameryańskie pochodzenie obiektywu, zadzwoniłem do sprzedawcy z pytaniem co mam teraz uczyńć. wysyłka na 3 miesiace do niemieckiego serwisu bardzo by mnie martwiła gdyż wówczas miałem tylko to szkło. sprzedawca zaprosił mnie ponownie do sklepu, więc zebrałem się i pojechałem. tym razem zabralem ze sobą statywi laptop.. zeby nie było wątpliwoci. pierwszy obiektyw jaki dostałem do ręki od razu przypadł mi do gustu ze względu na pochodzenie.."made in japan", ten wadliwy był malezyjski. zrobiłem kilka zdjec na zewnątrz, zmieniając parametry, tak aby miec pewność.. póżniej w sklepie zrobiłem prosty test na FF lub BF ustawiłem na ladzie pod kątem długie pudełko z nadrukiem tekstowym, aparat na statyw, i wykonałem serie zdjęc uzywając pilota, celując w ten sam punkt, zmieniając paramerry i ogniskową.. wrzucięłm zdjecia do laptopa i .......... cóż za ulga.. ostrośc byla tam gdzie byc powinna, zdjecia robione na zewnątrz byłu wyrazne bez okropnych rozmyc w nieskończoności..

mam nauczke, ale mam też teraz dobry obiektyw, obiektywy, gdyz sie nieco dozbroiłem ;)

robin102
19-10-2007, 12:41
...ten wadliwy był malezyjski....
Chińskie widziałem, ale malezyjski nie. Tak czy siak to miałeś szczęście. W każdym razie pogratulować, a sprzedawcę warto polecić. Nie za dużo takich jest.

manio
23-10-2007, 22:17
Czesc
Sluchajcie bo nie do konca w tym watku sa pewne sprawy czarno na bialym z tym serwisem w Gdansku. Wlasnie mojego tamiego 28-75 chce do nich (w zasadzie to przez sklep ) wyslac bo zaczal wariowac AF (raz BF raz FF, a trafieniem w punkt to tragedia) + zaczal miec luzy. Czy komus (pomimo dlugiego czasu) ten polski serwis skalibrowal to szklo dbrze i podokrecal zeby nie bylo luzow (tak przynajmniej twierdzil ze trzeba podokrecac facet z serwisu). Podkreslam chodzi o polski serwis i szklo na gwarancji - twierdza ze maja "wzorcowe body - D50" i ze zrobia tak ze bedzie ostrzyl dobrze. Niestety przygotowuje sie gdzies na 2 miesiace :(

Tr0n
26-10-2007, 01:40
Ja oddałem Tamrona 28-75/2,8 do czyszczenia i dostałem z powrotem źle poskładany, oddawałem później po raz 2 ale już w inne miejsce - jeżeli to jest serwis Tamrona to ja już podziękuję.

We Wrocławiu polecam naprawiać na Kazimierza Wielkiego (naprzeciwko kina Helios)

manio
11-01-2008, 16:24
Odswieze troche temacik - po 3 miesieczny czekaniu i interwencji sklepu (fotopanorama) wreszcie przysłali mi nowy 28-75 tym razem made in japan, co dziwne ten egzemplarz nie klekoce, nie wysuwa sie pod swoim ciezarem ostrzy w punkt i jest bardzo dobrze od pelnej dziury - jak widac da sie tylko najpierw trzeba sobie napsuc nerwow. Powiem wam tylko tyle - chcieli mnie naciac na rzekome "sprawdzenie obiektywu" który według nich był ok, mało tego przysłali rachunek na 50 zeta, dopiero po interwencji telefonicznej serwis przyznal ze g.... zrobil i tak naprawde nie sa w stanie skalibrowac tego tamrona. No noz sie w kieszeni otwiera. Maja miec ponoc porzadny serwis od wiosny.

nord
15-10-2008, 11:21
Chińskie widziałem, ale malezyjski nie. Tak czy siak to miałeś szczęście. W każdym razie pogratulować, a sprzedawcę warto polecić. Nie za dużo takich jest.

co do kraju pochodzenia .. jak pisałem wczesniej wydaje mi sie że był malezyjski choc upierać się nie będę

natomiast sklep w ktorym zakupiłem obiektyw i w ktorym zostałem tak dobrze potraktowany mieści się w Krakowie ul Lwowska 24 na czas remontu kamienicy w ktorej mial siedzibę został przeniesiony na przeciwległa stronę placu Bohaterów Getta ( lub Obrońców.. jakoś tak ;) )

Co do czasu regulacji w serwisie o której pisze kolega wyżej... gdy ja wysłałem swojego tamrona do tego serwisu i gdy zadzwonilem z pytaniem jak długo będę czekac na naprawę usłyszałem ze bodaj miesiąc.. a w przypadku poważniejszej usterki, ktora wiązałaby sie z wysyłką szkła do niemiec.. nawet do 3 miesięcy..

Ewci@
25-01-2010, 17:44
Mam pytanie czy w kwestii serwisu tamrona w PL coś się zmieniło tzn czy powstało więcej punktów naprawy bo mam problem z odklejającą się gumą na obiektywie i nie wiem gdzie mogą mi to zrobić w miarę szybko tzn tak aby obiektyw nie był wysyłany gdzieś w świat tylko został naprawiony prawie od ręki ;)

Hamarama
27-01-2010, 20:55
Ja wysłałem T 17-50 VC z wadliwym AF do Gdańska 31.12.2009. Dzwoniłem 25 stycznia i szkła jeszcze nie dotknęli. Pani, z którą rozmawiałem była wyraźnie rozbawiona tym faktem. Dzisiaj jest 30sty i nadal nic nie wiem.

ayu
06-02-2010, 10:01
Ja mojego wysłałem na kalibrację i przysłali mi po 3 miesiącach. Najpierw mówili, że będą mieli u siebie maszynę do kalibracji potem stwierdzili jednak, że takowej nie będzie i wysłali do Niemiec. Na szczęście biorą bez puszki.

JanekRambo
08-07-2010, 16:09
Kupilem uzywanego Tamrona 17-50 VC na gwarancji (mial dwa miesiace). Niestety dlaem sie prawdopodobnie zlapac na wadliwy sprzet..oszczedzilem 250zl..tak myslalem do niedawna :/..beznadziejnie ostrzy a dodatkowo na soczewce w srodku szkla pojawily sie jakies 2-3 punkciki (paprochy)..przyznam ze nie zalozylem jeszcze filtra ochronnego, ale w nikkorze nie zdarzylo mi sie by jakies paprochy pod puszke sie ladowaly..porazka! bede musial wyslac szklo do serwisu..az mi ciarki przechodza, jak pomysle ile to potrwa..:/

thor88
08-07-2010, 22:03
Janek... odkopałeś dinozaura ale odpowiem. Podobno polski oddział serwisu Tamiego zakupił w tym roku maszynę do kalibracji, zadzwoń, spytaj.

cranium84
19-10-2010, 23:49
witam.
Odkopie temat.... mam zamiar wysłać 28-75 do serwisu w Gdańsku .. czy ktos wie czy serwis się poprawił i warto wysyłać sprzęt ? do zrobienia jest odchodząca guma oraz Korekcja AF na szerokim często mam BF :/ no i ogólnie obiektyw się troche rozklekotał ...
Dzięki za odpowiedzi

Cichy
21-10-2010, 18:20
witam.
Odkopie temat.... mam zamiar wysłać 28-75 do serwisu w Gdańsku .. czy ktos wie czy serwis się poprawił i warto wysyłać sprzęt ? do zrobienia jest odchodząca guma oraz Korekcja AF na szerokim często mam BF :/ no i ogólnie obiektyw się troche rozklekotał ...
Dzięki za odpowiedzi

Brak negatywnych komentarzy od bardzo dawna chyba mówi sam za siebie. Wysyłać :)

TOP67
22-10-2010, 17:12
Ja bym poszukał w dziale serwis. Sam nie wyrażę opinii, bo nie miałem potrzeby korzystać.

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=161710
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=138610