Zobacz pełną wersję : problem z ustawieniem przysłony na 1.8 przy wbudowanej lampie
pawel777
25-08-2007, 11:58
mam pytanko,
kupiłem ob nikkor 50mm 1,8 i używam go z d40. przy ustawieniu na program (P) i próbie użycia wbudowanej lampy w trybie slow sync minimalna przysłona jaką mogę ustawić to... f4???? a ja chce 1,8!!! w trybie preselekcji przysłony lub czasu nie ma problemu... o co tu chodzi???
pozdrawiam serdecznie,
paweł
I dobrze że ten Nikonik "myśli". Chcesz przepalić zdjątko? Ustaw w manualu na f/1.8 do flesza. Efekt (przepalenia) murowany - chyba, że chciałbyć oświetlać wbudowaną lampeczką obiekty na odległości powyżej 10 metrów.
Rafał_Sz
25-08-2007, 14:07
I dobrze że ten Nikonik "myśli". Chcesz przepalić zdjątko? Ustaw w manualu na f/1.8 do flesza. Efekt (przepalenia) murowany - chyba, że chciałbyć oświetlać wbudowaną lampeczką obiekty na odległości powyżej 10 metrów.
Dobrze prawisz, tylko, że na 1.8 da się zrobić fotę bez przepału - EV na minus i już.
Program P to nic innego jak tryb auto z możliwością ręcznych ustawień niektórych funkcji z wyłączeniem przysłony i czasu. Na te ostanie można mieć jako taki wpływ przez fleksje programu.
Dodatkowo żadna pucha poniżej D200 nie zmierzy z 50/1.8 światła przez szkło, a samo szkło procesora jak wiadomo nie ma.
Zbigniew
25-08-2007, 14:41
Dodatkowo żadna pucha poniżej D200 nie zmierzy z 50/1.8 światła przez szkło, a samo szkło procesora jak wiadomo nie ma.
Ale to szkło manualne ?
Dobrze prawisz, tylko, że na 1.8 da się zrobić fotę bez przepału - EV na minus i już. (...)
Tyle że nie wystarczy wpisać minus cośtam EV jako korektę na flesz bez przepału przy f/1.8, bo lapeczka (każda) ma pewnien zakres pracy: tj. świeci określony czas i poniżej tego czasu nie zejdzie mimo korekty. Rozwiązania są trzy:
1). Założyć coś na lampę by osłabić jej błysk
2). Założyć szary filtr na obiektyw - ale po co??? Nie lepiej przymknąć przysłonę i nie upierać się przy f/1.8 ?!
3). Odejść od obiektu na taką odległość, by lampeczka nie przepaliła. (I by system dał radę to zmierzyć).
Pozdrawiam.
Maciek321
26-08-2007, 01:30
(...) Nie lepiej przymknąć przysłonę i nie upierać się przy f/1.8 ?!
(...)
Ano jak potrzebna głębia taka a nie inna to nie za bardzo lepiej... Jest mała róznica mędzy 1,8 a 4.
pawel777
09-12-2007, 22:23
na chwilkę wrócę do tematu bo chyba dalej tego nie czuję...
1. czy mam rozumieć że D40 z ob 50mm f/1,8 nie potrafi zmierzyć błysku na tej skrajnej przysłonie?
2. czy to oznacza że najsłabszy błysk wbudowanej lampy jest i tak za mocny by prawidłowo naświetlić fotkę?
3. a jeśli bym miał zewnętrznego flesha np sb-600 - to wtedy będzie ok czy dalej będzie przepalał i nie mogę również i tu liczyć na solidny pomiar błysku?
będę wdzięczny za pomoc... bardzo lubię to szkiełko i mam ochotę je wycisnąć do maksimum:)
pozdrawiam serdecznie
na chwilkę wrócę do tematu bo chyba dalej tego nie czuję...
1. czy mam rozumieć że D40 z ob 50mm f/1,8 nie potrafi zmierzyć błysku na tej skrajnej przysłonie?
pozdrawiam serdecznie
1. jezeli masz AF 50/1.8 to mierzy swiatlo zawsze (kolega wyzej pisal widac o starszych 50 'bez chipu' z ktorymi tylko > d200 mierza swiatlo)
A jeżeli chodzi o podstawowe pytanie:
nie jest za jasno? Może jest tak jasno, że światło zastane jest tak silne ze większe otwarcie przysłony spowoduje czas naświetlania krótszy niż czas synchronizacji z lampa.
pawel777
09-12-2007, 23:05
nie wiem o co tu chodzi???
nie nie... za jasno nie jest... bez flesza fotki idealnie są naświetlane na f1.8... i oczywiście zwracam uwagę za zakres czasów co by nie przekraczał 1/500s...
dopiero jak ustawiam przysłonę na 4 fotki z fleszem wychodzą ok. zresztą tak jak wspominałem wcześniej przy ustawieniu na program P i podniesieniu lampy do góry minimalna przysłona do uzyskania na jaką "pozwala" aparat to właśnie f4...
ciekawe jak by było z sb-600 ???
jeżeli masz fotkę dobrze naświetloną przy f1.8 bez flesha to dlaczego się upierasz żeby zastosować lampę, tego nie rozumiem
zrozumiałbym np. jak by np. twarz była za ciemna, no to lampa do rozjaśnienia tego, ale wtedy raczej nie napisałbyś że zdjęcia masz dobrze naświetlone przy f1.8
edit:
minimalna jest f4 bo po prostu lampa słabiej nie błyśnie, więc tak jak koledzy proponowali trzeba osłabić to światło, z sb-600 jeżeli błyskałbyś bezpośrednio do przodu pewnie było by tak samo, ale mógłbyś zastosować np. światło odbite co by je osłabiło i zmiękczyło
Niestety nie mam D80 przy sobie żeby to sprawdzić, ale czy tak ciężko zmienić tryb P na A i tam ustawić f1.8?
Niestety nie mam D80 przy sobie żeby to sprawdzić, ale czy tak ciężko zmienić tryb P na A i tam ustawić f1.8?
a ja w ogóle nie mogę pojąć, po co się męczyc z trybem P skoro priorytetem jest przysłona. Tryb A i już - po to on jest. Na błysku ja pracuję na trybie M. Przysłona jaka chcę ze względu na GO, a czas jak najdłuższy, taki który nie da poruszonego zdjęcia. Podniesć też trochę ISO. To po to by złapac jak najwięcej zastanego, błysk nie wygląda wtedy tak tragicznie.
a ja w ogóle nie mogę pojąć, po co się męczyc z trybem P skoro priorytetem jest przysłona. Tryb A i już - po to on jest. Na błysku ja pracuję na trybie M. Przysłona jaka chcę ze względu na GO, a czas jak najdłuższy, taki który nie da poruszonego zdjęcia. Podniesć też trochę ISO. To po to by złapac jak najwięcej zastanego, błysk nie wygląda wtedy tak tragicznie.
dokładnie, przy błysku najlepsze efekty sa na manualu, automat za bardzo nie "myśli" i nie wie jaki efekt chcemy osiągnąć. ( i przy takim F4 to np tło za bardzo może nie wyjść).I lepiej żeby światło z lampy było głównie dopełniające do głównego, zastanego. Ustawienia manulane na światło zastane i ew. korekta flesza na minus.
Ostatnio piękny poradnik na ten temat był na forum.
wątek:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=41271
bnezpośredni link:
http://foto.jasiu.pl/
Polecam.
pawel777
10-12-2007, 18:08
dzięki serdeczne za wasze wypowiedzi.
oczywiście ja nie upieram się przy programie P a jedynie pokazuje mechanizm "myślenia" aparatu... sam najczęściej robię fotki moim kitem właśnie na automatyce z preselekcją przysłony i często doświetlam lekko lampą która spisuje się świetnie. jedynie co to wprowadzam czasami delikatną ujemną korekcję ale z założenia doświetlenia są "akuratne" i właściwe dla oka.
natomiast gdy mam zamocowany ob 50mm f/1,8 na przysłonie f1,8 coś ten pomiar nie daje rady... i mi fotki prześwietla. poniżej przykład by jasne było o co mi chodzi.
mam nadzieją że nie nadwyrężam waszej cierpliwości i dalej bardzo będę wdzięczny za wszelkie opinie.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img129.imageshack.us/img129/3286/testob50mmmzflashemoo2.jpg)
jak widać pierwsze dwie fotki bez flasha i z flashem naświetlone jak dla mnie ok... (f4)
w drugim przypadku przy dopaleniu lampą już za jasno (f1,8 )
przed chwilą zrobiłem jeszcze inny test na manualu ustawiłem 1/500s i kolejno zmieniałem przysłony aż do f22 - za każdym razem fotki naświetlone w idealny sposób z takim znaczącym prześwietleniem coś jak na tej ostatniej powyższej fotografii...
czyli lampa sobie zmieniała siłę błysku ale zawsze z tendencją do sporego prześwietlenia... dlaczego???
Nie mam cały czas swojej puszki przy sobie, ale nie przyszło Ci do głowy, że przy takim czasie i przysłonie nawet najsłabszy błysk jest za mocny i dlatego zdjęcie się prześwietla?
Niestety chyba nie możesz zejść z czasem np. na 1/500 bo puszka Cię ogranicza, ale może spróbuj sztucznie ograniczyć ilość światła.
Zbigniew
10-12-2007, 18:28
Myślę, że jeszcze to pomoże (http://nikonimaging.com/global/technology/speedlight/function/fp.htm). Wiem, że banalne, ale właściwie tego chyba dotyczy dyskusja - najzwyczajniej nie możesz wygenerować wystarczająco krótkiego błysku aby poprawnie doświetlić scenę dla danej przysłony i aby uzyskać małą GO.
No tego chyba D40 nie obsługuje.
pawel777
10-12-2007, 18:35
mpwt - w D40 czas synchronizacji błysku jest do 1/500s
ale do rzeczy - mam prośbę jeśli złapiesz aparat w łapki popstrykaj proszę pod tym kątem to może coś mi się naświetli w końcu... bo sobie z tym nie radzę...
pozdrawiam
to jest błysk w ciemnosci, więc czas synchronizacji nie ma znaczenia. 1/500 i 1/30 będzie wyglądac tak samo. Czas NIC w tej sytuacji nie reguluje!
jakie masz ISO ?
najprawdopodobniej jesteś za blisko i masz za wysokie ISO. Rób na ISO 100 lub 200.
Opisywany tu problem wychodzi znacznie dalej tzn. poza D40 5/1,8 i lampę wbudowaną.
Problem z zejściem poniżej f4 wynika z dziwnie działającego automatu w trybie P.
I tak, tryb P narzuca f w zależności od ISO gdy używamy lampy błyskowej (w moim przypadku D80 i SB800) odpowiednio:
Dla ISO 100 –f4 / ISO125 –f4,5 / ISO200 – f5 /ISO 320 – f 5,6 /ISO 500 – f6,3 itd tzn wartość f zmienia się w górę proporcjonalnie do ISO .
Niestety miałem przypadek, że przy ISO 200 i z narzuconym przez automat f5 robiłem fotkę w trybie P no i niestety lampa SB800 wykazała niedoświetlenie o -2/3EV a automatyka aparatu nie zmieniła f na chociażby 4 (zaznaczam ze ogniskowa na to pozwalała ) a przecież teoretycznie i nawet praktycznie mogła to zrobić. Przyznam, że nie pojmuje co inżynierowie Nikona zawarli w algorytmie pomiaru światła błyskowego trybie P. Od tego czasu nie używam tego trybu przy podpiętej lampie gdyż jest on po prostu nieużyteczny. Od trybu automatycznego wymagamy aby w ramach możliwości sprzętu dopasował parametry do aktualnych potrzeb a on tego nie robi. Używam trybu A i M z lampa błyskową – z powodzeniem.
Pozdrawiam
P.S.
Kiedyś Zenitem i Elwą robiło się tylko przy 1/30 i zmiennym f zgodnie z tabelą liczby przewodniej wiec wielkiej straty nie odczuwam.
Po prostu o P i AUTO trzeba zapomnieć ze istnieje myśleć samemu a nie maszyna ma nas z myślenia wyrenczać
pawel777
10-12-2007, 22:52
Jacek_Z - faktycznie na stałe mam ustawione iso 800. będę jeszcze kombinował z iso 200...
jutro coś może popstrykam...
dzięki jeszcze raz... mam nadzieję że w końcu "poczuję" to i będzie wszystko ok.
pozdrawiam
jednak nie dawało mi to spokoju i sobie sprawdziłem:)
adam_n - faktycznie iso ma wpływ na program P , gdy zmniejszyłem do minimum - iso200 wówczas w programie P minimalna przysłona zmalała już do f2,8, a i przy robieniu fotek na preselekcji przysłony na f1,8 już fotki wyglądają lepiej i nie ma tak dużych widocznych prześwietleń... to tak na szybko przy portrecikach wyjdzie reszta:)
Zależność ISO i f sprawdzałem na SB800 i kicie 18-70 wszystko zapiete do D80. Z ciekawości podpiąłem też 50/1,8 i nic sie nie zmieniło tzn nadal minimalna wartość f to było f4, wiec z mojego punktu widzenia nie zalezało to od obiektywu. - ale moze to przez SB800 bo na wbudowanej nie sprawdzałem.
Zależność ISO i f sprawdzałem na SB800 i kicie 18-70 wszystko zapiete do D80. Z ciekawości podpiąłem też 50/1,8 i nic sie nie zmieniło tzn nadal minimalna wartość f to było f4, wiec z mojego punktu widzenia nie zalezało to od obiektywu. - ale moze to przez SB800 bo na wbudowanej nie sprawdzałem.
No ale przecież dostałeś już odpowiedź - na P nie ustawia się takiej przesłony jaką się chce, od tego jest priorytet przesłony czyli A. Ustaw na A, a potem 1.8, teraz to ja już też nie pojmuję na czym polega Twój problem..
Chcesz powiedzieć że to wina lampy itd?
Jak "wymusisz" przesłonę 1.8 to reszta łącznie z lampą powinna Ci się automatycznie ustawić, jeśli nie, to coś faktycznie masz skopane. Tylko ja mam wciąż wrażenie, że jednak po prostu coś nie tak robisz..
Maciex - tak się składa ,że dokładnie wiem do czego słuzy tryb A i z niczym aktulanie nie mam problemu :). Natomiast pawłowi777 przy użyciu 50/1,8 udało sie zejść w trybie P do f2,8 w D40. Kiedy ja podpinałem do D80 50/1,8 automat w trybie P nie schodził ponizej f4 przy iso 100. Jedyne czym sie róznimy to puszkami ja D80 on D40 no i ja do tego miałem zewnętrzną lampę podpiętą . Fakt nie osiągnięcia przeze mnie f2,8 moze wynikać albo z zewnętrznej lampy albo z różnic działania algorytmów w D40 i D80. Raczej mnie to aktualnie średnio interesuje ( sprawdzę z czystej ciekawośći) bo tak jak w pierwszym moim poście w tym wątku napisałem "tryb P + lampa jest nieuzyteczny" z powodów opisanych równiez w pierwszym poście bierzącego wątku.
Pozdrawiam
Maciex - tak się składa ,że dokładnie wiem do czego słuzy tryb A i z niczym aktulanie nie mam problemu :). Natomiast pawłowi777 przy użyciu 50/1,8 udało sie zejść w trybie P do f2,8 w D40. Kiedy ja podpinałem do D80 50/1,8 automat w trybie P nie schodził ponizej f4 przy iso 100. Jedyne czym sie róznimy to puszkami ja D80 on D40 no i ja do tego miałem zewnętrzną lampę podpiętą . Fakt nie osiągnięcia przeze mnie f2,8 moze wynikać albo z zewnętrznej lampy albo z różnic działania algorytmów w D40 i D80. Raczej mnie to aktualnie średnio interesuje ( sprawdzę z czystej ciekawośći) bo tak jak w pierwszym moim poście w tym wątku napisałem "tryb P + lampa jest nieuzyteczny" z powodów opisanych równiez w pierwszym poście bierzącego wątku.
Pozdrawiam
to było skierowane do Pawła, choć pod cytatem z Twojego postu- może przez to tak zabrzmiało. Sorki za niejasne wyrażanie się. Nie wątpię w Twoją szeroką wiedzę o trybie A.;)
No to nie pomogę w takim razie - w moim D80 działa 50/1.8 na 1.8 a 35/2 na 2 także z lampą.
W taki razie w ogóle nie rozumiem tego problemu,a chciałem tylko pomóc.
No i mimo Twoich wyjaśnień nadal nie rozumiem skoro sam napisałeś że tryb P jest bezużyteczny to po kiego grzyba "schodzić w trybie P" do jakiejkolwiek przesłony i po co się zajmować teoretycznie czymś co nie ma w praktyce sensu. OK, nie wtrącam się zatem - dyskutujcie sobie zatem dalej tylko teorytycznie. :)
No i mimo Twoich wyjaśnień nadal nie rozumiem skoro sam napisałeś że tryb P jest bezużyteczny to po kiego grzyba "schodzić w trybie P" do jakiejkolwiek przesłony i po co się zajmować teoretycznie czymś co nie ma w praktyce sensu. OK, nie wtrącam się zatem - dyskutujcie sobie zatem dalej tylko teorytycznie. :)
też nie wiem po co 3 strony wątku i stwarzanie sobie problemów. Zaraz się okaże, że body jest do kitu i będzie petycja o wymianę softu lub by to dopracować w następnych modelkach.
Zamykam.