Zobacz pełną wersję : sigma 30/1,4 czy ktoś cos na niego ma?
tez mam chec na ten obiektyw
kusi mnie ta jasnosc, ale czy naprawde bedzie ostry na 1,4 czy 1,8?
ja mysle sobie tak- 50/1,8 ostrzy dopiero ho ho gdzieś tam, to ten moze ciut wcześniej :) No ale kasa. Za 1350 znalazłem
Zastanawialem sie nad nim, ale bokeh mnie skutecznie odstraszyl.
Gamling, jako nowo przesiadniety z hybrydy i leniwy w dociekaniu wyjasnij w trzech słowach co to bokeh. tylko prosze nmie ziać ze mnie.
Sposob oddania nieostrosci przez obiektyw, zwlaszcza swiatel.
Ja przeciwnie. Uwazam ten obiektyw za wart ceny 1350,- Podpialem, przetestowalem i nie kupilem bo jest to szkielko "cyfrowe". Mam o nim jednak bardzo dobre zdanie :)
meliszipak
23-11-2005, 21:38
Podpinałem na warsztatach. Świetny obiektyw.
pozdrawiam
mysle fajne szkielko, czekam na dostawe- dalem 1300PLZ w przeliczeniu
wiedziałem ,że tu można sie dużo dowiedzieć, dziekiGamling,
[ Dodano: Sro 23 Lis, 2005 ]
http://www.pbase.com/azrifel/fullsize tu cos jest chyba nim
żółto-czarny
24-11-2005, 10:02
Podpialem, przetestowalem i nie kupilem bo jest to szkielko "cyfrowe". Mam o nim jednak bardzo dobre zdanie :)Ciekawi mnie jedna rzecz. 30mm zostało pomyślane jako coś jakby obiektyw standardowy do DSLR. Ale pozostałe właściwości, jak dystorsje i duża głębia, są nadal takie jak w szerokim kącie :?: Popraw mnie adminie jeśli się mylę...
wintermute
01-12-2005, 05:28
czy poprostu zwyczajny szeroki kąt po cropie, z dystorsjami i całym tym szerokokątnym bajzlem ?
czy może udało im sie tak pomajstrowac w szkiełku, że rzeczywiście zachowuje się tak jak 50tka ?
mam 50/1.8 podpiętą do d50 i jest to 50 mm i tyle, ( crop zmniejsza obazek ale to wszystko, coś jakby w analnogu poobcinac ze 2 cm z każdej strony odbitki ) a nie portretowe 75 ale jest to szkło typowo pod analoga więc może ta nowa sigma zaprojektowana tylko i wyłącznie pod cyfrę będzie inna...
żółto-czarny
01-12-2005, 10:00
Przejrzałem właśnie link leszqa. Fotki nr 802 i 803 wskazują na to, że nad dystorsją popracowali. Ale praw fizyki to najlepszy konstruktor nie oszuka... Portret to bym zrobił przynajmniej przy 70mm (mając zapiętego KITa).