PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjecia do dowodu i paszportu

jezikk
24-08-2007, 19:08
Witajcie,

zrobilem sobie domowym sposobem zdjecia do dowodu i paszportu, ale jako ze nie jestem zawodowcem to chcialem was zapytac czy sie nadaja (bo po przeczytaniu wytycnych na stronie MSWiA zwatpilem troche)

Umieszczam 3 ujecia (chyba najlepsze, robione na wyzwalaczu czasowym wiec nie idealne). Jak macie jakies sugestje to moge potorzyc ujecia z uwzglednieniem waszych porad. Sprawa jest dosc pilna. Bo musze je jutro isc i wydrukowac.

Zdjecia w wersji NEF: http://www.jezierski.net.pl/zdjecia/Dowod-Paszport/

p.s. Jakby byl ktos kto pomoze w obrobce to bede wdzieczny. Z gory dzieki

RAMA
24-08-2007, 19:18
A co ma być oceniane? Odpowiednie ustawienie osoby czy mamy odczytać Ci choroby z dna oka? :-)
Wstaw zwykłe jpg w kilkudziesięciu kb pliku a nie kilku megowe pliki dodatkowo w NEF dla utrudnienia.

jezikk
24-08-2007, 19:27
1. Chodzi mi o ulorzenie glowy
2. w przypadku paszportowego czy wymiary glowy, wysokosc oczy i inne cechy biometryczne sa prawidlowo ujete
3. wrzucilem male pliczki jpg do lokalizacji j.w.

dzieki za zainteresowanie.

igorzak
24-08-2007, 19:34
Ciężko powiedzieć, jak ja robiłem sobie zdjęcie paszportowe to mieli taki specjalny szablon, wg którego ustalali, czy fotka się nadaje, czy nie.
Serio stać Cię na 70-200VR, a szkoda Ci tych kilkunastu złotych na pro zdjęcie, zgodne z wymogami?

Valdek_Tychy
24-08-2007, 19:38
1. Chodzi mi o ulorzenie glowy
2. w przypadku paszportowego czy wymiary glowy, wysokosc oczy i inne cechy biometryczne sa prawidlowo ujete
3. wrzucilem male pliczki jpg do lokalizacji j.w.

dzieki za zainteresowanie.

Żadne z nich nie nadaje się,zdjęcia do paszportu czyli te na wprost nie zachowują cech biometryczności (wejdź na stronę MSWiA i ściągnij sobie i instrukcje do zdjęć paszportowych) natomiast zdjęcie do dowodu też odpada z powodu ustawienia to ma być lewy półprofil a nie wykrzywienie gowy,wzrok nie w ta stronę, mocne cienie w obrębie głowy,za ciemne tło, i moja rada w tego typu zdjęciach ustawiaj aparat nieco wyżej oś obiektywu powyżej linii oczu.

jezikk
24-08-2007, 19:40
niestety na 70-200VR nikkora mnie nie stac. Mam tlyko Sigme ;) A co do zdjecia to problem jest taki ze nie mam zadnego sprawdzonego i dobrego fotografa w Krakowie. Moze znasz jakiegos dobrego ?? Chetnie go sprawde ;)

Ponadto problem jest w tym ze aktualnie siedze w pinczowie a tu tymbardziej nie mam gdzie tego zrobic. Ledwo 1 lab jest co drukuje fotki.

jezikk
24-08-2007, 19:44
No wlasnie niby zgodnie z temi zasadami robilem, teraz mialem zamiar te zdjecia w PS odpowiednio wykadrowac aby byly zgodne z tym co napisali. Problem w tym ze nie mam sabinki i doswietlam wbudowana lampa.

Moze znacie jakie dobry domowy sposob na zrobinie tego zdjecia. Bo chcialem zlozyc wnioski o dokumenty a pewnie znowu "w domu" bede za pare miesiecy :/

igorzak
24-08-2007, 19:49
Oj to rzeczywiście masz problem z fotografem... Ja (na szczęście) trafiłem na dobrego, zdjęcie robili mi Fuji S2Pro i Nikkorem 135DC. No ale to jest Warszawa...A nie możesz wybrać się do jakiegoś większego miasta?

Valdek_Tychy
24-08-2007, 19:54
A co do zdjecia to problem jest taki ze nie mam zadnego sprawdzonego i dobrego fotografa w Krakowie. Moze znasz jakiegos dobrego ?? Chetnie go sprawde ;)

Ponadto problem jest w tym ze aktualnie siedze w pinczowie a tu tymbardziej nie mam gdzie tego zrobic. Ledwo 1 lab jest co drukuje fotki.

Zdjęcia do dowodu i paszportu zrobi Ci całkiem poprawnie każdy zakład fotograficzny,nie oczekuj artystycznych efektów szczególnie przy zdjęciach do paszportu.

jezikk
24-08-2007, 19:54
no wlasnie w Krakowie juz cyba z 5 przerobilem i z zadnego fotki mi sie nie podobaly. Wiekszosc robi zdjecia jakimis hybrydami i czesto bezzadnej obrobki drukuje na malej drukareczce :/

Niestety to jest minus popularyzacji calego cyfrowego sprzetu, kazdy co kupi kompakcik + drukarke foto mysli ze jest juz fotografem pro. A wlasnie w internecie te zaklady najmocniej sie reklamuja.

Valdek_Tychy
24-08-2007, 19:56
Oj to rzeczywiście masz problem z fotografem... Ja (na szczęście) trafiłem na dobrego, zdjęcie robili mi Fuji S2Pro i Nikkorem 135DC. No ale to jest Warszawa...A nie możesz wybrać się do jakiegoś większego miasta?

Ja robię (wstyd się przyznać) Canonem 300D i stałką Soligora 100mm i jest ok. zdjęcia drukowane są na termosublimacyjnej HiTi 730

jezikk
24-08-2007, 20:04
Zaklad co mam tu u siebie zdjecia roi jakims kompaktem Olympusa i drukuje na drukarce Epsona chyba (takiej za pareset zlotych). Jak spytalem dlaczego nie ma duzym labie drukuja to mowia za nie mala czytnikow, ze nie maja softu aby skladac zdjecia do np formatu 10x15 aby na duzej maszynie drukowac, ze im sie nie oplaca :/

No wlasnie chcialem sobie sam zrobic, ustawilem ogniskowa 85/f2.8 i probowalem zrobic dobre zdjecie. Ale samemu sobie ciezko jest zrobic zdjecie :/ Sadze iz jakbym poszedl do nich to nie wiem czy bym dostal lepsze zdjecie. Ostatnio jak tak mi robili dyplomowe to do kosza je po wydrukowaniu wyrzucilem bo sie nie nadawaly. Wygladaly gorzej niz tandetnie.

Don_Pedro_123
24-08-2007, 20:16
Ja (jak dotychczas) używam zaledwie Canona S3 i jednej lampy Unomat P450TCS z palnikiem skierowanym do góry i ew. lekko w tył i oto przykładowy efekt (wiem, że daleki od ideału):
http://wap.getphoto.net/index.php?id=554679&idkarty=554678&lang=pl&lim=1
Zdjęcie - o ile nie idalne artystycznie - jest akceptowalne do dowodu osobistego, a jednocześnie wiernie przedstawia osobę (klientka była bardzo zadowolona z efektu).

igorzak
24-08-2007, 20:18
Don_Pedro - jakieś takie mydłowato-nieostre mi się wydaje...Wysotrzyłeś po zmniejszeniu?

jezikk
24-08-2007, 20:20
a czy kolor tla nie powinien byc bialy luz zblizony ?
Zdjecia wyglada ok, jakby mi takie ktos robil to bym w ciemno poszedl. Ale przypuszczam ze odrobina PS tez tam sie znalazle ;)

Don_Pedro_123
24-08-2007, 20:22
hehe... To jest fotka poglądowa, przetworzona (na automacie) na potrzeby galerii i podana jedynie jako przykład dla tego forum. Oryginał był OK. Mam nadzieję, że ten drobiazg (lenistwo) mi wybaczycie.

Może Cię zaskoczę, ale nie ma tam ani kapki PS-a. Jedynie troszkę Picasy (lekkie rozjaśnienie cieni) i nic więcej. A tło jest oryginalnie białe... ;)

njght_84
24-08-2007, 20:24
Zaklad co mam tu u siebie zdjecia roi jakims kompaktem Olympusa i drukuje na drukarce Epsona chyba (takiej za pareset zlotych). Jak spytalem dlaczego nie ma duzym labie drukuja to mowia za nie mala czytnikow, ze nie maja softu aby skladac zdjecia do np formatu 10x15 aby na duzej maszynie drukowac, ze im sie nie oplaca :/

No wlasnie chcialem sobie sam zrobic, ustawilem ogniskowa 85/f2.8 i probowalem zrobic dobre zdjecie. Ale samemu sobie ciezko jest zrobic zdjecie :/ Sadze iz jakbym poszedl do nich to nie wiem czy bym dostal lepsze zdjecie. Ostatnio jak tak mi robili dyplomowe to do kosza je po wydrukowaniu wyrzucilem bo sie nie nadawaly. Wygladaly gorzej niz tandetnie.

odp jest prosta soft do labu kosztuje 2000zl+osobno soft do paszportow, obrubka -PS wiadomo ile+czas prad eksploatacja(+labik)-teraz pomnoz sobie ile bys musial miec dokumentow dzienie, przez 10 lat zeby wyjsc na zero,

jezeli robisz zdjecia do dok to nie mozesz zejsc ponizej 5,6-8f. co za roznica jak sobie zrobisz zdjecie do paszportu, skoro i tak je musisz umiejetnie wyciac(1mm roznicy, linia oczna i mowia przyjdz z dobrymi zdjeciami)

dlaczego nie drukuja na labie? poniewaz wszystkim sie teraz spieszy i kazdy chce miec 5minutówki.. wiec najprosciej jest na małej drukareczce bo sa najszybciej gotowe, to ludzie wyrobili ten standart..

lab służy glownie do duzych nakladow, i jak ktos siedzi przy maszynie i co film, badz karta, wchodzi mu dokument, szału mozna dostać, puszczasz z jednego zamowienia 100zdj, sam wydruk trwa dosc długo, a z doswiadczenia wiem ze nie warto przy duzej ilosci zdjec zminiac priorytetow, na wysokie(aby weszły w stos drukującej sie partii)

troche to zagmatwane..

jezikk
24-08-2007, 20:33
@njght_84 - nie masz przypadkiem zakladu foto w KRK ?? bo widze ze zorientowany jestes w temacie wiec przypuszczam ze i fotki dobre umiesz zrobic ;) Moze daj znac na PW to bym u Ciebie sobie fotki nastepnym razem zrobil ;)

njght_84
24-08-2007, 20:48
@njght_84 - nie masz przypadkiem zakladu foto w KRK ?? bo widze ze zorientowany jestes w temacie wiec przypuszczam ze i fotki dobre umiesz zrobic ;) Moze daj znac na PW to bym u Ciebie sobie fotki nastepnym razem zrobil ;)
nie mam niestety, ale zalecam sciagniecie pdf z mswia z szablonem i wydrukowanie go na foli:) zobaczysz sam ze to trudna sztuka zrobic dobre zdjecie do paszportu.
1odsłon czoło i uszy
2aparat na osi z nosem twarz pod kątem 90stopni
3rowne oswietlenie
4mozesz nawet kitem 18-50 robic;), ja robie kitem 18-135;) i jest cacy

niestety w kraku nie mam:(. Ale idz tam gdzie robia na analogach, i odbior masz do tygodnia, coprawda nie wiem czy jeszcze sa takie zakłady, ale moja konkurentka jeszcze w tamtym roku tak robiła i nikt nie mial takich zdjec jak ona(koszt chyba 20-30zl). Rodzine i znajomych wysyłałem do niej, niestety pospiech zabija wszystko.

Troche jezdziłem po swiecie, ciekawiły mnie urzedowe zdjecia i fach fotografa zanika, w urzedach masz automat, instrukcja jak sie ustawic i naciskasz czerwony przycisk zagłady..

jezikk
24-08-2007, 20:53
szablon ze stroy MSWiA mam siacniety. Niestety na folii nie drukowalem ale linijka w PS probowalem wymierzyc te ujecia ktore zrobilem i zadne nie pasowalo. Jak oczy byly na odpowiedniej wysokosci to znowu glowa byla za duza :/ albo jej wymiar za duzy :/

A nie znasz jakiegos dobrego zakladu w KRK ktory mozesz polecic ?

njght_84
24-08-2007, 21:05
dowodowe sobie sam zrob, bo nie ma prostrzej rzeczy, a z paszportem jakby ci to powiedziec w kazdym zakladzie zrobione powinno wyglądac tak samo, na tym polega magia tych zdjec.. Czesto mi sie zdarza ze ktos przychodzi do mnie i mowi "kurcze zes mi pan tak samo spieprzył zdjecia"(i musisz tłumaczyc takiemu, ze tam gdzie sa narysowane: oczodoły, obrys twarzy, uszu odsłoniecie uszu i czoła linia srodka twarzy oczna, czołowa wszystko musi byc z toleranca do 1mm) a pozniej to wyciac...
niestety kazdy na nich wychodzi jak kryminalista, nie mozesz sie usmiechnąć, tło musi byc idealnie białe + odpowiednia rozdzielczosc zdjecia, kolory, naswietlenie(druk atramentowy czasem jest odrzucany), niestety nie mozesz rysowac swiatłem itd:(...

jchyra
24-08-2007, 21:28
tu masz plik (http://www.chyra.pl/forumnikon/ID.jpg)zrób z tego odbitkę 10x15 a zdjęcia wytnij po krawędzi szarego
moim zdaniem nie obudzisz czujności urzędnika bo to co przy paszporcie najważniejsze jest spełnione
oczy prosto w obiektyw na wysokości 20-30 mm, ramiona równo
długość "twarzy" 31-36mm
odbitka 35x45mm
białe tło, naturalny wyraz twarzy, naturalny kolor skóry (tu zgadywałem)
mam nadzieję, że nie wybierasz sie w turbanie na samodzielny lot z parkowaniem w ścianach pentagonu
bo Ty wylądujesz u Allacha a ja dużo gorzej, za kratkami

PS
tylko gdzie ty teraz chłopie zrobisz dobrze zbalansowaną odbitkę?

jezikk
24-08-2007, 21:44
bardzo dziekuje za pliczek. Zapraszam na piwko do krakowa w ramach rewanzu ;)

Mam nadzieje ze jutro uda mi sie uda to wydrukowac i bedzie rownie dobrze wygladalo.

No trafiles w 10 z obrobka, a co do samotnych lotow to poki co zycie mi mile i nie wybieram sie nigdzie ;)

Władca Pixeli
25-08-2007, 04:07
Szablon ze strony MSWIA
http://www.mswia.gov.pl/download.php?s=1&id=1912

Wprawdzie wymagania zdjęć do amerykańskich paszportów są inne, ale informacje dotyczące robienia zdjęć i ich jakości będą podobne
http://travel.state.gov/pdf/Photo%20Guide%2010-01-04.pdf

jchyra
25-08-2007, 12:31
bardzo dziekuje za pliczek
:-) nie dziękuj póki nie złożysz papierów. Nie jest wykluczone, że i tak wylądujesz u fotografa, który jest tuż obok biura paszportowego. Chyba w każdym urzędzie wojewódzkim jest taki spec, który specjalnie ulokował się tuż przy drzwiach, z których wychodzą rozczarowani petenci, trzymający w garści odrzucone zdjęcie :-). Od razu stają się zadowolonymi klientami fotografa. Po trzech minutach wracają do urzędnika z nowym, dobrym zdjęciem.

njght_84
25-08-2007, 13:42
tu masz plik (http://www.chyra.pl/forumnikon/ID.jpg)zrób z tego odbitkę 10x15 a zdjęcia wytnij po krawędzi szarego
moim zdaniem nie obudzisz czujności urzędnika bo to co przy paszporcie najważniejsze jest spełnione
długość "twarzy" 31-36mm
odbitka 35x45mm
mam nadzieję, że nie wybierasz sie w turbanie na samodzielny lot z parkowaniem w ścianach pentagonu

PS

wydaje mi sie ze jest krzywe.. i jedno oko nie będzie w proponowanym przez MSWiA oczodole i sięgnie lini ocznej dolnej... ale mogę sie mylić;)
W każdym razie bez podejrzenia przez szablon wydrukowany na folii sie nie wybieraj..
Pozdrawiam!

Valdek_Tychy
26-08-2007, 13:41
długość "twarzy" 31-36mm
odbitka 35x45mm

PS

Podchodzeniem do biura paszportowego z tym zdjęciem będzie ryzykowne,niestety nie spełnia wymogów fotografii biometrycznej.

Kielu2002
27-08-2007, 01:18
no wlasnie w Krakowie juz cyba z 5 przerobilem i z zadnego fotki mi sie nie podobaly. Wiekszosc robi zdjecia jakimis hybrydami i czesto bezzadnej obrobki drukuje na malej drukareczce :/

Niestety to jest minus popularyzacji calego cyfrowego sprzetu, kazdy co kupi kompakcik + drukarke foto mysli ze jest juz fotografem pro. A wlasnie w internecie te zaklady najmocniej sie reklamuja.

Qde ty jakiś wybredny jesteś...
Ja idę robię i sie nie zastanawaiam czy piękne czy też nie.
Użytkowe mają być a nie piękne, chcesz piękne to idź na sesję a nie po zdjęcie paszportowe.

Jeżeli chodzi o studio które moim zdaniem robi dobre zdjęcia do dokumentów w Krakowie to fotograf na rogu ul. Filipa i placu Matejki, niestety nigdy nie moge zapamiętać ich nazwy.