PDA

Zobacz pełną wersję : nowy d50 i dwie wątpliwości

rav!
23-11-2005, 18:22
od dzis mam nowiutkiego d50, i dwie "rzeczy" nie dają mi spokoju. Mianowicie po włączeniu zasilania w wizjerze widać cieniutką, pionową kreseczkę biegnącą od dołu do lewego środkowego punktu pomiaru ostrości. Jak wyłącze power kreseczka znika, po zgraniu zdjęcia na komputer nie widać żadnej 'skazy', więc moge z tym życ, aczkolwiek chciałbym wiedzieć co to może być. Aha, przy zmianie obiektywu jest to samo...

Druga wątpliwość dotyczy podglądu zdjęcia z czymś jaskrawym. Np gdy jest jasne niebo, to na podglądzie zmienia kolor z białego na czarny z częstotliwością ok sekundy, ale po zgraniu na komputer znów jest wszystko w porządku.

Byłbym wdzięczny za jakieś sugestie i porady :-)
no i z góry dziękuje...

Piwi
23-11-2005, 18:27
Kreska to nic innego jak przewód zasilający te kwadraciki AF, które widzisz w wizjerze.

Pozdrawiam,
Piotrek

cubix
23-11-2005, 18:31
otóż kreska pionowe u mnie też jest i ma to chyba związek z podświetlaniem punktów AF czy coś koło tego i jest to zjawisko normalne :) Co do wyświetlania zdjęć to są różne tryby podlądu (zmieniasz je góra dół tym 4kierunkowym padzikiem) jeden z nich to Highlights gdzie podświetla ci miejsca "przepalone"czyli w kolorze białym. Zdjęcie z dobrze ustawioną ekspozycją nie powinno mieć takich punktów/obszarów bo aparat widzi je jako Brak Danych w tej części zdjęcia.

rav!
23-11-2005, 18:40
dziękuje Wam bardzo za rozwianie moich wątpliwości, wszystko co mówicie się zgadza :-)

pozdrawiam
Rafał

mstr
24-11-2005, 00:13
... po włączeniu zasilania w wizjerze widać cieniutką, pionową kreseczkę

Miałem tą samą wątpliwość :wink: To chyba przewrażliwienie po zakupie nowego cacka, wszystko musi być perfekcyjne, itd. :lol:

A swoją drogą warto czytać też manuala :wink:

soko
24-11-2005, 13:50
ja kupilem d50 wczoraj :) naszczescie uzywalem juz d70 wiec to mi nie przeszkadzalo (a funkcja highlighta nie jest w cale taka zla i w kompaktach tez istnieje)
pozdrowka
soko

Wozik
24-11-2005, 14:34
... po włączeniu zasilania w wizjerze widać cieniutką, pionową kreseczkę

Miałem tą samą wątpliwość :wink: To chyba przewrażliwienie po zakupie nowego cacka, wszystko musi być perfekcyjne, itd. :lol:

A teraz proszę przymknąć przysłonę do f/22 i zrobić zdjęcie białej ściany. To dopiero będzie się działo :)

Juan Diego
04-12-2005, 22:43
jeszcze będziesz się cieszył z tej "kreseczki" jak będziesz potrzebował pionowej linii odniesienia :) okazuje się,że pomaga:)

Jogi
05-12-2005, 08:57
Może się mylę, ale nigdzie w instrukcji obsługi nie ma ani słowa o istnieniu takiej kreski (przynajmniej w instrukcji do d50). Tez miałem watpliwości czy to jest OK. Pojawia się tylko informacja na temat przebarwień od podświetlanych pól autofokusa, a o kresce ani słowa i dopiero tutaj przeczytałem co to jest, dzięki za takie ciekawe informacje.

krzysiekk
05-12-2005, 11:10
A teraz proszę przymknąć przysłonę do f/22 i zrobić zdjęcie białej ściany. To dopiero będzie się działo :)

ROTFL :):)

Nie strasz czlowieka - sam do tego dojdzie :-)

grzechoo
05-12-2005, 17:02
po włączeniu zasilania w wizjerze widać cieniutką, pionową kreseczkę biegnącą od dołu do lewego środkowego punktu pomiaru ostrości.

jak zmienisz pole pomiaru to i kreseczka się zmieni. u mnie jest podobnie.