Zobacz pełną wersję : N35/2 trudności AutoFocusa....
Mam pytanie czy spotkaliscie sie z czyms takim. Wczoraj robilem w/w szklem zdjecia w domu. Kiepskie warunki bo przy zarowce i musialem robic przy ISO 1600, 1/60, f2.8. Mam wlaczone wspomaganie pracy AF dodatkowa lampka w D70s i AF mial bardzo duze problemy ze zlapaniem ostrosci. Od niedawna robie tym szklem, ale jak robilem kitem 18-70 w podobnych warunkacj to AF pomimo kiepskiego swiatla bez problemu od razu lapal. Generalnie jak juz zlapal ostrosc to jest zyleta, ale bardzo duzo czasu mu to zajmuje...
właśnie przyszedł mi do głowy taki pomysł - widzę ze stopki ze masz sabinkę, która jak wiadomo ma wbudowanego dużo silniejszego AFasista niż wbudowany w body i teraz pytanie: czy da się wykorzystać samego asista lampy bez wyzwalania błysku? To byłoby piękne w kiepskich warunkach oświetleniowych...
piekne pewnie tak, tylko technicznie nie wiem czy wykonalne.... ew. lampe na manual, minimalna moc i zasłoniety palnik:)
njght_84
24-08-2007, 14:12
minimalna moc to 1/128 nawet nie trzeba zaslaniac palnika a z sb'ka af myli sie bardzo zadko, ewentualnie palnik za glowe;)
Wydaje mi się że można wyłączyć sam błysk lampy.
no dobra, ale to rozwiazanie zastepcze, ale czy mozliwe, zeby duzo jasniejszy obiektyw mial takie problemy w porownaniu do duzo ciemniejszego kita?
a może brak silnika sprawia, że w porównaniu do kita 35 jest mulasta?
To jak to jest? bo D70s ma chyba silnik AF w body, a czy dodatkowo kit ma jeszcze jakis silnik w samym szkle, czego 35/2 nie ma? chyba nie....
z tego co sprawdzilem po oznaczniach kita nie wyglada to tak jakby mial miec jakis silnik.....
A czy 35tka chodzi Wam glosniej niz kit? bo nie mam innego obiektywu poza tymi dwoma, wiec nie mam jak porownac, ale AF chodzi moim zdaniem glosno! Moze to z tym muleniem jest zwiazane...
kit ma silnik = nie korzysta ze śrubokręta
35 nie ma = korzysta
no to nie mam wiecej pytan i zakladam SB na 1/128:)
DZIEKI!
SB raczej nie przyspieszy ostrzenia 35 - no chyba, że 35 miała kilka przelotów zanim ustawiła ostrość - wtedy tak.
Witam,
SB-800 ma mozliwosc wylaczenia blysku i korzystania tylko ze wspomagania AF. W menu lampy jest taka ikonka lampy ze slowem FIRE - tam wylacza sie palnik.
pozdrawiam,