PDA

Zobacz pełną wersję : manualny wół roboczy- co polecicie?

ozzy
24-08-2007, 12:06
Potrzebuję 2 mobilengo źródła światła, bez wodotrysków, LCDków, iTTlów i innych:) wystraczy manual i duża moc
czytałem na strobistach o 'Vivitar 285HV', patrzyłem w kilku sklepach ale nie było... czy wiecie gdzie można go dostać?
Ew co byście polecili zamiast? Do tego vivitara planowałem podłączyć fotocelę i błyskać ze statywu...

tymancjo
24-08-2007, 18:56
Dużą sympatią u strobistów cieszą się też starsze lampy nikona sb 26 i podobne, może coś z tej beczki.

pozdrawiam
tymancjo

sebah
24-08-2007, 19:01
polecane sa takze sunpaki 555

Jacek_Z
24-08-2007, 19:27
a to ma mieć strobo czy niekoniecznie?
oczywiście Metz 45 - każda z wersji, CT, CL

ozzy
24-08-2007, 21:23
stroboskop niekoniecznie:)
dobra, sprecyzuję trochę wymagania:
- duża, kontrolowana w manualu moc
- ruchoma głowica
- zoom
- zdalne odpalanie- fotocela (aczkolwiek to nie priorytet... jak nie będzie wbudowanej to się podłączy)... zresztą jak nie fotokomórka to znajdzie się i wyzwalanie radiowe

Jacku- tego Metza nie znam za bardzo, choć z parametrów wygląda zachęcająco. Jak w nim ustawia się moc w manualu? (w starych sb wiadomo, w vivi a którym wcześniej pisałem jest b. fajne pokrętło)

Jacek_Z
24-08-2007, 22:50
na górze jest takie wielkie koło - kalkulatorek. Tym sie obraca i ustawia moc i tam jest pokazany zakres dla każdej przysłony.

LP=45 dla ISO 100 i przy kącie rozsyłu swiatła dla obiektywu 35 mm (analogowo, czyli jak na cyfrze to az 24 mm+crop). Brak zooma. To jest silniejsze od lamp nikona jak SB800, lecz w pozycji tele traci przewagę mocy - bo nie mając zoma za szeroko rozsyła swiatło. To nie przeszkadza.
głowica ruchoma (choc po co - skoro nie przy body?)
fotocele, radio - wszystko można zastosować (jak i do każdej innej lampy)

ozzy
24-08-2007, 23:17
a faktycznie- kółko na górze jakieś jest... obrazki same małe widziałem- było nieco nieczytelne:)

- moc faktycznie zachęcająca. Teraz jak myślę o zoomie- do tego co planuję w zasadzie nie będzie potrzebny (tzn. bardziej bałem się o brak szerokiego kąta- dzięki za cenną uwagę co do 35mm- w zupełności wystarczy)

głowica- bo czasem będę chciał skierować w górę.
o fotocelę pytałem raczej pod kątem tego, czy ma wbudowaną- ale rozumiem że nie:) dziękuję za pomoc

jestem też otwarty na dalsze sugestie, opinie itp

szymony
25-08-2007, 10:37
45-a jest niemal kultowa. Ma tylko jeden feler. Brak podziału mocy w manualu, tylko full power.

ozzy
25-08-2007, 12:28
na górze jest takie wielkie koło - kalkulatorek. Tym sie obraca i ustawia moc

Brak podziału mocy w manualu, tylko full power.

to jak to jest z tą regulacją mocy w manualu?? bo widzę chyba sprzeczne dane, w dodatku akurat w kwestii dosyć istotnej:)

Jacek_Z
26-08-2007, 11:38
Miałem metza 45 CT4 - ale ze 20 lat temu. Nie pamiętam. Szukałem zdjęc góry lampy i z tego co widze - to chyba jest tylko pełna moc M - oraz tryb W - do windera - czyli do zdjęc seryjnych, gdzie lampa pracowała na ułamku mocy (nie pamietam jak małym).
Za to w trybie A jest do wyboru 6 przysłon. Działa ten tryb bardzo dobrze.

Inne plusy lampy - nasadka na szeroki kat - 24 stopnie i nasadka tele - ale taka super tele, dla przyrodników itp.

ozzy
26-08-2007, 12:30
kurcze, w takim razie chyba się nie nada...
potrzebuję czegoś prostego, z pełną kontrolą w manualu

Jacek_Z
26-08-2007, 12:43
Sb 24 i następcy (26,28,80)

ozzy
26-08-2007, 13:24
ok, też o nich właśnie najcieplej myślałem:)