Zobacz pełną wersję : 12-bit vs 14-bit
gmoszkow
24-08-2007, 11:27
Witam
Niby wiem, ale nie jest dla mnie do końca jasne - jak rozumiem nowe puszki dają 14 bitową głębię a dotychczasowe dawały 12.
Co to nam daje:
1. Lepsze przejścia tonalne - w scenach mniej kontrastowych
2. To co było do tej pory opisane przez 4096 poziomów (a właściwie mniej) teraz będzie przez 16384
3. Większą DR
Coś jeszcze???
Grzegorz
Oczywiście NEFy bedą większe :D i karty bedzie trzeba wieksze kupić :D
gmoszkow
24-08-2007, 12:14
Oczywiście NEFy bedą większe :D i karty bedzie trzeba wieksze kupić :D
No właśnie tego już nie jestem taki pewien, bo NEFy wypluwane przez porzednie puszki były (tak jak i w D3/D300) 16 bitowe - przy kompresji może to mieć znaczenie a bez kompresji to chyba nie bardzo.
No oczywiście będą większe bo rozmiar matrycy jest większy przy przesiadce z D200 na D300, ale jeśli chodzi o ilość bitów na pixel - w samym pliku - to się nie zmienia
Poprawcie mnie jeśli się mylę
Grzegorz
Faktycznie strzeliłem bez zastanowienia... chociaż zastanawiam sie czy Nefy z D200 nie są 12-bitowe a dopiero np. NX je przelicza na 16 bitowe ? Mogę sie mylić ,ale błądzić rzecz ludzka...
W skanerach większa rozdzielczość przy próbkowaniu dawała precyzyjniejsze odwzorowanie niuansów w światłach i cieniach. Oczywiście - efekt stanowił wypadkową jakości układu skanującego i precyzji próbkowania, do tego producenci regularnie podawali nieprawdę (im tańszy skaner tym bezczelniej łgali), więc myślę że w cyfrach będzie identiko - np. w Leice M8 w danych technicznych wspomina się o 16 bitach na kanał, tymczasem próbkowanie jest tak naprawdę tylko 8-o bitowe.
W średnich formatach, gdzie matryce dostarczają dobrej jakości sygnał, a próbkowanie jest 16-o bitowe (a tak naprawdę ponoć to też łgarstwo, bo 14-to :lol:) uzyskuje się rozpiętość tonalną rzędu 12EV. W informacjach dot. D3 wyczytałem, że jego rozpiętość tonalna - w stosunku do D2X - jest znacznie większa, czyli pewne szanse są - ale pażyjom uwidim...
BugsBunny
24-08-2007, 12:54
No właśnie tego już nie jestem taki pewien, bo NEFy wypluwane przez porzednie puszki były (tak jak i w D3/D300) 16 bitowe
jeżeli wierzyć instrukcji, to NEFy z D2H, również D2Xs są 12-bitowe
bukowy dziad
24-08-2007, 13:18
to ja wspomne (jakby ktos nie doczytal w pdfach a zastanawiala go mozliwosc wyboru nefa 12 i 14), ze wplywa ona na ilosc rawów w serii - 20 vs. 17. nb. ilosc strzalow w serii to jest chyba jedyne w czym mareczek wygral? ja i tak nigdy wiecej niz 3 w serii nie zrobilem wiec mnie to wsio;)
Zauważcie, że Pentax K10D ma przetwornik 21bit. I co z tego wynika?
Pozdrawiam
Remek
Zauważcie, że Pentax K10D ma przetwornik 21bit. I co z tego wynika?
Pozdrawiam
Remek
Że Pentax coś spierniczył.
Dobre. Niby lepsze kolory ale zrobiłem kilka zdjęć z K10D tuż przed zakupem D200 i ... trudno było to jednoznacznie ocenić.
Pozdrawiam
Remek
Pewnie pomylił kolejność cyferek. Miało być "12" :D.
Witam,
Mam pytanie. Gdzieś czytałem, że przy 14-bitowych zdjęciach szybkość zdjęć seryjnych spada w D300 do 2,5 klatki na sekundę.
Czy ktoś widział gdzieś w specyfikacji taką informację?
Pozdr.
PM
Widzialem to tyko na digitareview, ale nigdzie indziej łącznie ze specyfikaccja fabryczną nie znalazlem potwierdzenia tej informacji.
BugsBunny
26-08-2007, 18:25
Witam,
Mam pytanie. Gdzieś czytałem, że przy 14-bitowych zdjęciach szybkość zdjęć seryjnych spada w D300 do 2,5 klatki na sekundę.
Czy ktoś widział gdzieś w specyfikacji taką informację?
Pozdr.
PM
wydaje mi się, że mówiono o tym na prezentacji w Łodzi; może pliki są większe
ale mogę źle pamiętać, bo emocje były duże...
Dziękuję za odpowiedzi,
Mam nadzieję, że jednak tak nie jest z tymi 2,5 klatkami.
Trochę słaby wybór: szybko albo dobrze ...
Bo 2,5 klatki to szybko nie jest ...
Pozdr.
PM
Nic o zwalnianiu akurat nie mówiono, jedynie o obsłudze 14bitowych plików przez konwertery RAW. Ustawialem w menu 14 bit NEF i D300 walił z pełną prędkością. Aczkolwiek jak napisalem, byla to wczesna wersja demo. Nie mnie jednak, nie widze nigdzie w oficjalnych danych takiej informacji, a raczej być powinna.
Dziękuję za odpowiedzi,
Pozdr.
PM
Z odpowiedzi prowadzących prezentację wynikało, że przy 14 bitach zmniejsza się tylko pojemność bufora. Organoleptycznie nie dało się wyczuć różnicy prędkości między 14 a 12 bitami.
Ustawialem w menu 14 bit NEF i D300 walił z pełną prędkością.
Ekstra!
Dzięki za info.
Witam
Niby wiem, ale nie jest dla mnie do końca jasne - jak rozumiem nowe puszki dają 14 bitową głębię a dotychczasowe dawały 12.
Co to nam daje:
1. Lepsze przejścia tonalne - w scenach mniej kontrastowych
2. To co było do tej pory opisane przez 4096 poziomów (a właściwie mniej) teraz będzie przez 16384
3. Większą DR
Coś jeszcze???
Grzegorz
Witam,
rozdzielczość koloru (12/14bit) ma się ni jak do rozpiętości tonalnej (DR), znaczy nie determinuje większej, choć (mam nadzieje) w D300/D3 oczywiście można spodziewać się wzrostu rozpiętości tonalnej gdyż ta troszkę kuleje w cyfrze i jest polem do popisu. Dla mnie to drugi najważniejszy parametr w body.
Pozdrawiam,
Andi
hyhy na CB uczepili sie tego 2,5fps - oj chlopcy kanonowcy a raczej fanboye strasznie opluwaja nikona
ze d3 w trybie dx ma tylko 5mpix - tylko zapomnieli boroki ze szkla dx to tylko kity i pare szerokich - reszta od zawsze jest FF
az zal czytac jak sie zaperzaja - aa najwieksza wada d3 - za drogi
hmm jesli o mnie chodzi to i 5d jest za drogi - d200 tak samo
kanoniarze wysnuli teze ze 14 bit jest interpolowane w nikonie i dlatego wolniej robi zdjecia - a canonach jest14 bit i tak naprawde nikon nic dobrego nie pokazal
kanoniarze wysnuli teze ze 14 bit jest interpolowane w nikonie i dlatego wolniej robi zdjecia - a canonach jest14 bit i tak naprawde nikon nic dobrego nie pokazal
Te 2.5 fps to bzdura, sprawdzilismy na pokazie. Nie wiem skad to wyplynelo, nie ma tego w specyfkacji technicznej aparatu. Poza tym, 14 bitów nie moze byc interpolowane.
w pdfach na obrazkach pokazujacych LCD jest wymalowane 2,5fps - zreszta canoniarze nie czerpia informacji z oficjalnych info i od ludzi ktorzy byli na owym pokazie tylko z jakiejs bzdurnej stronki i forum C na dpreview
niektorzy pretnesje maja ze matryce nie sa nikona tylko sony a nikon twierdzi ze to nikon a sa sony bo jakies kody matryc (kurde rozebrali juz d300 i d3 ? w exifie chyba nie ma kodu ) sa takie jak w d1x i to sony bla bla - pewnie jakby sprawdzic to canon tez zleca komus produkcje matryc
sam intel zleca produkcje swoich ukladow innym firmom (oczywiscie nie procki tylko jakies komponenty plyt glownych etc)
BugsBunny
27-08-2007, 10:22
Z odpowiedzi prowadzących prezentację wynikało, że przy 14 bitach zmniejsza się tylko pojemność bufora. Organoleptycznie nie dało się wyczuć różnicy prędkości między 14 a 12 bitami.
pewnie masz rację, tak mi sie kołacze że przy 14bit czegoś tam było inaczej, ale info o 2,5FPS musiałoby być w specyfikacji, a nie ma nigdzie, więc chyba można to uznać za plotkę
niektorzy pretnesje maja ze matryce nie sa nikona tylko sony a nikon twierdzi ze to nikon a sa sony bo jakies kody matryc (kurde rozebrali juz d300 i d3 ? w exifie chyba nie ma kodu ) sa takie jak w d1x i to sony bla bla - pewnie jakby sprawdzic to canon tez zleca komus produkcje matryc
a co za różnica kto je robi? jak dla mnie to mogą być nawet robione przez McDonaldsa, bo obrazki z nich są są takie że I'm lovin' it
roznica taka ze ktos osmielil sie miec matryce rownie dobra jak jedyna sluszna i wszechboska canonowska tylko ze w lepszym body ;)
Sugerowałbym unikanie jazdy po innych słusznych markach foto, a koncentrowałbym się nad tym co Nikon nam fotografom oferuje i za jakie pieniądze.
Co słychać w cieniach?
Co widać w kontrastowych sceneriach?
Na ile można zaufać wysokim iso?
Dostęp do podstawowych nastawów bez grzebania w menu.
itd.
Niech Canon robi swoje, Nikon też, a my róbmy z tego użytek i piękne zdjęcia.
pozdrawiam wszystkich fotografów i unikajcie rasizmu sprzętowego
Pawel Pawlak
28-08-2007, 15:09
Dziękuję za odpowiedzi,
Pozdr.
PM
Zastanawiam się skąd się bierze takie wnioski ?! Nawet jeśli rzeczywiście pełną prędkość jest dostępna przy "tylko" 12bitach, to co ? To znaczy że jakość będzi beznadziejna ?? do tej pory, najlepiej obrazująca lustrzanką był okrzyknięty 5D który też miał 12bitowy odczyt danych z matrycy.
Większość osób które będzie wykorzystywało te 6 czy 8fps będzie robiło w jpgach któree zawsze są tylko 8 bitowe. Wielu miłośników jakości, którzy skorzystają z nefa, będzie je kompresowało stratni, bo inaczej każda karta pamięci zostanie zjedzona przez kilka sekund zdjęć seryjnych. Dla ostatniej grupy osób, która zdecyduje się na bezstratnego nefa, jeśli wszystkie 8 klatek w sekundzie będzie ostre , będzie ważniejsze niż to czy mają 12 czy 14 bitową głębie kolorów.
Przeca tego typu wypowiedzi to onanizm sprzętowy podniesiony do potęgi !!
Zastanawiam się skąd się bierze takie wnioski ?! Nawet jeśli rzeczywiście pełną prędkość jest dostępna przy "tylko" 12bitach, to co ? To znaczy że jakość będzi beznadziejna ?? do tej pory, najlepiej obrazująca lustrzanką był okrzyknięty 5D który też miał 12bitowy odczyt danych z matrycy.
Większość osób które będzie wykorzystywało te 6 czy 8fps będzie robiło w jpgach któree zawsze są tylko 8 bitowe. Wielu miłośników jakości, którzy skorzystają z nefa, będzie je kompresowało stratni, bo inaczej każda karta pamięci zostanie zjedzona przez kilka sekund zdjęć seryjnych. Dla ostatniej grupy osób, która zdecyduje się na bezstratnego nefa, jeśli wszystkie 8 klatek w sekundzie będzie ostre , będzie ważniejsze niż to czy mają 12 czy 14 bitową głębie kolorów.
uffff... juz myślałem, że nikt tego nie napisze...
hyhy na CB uczepili sie tego 2,5fps - oj chlopcy kanonowcy a raczej fanboye strasznie opluwaja nikona
Standard.
Nie czytac, ew. nie powtarzac, to ich tylko napedza.
az zal czytac jak sie zaperzaja - aa najwieksza wada d3 - za drogi
To bylo jakos tak: "Wszystko niepotrzebne = obiektywizm" :-) :-) :-)
No oczywiscie, nie wiedziales? I szumy sa usuwane softwareowo. :-)
jak dla mnie to mogą być nawet robione przez McDonaldsa, bo obrazki z nich są są takie że I'm lovin' it
Brawo!
:-) :-) :-)
Pozwolę się nie zgodzić.
Sądzę - zgaduje oczywiście, że pomoże to mieć lepszy wynik końcowy (odbitka) przy specyficznych warunkach.
Np. o świcie wszystko jest w jednym kolorze (fiolet czy inny tam różowy) i jest go mało.
Czasy słabe, a np ptaszki wciąż się potrafią ruszać. Seria się przydaje i żeby uchwycić moment i żeby zwiększyć szanse na zrobienie ostrego zdjęcia.
Jeżeli będę chciał potem podnieść w czasie obróbki saturacje to wydaje mi się, że mogę dostać lepsze przejście tonalne dla podbitych barw.
Oczywiście 12 bitów to i tak dużo, a potem i tak trzeba to jeszcze rzutować na przestrzeń papieru, ale twierdzę że 14 bitów może się przydać do obróbki obrazów ze scen o bardziej powiedzmy monochromatycznym oświetleniu
zwłaszcza jeżeli zdjęcie nie było idealnie naświetlone.
Jak próbuję zwiększyć trochę nasycenie dla scen z dużą ilością czerwonego to mi straszny plastik wychodzi.
Może przy 14 bitach będzie lepiej.
Pozdr
PM
Pawel Pawlak
28-08-2007, 18:38
Pozwolę się nie zgodzić.
Sądzę - zgaduje oczywiście, że pomoże to mieć lepszy wynik końcowy (odbitka) przy specyficznych warunkach.
Np. o świcie wszystko jest w jednym kolorze (fiolet czy inny tam różowy) i jest go mało.
Czasy słabe, a np ptaszki wciąż się potrafią ruszać. Seria się przydaje i żeby uchwycić moment i żeby zwiększyć szanse na zrobienie ostrego zdjęcia.
Jeżeli będę chciał potem podnieść w czasie obróbki saturacje to wydaje mi się, że mogę dostać lepsze przejście tonalne dla podbitych barw.
Oczywiście 12 bitów to i tak dużo, a potem i tak trzeba to jeszcze rzutować na przestrzeń papieru, ale twierdzę że 14 bitów może się przydać do obróbki obrazów ze scen o bardziej powiedzmy monochromatycznym oświetleniu
zwłaszcza jeżeli zdjęcie nie było idealnie naświetlone.
Jak próbuję zwiększyć trochę nasycenie dla scen z dużą ilością czerwonego to mi straszny plastik wychodzi.
Może przy 14 bitach będzie lepiej.
Pozdr
PM
Fotografia przyrody to mój temat i to wszystko co piszesz to prawda. Ale serie są raczej potrzebne do akcji a nie foty ptaszka w słabym, subtelnym świetle. Jasne, że lepiej (pod warunkiem posiadania nieograniczonej wielkości kart) mieć nefy 24bitowe a nie "tylko" 12. Ale prawda jest taka, że mnie jak do tej pory d2x nie ogranicza w takich sytuacja. A on ma starą matrycę i 12 bitowe nefy... Dlatego postawienie sprawy "szybko albo dobrze jest dla mnie niczym nieuzasadnione. Zwłaszcza przed przetestowanie trybu 12 i 14 bitowego w tych warunkach :)
Fotografia przyrody to mój temat i to wszystko co piszesz to prawda. Ale serie są raczej potrzebne do akcji a nie foty ptaszka w słabym, subtelnym świetle. Jasne, że lepiej (pod warunkiem posiadania nieograniczonej wielkości kart) mieć nefy 24bitowe a nie "tylko" 12. Ale prawda jest taka, że mnie jak do tej pory d2x nie ogranicza w takich sytuacja. A on ma starą matrycę i 12 bitowe nefy... Dlatego postawienie sprawy "szybko albo dobrze jest dla mnie niczym nieuzasadnione. Zwłaszcza przed przetestowanie trybu 12 i 14 bitowego w tych warunkach :)
Ok,
Użyłem skrótu myślowego, nie mówię, że 12-bitów będzie złe, ale sądzę, że 14-bitów może być lepsze.
A wole mieć jak najlepszy materiał wyjściowy.
Jeżeli chodzi o serie to (przyznaje słaby, ale mam nadzieje poglądowy) przykład ze świtu 2-tyg temu.
Zdjęcie było niedoświetlone (chciałem zachować jakiś minimalny czas) a i ptaki były czasami w bardziej fotogenicznym szyku - ale mi się bufor zapchał ...
Może to onanistyczne :P ale czasami lubię takie kiczowate scenki:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://bp1.blogger.com/_OwpaAvKrSQ0/RtBsLmDN9OI/AAAAAAAAAHg/vDLXBMFnidY/s1600-h/_MG_9806_2-05.jpg)http://bp1.blogger.com/_OwpaAvKrSQ0/RtBsLmDN9OI/AAAAAAAAAHg/vDLXBMFnidY/s1600-h/_MG_9806_2-05.jpg
źródło (http://bp1.blogger.com/_OwpaAvKrSQ0/RtBsLmDN9OI/AAAAAAAAAHg/vDLXBMFnidY/s1600-h/_MG_9806_2-05.jpg)
źródło (http://bp1.blogger.com/_OwpaAvKrSQ0/RtBsLmDN9OI/AAAAAAAAAHg/vDLXBMFnidY/s1600-h/_MG_9806_2-05.jpg)
Aha,
dokumenty cyfrowe, przy zachowaniu pewnych zasad da się przetrzymywać długo.
A gdyby tak (w przyszłości) ;) dałoby się zrobić papier/druk który przenosi więcej kolorów to może kiedyś dałoby się zrobić odbitki lepiej wykorzystujące 12 (14) bitową głębie kolorów.
Pozdrawiam
PM
Pawel Pawlak
28-08-2007, 19:03
Ok,
Użyłem skrótu myślowego, nie mówię, że 12-bitów będzie złe, ale sądzę, że 14-bitów może być lepsze.
A wole mieć jak najlepszy materiał wyjściowy.
Jeżeli chodzi o serie to (przyznaje słaby, ale mam nadzieje poglądowy) przykład ze świtu 2-tyg temu.
Zdjęcie było niedoświetlone (chciałem zachować jakiś minimalny czas) a i ptaki były czasami w bardziej fotogenicznym szyku - ale mi się bufor zapchał ...
Może to onanistyczne :P ale czasami lubię takie kiczowate scenki:
źródło (http://bp1.blogger.com/_OwpaAvKrSQ0/RtBsLmDN9OI/AAAAAAAAAHg/vDLXBMFnidY/s1600-h/_MG_9806_2-05.jpg)http://bp1.blogger.com/_OwpaAvKrSQ0/RtBsLmDN9OI/AAAAAAAAAHg/vDLXBMFnidY/s1600-h/_MG_9806_2-05.jpg
Pozdrawiam
PM
Ok. Znów masz rację... D3 + AFS 400f2.8 VR + AFS 600f4 VR czeka ;) jeśli chcesz mieć bezkompromisową jakość to musisz mieć bezkompromisowy sprzęt :mrgreen:
Nie wiem czym obecnie fotografujesz, ale jeśli d300 będzie miało mniejsze szumy, to będziesz to zdjęci mógł lepiej naświetlić zachowując podobny czas ekspozycji więc matryca będzie pracowała w lepszym zakresie i 12 bitowy obraz jaki prześle do EXPEEDa bedzie także lepszy :mrgreen:;)
Ok. Znów masz rację... D3 + AFS 400f2.8 VR + AFS 600f4 VR czeka ;) jeśli chcesz mieć bezkompromisową jakość to musisz mieć bezkompromisowy sprzęt :mrgreen:
Nie wiem czym obecnie fotografujesz, ale jeśli d300 będzie miało mniejsze szumy, to będziesz to zdjęci mógł lepiej naświetlić zachowując podobny czas ekspozycji więc matryca będzie pracowała w lepszym zakresie i 12 bitowy obraz jaki prześle do EXPEEDa bedzie także lepszy :mrgreen:;)
OT:
Zacząłem negocjacje w sprawie sprzedaży 500 w kolorze zdecydowanie zbyt jasnym do zdjęć przyrodniczych.
Ale absolutnie mi się nie spieszy.
Różnica cen między zapowiadanymi VR a IS jest jednak irytująca.
A imo IS/VR bardzo się przydaje.
Mam strasznie mało czasu na zdjęcia i moja technika robienia zdjęć sucs....
Pozdr
PM
Pawel Pawlak
28-08-2007, 19:23
OT:
Zacząłem negocjacje w sprawie sprzedaży 500 w kolorze zdecydowanie zbyt jasnym do zdjęć przyrodniczych.
Ale absolutnie mi się nie spieszy.
Różnica cen między zapowiadanymi VR a IS jest jednak irytująca.
A imo IS/VR bardzo się przydaje.
Mam strasznie mało czasu na zdjęcia i moja technika robienia zdjęć sucs....
Pozdr
PM
Też sory za OT;)
Ja mam na 500tkę "koszulkę maskującą z neoprenu" dostępną chyba do wszystkich szkieł profi. Koszt 100$ i po kłopocie ;)
Co do VR to mam zdecydowane odmienny doświadczenia. Może nowe tele 400, 500 i 600 z dodatkowym nastawem VR TRIPOD zmieniłyby moje nastawienie, ale nie sądzę żebym się przesiadł z tego powodu na odmłodzony model 500tki ;) bardziej korciłyby mnie nanokrystaliczne powłoki :)
Też sory za OT;)
Ja mam na 500tkę "koszulkę maskującą z neoprenu" dostępną chyba do wszystkich szkieł profi. Koszt 100$ i po kłopocie ;)
Co do VR to mam zdecydowane odmienny doświadczenia. Może nowe tele 400, 500 i 600 z dodatkowym nastawem VR TRIPOD zmieniłyby moje nastawienie, ale nie sądzę żebym się przesiadł z tego powodu na odmłodzony model 500tki ;) bardziej korciłyby mnie nanokrystaliczne powłoki :)
OT:
Też mam koszulkę z neoprenu:
http://photos1.blogger.com/x/blogger/1894/1627/1024/530911/PICT4822-01.jpg
Ale sama świadomość, że to białe było przeszkadza ;)
Ale IS na statywie, czy beenbagu się sprawdza. Zwłaszcza z TC.
I z ręki się da robić, nawet z TC, w miarę powtarzalnie.
Rozumiem, że VR będzie statyw wykrywał (tak chyba pisali)
Pozdr
PM
Pawel Pawlak
28-08-2007, 19:38
OT:
Też mam koszulkę z neoprenu:
http://photos1.blogger.com/x/blogger/1894/1627/1024/530911/PICT4822-01.jpg
Ale sama świadomość, że to białe było przeszkadza ;)
Ale IS na statywie, czy beenbagu się sprawdza. Zwłaszcza z TC.
I z ręki się da robić, nawet z TC, w miarę powtarzalnie.
Rozumiem, że VR będzie statyw wykrywał (tak chyba pisali)
Pozdr
PM
ma być 3 pozycja: normal, activ i tripod.
Podoba mi się Twoje wdzianka :) gdzie się taki nabywa ?
ma być 3 pozycja: normal, activ i tripod.
Podoba mi się Twoje wdzianka :) gdzie się taki nabywa ?
Dzięki ;)
Jedno u Ruskich - maschalat się nazywa
A drugie pewnie wiesz: naturescapes.net
acidjazz
28-08-2007, 20:08
Te 2.5 fps to bzdura, sprawdzilismy na pokazie. Nie wiem skad to wyplynelo, nie ma tego w specyfkacji technicznej aparatu. Poza tym, 14 bitów nie moze byc interpolowane.
http://www.digitalreview.ca/content/Nikon-D300-Digital-SLR-Camera.shtml
W specyfikacji napisali:
"14-bit NEF (RAW):uncompressed or compressed RAW. Images are recorded at a bit-depth of 14 bits, producing files roughly 1.3 times larger than 12-bit files but increasing the color data recorded resulting in smoother tones. Maximum frame advance rate decreases to 2.5 fps".
Pozdrawiam
Acidjazz
Problem tylko ze jest to jedyne miejsce gdzie to napisano. Zadna inna tego nie podaje, lacznie ze stroną samego Nikona. Aparat ktory sprawdzalismy na pokazie nie zwalnial do 2.5 , wiec nie wiem.
acidjazz
28-08-2007, 20:45
Problem tylko ze jest to jedyne miejsce gdzie to napisano. Zadna inna tego nie podaje, lacznie ze stroną samego Nikona. Aparat ktory sprawdzalismy na pokazie nie zwalnial do 2.5 , wiec nie wiem.
Nie byłem na pokazie, ale domyslam się, ze foty robiliście w jpg'ach (brak softu do wywływania raw) aczkolwiek jest to tylko domysł.
Maximum number of continuous shots (JPEG Large-Fine or NEF/RAW)
• Up to 99 shots at 6 frames per sec with 14-bit processing (Jpeg)
• Around 19 images at 6 or 8 fps in NEF/RAW with 12-bit processing
Cholera, jakos umiem jeszcze odroznic RAWa od jpga :) Ustawienia w menu tez. Z tego co sprawdzalem w NEFie, przy zmianie na 14 bit tylko nieco zmniejszył się bufor. Predkosc zostawala ta sama.
też mi się wydaje mało prawdopodobne, żeby tak zwalniał, skoro pliki są niewiele większe.
acidjazz
28-08-2007, 23:10
Cholera, jakos umiem jeszcze odroznic RAWa od jpga :) Ustawienia w menu tez. Z tego co sprawdzalem w NEFie, przy zmianie na 14 bit tylko nieco zmniejszył się bufor. Predkosc zostawala ta sama.
Uspokoiłeś mnie :)
pozatym jaka roznice to niby mialo by robic migawce i lustru ktore odwalaja najwieksza robote w czasie serii... bufor to najmniej istotny element...
fader_audio
29-08-2007, 00:40
Witam. Ja napisze moje osobiste spostrzeżenia na temat "bitowości Przetworników 12 czy 14 a może lepiej 24" Jestem również maniakiem sprzętu audio, więc przypuszczam że te owe bity będą wyglądały w foto podobnie. po dobno wg teorii odtwarzacze 24 bitowe mają grać o niebo lepiej niż 16 bitowe- czy tak jest. Może tylko w teorii praktyka pokazuje całkiem coś innego. wszystko zależy od producenta jak potrafi wykorzystac potencjał danegoi układu. Sam przetwornik to nie wszystko jest jeszcze szereg innych rzeczy odpowiedzialnych za jakoś np: filtry cyfrowe itp. Pentax chwalił się w swoim k10d ilością bitów że obraz będzie taki super co się okazało, że wcale taki nie jest i nie rzuca konkurencji na kolana, popatrzcie na test tego modelu na dprievew w penym momencie można się załamać.
Drodzy forumowicze te wszystkie liczby to tylko parametry techniczne, które wcale nie muszą sie przekładać na końcową jakośc produktu.. Czy mając silnik w samochodzie o mocy 300km od razu mam gwarancje przyspieszenia 0-100 w 4sec i szybkość maksymalną 300km/h????
Pozdrawiam wszystkich i zobaczymy co nam przyszłość pokaże..
wsparcie techniczne nikona (w .de) nic nie wie o tym zeby zwalnialo do 2.5 fps - a wiec zwykla plota :)
Czy mając silnik w samochodzie o mocy 300km od razu mam gwarancje przyspieszenia 0-100 w 4sec i szybkość maksymalną 300km/h????
oj ale 300km i 4 sekundy to na prawde malo ktory pojedzie... a 300 to juz wogole :-)
Kolekcjoner
29-08-2007, 11:32
(....) Jestem również maniakiem sprzętu audio, więc przypuszczam że te owe bity będą wyglądały w foto podobnie. po dobno wg teorii odtwarzacze 24 bitowe mają grać o niebo lepiej niż 16 bitowe- czy tak jest. Może tylko w teorii praktyka pokazuje całkiem coś innego. (....)
24 bity, a dopiero 32 bit floating na prawdę dużo dają. To nie teoria to praktyka.
24 bity, a dopiero 32 bit floating na prawdę dużo dają. To nie teoria to praktyka.
a może 128bitów na kolor w dodatku RGB ale również z połówkami kolorów czyli gama 6 barw, matryca ma 30 MP, a plik nie zajmuje więcej niż 10mb w formacie raw albo dng a jako prezent do aparatu dostajesz za 1zł photoshop'a na zawsze z aktualizacją do bieżącej wersji i na 3 kompy......
krzysztof jot
30-08-2007, 00:33
ta.... WhatHiFI zebrał raz tych wszystkich oszołomów dosłu****ących sie tego "drzenia smyczka" dzieki mniejszej zawartosci miedzi czy tlenu :) w kablu, odpalił im muzyke z zestawów od typu "mimi-wierza" do audiofilskich high-endów no i oczywistosc klarowności dzwieku była bezdyskusyjna... do chwili kiedy wiadomo bylo z czego dzwiek idzie. Druga czesc zabawy polegała na tym ze sprrzęt był ukryty. No i tu zaczeła sie zabawa :) domyslacie sie jaka. :)
Teraz zapisuje RAWY w D200 tylko jako skompresowane - NC podaje ze to 12 bit i z dobrymi szkłami obraz jest doskonały. Wiec te 12 czy 14 to raczej działanie na podswiadomość, tak jak i zapis TIFF bezposrednio w aparacie - po kiego ? - bo obrazek to i grafik moze zwalic, i lab i drukarnia i źle skalibrowany monitor - wiec nie dajcie sie manipulowac marketingowym specą. Bardziej denerwuje w D300 brak niskiego ISO - ostatnio mialem takie warunki ze nawet robiac sport miałem ustawione 100iso przysłone na 13, aby uzyskac zamiezony efekt ruchu... no a tu 200iso - prototyp :) - sądze że za rok będzie juz matryca od 100 albo i od 50, bo co to za PRO sprzet zpełna klatką jak iso jest 200 ? ale to temat na nowy temat :)
Kolekcjoner
30-08-2007, 00:45
ta.... WhatHiFI zebrał raz tych wszystkich oszołomów dosłu****ących sie tego "drzenia smyczka" dzieki mniejszej zawartosci miedzi czy tlenu :) w kablu, odpalił im muzyke z zestawów od typu "mimi-wierza" do audiofilskich high-endów no i oczywistosc klarowności dzwieku była bezdyskusyjna... do chwili kiedy wiadomo bylo z czego dzwiek idzie. Druga czesc zabawy polegała na tym ze sprrzęt był ukryty. No i tu zaczeła sie zabawa :) domyslacie sie jaka. :)
(....)
Tyle że to się ma nijak do tego o czym pisałem.
I polecam łaskawej pamięci - zanim użyjesz słowa "oszołom" w jakimkolwiek kontekście zastanów się dwa razy.
Sylwiusz
30-08-2007, 10:07
Bardziej denerwuje w D300 brak niskiego ISO - ostatnio mialem takie warunki ze nawet robiac sport miałem ustawione 100iso przysłone na 13, aby uzyskac zamiezony efekt ruchu... no a tu 200iso - prototyp :) - sądze że za rok będzie juz matryca od 100 albo i od 50, bo co to za PRO sprzet zpełna klatką jak iso jest 200 ? ale to temat na nowy temat :)
Polecam zakup dobrego filterka ND 4x np. B+W MRC, jego zalozenie do D300 bedzie rownoznaczne z najnizszym ISO = 50 ;-)
Polecam zakup dobrego filterka ND 4x np. B+W MRC, jego zalozenie do D300 bedzie rownoznaczne z najnizszym ISO = 50 ;-)
A w wizjerze zapanuje jasność ;)
O czym wy dyskutujecie? Taki, nawet najlepszy, filtr ND to raptem kilka stówek, a w drugą stronę już dużo, dużo drożej, o ile doświetlenie sceny w ogóle jest możliwe. Jak komuś potrzebne ISO 100, 50, czy 25, to może sobie to zrobić, ale w drugą stronę już się nie da. Po co więc ta dyskusja?
Jesli masz takie światło, że nie możesz robić zdjęć na ISO200, to z takim filtrem też będziesz wszystko dokładnie widział w wizjerze.
Pawel Pawlak
30-08-2007, 10:29
Kurcze, przecież już napisaliście że 12mpix do studia to za mało ;) ()swoją drogą te wymagania rosną na potęgę... ;)) Nikon też penie o tym wie, więc zrobił czułości raczej reporterskie niż studyjne. Cyfrowe ścianki do średniego formatu czekają ;) Gdyby nikon zrobił znaczący przyrost rozdzielczości - około 40mpix to optyka miała by problemy.
Jesli masz takie światło, że nie możesz robić zdjęć na ISO200, to z takim filtrem też będziesz wszystko dokładnie widział w wizjerze.
chyba, że się fotografuje w studio, gdzie w wizjerze obserwujesz obraz oświetlony pilotami lamp błyskowych, a naświetlenie własciwe jest spowodowane wiele silniejszym błyskiem.
przygaszenie filtrem 4x powoduje, że praktycznie nic nie widać
chyba, że się fotografuje w studio, gdzie w wizjerze obserwujesz obraz oświetlony pilotami lamp błyskowych, a naświetlenie własciwe jest spowodowane wiele silniejszym błyskiem.
przygaszenie filtrem 4x powoduje, że praktycznie nic nie widać
No i po to masz podgląd na żywo na monitorku lub kompie - tam da się rozjaśnić :)
krzysztof jot
30-08-2007, 12:03
dzieki za rade- osobiscie stosuje Heliopany UV, jednak ND i warunki "szybkich decyzji" w jakich pracuje, raczej sie wykluczaja - zreszta miałem D100, tam tez było minimum 200ISO i czasem było z tym ciezko, oj ciezko... wiadomo ze rade sie da tak czy inaczej, mozna ciagle tymi filtrami mieszać, ale jak nie znacie tego bolu gdy nagle macie Hi w wyswiatlaczu. Ja juz miałem cyfrowe body z iso200 i nie jest to "profesjonalne" rozwiazanie na dłuzsza mete, nie po to kupowałem szkła 2.8 aby teraz przymykac :) (oczy na takie numery :) )
No i po to masz podgląd na żywo na monitorku lub kompie - tam da się rozjaśnić :)
to juz przerabiałem na coolpixie 5000. To był dopiero hardcor. najśmieszniejsze były kolory na monitorze. WB był nastawiony na błysk, a obserwuje się przecież to co dają piloty - czyli żarówki. W związku z tym wyświetlany obraz był cały pomarańczowy, bo monitorek wyświetlający uwzględnia nastawiony balens kolorów. Jesli tu w LiveViev będzie podobnie - to tak samo będzie pomarańczowo.
Zdecydowanie wolę mieć aparat przy oku jak mam robić zdjęcia dynamiczne, patrząc na monitor reaguje się wolniej. Nie nadążę. Nie chcę LiveView.
to juz przerabiałem na coolpixie 5000. To był dopiero hardcor. najśmieszniejsze były kolory na monitorze. WB był nastawiony na błysk, a obserwuje się przecież to co dają piloty - czyli żarówki. W związku z tym wyświetlany obraz był cały pomarańczowy, bo monitorek wyświetlający uwzględnia nastawiony balens kolorów. Jesli tu w LiveViev będzie podobnie - to tak samo będzie pomarańczowo.
A jak ma być z balansem pre :)
Zdecydowanie wolę mieć aparat przy oku jak mam robić zdjęcia dynamiczne, patrząc na monitor reaguje się wolniej. Nie nadążę. Nie chcę LiveView.
Przy dynamicznych kadrach to nie jest rozwiązanie - fakt.
Ale przy statycznych możesz sobie dodatkowo wybrać dowolny punkt ustawiania ostrości z ekranu, nie z czujników. Pod warunkiem, że ten system będzie działał, bo na razie kawa stygnie w trakcie :)
A poza tym możesz przecież przejść na świato ciągłe :twisted:
A jak ma być z balansem pre :)
A poza tym możesz przecież przejść na świato ciągłe :twisted:
pre - to samo - pomarańczowo. przeciez ustawienie PRE powoduje, że body ma też WB w okolicach 5200 (u mnie), a obserwuje się żarówki które mają z 2800 K.
na ciągłe - nie da się. nie przy dynamicznych kadrach, więc i przez to LiveViev sie nie spisze
pre - to samo - pomarańczowo. przeciez ustawienie PRE powoduje, że body ma też WB w okolicach 5200 (u mnie), a obserwuje się żarówki które mają z 2800 K.
To właśnie napisałem - dlaczego ma nie być pomarańczowo z pre :)
na ciągłe - nie da się. nie przy dynamicznych kadrach, więc i przez to LiveViev sie nie spisze
A tego nie rozumiem - dlaczego ciągłe nie przy dynamicznych kadrach?
Bo, że LiveView niezbyt się nadaje - to jasne.
A tego nie rozumiem - dlaczego ciągłe nie przy dynamicznych kadrach?
Bo, że LiveView niezbyt się nadaje - to jasne.
bo błysk zamrozi ruch. Na ciągłym by mieć 1/500 i dajmy na to f=8 to trzeba naprawdę sporo światła. Światło ciągłe strasznie grzeje i źle się je modyfikuje (softboxy itd?)
no dobra. d3/d300 beda zapierdzielac na wysokim iso jak mnich po komnatach
bez ogarka po piecdziesieciu latach w klasztorze z szybkoscia ursusa cisnacego
po pazdziernikowym polu.
wiec wiemy, ze d3/d300 nie do studia. aparaty adresowane w inny krag odbiorcow...
i patrzac Jacku na Twoja stopke sprzetowa, po cholere zmieniac cokolwiek w tej pieknej
konfiguracji sprzetowej?
no dobra. d3/d300 beda zapierdzielac na wysokim iso jak mnich po komnatach
bez ogarka po piecdziesieciu latach w klasztorze z szybkoscia ursusa cisnacego
po pazdziernikowym polu.
wiec wiemy, ze d3/d300 nie do studia. aparaty adresowane w inny krag odbiorcow...
i patrzac Jacku na Twoja stopke sprzetowa, po cholere zmieniac cokolwiek w tej pieknej
konfiguracji sprzetowej?
Patrząc na stopkę Jacka, to ja bym właśnie zmienił. Już sobie wyobrażam jakie cuda będzie można robić 85/1.4 podpiętą do D3...
można nic nie zmieniac, dodać po prostu ZD albo P25. tylko przyznam, że brak mi kasy, a jak bym ja wyskrobał - to kiedy sie to zamortyzuje?
Nikon ostatnimi premierami za bardzo nie pomógł mi w rozwianiu dylematów sprzętowych. Na d3 bym wyskrobał. Ale tyle kasy na tylko 12 MP? tyle jest w coolpixie P5100 :)
A czy możemy wróćcic do tematu 12 bit - 14 bit?
skoro na razie nie mamy plików z D300/D3 na tapete weźmienmy te z H3D39 i C 5D?
na forum dpreview znalazłem 2 pliki tego samego motywu
http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=24576077
trzeba ściągnąć, rozpakowac ZIP i wywołać surowe pliki np w PS CS. uwaga - po rozpakowaniu Tiff z hasela (z DNG) ma 111 MB
Patrząc na stopkę Jacka, to ja bym właśnie zmienił. Już sobie wyobrażam jakie cuda będzie można robić 85/1.4 podpiętą do D3...
no ba! ale z tego co czytam, to zarowki problem stanowia oraz zageszczenie scian... bez murarza
sie nie obejdzie lub jakiegos fizyka od zakrzywiania przestrzeni ;)
Kolekcjoner
30-08-2007, 13:28
można nic nie zmieniac, dodać po prostu ZD albo P25. tylko przyznam, że brak mi kasy, a jak bym ja wyskrobał - to kiedy sie to zamortyzuje?
Nikon ostatnimi premierami za bardzo nie pomógł mi w rozwianiu dylematów sprzętowych. Na d3 bym wyskrobał. Ale tyle kasy na tylko 12 MP? tyle jest w coolpixie P5100 :)
A czy możemy wróćcic do tematu 12 bit - 14 bit?
skoro na razie nie mamy plików z D300/D3 na tapete weźmienmy te z H3D39 i C 5D?
na forum dpreview znalazłem 2 pliki tego samego motywu
http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=24576077
trzeba ściągnąć, rozpakowac ZIP i wywołać surowe pliki np w PS CS. uwaga - po rozpakowaniu Tiff z hasela (z DNG) ma 111 MB
Jacku według mnie to trochę próbujesz szukać rozwiazania na siłę. D300/D3 nawet wg. Nikona są klasyfikowane jako puszki reporterskie. Więc po licho tam niskie czułości. IMO dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem jest zakup średnioformatowca, który do Twoich potrzeb jest po prostu stworzony. Jedyną alternatywą może być 1Ds (ze wszystkimi wadami tego rozwiązania - ale iso 50 ma). I do tego ostatniego nie musisz kupować przecież całej szklarni. Po dobrym przemyśleniu może wystarczyć jeden obiektyw. Także nie musisz "wchodzić" w cały nowy system.
Jacku według mnie to trochę próbujesz szukać rozwiazania na siłę. D300/D3 nawet wg. Nikona są klasyfikowane jako puszki reporterskie. Więc po licho tam niskie czułości. IMO dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem jest zakup średnioformatowca, który do Twoich potrzeb jest po prostu stworzony. Jedyną alternatywą może być 1Ds (ze wszystkimi wadami tego rozwiązania - ale iso 50 ma). I do tego ostatniego nie musisz kupować przecież całej szklarni. Po dobrym przemyśleniu może wystarczyć jeden obiektyw. Także nie musisz "wchodzić" w cały nowy system.
50 jak 50, ale 100ISO ma. Tylko pytanie jest to samo, co przy średnim formacie - czy taka inwestycja przełoży się na większe zyski? Czy pozwoli szybko zamortyzować poniesione wydatki?
Kolekcjoner
30-08-2007, 13:47
50 jak 50, ale 100ISO ma. Tylko pytanie jest to samo, co przy średnim formacie - czy taka inwestycja przełoży się na większe zyski? Czy pozwoli szybko zamortyzować poniesione wydatki?
To pytanie pojawia się zawsze i zawsze będzie aktualne. Tylko czasami pojawia się też inne. Po co się męczyć, kombinować jak robią sprzęt dedykowany? Po prostu jak widzę jak Jacek dywaguje to jedyne co mi się nasuwa to to co wyżej napisałem.
Ja działam w innej branży ale sprzęt ma też tam kolosalne znaczenie i od dawna wiem ile czasmi "kosztuje" walka z nim. Dlatego nauczyłem się że jak juz w coś inwestuje to wolę wydać nawet kilka razy więcej ale żeby to było to co spełnie moje wymagania w 100%, a nie w połowie.
Pawel Pawlak
30-08-2007, 13:50
ciekawa koncepcja dotycząca 14bitowego obrazu pojawiła się Na DP. Jeśli dobrze zrozumiałem, to obraz uzyskiwany jest na poprzez dodatkowe próbkowanie informacji z matrycy 12 bitowej. Dzięki temu 14bitowy obraz może mieć poszerzony zakres DR i znacząco mniejsze szumy w środkowym zakresie (mam nadzieję że nic nie przekręciłem,ale jeśli tak to pewnie JK zaraz mnie poprawi ;))
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1039&message=24599546
Pawel Pawlak
30-08-2007, 13:53
Ja działam w innej branży ale sprzęt ma też tam kolosalne znaczenie i od dawna wiem ile czasmi "kosztuje" walka z nim. Dlatego nauczyłem się że jak juz w coś inwestuje to wolę wydać nawet kilka razy więcej ale żeby to było to co spełnie moje wymagania w 100%, a nie w połowie.
święte słowa... Dlatego tylu fotoreporterów potrzebujących szybko gotowego materiału czyli JPGa wybierało canona :)
To pytanie pojawia się zawsze i zawsze będzie aktualne. Tylko czasami pojawia się też inne. Po co się męczyć, kombinować jak robią sprzęt dedykowany? Po prostu jak widzę jak Jacek dywaguje to jedyne co mi się nasuwa to to co wyżej napisałem.
Nawet jeśli w ten sposób postawić sprawę, to dalej pozostaje dylemat - 1Ds to nadal kompromis, więc może jednak MF? A jeśli tak to zawodna Mamiya, czy koszmarnie drogi Hasel?
no własnie - skoro natywna czułośc matrycy CMOS (zawsze?) jest 200, to jak tam osiagnieto 50? Zapewno nie pozwolono sobie na kiepskie światła.
Dla mnie - fakt wystarczy 70-200/2.8 i 85/1.2 z 1Ds Mk3. Ale jakoś nie mam odwagi na taki krok. Poczekam na porównania i na sample z D3 i z 1Ds
Nawet jeśli w ten sposób postawić sprawę, to dalej pozostaje dylemat - 1Ds to nadal kompromis, więc może jednak MF? A jeśli tak to zawodna Mamiya, czy koszmarnie drogi Hasel?
jeżeli kompromis to na baaardzo wysokim poziomie. patrząc z drugiej strony MF to też całe mnóstwo kompromisów :-)
patrząc z drugiej strony MF to też całe mnóstwo kompromisów :-)
tak i trzeba też wtedy jednoczesnie utrzymywac system małoobrazkowy (może być wtedy DX jak najbardziej)
Sylwiusz
30-08-2007, 14:06
Z ND 4x? Bez przesady, owszem bedzie nieco ciemniej, ale pi x drzwi taka jak ze szklem f5.6 w porownaniu do f2.8 ;-) Poza tym mowimy o robieniu zdjec w jasny dzien i raczej AF niz manualnym ostrzeniu, wiec loozik :-D
jeżeli kompromis to na baaardzo wysokim poziomie. patrząc z drugiej strony MF to też całe mnóstwo kompromisów :-)
Zależy od tego, jak obłąkane przyjmiemy kryteria. Dla kogoś bezkompromisowy mógłby się okazać dopiero np. Sinar 8x10" z przystawką skanującą Betterlight...
no własnie - skoro natywna czułośc matrycy CMOS (zawsze?) jest 200, to jak tam osiagnieto 50? Zapewno nie pozwolono sobie na kiepskie światła.
Dla mnie - fakt wystarczy 70-200/2.8 i 85/1.2 z 1Ds Mk3. Ale jakoś nie mam odwagi na taki krok. Poczekam na porównania i na sample z D3 i z 1Ds
Nie każdy CMOS jest 200 - w Canonach jest 100, a 50ISO osiągnięto tam tak jak najprawdopodobniej w 100ISO w D3 (softwareowo)
Z ND 4x? Bez przesady, owszem bedzie nieco ciemniej, ...
Poza tym mowimy o robieniu zdjec w jasny dzien...wiec loozik :-D
a zdjęcia w studiu, gdzie obserwujesz to co dają piloty, a naświetlasz błysk?
kurcze powstało tyle wątków o D3 i D300, że juz nie wiem ile razy i gdzie to napisałem.
Kolekcjoner
30-08-2007, 14:31
Ta natywna czułość może chyba być modyfikowana. Canon ani w 5-tce ani w ds-e nie miał potrzeby forsowania czułości w górę dlatego są dostępne też niskie czułości. Będą mieli niezłą zagwozdkę (już mają) co zrobić w 5d mkII jechać w górę żeby otrzymać iso ileśtam tysięcy (skądinąd idiotyczna jest ta skala) czy jednak obniżać dla potrzeb fotografóe studyjnych i landszafciarzy.
...
Będą mieli niezłą zagwozdkę (już mają) co zrobić w 5d mkII jechać w górę żeby otrzymać iso ileśtam tysięcy (skądinąd idiotyczna jest ta skala) czy jednak obniżać dla potrzeb fotografóe studyjnych i landszafciarzy.
moze i w przypadku studia masz racje, ale z landszaftami bym nie przesadzal. wielu z obecnych
posiadaczy d200-tek mialo kiedys d70-tki i nie narzekali na to przeklete iso 200 :)
EDIT: poza tym, generalizujac moze troche, narzekania na niskie ISO ginely w krzyku rozpaczy
braku super jakosci na wysokich ISO i pelnej klatki. teraz w druga strone. ciezko byc korporacja
w dzisiejszych czasach ;) jak zieloni nie dopieprza, to szczyle chca zarabiac wiecej niz 1 centa,
a to jak nie staniesz to tylek zawsze z tylu...
bo błysk zamrozi ruch. Na ciągłym by mieć 1/500 i dajmy na to f=8 to trzeba naprawdę sporo światła. Światło ciągłe strasznie grzeje i źle się je modyfikuje (softboxy itd?)
Teraz rozumiem rozterki. Ale tak to chyba tylko w ... :)
ciekawa koncepcja dotycząca 14bitowego obrazu pojawiła się Na DP. Jeśli dobrze zrozumiałem, to obraz uzyskiwany jest na poprzez dodatkowe próbkowanie informacji z matrycy 12 bitowej. Dzięki temu 14bitowy obraz może mieć poszerzony zakres DR i znacząco mniejsze szumy w środkowym zakresie (mam nadzieję że nic nie przekręciłem,ale jeśli tak to pewnie JK zaraz mnie poprawi ;))
To chyba nie koncepcja bo o to pytałem na prezentacji - usłyszałem, że dane schodzą z matrycy w 12 bitach i poprzez procesor 16 bitowy (jak mu tam) zapisywane są w 12 lub 14 bitach. Przecież byłeś na sali :)
Pawel Pawlak
30-08-2007, 22:58
Teraz rozumiem rozterki. Ale tak to chyba tylko w ... :)
To chyba nie koncepcja bo o to pytałem na prezentacji - usłyszałem, że dane schodzą z matrycy w 12 bitach i poprzez procesor 16 bitowy (jak mu tam) zapisywane są w 12 lub 14 bitach. Przecież byłeś na sali :)
To może był wtedy kiedy ja jeszcze błądziłem po łodzi w poszukiwaniu Was ;)
To może był wtedy kiedy ja jeszcze błądziłem po łodzi w poszukiwaniu Was ;)
Pod koniec prelekcji było. Ale widzę, że w ciężkim szoku już byłeś :)
Kolekcjoner
30-08-2007, 23:09
Czy to oznacza, że to interpolacja tych 12 bitów na 14??? Ciekawe jakie to da efekty w praktyce?
NIe mozna interpolowac 12 bitów na 14, Musi byc ADC ktory sczytuje probkowanie w 14 bitach. Prowadzacy prezentacje nie znali dokladnie odpowiedzi na to pytanie, prawde mowiac. Josoko gledził 20 minut o bitach i tylko przeszkadzal innym :)
Czy to oznacza, że to interpolacja tych 12 bitów na 14??? Ciekawe jakie to da efekty w praktyce?
Dokładnie to oznacza. Dane z matrycy schodzą w 12 bitach - taką uzyskałem odpowiedź na wyraźne pytanie. Później jest próbkowanie na 16 bitów (procesor EXPEED) i zapis w 12 lub 14 bitach. Efekty pokaże życie.
Michał, interpolowane jest na 16. Albo panowie nie wiedzą o czym mówią.
To chyba nie koncepcja bo o to pytałem na prezentacji - usłyszałem, że dane schodzą z matrycy w 12 bitach i poprzez procesor 16 bitowy (jak mu tam) zapisywane są w 12 lub 14 bitach.
To trochę (delikatnie mówiąc) dziwne. Matryca jest "analogowa". Jeśli prztwornik A/C wypuszcza informacje 12 bitowe, to w tym momencie jest juz po wszystkim, ich przetwarzanie na 14 bity zmienia tylko sposób zapisu informacji - możliwe że dorabiająć info "interpoluje" (co jeszcze powinno pogorszyć sprawę). Przecież takie przerobienie na 14 bitów nic nie poprawia i mozliwe jest na zewnątrz - np w NX. Ktoś niech mnie oświeci co to daje?
Michał, interpolowane jest na 16. Albo panowie nie wiedzą o czym mówią.
Z tego co uslyszalem to nie wiedzieli - gdyz to co powiedzieli jest zupelnie bez sensu.
Jeśli prztwornik A/C wypuszcza informacje 12 bitowe, to w tym momencie jest juz po wszystkim, ich przetwarzanie na 14 bity zmienia tylko sposób zapisu informacji - możliwe że dorabiająć info "interpoluje" (co jeszcze powinno pogorszyć sprawę). Przecież takie przerobienie na 14 bitów nic nie poprawia i mozliwe jest na zewnątrz - np w NX. Ktoś niech mnie oświeci co to daje?
Nic nie daje. 14 bit musi schodzic z ADC matrycy, nie ma innej opcji.
Z tego co uslyszalem to nie wiedzieli - gdyz to co powiedzieli jest zupelnie bez sensu.
Nie wiem czy wiedzieli. Odpowiedzieli.
I mz. nie jest bez sensu. Procesor w puszce zawsze sporo miesza w tym, co schodzi z matrycy. A jeśli robi to w 16 bitach (nawet interpolowanych) to chyba lepiej.
czyli to jak zapis 8 bitowego jpg do 16 bitowego tifa, obrobienie go, a potem zapisanie w 14 bitach
(nieprecyzyjne to porównanie, ale zapewnie rozumiecie co mam na mysli)
Nikon podaje w specyfikacji, ze przetwornik A/D jest 14 to bitowy. I to sie trzyma kupy. Nie mozna interpolowac 12 bitów do 14 tu. Nic to nie da poza zwiększeniem objętosci pliku.
ale sa tu różnice między D300 a D3?
D3 ma zawsze tylko 14 bit, a D300 do wyboru 12 lub 14?
Zarówno w D3 jak i D300 mozna zapisywac NEF w 14 i 12 tu bitach. 12 to bitowe zajmują nieco mniej, po to wprowadzono tą opcję.
Kolekcjoner
30-08-2007, 23:30
To trochę (delikatnie mówiąc) dziwne. Matryca jest "analogowa". Jeśli prztwornik A/C wypuszcza informacje 12 bitowe, to w tym momencie jest juz po wszystkim, ich przetwarzanie na 14 bity zmienia tylko sposób zapisu informacji - możliwe że dorabiająć info "interpoluje" (co jeszcze powinno pogorszyć sprawę). Przecież takie przerobienie na 14 bitów nic nie poprawia i mozliwe jest na zewnątrz - np w NX. Ktoś niech mnie oświeci co to daje?
No nie da się chyba inaczej. Jak coś jest 12-to bitowe to takie pozostanie. Przecież ta informacja która nie została zapisana nie zostanie odtworzona.
Nikon podaje w specyfikacji, ze przetwornik A/D jest 14 to bitowy. I to sie trzyma kupy. Nie mozna interpolowac 12 bitów do 14 tu. Nic to nie da poza zwiększeniem objętosci pliku.
No właśnie. Czyli jednak to by wskazywało na to, że matryca w D300 jest 14-to bitowa. Wtedy to by miało wszystko sens.
Dla precyzji z materiałów Nikona:
"Mechanizm EXPEED zastosowany w modelu D300 składa się z 14-bitowego konwertera analogowo-cyfrowego i 16-bitowego układu przetwarzania obrazu."
A interpolować można. Kto zabroni :)
Fakt, że brzmi to wszystko nieco skomplikowanie.
Pół biedy z przetwornikiem 12-14 bitów. Ale jak oni z cyfrowych 14 robią 16?
Mozna, ale nic z tego nie wynika :) A/D matrycy ma 14 bitów, i nie ma tu zadnej "interpolacji" - dane z matrycy schodzą w 14 tu bitach :) Procesor obrazu w ostatnim Pentaxie ma chyba 21 - i co ? I nic, bo A/D matrycy zrzuca w 12 :)
A/D matrycy ma 14 bitów, i nie ma tu zadnej "interpolacji" - dane z matrycy schodzą w 14 tu bitach...:)
Dokładnie o to pytałem. Odpowiedź brzmiała, że z matrycy schodzi 12 bitów. Może przekłamanie.
A wiesz może skąd procesor bierze te dwa dodatkowe bity?
Dokładnie o to pytałem. Odpowiedź brzmiała, że z matrycy schodzi 12 bitów. Może przekłamanie.
A wiesz może skąd procesor bierze te dwa dodatkowe bity?
procesor nie bierze żadnych dodatkowych bitów, po prostu zgodnie ze specyfikacją operuje na liczbach 16 bitowych potrzebnych mu do obliczen wszelkich przekształceń obrazu
takie np. procesory nVidii obecnie pracują na liczbach bodajze 128 czy też nawet 256 bitowych, aby wszelkie wyliczenia jakie są dokonywane były jak najbardziej dokładne (błędy zaokrąglen są małe i nie nawarstwiają się tak samo szybko jak w przypadku obliczeń 32 czy 64 bitowych)
trywialny dość przykład:
mamy sygnał dwubitowy (wartości 0, 1, 2, 3), i przetwarzamy go za pomocą procesora dwubitowego oraz trzybitowego, robiąc redukcję szumu (wygładzamy sygnał) zgodnie z następującym algorytmem jeżeli jest najwyższa bądź najniższa wartość to dodajemy lub odejmujemy jeden kwant
i oto wynik:
źródło (http://img259.imageshack.us/img259/408/przykadxt1.png)
teraz chyba widać po co jest trochę więcej bitów do przetwarzania obrazu (te 2 bity wbrew pozorom to jest bardzo dużo - 4 razy więcej możliwych wartości, ale aż o 49 152 poziomy więcej, bo 14 bit to 16 384 poziomy a 16 bit to 65 536)
...przetwarzamy go za pomocą procesora dwubitowego oraz trzybitowego, robiąc redukcję szumu (wygładzamy sygnał)
skąd wiadomo, że to co opisałes to wygładzanie szumu? A może te dwa sąsiadujące piksele to była krawędź i kontrast powinien zostać zachowany, bo jego wygładzenie powoduje pogorszenie ostrości ?
te matematyczne sztuczki są także do zrobienia w zewnetrznym sofcie - jak NX, więc po co to w body?
jak nie ma jakiejś informacji po wyjściu z konwertera A/C to reszta jest wątpliwa. Przecież RAW ma byc surowy, bez przeliczania. Wiadomo, że operacje lepiej potem robic na jak największej ilości bitów, bo uzyskuje się lepszą obróbkę (łagodniejsze przejścia)
skąd wiadomo, że to co opisałes to wygładzanie szumu? A może te dwa sąsiadujące piksele to była krawędź i kontrast powinien zostać zachowany, bo jego wygładzenie powoduje pogorszenie ostrości ?
te matematyczne sztuczki są także do zrobienia w zewnetrznym sofcie - jak NX, więc po co to w body?
jak nie ma jakiejś informacji po wyjściu z konwertera A/C to reszta jest wątpliwa. Przecież RAW ma byc surowy, bez przeliczania. Wiadomo, że operacje lepiej potem robic na jak największej ilości bitów, bo uzyskuje się lepszą obróbkę (łagodniejsze przejścia)
Jacku, to jest tylko i wyłącznie algorytm który wymyśliłem dla pokazania przykładu przetwarzania :D nic więcej, poza tym w RAW przetwarzanie może być rownież - choćby mapowanie pikseli i jeżeli mamy większą ilość bitow do dyspozycji to możemy lepiej uśrednić wartości z sasiednich pikseli :). Dobra koniec marudzenia czas do pracy :(.
A poza tym ten procesor służy rownież do wywoływania JPGów w aparacie - tez sie tam chyba większa dokładność przydaje prawda?
procesor nie bierze żadnych dodatkowych bitów, ...
... jeżeli jest najwyższa bądź najniższa wartość to dodajemy lub odejmujemy jeden kwant
Coś jakby sprzeczność napisałeś :) Według drugiego fragmentu widać skąd bierze dodatkowy bit.
A przy 3 bitach to kiedyś było 8 poziomów chyba, że ostatnio się coś zmieniło :-?
podobno D300@6400
http://weekly.dpnet.com.cn/file/D300p1B.jpg
http://weekly.dpnet.com.cn/file/D300p2B.jpg
Coś jakby sprzeczność napisałeś :) Według drugiego fragmentu widać skąd bierze dodatkowy bit.
A przy 3 bitach to kiedyś było 8 poziomów chyba, że ostatnio się coś zmieniło :-?
dalej jest 8 poziomów (tylko ze wykorzystałem w przykładzie tylko 7 bo wiecej nie potrzebowałem)
żadnej sprzeczności nie widzę :)
podobno D300@6400
http://weekly.dpnet.com.cn/file/D300p1B.jpg
http://weekly.dpnet.com.cn/file/D300p2B.jpg
obawiam się ze faktycznie tylko podobno, dziwne to jakies - mocno poruszone przy tym ISO6400
Pokrywa sie mniej wiecej z tym co ogladalismy na pokazie.
Jak procesor dosteje sygnał 12 bitowy, i przetwarza go z 16 bitową dokładnością coś z nim robiąc (odszumianie dla przykładu), to potem na znaczenie, czy zapiszemy to w 14 czy 12 bitach. A jeśli procesor nie produkuje dotakowych informacji, to rzeczywiście jest to bez sensu.
teraz chyba widać po co jest trochę więcej bitów do przetwarzania obrazu (te 2 bity wbrew pozorom to jest bardzo dużo - 4 razy więcej możliwych wartości, ale aż o 49 152 poziomy więcej, bo 14 bit to 16 384 poziomy a 16 bit to 65 536)
W przykładzie brakuje jeszcze obrazka z wynikowym sygnałem 2 bitowym, bo ten 3 bitowy jest wewnętrzny, a na zewnątrz powinien być nadal 2 bitowy.
Nie jestem w 100% bo trochę zawsze przysypiałem na wykładach z DSP ( Digital Signal Processing)
ale jest coś takiego jak przetwornik A/D z modulacją delta sigma który pozwala na coś takiego
jak oversampling co w praktyce oznacza próbkowanie ze zwiększoną szybkością by uzyskać
więcej bitów informacji.
Dwukrotne zwiększenie próbkowania powoduje 1.5bita więcej informacji
W przykładzie brakuje jeszcze obrazka z wynikowym sygnałem 2 bitowym, bo ten 3 bitowy jest wewnętrzny, a na zewnątrz powinien być nadal 2 bitowy.
mozesz dodac :D
Nie jestem w 100% bo trochę zawsze przysypiałem na wykładach z DSP ( Digital Signal Processing)
ale jest coś takiego jak przetwornik A/D z modulacją delta sigma który pozwala na coś takiego
jak oversampling co w praktyce oznacza próbkowanie ze zwiększoną szybkością by uzyskać
więcej bitów informacji.
Dwukrotne zwiększenie próbkowania powoduje 1.5bita więcej informacji
jakośtak to było (3 lata temu na równiez przysypianych wykładach :D)
Chyba rzeczywiście nieźle wam się przysypiało. :wink:
Chyba rzeczywiście nieźle wam się przysypiało. :wink:
:P, Jacku co chcesz - wykłady z gosciem 70 lat, ledwo słychac go było i w dodatku o 17 godzinie w piątek, to co miałem robić? to nie moja działka więc musiałem tylko na wykładzie być aby podpisać listę obecności (wiem że marnie to brzmi ale taka rzeczywistość polskich uczelni)
ja też się usprawiedliwiam -miałem je o 8:30 czyli w środku nocy :D
:P, Jacku co chcesz - wykłady z gosciem 70 lat, ledwo słychac go było i w dodatku o 17 godzinie w piątek,
Cos jednak pamietasz :-). Cichy dziadek byl, ale moze na podswiadomosc dzialal.
fader_audio
02-09-2007, 14:45
Ja się zgadzam w 100% z krzysztofem jot. Poczekajmy aż będą w sklepach te aparaty, potem można zebrać patrzących na ilośc bitów zrobić fotkę dwoma aparatami jeden 12 drugi 14 bit. Oczywiście dokładnie ten sam motyw i pokazać fotki anonimowo, ciekawy jestem czy te ów różnice będą tak widoczne jak to przedstawia nam teoria... nie zawsze większa liczba oznacza przepaść jakościową. pozdrawiam
rożnice będą i to mogą być dość znaczne, ale... w przypadku przetwarzania potem tych zdjęć, jak zdjęcie pójdzie od razu prosto z aparatu na papier (ewentualnie po jakimś kadrowaniu itp) to raczej mało osob z przkonaniem powie to jest 12 bit a to jest 14 bit - nie oszukujmy się
fader_audio
02-09-2007, 23:22
Również zastanawiam się nad d300, lecz nie z powodu tego iż ma 14bit tylko głównie ciągnie mnie CMOS, ale wszystko życie pokazę
Teraz zapisuje RAWY w D200 tylko jako skompresowane - NC podaje ze to 12 bit i z dobrymi szkłami obraz jest doskonały. :)
czy moze ktos napisac w ilu bitach zapisuje NC pelnego rawa
Sugerowałbym unikanie jazdy po innych słusznych markach foto, a koncentrowałbym się nad tym co Nikon nam fotografom oferuje i za jakie pieniądze.
Co słychać w cieniach?
Co widać w kontrastowych sceneriach?
Na ile można zaufać wysokim iso?
Dostęp do podstawowych nastawów bez grzebania w menu.
itd.
Niech Canon robi swoje, Nikon też, a my róbmy z tego użytek i piękne zdjęcia.
pozdrawiam wszystkich fotografów i unikajcie rasizmu sprzętowego
Podzielam w 100%..