Zobacz pełną wersję : D40 + Nikkor 50/1.8D
Witam,
Wiem ze D40 nie ma silnika AF w korpusie i zdaje siebie sprawe z konsekwencji. Mam jednek pytanie czy uzywanie powyzszego obiektywy w trybie manualnym sprawia jekies trudnosci czy tez spokojnie mozna go uzywać bez problemow,ze np jakosc konstrukcji nie spowoduje "samoczynnej" zmiany ustawien pod wplywem ciezaru, wiatru i innych czynnikow.
Moze uzywa go ktos własnie z D40 lub D40x?
Pozdrawiam,
Jamirq
puchbeary
24-08-2007, 07:39
Zapytam - bez złośliwości - miałeś to szkło w rękach ? Użyłeś szukajki na forum. Przewałkowano juz temat współpracy tego szkła z D40 - mogłeś poczytać. Gdybyś widział to szkło to wiedziałbyś że "samoczynność" raczej nie wchodzi w grę - bo i jak skoro to stałka i to jedna z mniejszych. Używac można ale na f1,8 ostrzenie będzie dośc kłopotliwe bo Go jest malutka.
Powiedz mi jeszcze - jaki twoim zdaniem wpływ na obiektyw może mieć wiatr bo nie mogę tego powiązać mimo mojej bujnej wyobraźni?
No myślę ze chodziło o to ze pod wpływem wiatru obracać sie będzie pierścień ostrzenia, tak mi podpowiada moja bujna wyobraźnia.
puchbeary
24-08-2007, 08:21
toż chyba ten obiektyw musiałby mieć doczepione śmigła jak wiatrak. :)
No myślę ze chodziło o to ze pod wpływem wiatru obracać sie będzie pierścień ostrzenia, tak mi podpowiada moja bujna wyobraźnia.
Dokladnie to miałem na mysli. Np Canon 50/1.8 ma duze problemy z manualnym ostrzeniem. Niby tez mala a jednak problemy są. Dodatkowo z tego co czytalem sa rózne wersje 50/1.8 o roznej jakosci wykonania (Japan vs China). Posty na forum czytalem, a ze nie mialem jeszcze okazji pobawic sie w sklepie tym obiektywem stad moje pytanie. Może wiatr to zbyt fantazyjna "przezkoda" jednak chcialem uwypuklic problem nad ktorym sie zastanawiam.
Co do odczucia złośliwosci pozostawie to na koncie "jestem jeszcze młodym fotografem, stad mogę sie mylić w dobieraniu określeń" ;)
big lebowski
24-08-2007, 08:29
nie wiem czy się to tobie przyda, ale ja mam d40x i nikkora 60/2.8. Chciałem kupić d80 ale nie starczyło by wtedy kasy na 70-300VR (a to dla mnie priorytet).
przed zakupem dokręciłem 60-tkę do obiektywu w sklepie i stwierdziłem, że ustawienie ostrości nie stanowi żadnego problemu (teraz po zrobieniu 500fotek wiem, że się wtedy nie myliłem). Ostrość ustawiam w ciągu 3-5 sek. Oczywiście o foceniu poruszających się obiektów możesz zapomnieć. micro-nikkor 60/2.8 też ma małą głębię ostrości (zwłaszcza przy 1:1) co w specyficznych warunkach powoduje, że nieco dłużej ustawia się ostrość (aby mieć pewność). Na pewno wygodniej byłoby focić z AF, ale w moim przypadku (zdjęcia makro) i tak większość zdjęć ostrzyłem ręcznie na analogu.
Radzę wybrać się do sklepu, dokręcić 50-tkę do d40 i porobić trochę fotek (nie zapomnij o SD ;-)
legionize
24-08-2007, 08:34
Uzywam tej 50 z d40 i jest naprawde dobrze jak na moje oko. kit fakt posiada jakieś luzy ale w tej stalce jest wszystko idealnie spasowane IMHO. A w trybie manualnym ostrzy się naprawdę dobrze;)
nie bedziesz mial zadnego problemu z niczym.
jak chcesz ostrzyc recznie kupuj. Zawsze mozeszwczesniej odwiedzic pobliski foto sklep i poprobowac
Dziekuję za odpowiedzi. Dzisiaj podjade do fotojokera i sprawdze co i jak :)
Wiem, ze kupując d40 pozbawiłem sie AF ale wolalem kupic AF-S 55-200 VR
legionize
24-08-2007, 08:55
Puszke z czasem wymienisz a szkla pozostana:)
Rafał_Sz
24-08-2007, 10:37
Choć używam 50/1.8 z D80, to i tak wolę ostrzyć ręcznie. Przy tak małej GO trudno zdać się na AF. Inna sprawa, że wizjer D80 na to pozwala.
Tak czy owak da się.
agawytka
24-08-2007, 11:56
Ja mam 50-tke od wtorku (dzięki lolasowi :)) i powiem, że nie mam problemów z ostrzeniem, także kupuj, bo szkiełko cudne :)
Zbigniew
24-08-2007, 13:21
Ja dzisiaj dostałem w łapki manualnego 50/1.4 - kosztował mnie używany 550zł. Nie widzę większego sensu kupować do D40 wersję 50/1.8 z autofocusem - serio ! Istnieje różnica między tymi dwoma szkłami (nie tylko światło, ale m.in. bokeh, kontrast, itp.) - jeżeli trzeba ostrzyć manualnie, to wolę wersję manualną.
edit: Z D40 nie będzie działał pomiar światła, upss. :)
agawytka
24-08-2007, 13:41
jeśli to całkowicie manualny to z jakimkolwiek bedzie działał pomiar światła?? :) btw: pewnie za jakiś czas puszka ulegnie zamianie a szkiełko zostanie ;)
Zbigniew
24-08-2007, 13:52
No u mnie działa przyjemnie :)
Jesteś pewna, że tak szybko wymienisz sprzęt, hmmm ? D40 to aparat w miarę nowy i przebojowy ;)
agawytka
24-08-2007, 13:57
narazie mi wystarcza bo to poczatki fotografii cyfrowej lustrzakiem, ale wiem, że jak się wciągnę to pewnie będę oczekiwała więcej niż aparat może mi dać :) dlatego przede wszystkim chcę sobie powolutku kompletować dobre szkiełka a późnije przyjdzie czas na puszkę :)
hmm no a jak to jest z d50 czy d70s MF tez by działał na pomiarze światełka??:>
Zbigniew
24-08-2007, 14:08
Niestety korpusy Dxx jak na razie mierzą tylko z obiektywami z procesorem. Jest to trochę smutne zważywszy na fakt, że można mieć często bardzo wiele (optycznie) za niewiele (cenowo) jeżeli kupuje się szkła manualne. Osobiście o ile ustawianie ostrości jest jeszcze ok, to robienie zdjęć na manualu byłoby już ponad moje siły. Szkoda, że Nikon tutaj nie pomógł...
agawytka
24-08-2007, 14:12
rozumiem, że dopiero Dxxx pomaga? I jeśli tak, to czy z Jupiterkami, które posiadasz też współpracuje tak pomocnie?? :) Może warto będzie poczekać dłużej, by się skusić na D200...
Kilka moich zabaw z 50/1.8 na D40:
http://picasaweb.google.com/pzalews/Test50
bawilem sie trochę mierząc ile głębi ostrości jest na 1.8 ;)
Na 1.8 obiektyw nie jest za bardzo ostry (to niezależne od puszki), ale po przymknieciu do 2.8-4 bez problemu dostajesz fajne zdjęcia.
Zbigniew
24-08-2007, 14:39
rozumiem, że dopiero Dxxx pomaga? I jeśli tak, to czy z Jupiterkami, które posiadasz też współpracuje tak pomocnie?? :) Może warto będzie poczekać dłużej, by się skusić na D200...
Tak - mierzy ze wszystkim - nawet kartonikiem z dziurką :)
agawytka
24-08-2007, 14:45
:-|
...
trudno będzie się trzeba dowiedzieć gdzie indziej czy jakiś Nikoś będzie choć po części współpracował z moim 105 i Teleplus MC4
bo kartoników z dziurką nie posiadam :)
Zbigniew
24-08-2007, 14:52
Jeżeli nie masz w obiektywie elektroniki, co objawia się stykami do komunikacji z korpusem, to niestety od D200 w górę (chwilowo ;)).
agawytka
25-08-2007, 15:08
dziękuję :) no i jestem bogatsza o nową informację ;)
dziękuję :) no i jestem bogatsza o nową informację ;)
Ja napisze jeszcze, ze gro osob jednak uzywa manuali np. Jupietera z Dxx. Da się. Jesli jest czas i robimy sobie cos w plenerku to mozna sobie po cyknieciu fotki spojrzeć na jej histogram i ew. cyknac raz jeszcze (juz ze skorygowanymi nastawami).
Zbigniew
25-08-2007, 16:36
A ja dodam, że polecam Jupitera 135/3.5 - ostry, tani, dobry do portretu. I można mu "dupkę" przerobić tak, aby miał mocowanie wprost do Nikona bez przejściówki i z ostrzeniem na nieskończoność. Radziecka myśl techniczna jest nie do pobicia :) A zapach smaru unoszący się z obiektywu - odjazd ! :shock:
agawytka
26-08-2007, 14:12
mam Jupiterka 135/3.5 oraz Mir 37/2.8 no i standart do Zenita czyli Helios 50/2 :) - to wszystko pozostałości po Zenicie :)
Przerobic "dupki" chyba sama nie dam rady więc pozostaje mi przejściówka z soczewką :) - chyba, że macie jakieś instrukcje jak przerobić mój metal :)
Za waszymi radami zakupiłem w FJ ten obiektyw. Rzeczywiscie jakosc zdjec wykonanych tym obiektywem jest bardzo wysoka. MF nie jest taki zly, a jedynie to mozna nauczyc sie lepszej pracy z fotografowanym obiektem. Dziekuję za porady :)
agawytka
26-08-2007, 17:01
Za waszymi radami zakupiłem w FJ ten obiektyw. Rzeczywiscie jakosc zdjec wykonanych tym obiektywem jest bardzo wysoka. MF nie jest taki zly, a jedynie to mozna nauczyc sie lepszej pracy z fotografowanym obiektem. Dziekuję za porady :)
nie za ma co :) milego fotografowania :) (ja też uważam, że MF jest do opanowania :))
Jestem po próbnym pstrykaniu 50/1,8 i mam wielką chrapkę nabyć coś takiego... zastanawiam się jednak też nad Jupiterem (z przerobioną dupką), który poleca Zbigniew - cena jest kusząca. Tylko czy to nie będzie ciut ponad 200mm z Nikonem? Trochę to sporo jak na portret... Ma ktoś doświadczenie z takim obiektywem?
Zbigniew
27-08-2007, 10:59
Małą próbkę porównania portretowego znajdziesz w moim linku (w stopce) - wejdź sobie do galerii nr 7 i zobacz ostatnią fotkę - ona jest z Jupitera 135mm (wymagał odejścia). Z kolei fotka siódma od końca jest z 50/1.4 - szkiełko mi się na tyle spodobało, że chyba wymienię sobie na wersję z AFem.
OK, podsumowując:
- portrety na zewnątrz - spokojnie bierz Jupitera 135mm, a docelowo np. Nikkora 85mm
- portrety wewnątrz lub na zewnątrz, ale nie tak ciasno kadrowane (np. od pasa w górę) - 50-tka się sprawdzi
agawytka
27-08-2007, 11:07
mam jeszcze pytanko do kolegi Zbigniew :)
Czy przejściówka z M42 na Nikona z soczewką będzie w stanie wyostrzyć na nieskończoność? Chodzi o Jupiterka 135, Mir 37 oraz Helios 50?? Jeśli masz może jakaś do polecenia do bardzo bym była wdzięczna. Pzdr, Agata
Ależ błyskawiczna odpowiedź! Dzięki. Mam lekki "zgryz" co wybrać. Zapoluję chyba najpierw na 50... jeśli się nie uda tanio tego kupić, będzie Jupiter...
agawytka
27-08-2007, 11:16
Ależ błyskawiczna odpowiedź! Dzięki. Mam lekki "zgryz" co wybrać. Zapoluję chyba najpierw na 50... jeśli się nie uda tanio tego kupić, będzie Jupiter...
Ja kupiłam za 370 wraz z filterkiem UV i osłonką przeciwsłoneczną u kolegi z Forum, więc poczekaj chwilke może ktoś się znów ogłosi ze sprzedażą :)
Ja Jupiterkiem tylko przymocowanym do Zenitha fociłam, więc nie mam porównania (choć przy Zenitku prezentował się bardzo zadowalająco ;))
Zbigniew
27-08-2007, 11:20
mam jeszcze pytanko do kolegi Zbigniew :)
Czy przejściówka z M42 na Nikona z soczewką będzie w stanie wyostrzyć na nieskończoność? Chodzi o Jupiterka 135, Mir 37 oraz Helios 50?? Jeśli masz może jakaś do polecenia do bardzo bym była wdzięczna. Pzdr, Agata
Przejściówka bez soczewki - nie. Dlatego proponuję używać np. przerobionego Jupitera 135. Ostatecznie można przejściówkę z soczewką, ale nie testowałem i zdaje się nie jest to takie cudowne.
Zbigniew
27-08-2007, 11:22
Jeżeli interesowałby Cię 50/1.4 manualny, to pisz śmiało PM do mnie. Tak jak pisałem - obiektyw jest super i zmieniam na wersję z AFem :)
agawytka
27-08-2007, 11:59
Przejściówka bez soczewki - nie. Dlatego proponuję używać np. przerobionego Jupitera 135. Ostatecznie można przejściówkę z soczewką, ale nie testowałem i zdaje się nie jest to takie cudowne.
hmmm no dobrze ale jeszcze takie skromne pytanie??... Jak sobie przerobić te "dupki"w obiektywie?? :/
Dzięki Zbigniew! Na razie mam problem z głowy - znajomy pożyczył (50/1,8 ), do wiosny mogę używać... później się zobaczy.
agawytka
28-08-2007, 15:09
to życzę udanych fotek :) - ja jestem bardzo zadowolona... Dobrego światła i tylko dobrych ujęć ;)
jeśli to do mnie agawytka, to dziękuję bardzo, jeśli nie do mnie - to i tak dziękuję :-D
....i nawzajem, oczywiście!
Zbigniew
28-08-2007, 19:55
hmmm no dobrze ale jeszcze takie skromne pytanie??... Jak sobie przerobić te "dupki"w obiektywie?? :/
Kupujesz taką dupkę pod Jupitera (są na Allegro) i sobie zmieniasz odkręcając trzy śrubki. Pięć minut roboty.
agawytka
29-08-2007, 10:56
jeśli to do mnie agawytka, to dziękuję bardzo, jeśli nie do mnie - to i tak dziękuję :-D
....i nawzajem, oczywiście!
Owszem do Ciebie do Ciebie :)... dziękuję również i do dzieła ;)
pawel777
29-08-2007, 20:28
hej,
od tygodnia mam nikkora 50mm i używam go z moim d40. faktycznie portret przy przysłonie 1,8 nie zawsze wychodzi za pierwszym razem tak idealnie ostro:). ale mam dwa fajne opracowane sposoby które mogą ci pomóc:
1. D40 ma "pomagiera" który podpowie ci czy jego zdaniem ostrość jest ustawiona poprawnie - objawia się to w po lewej stronie w wizjerze tam gdzie są info odnośnie parametrów robienia zdjęcia w postaci "zapalenia" się KROPKI. to naprawdę pomaga!!!
2. można ustawić aparat na tryb zdjęć seryjnych i po ustawieniu ostrości w pobliże oczekiwanej ten zakres przelecieć robiąc zdjęcia seryjne i delikatnie przesuwać ostrością. ja tak robię kiedy zależy mi np na idealnym ustawieniu ostrości np na oczy miłej modelki:)
co do tego czy warto go kupić - ja nie żałuję. kupiłem go za 444zł w fotojokerze.
pozdrawiam,
paweł