Zobacz pełną wersję : Prezentacja Nikon D300 - pdf
Zapraszam: http://nikon.org.pl/piotr/pdf/D300.pdf
oo juz jest info. suuper :)
tigre251
23-08-2007, 21:56
dzięx :)
przejrzalem obydwie prezentacje i doszedlem do wniosku ze 300 od 3 rozni sie tylko pelna klatka i troche szybszymi seriami... dobrze widze??
pucha zajebista ze tak kolokwialnie ujme ;-) ale to co mnie rozwalilo to ten napis GIUGIARO :))))))
wczesniej giugiaro popelnil F5 :-)
Kurcze, co by nie gadać, ale chyba piękniej juz być nie mogło z tymi dzisiejszymi puszkami :) Nokaut !
jerryjola
23-08-2007, 22:57
ajajaj....poczytałem sobie trochę o d300.... no no, to się Nikonowi udało
Patrząc na ostatnie premiery - nie można zapominać o Canonie 40d, należy uznać, że to jest to, co tygryski lubią najbardziej....jest w czym wybierać
Teraz przychodzi kolej na Olympusa e3.... pewnie już nie zaskoczy tak jak Canon i Nikon, ale może pojawi się trzecia porządna puszka....
teraz będę musiał omijać z daleka d300, jak się pojawi w sklepie....nawet cena 6k zł nie odstrasza....
człowiek zawsze tak ma, że jak sie pojawi coś nowego, to chce to mieć, jak to nowe jest lepsze od dobrego (chociaż ktoś kiedyś stwierdził że lepsze jest wrogiem dobrego) to tym bardziej chce mieć....
żeby zabić smutek, że jednak nie zawsze człowiek może spełniać każdą swoją zachciankę, zrobiłem parę zdjęć d80...nawet mi się podobają...więc d300 może spokojnie poczekać
Ale mimo tego - gratulacje dla Nikona
musze go miec musze go miec muszeee ;) juz zbieram hrhr aaa canon fuu :D
meliszipak
23-08-2007, 23:01
a co mi tam, przeczytam po raz czwarty... :)
Piotrze,Adminie :D tez jestem Piotr.ha :)
z tego co wyczytalem,i prosilbym o odpowiedz, d200 zostaje dalej w produkcji prawda? wiec na spadek cen d300 nei ma szybko co liczyc?
Nie umiem odpowiedziec na to pytanie. Nie do konca jestem pewien czy jest sens produkowania D200. Sprobujemy wyciagnac wiecej z Wiktora w sobote :)
Mam pytanko, co to jest ten tryb w LV który się nazywa "statyw"?? Czym on się różni od normalnego trybu LV??
Poniewaz na ta chwile nie odpowiem sensownie, powstrzymam sie od konkretnego opisu. Wiem ze te dwa podglady sie roznia ale z przyjemnoscia opisze roznice jak sam ja pojme :)
wiec pozyjemy zobaczymy :) a pytalem sie bo gdzis wycztalem ale ,tia,sporo tego przeladalem wiec nie jestem pewien czy czytalem o tym u nikona czy gdzie indziej.
Trzeba poczekac. Listopad wiele nam wyjasni. D300 powinien byc dostepny przed D3.
meliszipak
23-08-2007, 23:41
Ciekawi mnie jak ten nowy af z przesuwaniem punktu i zmienianiem koloru będzie współpracował z manualnymi
szkłami?
Fajnie by bylo gdyby ustawić na monitorze ten punkt wczesniej na linii podziału, skomponować kadr (bądż odwrotnie) i
kręcić ostrościa w obiektywie, aż ten punkt zmieni kolor, potwierdzająć ustawienie ostrości...
bukowy dziad
23-08-2007, 23:45
z tego co w ktoryms z licznych juz tekstow bylo napisane to przy LV w trybie statyw masz AF z kontrastu z matrycy, a przy trybie bez statywu opuszcza na moment lustro i mierzy normalnie.
meliszipak
23-08-2007, 23:47
tylko, czy to bedzie działać tak samo ze szkłami bez af?
... no i dobra, znów się pośliniłem ....
Ten opis w pdf powinien być na rozkładówce w najnowszym PLAYBOYu :D
COŚ PIĘKNEGO
http://www.grapheine.com/bombaytv/index.php?module=see&lang=fr&code=4fbaa8772341a229abbf8c17375595d5
http://www.grapheine.com/bombaytv/index.php?module=see&lang=fr&code=4fbaa8772341a229abbf8c17375595d5
Bomba!!!!!! :-)
Tak - to jest pucha dla mnie - aparat na dobre i złe, na wieki wieków amen :mrgreen:
Mnie natomiast bardzo interesuje ten bajer:
"Nowy autofokus z detekcją kontrastu"
Wiecie jak to działa i po co to?
Pozdrawiam
Remek
jak dla mnie to brakuje mi slotu na karty SDHC, to takie małe ustrojstwo, że na pweno zmieściłoby się obok CF'a
jak dla mnie to brakuje mi slotu na karty SDHC, to takie małe ustrojstwo, że na pweno zmieściłoby się obok CF'a
Zarysował się twardy podział z SD dla puszek nie profi i CF dla puszek profi i imho bardzo dobrze. Bo co w d300 miałby dać sdhc skoro i tak robi 100 klepnięć w serii na exIV ...
A niech mi ktoś wytłumaczy bo zaćmę mam:
15 czujników krzyżowych
–Wszystkie działają nawet z obiektywami o otworze maksymalnym f/5,6
A tu się nasi walnęli w tej prezentacji:
Wyświetla w czasie rzeczywistym obraz widziany przez obiektyw na 3-calowym monitorze LCD o rozdzielczości VGA (922 000 piksele)
ze tak zapytam na jakie karty beda te nowe cacka ?:)
akrzykalski
24-08-2007, 22:19
ze tak zapytam na jakie karty beda te nowe cacka ?:)
Eeee D3 = 2x CF, D300 = CF??
wczesniej giugiaro popelnil F5 :-)
F3 i F4, ale F5 to chyba nie.
A niech mi ktoś wytłumaczy bo zaćmę mam
Ale co Ci wytłumaczyć? To 5.6? W dawnych czasach krzyżowy był np. tylko jeden i działał w trybie krzyżowym z obiektywami o jasności 2.8 lub 'szybszymi' (2.0, 1.8, 1.4, ...). Teraz możesz zapiąć butelkę po bobofrucie i dalej te cudaki działają w trybie krzyżowym i masz dużo masa za bardzo szybki AF.
wodstock
25-08-2007, 00:57
http://www.dpreview.com/reviews/compare_post.asp?method=sidebyside&cameras=nikon_d300%2Ccanon_eos40d&show=all
Piszą dla d300 że "Sensor manufacturer" SONY - pomyłka?? czy moze jednak sonalty tez będą miały tą matrycę???
ps. a dla D3 piszą UNKNOWN ??
okay wlasnie przeczytalem ...
d300 i d3 beda mialy CF
meliszipak
25-08-2007, 16:11
Przepraszam jesli przeoczyłem.
D300 nie ma tego fjuczera ze sztucznym horyzontem?
ps. a dla D3 piszą UNKNOWN ??
To chyba nie doczytali pdf-a, bo dla D3 jest napisane: "własna konstrukcja firmy Nikon".
okay wlasnie przeczytalem ...
d300 i d3 beda mialy CF
A to dla mnie dziwne... Przeciez od CF sie odchodziło na rzecz SD...
Chyba, ze SD oferuja mniejsze predkosci zapisu niz CF... Musze gdzies poszukac info.
D300 to rewelacja. Opłaca się być wiernym i nie zmieniać systemów jak "rękawiczek". Nikon to Nikon.
To chyba nie doczytali pdf-a, bo dla D3 jest napisane: "własna konstrukcja firmy Nikon".
Konstrukcja Nikona, wykonanie Sony.
Czy ta matryca to coś nowego - czy to ta sama co w d2x?
Czy ta matryca to coś nowego - czy to ta sama co w d2x?
Nowa :)
tez sie dziwie ze CF a nie SD ktore juz maja pojemnosc 16Gb ,a w najblizszym czasie maja sie pojawic 32GB
Ale co Ci wytłumaczyć? To 5.6? W dawnych czasach krzyżowy był np. tylko jeden i działał w trybie krzyżowym z obiektywami o jasności 2.8 lub 'szybszymi' (2.0, 1.8, 1.4, ...). Teraz możesz zapiąć butelkę po bobofrucie i dalej te cudaki działają w trybie krzyżowym i masz dużo masa za bardzo szybki AF.
Ale to brzmi dziwnie: jak masz obiektyw np. 2,8 a ustawisz 10 to co? Nie działa wtedy krzyżowy? Czuję, że głupotę jakąś gadam ale zaćma nadal występuję ;-)
Czy w D200 był już system kalibracji AF w układzie obiektyw-puszka?
Czy ktoś wie jak to jest rozwiązane technicznie?
Swoją drogą, to żałuję, że tego nie opatentowałem wtedy, kiedy przyszło mi to do głowy...
BugsBunny
26-08-2007, 22:41
Ale to brzmi dziwnie: jak masz obiektyw np. 2,8 a ustawisz 10 to co? Nie działa wtedy krzyżowy? Czuję, że głupotę jakąś gadam ale zaćma nadal występuję ;-)
nawet jak ustawisz 32, to przysłona przymyka się dopiero po naciśnięciu spustu, więc ostrzenie jest przy maksymalnym otworze. I ten max to może być nawet f/5.6, a nie jak zwykle dotąd f/2.8 ( a poniżej czujnik działał liniowo )
D200 nie ma kalibracji obiektyw-korpus
noooo teraz do mnie dotarło heheh - wiedziałem, że coś nie tak z rozumowaniem u mnie - mózgownica się przymknęła do 20 co najmniej ;-)
dzięki za cierpliwość :-)
BugsBunny
26-08-2007, 22:47
oczywiście to dotyczy obiektywów z CPU, manuali już nie
harb, CFy też są 16GB, nawet w Fotojokerze
bukowy dziad
26-08-2007, 22:48
cf-ki tez sa 16gb, a przewaga w ich budowie w stosunku do sd jest nie do przecenienia. tak samo z reszta dziwie sie mózgom z fotopolis, ktorzy z kolei "dziwia sie", po co w d3 az 2 sloty na karty. widocznie zaden z nich nigdy nie drzal na mysl o tym, co by sie stalo jakby padla karta ze zdieciami, ktore wlasnie zrobil;) o zostawieniu karty ze slubniakami z kosciola w ciuchach do prania nie wspomne;)
BugsBunny
26-08-2007, 22:50
można też zapisywać na jedną RAW, na drugą jpg. Albo odwrotnie ;-)
oczywiście to dotyczy obiektywów z CPU, manuali już nie
harb, CFy też są 16GB, nawet w Fotojokerze
tego trudno nie wiedziec ,mnie bardziej chodzilo o gabaryty ,budowe (bo szybkosci tez sa podobne)SD to jednak karta nowsza ,wiec przynajmniej teoretycznie powinna byc chyba bardziej zalecana do nowych aparatow ,widocznie jest cos o czym nie wiem ,sadze ze Bukowy ma racje "z budowa nie do przecenienia"
BugsBunny
27-08-2007, 13:27
tego trudno nie wiedziec ,mnie bardziej chodzilo o gabaryty ,budowe (bo szybkosci tez sa podobne)SD to jednak karta nowsza ,wiec przynajmniej teoretycznie powinna byc chyba bardziej zalecana do nowych aparatow ,widocznie jest cos o czym nie wiem ,sadze ze Bukowy ma racje "z budowa nie do przecenienia"
jest jeszcze jedna dość istotna różnica: karty SD miały i jak dotąd mają znacznie niższy transfer niż CF. Najszybsze obecnie SDHC osiągają bodaj 20MB/s, a CF Extreme IV SanDiska 40MB/s. W zaawansowanych lustrzankach, które osiągają duże serie wielkich zdjęć, to ma już znaczenie.
I o dziwo, mimo że nominalne transfery korpusów są znacznie niższe niż kart, to karta "szybsza" chodzi szybciej niż "wolniejsza", mimo że obie nie osiągają swoich maksymalnych parametrów.