PDA

Zobacz pełną wersję : Co do obiektywów, mnożnika, cropa itd itd

Mrozu
23-08-2007, 13:23
Witam

Do tej pory, po lekturze megabajtów danych w necie myślałem że już na temat obiektywów i ich oznaczeń wiem wszystko. Niestety, dziś po przeczytaniu arta na jednej ze stron zgupiałem. A chodzi o ogniskowe obiektywó w nie pełnej klatce. Prosze was o łopatologiczne wytłumaczenie.

Mam analoga Dynaxa 5 z obiektywem 28-80. Więc, teoretycznie, jeśli mnożnik w Nikonie jest 1,5x, to zakładając do puszki obiektyw 18-53 dostane mniej więcej zbliżone wartości ogniskowych. I teraz, jak będzie to wyglądać. W wizjerze rozumiem ze widze już po wymnożeniu, czyli taksamo jak w Minolcie, zdjecie będzie dokłądnie identyczne, tak? Przeczytałem, że crop działa po podłączeniu obiektywu analogowego... a są inne? czy w obiektywie DX, nie trzeba mnożyć? dla mnie to jest nadal chyba niestety czarna magia.

Pozdrawiam Mrozu

pebees
23-08-2007, 13:26
Mam analoga Dynaxa 5 z obiektywem 28-80. Więc, teoretycznie, jeśli mnożnik w Nikonie jest 1,5x, to zakładając do puszki obiektyw 18-53 dostane mniej więcej zbliżone wartości ogniskowych.

Nie. Ogniskowe dalej będziesz miał 18-53 (a w drugim 28-80).

I teraz, jak będzie to wyglądać. W wizjerze rozumiem ze widze już po wymnożeniu, czyli taksamo jak w Minolcie, zdjecie będzie dokłądnie identyczne, tak?

Jeśli chodzi o kąt widzenia, to niby tak. Natomiast przybliżenie już niekoniecznie :)

Przeczytałem, że crop działa po podłączeniu obiektywu analogowego... a są inne?

Są po prostu obiektywy.

czy w obiektywie DX, nie trzeba mnożyć? dla mnie to jest nadal chyba niestety czarna magia.

W obiektywie do dx trzeba mnożyć, by uzyskać ekwiwalent kąta widzenia obiektywu.

Generalnie było 100 razy, i do tego jeszcze masz świeżutki artykulik http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=34393 - tez cosik powinen rozjaśnić.

piotr w
24-08-2007, 12:07
Obawiam się, że po powyższym wytłumaczeniu kolegi pebees, wiesz jeszcze mniej :-? .

Zatem może tak.
1. Ogniskowe, to parametr obiektywu (cecha :) ), odniesiony do pełnej klatki, niezależnie czy jest on (obiektyw) dedykowany do body analogowego, cyfrowego, z cropem x1.5, 1,6, czy 2.
2. Ogniskowa ściśle związana jest z kątem widzenia obiektywu.
3. I teraz w systemie Nikona, Canona i Sony (APS-C) mnożymy x1.5 (z uwagi na mniejszą matrycę niż pełna klatka), czyli obiektyw 18-70 zachowuje się tak jak 27-105 (na pełnej klatce), a 28-80 tak jak 42-120.
4. Gdyby obiektyw np 18-70 nie był zaprojektowany pod matrycę APS-C (mniejsze pole obrazowania), to po podpięciu do body analogowego zachowwałby się jak 18-70 (ogólnie zachowuje się jak 18-70, ale widoczna jest znaczna winieta).

Mam nadzieję, że trochę jaśniej.

pebees
24-08-2007, 12:26
Obawiam się, że po powyższym wytłumaczeniu kolegi pebees, wiesz jeszcze mniej :-? .

Z pewnością :D Dzięki, że dostrzegłeś moje zdolności dydaktyczne :D

Zatem może tak.
(..)
3. I teraz w systemie Nikona, Canona i Sony (APS-C) mnożymy x1.5 (z uwagi na mniejszą matrycę niż pełna klatka), czyli obiektyw 18-70 zachowuje się tak jak 27-105 (na pełnej klatce), a 28-80 tak jak 42-120.

Mnożymy i ... co mamy w wyniku? Obiektyw 18-70 zawsze zachowuje się tak jak 18-70. Nawet kąty widzenia obiektywu się nie zmieniają.. no i co teraz? :D No, teraz łączymy to z puszką i mówimy o kątach widzenia ;-)

Mam nadzieję, że trochę jaśniej.
A ja znowu zaciemniam :>

piotr w
24-08-2007, 13:05
Mnożymy i ... co mamy w wyniku? Obiektyw 18-70 zawsze zachowuje się tak jak 18-70. Nawet kąty widzenia obiektywu się nie zmieniają.. no i co teraz? :D No, teraz łączymy to z puszką i mówimy o kątach widzenia ;-)

Nie wiem dokładnie o co Ci chodzi, ale 18-70 zawsze jest 18-70, ale nie zawsze zachowuje się jak 18-70 (dotyczy to każdego innego obiektywu) właśnie z uwagi na kąt widzenia (ale matrycy - czyli powierzchni czynnej, a nie obiektywu). Nie zachowuje się jak 18-70 własnie na matrycach APS-C i 4/3 (bo na dzień dzisiejszy takie mamy ogólnodostępne standardy cyfowe) . A to dlatego, że z uwagi na mniejsze rozmiary matrycy pole czynne (określone przez wielkość matrycy) jest mniejsze niż obraz rzutowany przez obiektyw, z tego wynika właśnie mnożnik. Mniejsza powierzchnia czynna, mniejszy kąt widzenia (właśnie o mnożnik), mniejszy kąt widzenia - mniejszy ekwiwalent ogniskowej.
Z tego właśnie powodu obiektyw np 18mm w formacie DX daje taki sam obraz jak obiektyw 27 mm w formacie FF (czyli na pełnej klatce).

pebees
24-08-2007, 13:15
Nie wiem dokładnie o co Ci chodzi, ale 18-70 zawsze jest 18-70, ale nie zawsze zachowuje się jak 18-70 (dotyczy to każdego innego obiektywu) właśnie z uwagi na kąt widzenia (ale matrycy - czyli powierzchni czynnej, a nie obiektywu). (..)

No widzisz, i sam napisałeś, że 18-70 jest zawsze 18-70, nawet kąt widzenia mu zawsze pozostaje ten sam, wszystko inne zależy od wielkości matrycy, jej odległości od obiektywu etc. :) O to dokładnie mi chodziło :D

ALF
24-08-2007, 13:34
ponieważ jest już wątek dotyczący mnożnika (dwa pola niżej), ten zamykam