Zobacz pełną wersję : D200 vs D300
Witam
Szybkie pytanie, szybka odpowiedz. Jak myślicie, od kiedy i o ile zacznie spadać cena D200? Planuje zakup D80, choć teraz, gdy D300 jest taki wypaśny dwusetka napewno poleci w dół, co może mnie nakłonić do jej kupna. Jak myślicie, czy do października może coś drgnąc?
Pozdrawiam Mrozu
BugsBunny
23-08-2007, 12:38
Jak myślicie, czy do października może coś drgnąc?
Pozdrawiam Mrozu
nie może
EOT
Bardzo bym się nie spodziewał wachnięcia ceny .
Mam D200 i jak nie pomacam organoleptycznie nowej D300 to nie wymienię swojego D za skarby świata .
Cena na pewno pójdzie w dół, ale raczej niezbyt wyraźnie przed listopadem.
Ja to sie zastanawiam jak to bedzie z cenami jak te cuda już wejdą. D200 musi potanieć, ale o ile? Jak zbyt dużo to będzie za blisko D80. Trzeba obaczyć ceny D300 - a nuż okaże się, że warto dozbierać.
robin102
23-08-2007, 20:12
Po nowym roku , albo chwilę przed body D200 nóweczka za 2999zl - wpomnicie moje słowa. Ja czekam cierpliwie.
Po nowym roku , albo chwilę przed body D200 nóweczka za 2999zl - wpomnicie moje słowa. Ja czekam cierpliwie.
Oby:)
Oby oby!
Bo jak będzie tysiąc więcej (a już gdzieś tu taki głos padł), a D300 w granicach 6,5tys , to zbieram na nowe cudo.
fotoGRAFIK
23-08-2007, 20:27
W Polsce D300 wejdzie za jakieś 7500 - 8000
To D80 wtedy ile? Że o D40x nie wspomne? :-D
nie ma szans na taki spadek cen
phantomek
23-08-2007, 20:36
W Polsce D300 wejdzie za jakieś 7500 - 8000
Admin pisał cos o 6 tys.
wiktor.bakiewicz
23-08-2007, 20:48
A ja mam swojego D200 i nawet niemysle o tym zeby od razu huraaa leciec po d300 bez sensu!! pewnie pierwsze egzamplarze beda mialy jakies wady tak samo jak najnowszy canon IIImarek ma podobno olbrzymie klopoty z AF.
A swistak siedzi - i robi fajne foty canonem ;)
Moze go beda gratis dawac ?
Nie liczylbym na taki spadek cen. Gora 10 %.
Admin pisał cos o 6 tys.
hesja prognozuje 6900
wiec mysle ze cos w takich widelkach bedzie... nie sadze zeby byl drozszy niz d200 w momencie premiery
To w takim razie będzie wciąż kosztował nie mniej niż 4-4,2. To w sumie niezła cena na niego tak na dobrą sprawę. Tylko, że o ile wszystko pójdzie dobrze, to będę w pierwszej połowie przyszłego roku w stanach. Może stamtąd przywieźć D300.
Tak czy inaczej to wciąż dzielenie skóry na niedźwiedziu.
robin102
23-08-2007, 21:10
A swistak siedzi - i robi fajne foty canonem ;)
Moze go beda gratis dawac ?
Jak byś dłużej obserwowal rynek to sprzęt który wchzodzi na rynek kosztuje powiedzmy 100% jak zchodzi to zazwyczaj za 50% ceny początkowej go oddają , ale i tak swoją kasę na nim przycinają , nie liczac tego że zyskuja nowego klienta na reszte klamotów. Lata obserwacji Panie kolego . Body D70s 3200-3400 na poczatku na mecie już tylko 1699 zl byl dla tych co byli cierpliwi. To tylko jeden z przykladów. jestem gotów iść o zakład kszynki piwa ,że będę mogł kupic za 3kzl lub minimalnie niżej w przeciagu 6-8 miesiecy nowy D200 . Kto chętny ?
Masz niewątpliwie rację. Ale tutaj jest jeszcze jedna kwestia. D70s kosztował tyle na mecie bo wszedł następca-zamiennik w tej klasie. Z tego co zostało powiedziane Nikon nie uważa D300 za analogicznego kontynuatora D200 i nie zamierza na razie zakończyć produkcji starszego modelu.
Czas zweryfikuje.
pozatym 50 70 i 80 to aparaty konsumenckie 200 mozna zakwalifikowac do profi a takie trzymaja cene o wiele lepiej
Szybkie pytanie, szybka odpowiedz. Jak myślicie, od kiedy i o ile zacznie spadać cena D200? Planuje zakup D80, choć teraz, gdy D300 jest taki wypaśny dwusetka napewno poleci w dół, co może mnie nakłonić do jej kupna. Jak myślicie, czy do października może coś drgnąc?
Jeśli wahasz się pomiędzy D80 a D200 - wybór jest jeden: D200.
Pomiędzy D80 a D200 jest tak naprawdę sporo dużych różnic - zwłaszcza na poziomie konstrukcyjnym - oczywiście na korzyść D200, o czym wielu kolegów forumowiczów woli nie wiedzieć (uważając że D80 to 8 cud świata).
Co do spadku ceny D200, myślę że spadnie max o 10% - 15% (czyli do poziomu ok. 3.899 - 4.100) za nowe body, i to najwcześniej pod koniec listopada, bo w przedziale cenowym D300 będzie od niego dużo, dużo droższy - pewnie na poziomie ok. 7.5 k, a dla modelu D200 to schyłkowy czas. Być może na wiosnę będzie ich (D200) toszkę na Allegro, i tam może się zdarzy za ok. 3 k w "bardzo dobrym stanie", ale w sklepie za nówkę - min. 3.899.
Żeby D200 spadł do poziomu 2 k za body w dobrym stanie ??? Najwcześniej na gwiazdkę 2009. To bardzo udany model i nie wszyscy od razu będą je wyprzedawać by dołożyć 2-gie tyle na D300.
matka997
23-08-2007, 21:29
taa, tylko jak ktoś przedobrzy z czekaniem to na d200 będzie musiał polować, zostana jakies wyprzedaże wystawowe i inne nie wiadomo co
robin102
23-08-2007, 21:36
taa, tylko jak ktoś przedobrzy z czekaniem to na d200 będzie musiał polować, zostana jakies wyprzedaże wystawowe i inne nie wiadomo co
To już sprawa refleksu się klania i wyczucia.
No nie ma nikogo chętnego na zakład ?
Jacek B.
23-08-2007, 21:45
ja myślę że jeszcze przez długi czas w 2008 D200 nie potanieje bo i tak będzie tanie w stosunku do D300 - prawie o połowę.
chyba zanim zdąży d200 potanieć do niewiadomo jakiego poziomu to prędzej zniknie ze sklepów bo nie pamiętam aby jednocześnie można było kupić d200 i d100 albo 20d i 30d.
Jak już tak poważnie przedobrzy, to będzie mógł kupić już d300 z wyprzedaży ;)
chyba zanim zdąży d200 potanieć do niewiadomo jakiego poziomu to prędzej zniknie ze sklepów bo nie pamiętam aby jednocześnie można było kupić d200 i d100 albo 20d i 30d.
Z d200 juz teraz sa problemy ;)
Ja sie moge założyć :) Powiedzmy, ze do 10 stycznia.. Moim zdaniem cena nie spadnie poniżej 3 tys. pln za NOWE BODY D200 Z POLSKIEJ DYSTRYBUCJI :)
O szesciopak browaru :) Stoi?
Ja sie moge założyć :) Powiedzmy, ze do 10 stycznia.. Moim zdaniem cena nie spadnie poniżej 3 tys. pln za NOWE BODY D200 Z POLSKIEJ DYSTRYBUCJI :)
O szesciopak browaru :) Stoi?
a idźcie wy wszyscy w plener ...
hehehehe :-D
Ok, w D300 kilka bajerów, ale co z czułością 100? Coś tu panowie w nikona kręcą, co to znaczy "boost"?
Po D300 spodziewałem się raczej ISO 50 a nie ISO 200..
Ze specyfikacji wynika, że do studia przesiadka D200-> D300 jest niezbyt interesująca..
watku nie przeczytalem od poczatku ale temat jest conajmniej ciekawy i w duzym stopniu nawiazuje do tego co ja mam zamiar zrobic.O co chodzi? jak ktos czytal "jakies nowosci" od polowy wie, ale juz tlumacze:)
d200 dzieki premierze d300 ewentualnie stanieje, co gorsze, jezeli d200 bedzie ciagle produkowany nie stanieje d300 co nie jest dobra wiadomoscia ani dla osob z i bez bardziej zasobnego portfela.
W jakis nowosciach ,w cudzyslowiu naskoczono na mnie (bo byly to konstruktywne uwagi) ze chce zmienic swojego d50 na d300 i zaopatrzyc sie w zestaw jasnych szkiel zeby dany zestaw starczyl mi na te kilka dobrych lat, czy to beda 4 lata czy 6 , bo mam nadzieje,bede mial mozliwosc finansową.
Zmierzam do tego iż. Molgbym nabyc obecnie tanszego d200 i robic nim przezajebisciewy****iste zdjecia zaopatrzajac sie najpierw w jasne dlugie i stale szkla (bo potrzebuje do koncertow i portretow).
ALE gdybym kupil obecnie nikona d200 i trzymal bym go przez te 5 lat.pomijajac wszelakie wymiany migawki i inne naprawy. Technologicznie byl bym ,przepraszam, w dupie.
D300 oferuje technologie ktorej d200 nei posiada,jak np bardzo przydatne wifi czy cholernie wysokie ISO, a czy dobre? okaze sie za pare tygodni napewno jak pojawia sie testy i sample.
i o to sie rozchodzi ,o nic wiecej, o technologie. JEzeli ktos uwaza ze d200 wystarczy mu technologicznie to i tak zrobi nim lepsze zdjecia niz nie jaki bogaty rozpieszczany dzieckak ktory dostal 1d mark 3 od rodzicow bo rzucila go dziewczyna. A uwierzcie. Sa tacy. i to czesto we wlasnym otoczeniu
czy d 200 czy d300 - TO NIE MA ROZNICY.
jedyna roznica jaka jest to ta jaka mamy w glowie.
czy chcemy zainwestowac w przyszlosc.
czy wystarczy nam terazniejszosc.
Jak jeszcze raz mi ktoś q... każe iść w plener, to nie wytrzymam i zbanuję. Zawsze jak muszę składać jakieś mozolne qrestwo, jak mam do wyszparowania 30000 zdjęć, jak siedzę 24/7 przed kompem i d... mam już od tego spuchniętą ktoś wyskakuje z propozycją, bym poszedł sobie w plener. Miejcież wy ludzie litość!!!
watku nie przeczytalem od poczatku ale temat jest conajmniej ciekawy i w duzym stopniu nawiazuje do tego co ja mam zamiar zrobic.O co chodzi? (...)
Kyo - kup sobie lornetke a pozniej rysuj to co widzisz. Starczy Ci na lata.
Kolejny watek w ktorym deliberujesz co kupisz ?:>
Litosci :)
Kyo - kup sobie lornetke a pozniej rysuj to co widzisz. Starczy Ci na lata.
Kolejny watek w ktorym deliberujesz co kupisz ?:>
Litosci :)
Oj przestan.
Jezeli przeczytales moj caly post powinienes zrozumiec o co mi chodzi i ze mam racje w tym co napisalem.
Jezeli nie ,no to coz, mamy inny tok myslenia :)
ps. dlaczego zmieniles podpis? :D
Czornyj
popieram. Ja napewno nie z tych samych powodow co ty. Ale jezeli chodzi o plenery z roslinkami i innymi podobnymi rzeczami w ktorych nie ma ludzi,to w plenerze dostaje kur****y
Nie wiem gdzie to dopisać - dopiero co wróciłem z 13 godzinnej pracy. Wątek "jakieś nowości" zostawiam na weekend jako kurs szybkiego czytania. Co do ceny znalazłem coś takiego :
http://www.pocket-lint.co.uk/news/news.phtml/9597/10621/nikon-d300-dslr-camera-announced.phtml (http://www.pocket-lint.co.uk/news/news.phtml/9597/10621/nikon-d300-dslr-camera-announced.phtml)
The D300 will be available in November 2007 for an estimated selling price of £1299.99 in the UK and $1799.95 in the US.
Pamiętam jeszcze rok temu cena w funtach d200 było na poziomie 1300 a potem spadała 1150 i 999 a teraz 809.
Pozdrawiam
ps.
http://www.warehouseexpress.com/?/photo/digicameras/Nikon.html#d300
przepraszam jeżeli to już gdzieś było.
Czornyj
popieram. Ja napewno nie z tych samych powodow co ty. Ale jezeli chodzi o plenery z roslinkami i innymi podobnymi rzeczami w ktorych nie ma ludzi,to w plenerze dostaje kur****y
Ech, ja bym właśnie chętnie pierd... wszystkim i pojechał pofotografować kwitnące górskie łąki w dolinie Kieżmarskiej...
(...)
ps. dlaczego zmieniles podpis? :D
(...)
Bo mysle ze "Nikon" wyjasnia wszystko ;)
mario_Scott
23-08-2007, 23:29
Tu macie krótki opis D300:
http://www.fotografuj.pl/News/Nikon_D300_korpus_szyty_na_miare/id/781
Cena sugerowana to około 1800 USD. To na nasze około 6300 PLN. W Polsce jeszcze pewnie coś dorzucą więc przyjmijmy 6500 - 6700 PLN na otwarcie. Więcej nie sądzę bo musiał by konkurować z 5D Canna.
A może o to chodzi?
Ech, ja bym właśnie chętnie pierd... wszystkim i pojechał pofotografować kwitnące górskie łąki w dolinie Kieżmarskiej...
no ja niestety do krajobrazow to ..... pewni dlatego ze nie mialem mozliwosci nigdzi pojechac.
albo dlatego ze wole fotografowac ludzi.
Nameth. ogolnie bardzo mi sie podoba twoj tekst w podpisie
"If your pictures aren't good enough, you're not close enough - Robert Capa" to z war photographer prawda? tzn slowa pana fotografa o ktorym byl dokument? ostatnio to nawet komus powtarzalem :)
a i wlasnie, tez powinienem wrzucic madra mysl w podpis.a zapomnialem.wrzucam
no ja niestety do krajobrazow to ..... pewni dlatego ze nie mialem mozliwosci nigdzi pojechac.
albo dlatego ze wole fotografowac ludzi.
Nameth. ogolnie bardzo mi sie podoba twoj tekst w podpisie
"If your pictures aren't good enough, you're not close enough - Robert Capa" to z war photographer prawda? tzn slowa pana fotografa o ktorym byl dokument? ostatnio to nawet komus powtarzalem :)
a i wlasnie, tez powinienem wrzucic madra mysl w podpis.a zapomnialem.wrzucam
Dokladnie. Swietny film. Swietny fotograf.
Aczkolwiek nie sa to "slowa pana fotografa o ktorym bym dokument" ;)
Dokladnie. Swietny film. Swietny fotograf.
Aczkolwiek nie sa to "slowa pana fotografa o ktorym bym dokument" ;)
no moge nie pamietac :P
ps. cytowanie podmienia coniektore literki.
no moge nie pamietac :P
ps. cytowanie podmienia coniektore literki.
Film jest o Jamesie Nachtwey'u.
Tez bym pojechal w gory na plener.
Albo nad morze.
Teskno mi do łódek. Wam pewnie tez ;)
Film jest o Jamesie Nachtwey'u.
Tez bym pojechal w gory na plener.
Albo nad morze.
Teskno mi do łódek. Wam pewnie tez ;)
a ja panowie po raz pierwszy po latach jadę w plener , w góry , jesienią Bez aparatu . Tak tak .(ciekawe jak to wyjdzie)
Mnie jest tęskno do łódki Bols...
Dobrze prawisz, ja chyba w sobote sie zmasakruje :-D
Jak to mówił Himilsbach - "wprowadze do organizmu bajkowy nastrój" :-D
Trzeba uważać bo po zbyt długiej żegludze niesmak poranny występuje ;)
tak właśnie , będziemy się z dwoma innymi fotoamatorami z łódkami raczej zapoznawać eh.
Trzeba uważać bo po zbyt długiej żegludze niesmak poranny występuje ;)
Wystarczy rano mały rejsik i przechodzi.
Wystarczy rano mały rejsik i przechodzi.
tak , ale to ponoć pomaga tylko wprawionym żeglarzom
tak , ale to ponoć pomaga tylko wprawionym żeglarzom
Pomoże każdemu - nie ma cudów. Trzeba tylko mieć siłę postawić żagle...
Pomoże każdemu - nie ma cudów. Trzeba tylko mieć siłę postawić żagle...
Ja w sobotę jadę do kumpla - on ma własną stocznię i 2 gatunki łódek. Ostatni raz byłem rok temu i skończyliśmy w suchym doku, bo nam się po nocy pływać zachciało po mieście :)
matka997
24-08-2007, 01:10
Kyo
zdecydowanie lepiej zrobisz jak kupisz d80 i reszte kasy w jak najlepsze szkła.
za 3 lata wymienisz pusze na nowsza, i mniej (a efektywniej) Cie to wyniesie niż to co sobie wymyśliłeś - najpierw super puszka a potem szkła. rób odwrotnie! bo zanim je kupisz, puszka nie wykorzysta swoich mozliwości - co tak naprawde oznacza, ze wywalasz kase w błoto
wybacz, ale to co sobie wymyśliłeś to kupienie dobrego wyścigowego samochodu i trzymanie go w garażu, ewentualnie jazda na dwójce po podwórku. weź przykład z pana samochodzika, on w gównianym opakowaniu miał silnik ferrari 410.
oczywiście jak ktoś napisał - to Twoja sprawa, niemniej ponieważ widać jak sie zagotowałeś, z koleżeńskiego dobrego uczynku warto Ci napisać, że być może na pewno zrobisz głupio jak zrobisz tak jak chcesz zrobić.
Tylko matka997 nie zapominaj, ze wybajerzona puszka robi wieksze wrazenie na gawiedzi niz jakis durny obiektyw;) to sie chyba teraz lans nazywa;)
No już dajcie człowiekowi kupić tą puszkę, jak ma na nią i ochotę (czemu się absolutnie nie dziwię) i kasę.
robin102
24-08-2007, 08:41
Słaba pamięć. A pamietasz , ze jeszcze do dziś mozna kupić nowe body D70s oraz D80 he he he
Robin, przyjąłem zakład (patrz wyzej). Wymiękasz?
Kyo
zdecydowanie lepiej zrobisz jak kupisz d80 i reszte kasy w jak najlepsze szkła.
za 3 lata wymienisz pusze na nowsza, i mniej (a efektywniej) Cie to wyniesie niż to co sobie wymyśliłeś - najpierw super puszka a potem szkła. rób odwrotnie! bo zanim je kupisz, puszka nie wykorzysta swoich mozliwości - co tak naprawde oznacza, ze wywalasz kase w błoto
wybacz, ale to co sobie wymyśliłeś to kupienie dobrego wyścigowego samochodu i trzymanie go w garażu, ewentualnie jazda na dwójce po podwórku. weź przykład z pana samochodzika, on w gównianym opakowaniu miał silnik ferrari 410.
oczywiście jak ktoś napisał - to Twoja sprawa, niemniej ponieważ widać jak sie zagotowałeś, z koleżeńskiego dobrego uczynku warto Ci napisać, że być może na pewno zrobisz głupio jak zrobisz tak jak chcesz zrobić.
no zrobie ********** glupio jak kupie d300 ,85, f/1.4 i 70-200 vr.
Ludzie. Ja wiem o co wam chodzi ze szkla lepsze itp. Ale kompletnie omija was fakt ze szkla tez bede mial.
a d80 nie chce.
matka997
24-08-2007, 09:04
nie ominął mnie ten fakt, bo pisałes, że będziesz je miał - ale później później (albo cos pomotałem)
no ale to jest Twoja sprawa, ja Ci tylko sugestię zapodaję, jednorazowo i delikatnie, bo mnie tam lata koło dekla jakie masz soczewki
;)
matka997.
przeskok z d50 na d80 jest w moim mniemaniu bez sensu.Jakbym planowal kupic d80. rownie dobrze moglbym zostac przy d50 i zamiast d80 kupic fajne szkielko :)
nie uszczęśliwiajcie człowieka na siłę - chce kupić, ma za co, niech bierze, jego sprawa
i nam watek "jakies nowosci" Admin zamknal :D
jacoslavgth
24-08-2007, 09:28
sluchajcie, przeczytalem cos co mnie zwalilo z nog, albo nie doczytalem instrukcji albo ktos sieje ploty
http://www.fotografuj.pl/News/Nikon_D300_korpus_szyty_na_miare/id/781/page/2#content
na dole w tabeli porownawczej
d200 - 8 k/s w trybie high speed crop :)
moze ja mam jakis inny model?
no zrobie ********** glupio jak kupie d300 ,85, f/1.4 i 70-200 vr.
Ludzie. Ja wiem o co wam chodzi ze szkla lepsze itp. Ale kompletnie omija was fakt ze szkla tez bede mial.
a d80 nie chce.
Jakiego wątku bym nie wyświetlił Kyo dywaguje co kupić i czy dobrze wybiera...
Zaczynam się bać otwierać lodówkę.
Kyo apeluję!
Jesteś poważnym facetem, po co się tak wywnętrzać? Kupisz co będziesz uważał za stosowne i to będzie Twój świadomy wybór,
Bądź łaskaw i nie zaszczycaj nas swoimi planami w każdym wątku na tym forum - jeśli już musisz prowadzić propagandę sukcesu załóż własny wątek "Rozdarcie co wybrać - by Kyo"
Kyo apeluję!
Jesteś poważnym facetem, po co się tak wywnętrzać? Kupisz co będziesz uważał za stosowne i to będzie Twój świadomy wybór,
Bądź łaskaw i nie zaszczycaj nas swoimi planami w każdym wątku na tym forum - jeśli już musisz prowadzić propagandę sukcesu załóż własny wątek "Rozdarcie co wybrać - by Kyo"
Amen
To już się troszke nudne robiło...
Kyo apeluję!
Matka mnie sprowokowal.a ja mu odpowiedzialem
Słaba pamięć. A pamietasz , ze jeszcze do dziś mozna kupić nowe body D70s oraz D80 he he he
nie pisalem o puszkach dla ,,amatorow''
matka997.
przeskok z d50 na d80 jest w moim mniemaniu bez sensu.Jakbym planowal kupic d80. rownie dobrze moglbym zostac przy d50 i zamiast d80 kupic fajne szkielko :)
Nie obraz sie, ale z czym Ty walczysz ? Bo juz po raz n-ty to w tym temacie piszesz.... Zupełnie nie wiem po co... Kup po tym D50 - D300 i daj juz spokoj.... Ilez mozna....
ja z niczym nie walcze -_- tylko mnie atakuja.
to przestancie sie mnei ciagle o to czepiac :/ tu matka wyskoczyl z konopi, ty ktos inny. ja o tym juz nic nie pisze tylko ewentualnie komus odpowiadam : /
dajcie chlopakowi spokoj. widac ze jest wrazliwy, pozniej spac w nocy nie bedzie przez Was mogl ;p
gmoszkow
24-08-2007, 12:47
Dżizas - Kyo - po prostu już nie pisz...
Grzegorz
matka997
24-08-2007, 12:59
Kyo
jeśli moja sugestia to dla Ciebie był atak no to wybacz, nie temu to służyło, sorry, obiecuje więcej w tej sprawie nie zabierać głosu.
Rafał_Sz
24-08-2007, 13:01
A ja tam się ciesze na nadejście D300. W końcu będę miał do dyspozycji matrycę a`la Canon z nikonowską jakością wykonania plus wszystkie moje szkła.
Czego chcieć więcej? 70-200 VR ? :)
jerryjola
24-08-2007, 15:35
A ja tam się ciesze na nadejście D300. W końcu będę miał do dyspozycji matrycę a`la Canon z nikonowską jakością wykonania plus wszystkie moje szkła.
Czego chcieć więcej? 70-200 VR ? :)
........... i dużo kasy, aby móc kupić d300 z 17-200 VR...
Amen
fotoGRAFIK
24-08-2007, 18:46
Nie wiem czy już ktoś to poruszył ale
D300 ok - niech będzie 6500zł
jeżeli zechcemy zaś kupić grip to będzie wydatek pewnie z 1000zł gdyż jest magnezowy a nie plastikowy...
Idąc dalek grip mieści baterię z D3 czyli wydatek 600-800zł
Nie tak ekonomicznie już :-) ale i tak nie jest tragicznie
bateria 600-800 zl kosztuje? O_O
nieźle
Gawronnek
24-08-2007, 20:46
przecież do gripa można też wkładać AA i EN-EL3e, które są zdecydowanie tańsze, w sumie nie każdy potrzebuje karabinu maszynowego, ja np. rzadko korzystam ze zdjęć seryjnych
dla mnie przejscie na 300 mialo by sens tylko gdyby dzialal na pelnej predkosci... ale nie wydaje mi sie aby komplet grip + bateria mial kosztowac ponad 1000
meliszipak
24-08-2007, 20:51
Z paluszkami to też jest fajne. Dobrze mieć tę mozliwość.
Jak kto bardzo potrzebuje tych 8 klatek to sobie kupi ten droższy akumulator.
http://www.cyfrowe.pl/karta_produktu.php?idProdukt=3357
i nie ma co przesadzac z tymi cenami... w pakiecie z gripem pewnie bedzie jakos taniej no i z czasem pewnie tez cena poleci troszke
fotoGRAFIK
24-08-2007, 21:56
hehe no to ja mam nieaktualne info - kiedyś te aku były droższe ale fakt - działają i działają i działają
akrzykalski
24-08-2007, 22:10
http://www.cyfrowe.pl/karta_produktu.php?idProdukt=3357
i nie ma co przesadzac z tymi cenami... w pakiecie z gripem pewnie bedzie jakos taniej no i z czasem pewnie tez cena poleci troszke
A czy ta baterie da sie naladowac zalaczona do zestawu ladowarka?? Bo jak nie ... to kosztowny kwach :(
a to sluszna uwaga... czyli jeszcze ladowarka dochodzi... no chyba ze w gripie bedzie jakis koszyczek z przejsciowka
banan1955
24-08-2007, 23:58
Oby oby!
Bo jak będzie tysiąc więcej (a już gdzieś tu taki głos padł), a D300 w granicach 6,5tys , to zbieram na nowe cudo.
nikon d-300 sugerowana cena to 6800 www.e-oko.pl
o ile pamietam D200 w chwili premiery kosztowal cos ok. 7800, poziom 6.200 osiagnął po 6 mies. obecnosci na rynku... jesli D300 nie bedzie miał takich powaznych problemów jak D200 (banding, BF/FF itp) to gdy ludziska beda kupowac cena wcale nie musi tak gwałatownie spasc..
fotoGRAFIK
25-08-2007, 11:09
Ladowarka napewno jest droga bo ładuje mi aku w doslownie moment
nie zapomnijcie ze od daty produkcji do daty normalnej dostepnosci d300 jak i kazdego innego aparatu to kolejne miesiace na listach oczekujacych, wiec ceny d200 itp maja szanse utrzymac sie troche dluzej.
nikon d-300 sugerowana cena to 6800 www.e-oko.pl
Na razie to nikt nie wie. Zobaczymy jak wejdzie - może będzie za tyle, a może za 8 tys. Tak czy inaczej będzie drożej niż w stanach, co jest mocno irytujące.
fotouśmieszek
25-08-2007, 21:19
za poł roku moze ruszy cena.Nikon nie spieszy sie z obnizaniem:-( a co z d80,ma lepsze tlumienie szumow i praktycznie wszystkie funkcje /prawie/ co d200.powodzenia:-)
Kyo
caly czas iedzialem cicho, ale mnie troche przycisnelo
od kilku dni wszedzie cie pelno i wypisujesz non stop to samo. kazdy watek. robisz sie po prostu okropnie monotonny i troche nudnawy.
bez urazy, pewnie jestes niezwykle milym facetem, ale ten sposob nabijania postow jest tak widoczny, ze az smieszny.
oczywiscie to jedynie moje zdanie, a raczej prosba. gdybys mogl zastanowic sie trzy razy zanim cos napiszesz, pozniej podjac decyzje, a dopiero pozniej pisac.
prosze nie mow mi tylko bym pokazywal szczegoly bo po raz wtory przez to samo nie dam rady przejsc. juz sie dosc umordowalem.
przepraszam wszystkich, ktorych urazilem moja wypowiedzia. ciebie tez kyo przepraszam, ale wszystko ma swoje granice.
gorace pozdrowienia
olo
Jeśli wahasz się pomiędzy D80 a D200 - wybór jest jeden: D200.
Pomiędzy D80 a D200 jest tak naprawdę sporo dużych różnic - zwłaszcza na poziomie konstrukcyjnym - oczywiście na korzyść D200, o czym wielu kolegów forumowiczów woli nie wiedzieć (uważając że D80 to 8 cud świata).
Co do spadku ceny D200, myślę że spadnie max o 10% - 15% (czyli do poziomu ok. 3.899 - 4.100) za nowe body, i to najwcześniej pod koniec listopada, bo w przedziale cenowym D300 będzie od niego dużo, dużo droższy - pewnie na poziomie ok. 7.5 k, a dla modelu D200 to schyłkowy czas. Być może na wiosnę będzie ich (D200) toszkę na Allegro, i tam może się zdarzy za ok. 3 k w "bardzo dobrym stanie", ale w sklepie za nówkę - min. 3.899.
Żeby D200 spadł do poziomu 2 k za body w dobrym stanie ??? Najwcześniej na gwiazdkę 2009. To bardzo udany model i nie wszyscy od razu będą je wyprzedawać by dołożyć 2-gie tyle na D300.
Zgadzam się całkowicie, może z jednym wyjątkiem, że jednak cena D300 na początku nie powinna przekroczyć 6.8-7 k.PLN. To, że D200 na poczatku kosztował ok.8 k.PLN to IMO tylko dlatego, że było to 2lata wstecz.
To już sprawa refleksu się klania i wyczucia.
Otóż jestem tego zdania, że przy zgadywance cenowej powinno się brać pod uwagę zakup w sklepach. Na ALLEGRO można kupić taniej ale też można władować się na minę. Biorżc pod uwagę cenę ostatniej puszki ze sklepu, z gwarancją NIKON POLSKA IMO nie jesteś dobrym prorokiem.
sluchajcie, przeczytalem cos co mnie zwalilo z nog, albo nie doczytalem instrukcji albo ktos sieje ploty
na dole w tabeli porownawczej
d200 - 8 k/s w trybie high speed crop :)
moze ja mam jakis inny model?
Mój chyba też jest trefny albo nie doczytałem jakiegoś przypisu do * w instrukcji. :) I przy okazji się dowiedziałem, że mam w D200 7 pól krzyżowych, a nie 1 jak do tej pory sądziłem (o Multi-CAM2000 nie wspominając). :)