Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Coolpix 3100 do makrofoto?

arwe19
23-08-2007, 12:31
Witam , jestem tutaj nowy ale mam nadzieję że znajdę kilku uzytkowników którzy zechcą odpowiedzieć na kilka nurtujących mnie pytań:)

Bardzo interesuje się fotografią przyrody szczególnie tej mikro , z względów finansowych nigdy nie mogłem pozwolić sobie na aparat wysokiej klasy no a ostatnio nadarzyła się okazja zakupienia właśnie tego nikonka po bardzo okazyjnej cenie . Mam pytanie czy ta małpka do makrofoto nada się jako pierwszy sprzęt? chodzi mi o naukę fotografowania w makro , jak to się ma wszystko w tym kompakciku , z opinii które wyczytałem wnioskuje że aparat podobno bardzo dobrze radzi sobie w makro czy to prawda? z jakiej odległości można ostrzyć obraz tym sprzętem i czy przy zastosowaniu minimalnej odległości przy której coolpix ten ostrzy obraz po zastosowaniu 3x zoom optyczny obraz nadal zachowa ostrość ? Czemu ludzie narzekają na chłodne barwy nikona? Co można wogóle osiągnąć w makrofoografii korzystając z tego aparatu , czy prawdziwe makrofoto czy raczej zabawa w focenie kwiatków i listków, chcę podejść do tego z jak najbardziej poważnej strony i myśleć nad każdym kolejnym zdjęciem , wiem że manuala w tym aparacie raczej niema a jak sie zachowuje auofocus? trzeba sie męczyć z wyostrzeniem obrazu czy nie jest tak problemowy tak jak w seriach Olympusa?

Sorry za taki ogrom pytań , z pewnością odpowiedzi na nie są już tutaj zawarte na forum ale tu jest taki ogrom informacji że te pytania które osobiście mnie interesują zamieściłem w nowym temacie :)

POZDRAWIAM SERDECZNIE

ps. Czy istnieje możliwość dokupienia jakiegoś pierścienia i małego tubusu który można nałożyć na obiektyw w celu jeszcze większego przybliżenia?

sebah
23-08-2007, 17:01
dokupujac jeszcze do tego raynox dcr250 to cos daloby rade wycisnac z tego sprzetu. raczje wolalbym uzbierac ciut wiecej kasy i kupic cos lepszegom jesli tylko chcialbys sie bawic taka fotografia na powaznie.

legologo
24-08-2007, 12:09
Oj, ten aparat niema chyba gwinta na filtr, prawda? Tak więc nie podczepisz do niego Raynoxa (a o pierścieniach zapomnij). Aparatem za 200 zł nie zrobisz raczej poważniejszego makro. Poszukaj czegoś z gwintem (jakieś 500 zł jak dobrze poszukasz) i dokup Raynoxa (150 zł niecałe). Inaczej poważniejszym makro się nie pobawisz.

hubacz
24-08-2007, 20:47
Tak to jest jak ktos slyszy ze gdzies dzwonia ale nie wie w ktorym kosciele :P

Po pierwsze nie DCR-250 za 150 a raczej MSN-202 za okolo 200.

Jak to zamocowac do aparatu ?
Bedzie to na pewno wymagalo wykombinowania czegos nietypowego ale podpowiem ze da sie to zrobic :>

Co do samego focenia to nie jest tak zle bo ma tryb manual czyli lepiej niz w wielu obecnych budżetowych aparatach.

Aparatem za 200 zł nie zrobisz raczej poważniejszego makro.

Chyba malo widziales co mozna zrobic tak budzetowymi aparatemi zwlaszcza w makro :).

Kyo
24-08-2007, 22:22
czasem mnie przechodza mysli czy zamiast obiektywu makro nie kupic kompatka za pareset zlotych

sebah
25-08-2007, 12:06
chybacz- uzywales MSM 202? to juz jest wiieksze ''zblizenie'' i i GO tez jest malutka co przeklada sie na to ze bedzie ciezej ustawic ostrosc. DCR 250 bedzie w sam raz na poczatek

hubacz
27-08-2007, 08:20
fotograf a spojrzales w specyfikacje jakie zakres ogniskowych ma ten kulpix ? :)