Zobacz pełną wersję : nowiutki D50, czy z wadą?
grzechoo
22-11-2005, 20:51
Witam, wczoraj stałem się szczęśliwym właścicielem nikona D50. ehh radość ma nie ma końca. piewsze chwile fantastyczne- zrobione kilka zdjęć.
ale dziś zauwazyłem coś dziwnego, co nie daje mi spokoju.
kiedy robie zdjęcie lustro jest unoszone go góry, nastepuje wyzwolenie migawki, i lustro opadając pozostawia dziwny pogłos- brzdęk, tak jak by nadszarpnąć naciągniętą sprężynkę jest to prawie niesłyszalne, ale w absolutnej ciszy do usłyszenia. wiem, ze tak nie powino być, bo wcześniej gdy bawiłem się innymi modelami d50 nie było takiego pogłosu, a sam skok lustra jest rewelacyjny- artyzm dla ucha.
powiedzcie czy to jest normalne? zdjęcia naturalnie ok, cała automatyka, wszystko działa zupełnie poprawnie.
pytam, i proszę o szybką odpowiedź, jestem nowy na forum, nie zdążyłem jeszcze wszystkiego przejżeć, obiecuje że to zrobie, i wybaczcie jak taki temat już był gdzieś poruszony, gwarancja jeszcze nie podbita, wkrótce muszę podbić, i zastanawiam się co z tym fantem zrobić.
cóż jedyne co mogę powiedzieć to że ja tego nie mam :(
jak juz sobie sam odpowiedziales, skoro inne d50 tego nie maja, to cos jest nie tak. najlepiej w te pedy wymien od lapy na niebrzdekajaca wersje (mam nadzieje ze mozesz wymienic tam gdzie kupiles).
powodzenia.
Czy mógłbyś dokładniej opisać ten dzwięk ?? Powiem tak : u siebie w D70s po opadnięciu lustra pozostaje taki lekki pogłos, jakby echo, nie wiem czy to o to chodzi ? Na pewno nie jest to dzwięk jaki wydaje struna. Czy z moim też coś jest nie tak ? Jest to słyszalne tylko po przyłożenia ucha do korpusu. Proponuję posiadaczom D70 przyłożyć ucho do korpusu i wsłuchać się w dzwięk. Czy u was jest sam ten charakterystyczny "trzask" czy może po nim słychać takie jakby lekkie echo ??
Prosze o odpowiedzi
Pozdrawiam,
Piotrek
Proponuję posiadaczom D70 przyłożyć ucho do korpusu i wsłuchać się w dzwięk. Czy u was jest sam ten charakterystyczny "trzask" czy może po nim słychać takie jakby lekkie echo ??
Zaczynam się zastanawiać czy z Wami jest wszystko w porządku.
Proponuję posiadaczom D70 przyłożyć ucho do korpusu i wsłuchać się w dzwięk. Czy u was jest sam ten charakterystyczny "trzask" czy może po nim słychać takie jakby lekkie echo ??
Zaczynam się zastanawiać czy z Wami jest wszystko w porządku.
:mrgreen:
Wozik, ja jako świeży posiadacz tego sprzętu martwię się o niego jak o własne dziecko ! I dlatego upewniam się czy z moim Nikosiem wszystko w porządku... Podejrzewam, że kolega z D50 myśli podobnie :)
Chciałbym po prostu wiedzieć czy u Was też tak jest.
Pozdrawiam,
Piwi
Wiesz przysłuchałem się (ale to przyłożyłem ucho dosłownie) i też coś takiego mam - możliwe że jak się bawiłeś innymi egzemplarzami to poprostu nieusłyszałeś... mi się wydaje że to normalne.
Wsłuchałem sie w trzask, i faktycznie następuje po nim echo. :-)
Dzięki za sprawdzenie :) Podejrzewam, że to o to chodziło Grześkowi, i z jego D50 jest wszystko w porządku. No chyba, że tam jest całkiem inny ten dźwięk, ale to już musi kolega nam dokładniej opisać.
Pozdrawiam,
Piotrek
meliszipak
23-11-2005, 20:17
:) :) :) Panowie, dajcie spokój :) :) :)
pozdrawiam :)
Bajupolska
23-11-2005, 21:43
...kiedy robie zdjęcie lustro jest unoszone go góry, nastepuje wyzwolenie migawki, i lustro opadając pozostawia dziwny pogłos- brzdęk, tak jak by nadszarpnąć naciągniętą sprężynkę
Nagraj ten dźwięk zrób z niego MP3-kę (albo nie, lepiej może WAV bo mogą umknąć te subtelne szczegóły tego charakterystycznego dźwięku o który Ci chodzi) i zamieść "linkę" do tego pliku. Posłuchamy i spróbujemy Ci odpowiedzieć czy te odgłosy są normalne czy nie.
Powodzenia :) :) :) :)
...kiedy robie zdjęcie lustro jest unoszone go góry, nastepuje wyzwolenie migawki, i lustro opadając pozostawia dziwny pogłos- brzdęk, tak jak by nadszarpnąć naciągniętą sprężynkę
Nagraj ten dźwięk zrób z niego MP3-kę (albo nie, lepiej może WAV bo mogą umknąć te subtelne szczegóły tego charakterystycznego dźwięku o który Ci chodzi) i zamieść "linkę" do tego pliku. Posłuchamy i spróbujemy Ci odpowiedzieć czy te odgłosy są normalne czy nie.
Powodzenia :) :) :) :)
Świetny pomysł :) Jeśli masz dość czuły mikrofon to powinno wyjść OK.
Pozdrawiam,
Piotrek
grzechoo
24-11-2005, 19:00
u siebie w D70s po opadnięciu lustra pozostaje taki lekki pogłos, jakby echo, nie wiem czy to o to chodzi ? Na pewno nie jest to dzwięk jaki wydaje struna.
własnie o taki dźwięki mi chodzi.
mysle, że to jest zupełnie normalna sprawa, całkiem naturalna.
z nagraniem tego "czegoś" może być kłopot.
to jest tak delikatne, że gdy szumi wentylator od kompa to nie jest to już słyszalne.
wydaje mi się, że lustra tak po prostu mają.
tak czy inaczej pstryknąłem już kilkadziesiąt zdjęc, nie ma absolutnie żadnego problemu więc myśle, że temat można uznać za zakmnięty i cieszyć się fantastycznym trzaskiem lustra.
swoją drogą, po tym jak przesiadłem się z kompatka na lustro to najbardziej rajcuje mnie właśnie cudowny dźwięk lustra. (to chyba jakieś zboczenie jest)
Jeśli myślicie, że nie przyłożyłem ucha do mojego D50 to się mylicie! :P Tyle tylko, że ja tam słyszę pogłos po ostatnim uderzeniu dzwonu Zygmunta i to jest chyba spox.
Ale mam inne pytanie; Czy słyszeliśta coś podobnego? W całkowitej ciszy oczywiście, przechylcie aparat z pozycji do zdjęć poziomych do pozycji do zdjęć w pionie. Podczas zmiany słysze wyraźnie jakby malutka kuleczka przetaczała się w dziecięcej grzechotce (zauważyliście tą analogię a własciwie cyfrogię zbawy "sprzętem" do dziecięcych zabawek? :mrgreen: ) ? Może w ten sposób D50 rozpoznaje, które zdjęcie jest pozime a które pionowe, co?
ja mysle, ze po prostu za dlugie czasy dajesz i ci sie wydaje :D
przechylcie aparat z pozycji do zdjęć poziomych do pozycji do zdjęć w pionie. Podczas zmiany słysze wyraźnie jakby malutka kuleczka przetaczała się w dziecięcej grzechotce . Może w ten sposób D50 rozpoznaje, które zdjęcie jest pozime a które pionowe, co?
Dokładnie, i tak ma być - czujnik położenia pion/poziom.
grzechoo
08-12-2005, 09:45
i kto by pomyślał, że urządzenie tak nafaszerowane elektroniką ma tak prymitywny (ale niezwykle skuteczny i bez awaryjny) czujnik położenia
bo to jest aparat dla amatorów i ma jeszcze grzechotke wbudowana :)
Kundzior
29-12-2005, 01:52
Wszytsko prawidłowo echo też w końcu lustro to studnia bez dna :)
grzechoo
11-01-2006, 01:15
końcu lustro to studnia bez dna
bardzo słuszna uwaga