Zobacz pełną wersję : D50 a lampy studyjne
No własnie D50 nie ma wejscia na takie lampy, co zrobic? da sie to jakoś ominac? Kiedys obilo mi sie o uszy o jakiejś kostce ale nie zabardzo wiem o co chodzi
mozesz kupic sobie kostke synchro do ktorej podlaczasz kabelki na jackach do lamp, jak skombinujesz trojnik to i wiecej podlaczysz. Kostek jest wiele :) PRzykladowo wyglada ona i kosztuje mniej wiecej tyle : http://www.rowi.pl/sklep/product_info.php?cPath=21&products_id=169.
Wiekszość lamp studyjnych ma fotocele. Zakładasz błyskające beleco, kierujesz odbłyśnik np. na sufit i błysk ów błyskawicznie wyzwala błysk lamp błyskowych. Z braku błyskającego beleco można posłużyć sie fleszykiem d50, acz może to być bardziej kłopotliwe...
Wiekszość lamp studyjnych ma fotocele
owszem.. ale czasami gdy chce sie miec swiatlo nie po osi obiektywu to fotocela nie zdaje egzaminu. Najlepiej jak sie ma duzo srodkow platniczych NBP to mozna i z radiem zaszalec :D
Wiekszość lamp studyjnych ma fotocele
owszem.. ale czasami gdy chce sie miec swiatlo nie po osi obiektywu to fotocela nie zdaje egzaminu. Najlepiej jak sie ma duzo srodkow platniczych NBP to mozna i z radiem zaszalec :D
Radyjo jest najlepsze. Trzy stówy jednakoż należy wydać.
Władca Pixeli
24-11-2005, 20:57
Nikon AS-15 Sync Terminal Adapter również pozwala podpiąć lampy.
Tomaszek
30-11-2005, 00:31
A ja przy okazji chciałbym zapytać czy aby na pewno "fleszykiem d50" można błyskać bez przedbłysków pomiarowych?
jeśli wyłączysz tryb TTL i przejdziesz na manual
skulinski
30-11-2005, 04:45
potwierdzam.. przetestowalem na fotoceli soligora.
Trapi mnie za to czy taka kostka z wejsciem synchro ma odpowiednie napiecie. Niby mozna do nikona podlaczac do 250v ale jakos sie jeszcze nie odwazylem podpiac starych lamp. Moze do kostki da sie wstawic optiotrak?
Władca Pixeli
30-11-2005, 05:14
Trapi mnie za to czy taka kostka z wejsciem synchro ma odpowiednie napiecie. Niby mozna do nikona podlaczac do 250v ale jakos sie jeszcze nie odwazylem podpiac starych lamp. Moze do kostki da sie wstawic optiotrak?
Można kupić specjalne kostki "Safe-Sync" które mają wbudowane elektroniczne zabezpieczenie tak, że od strony aparatu zawsze jest kilka volt. Dobra wiadomość to, że można bezpiecznie podpinać każde lampy. Zła wiadomość to, że kostki ta są drogie.
http://www.calumetphoto.com/item/CG1121.html?ac.cat.CatTreeSearch.detail=y&type=SPDSEARCH
P.S. Jak masz znajomego elektronika to zrobi takie zabezpieczenie za grosze.
Dołączm się do waszej dyskusji odnośnie Nikona D50 i współpracy z innymi lampami Zakupiłem dwie żarówki błyskowe. Pracują one w trybie slave z tym że jedna ma opcjonalnie wyzwalanie przewodem synchro i mam starą lampę Topca 330CX. Wymyśliłem sobie taki układ, że Topcę zakładam na gorącą stopkę i ona wyzwala pozostałe dwie. Pytanie jak zmusić Nikona aby dokonywał pomiaru światła i wyzwalał je przy drugim błysku. Sprawa druga czy jeżeli założę kostkę z gniazdem synchro na gorącą stopkę i połączę ją z dodatkową lampą np mają Topcą to bedzie działała lampa wbudowana w aparacie. Inaczej czy miałby sens zakup kostki. Jaka jest różnica między kostką a kostką Hama
Władca Pixeli
22-01-2006, 19:22
Pytanie jak zmusić Nikona aby dokonywał pomiaru światła
Trzeba kupić światłomierz do pomiaru światła błyskowego. :mrgreen:
Albo uruchomić muzgownice i uzbroić się w cierpliwość metoda empiryczna
nikon nie moze sterowac zarowkami blyskowymi.
Dość powszechne jest mniemamie, ze lampa blyska a aparat mierzy i sie nastawia odpowiednio do sily blysku. tak nie jest, bo czas nie odgrywa roli, a sterowanie przyslona w czasie trawania blysku nie jest mozliwe.
to aparat daje sygnal do skonczenia blysku - jest jego mniejsza moc - odpowiednio do zastosowanej przyslony.
nie mozna tego zrobic w stosunku do zarowek blyskowych czy innych zewnetrznych lamp studyjnych. Mozna za to stosujac lampy ktorymi da sie sterowac - jak SB 600 czy 800.
skulinski
22-01-2006, 23:56
nikon nie moze sterowac zarowkami blyskowymi.
Moze, w trybie manualnej mocy blysku!
????????????
czyli nikon steruje rękami fotografa?
Witam !
W odniesieniu do informacji o kostkach "safe-sync", czy spotkaliście gdzieś w Polsce oferty sprzedaży takich urządzonek ...?