Zobacz pełną wersję : kadrowanie a szara połówka.
krzysiekpoli
22-08-2007, 17:13
Witam
Jak to jest z tym kadrowaniem z filtrem połówkowym. Rozumiem prostą linię horyzontu np nad morzem, ale co z górami??? Chciałbym kupić taki filtr (nakręcany), ale naczytałem się o problemach z kadrowaniem i nie wiem jak to się sprawdzi w górach. Pozdrawiam
Ale o co chodzi? O jakie problemach z kadrowaniem mowisz?
krzysiekpoli
22-08-2007, 18:17
Chodzi o to, że zalecane jest takie komponowanie kadru aby przejście pomiędzy połówkami filtra było jak najmniej widoczne. Rozumiem, że jak horyzont jest prosty np nad morzem, równinie itp to nie ma z tym problemu. Ale co się dzieje jak nie ma linii jako tako prostych ( np góry) jak wtedy wygląda to przyciemnienie tylko części ( połowy) kadru? czy to przejście jest aż tak widoczne?
Rozumiem, że jak horyzont jest prosty np nad morzem, równinie itp to nie ma z tym problemu. Ale co się dzieje jak nie ma linii jako tako prostych ( np góry) jak wtedy wygląda to przyciemnienie tylko części ( połowy) kadru? czy to przejście jest aż tak widoczne? Zrob sobie zdjecie normalnie naswietlone, a drugie niedoswietlone o np. 2 EV. W Photoshopie (czy czymkolwiek innym, obslugujacym warstwy) naloz na siebie te dwa obrazy i z gornego (ciemniejszego) obetnij polowe do dolu. Od razu bedziesz widzial jaki jest efekt.
A zreszta -- zrobie to za Ciebie... ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img507.imageshack.us/img507/4263/mwwnr016ko1.jpg)
Wszystko jasne?
krzysiekpoli
22-08-2007, 19:04
Czyli rozumiem, że szara połówka w góry odpada definitywnie?
Czyli rozumiem, że szara połówka w góry odpada definitywnie?No jesli chcesz fotografowac gory, to raczej tak. Od biedy mozesz wtedy uzyc polowki gradacyjnej. Daje ona mniej wiecej taki efekt:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img407.imageshack.us/img407/5113/mwwnr083uq7.jpg)
Napisalem "mniej wiecej", bo to oczywiscie tez symulacja.
krzysiekpoli
22-08-2007, 19:23
Dzięki Stig. Poszukam informacji na temat tej połówki gradacyjnej. Zastanawia mnie tylko co w takim razie stosować w górach? Może polar będzie skuteczniejszym rozwiązaniem?
Zastanawia mnie tylko co w takim razie stosować w górach? Może polar będzie skuteczniejszym rozwiązaniem?Jak najbardziej, oczywiscie pod warunkiem, ze bedziesz fotografowal w odpowiednim kierunku wzgledem slonca.
Dzięki Stig. Poszukam informacji na temat tej połówki gradacyjnej. Zastanawia mnie tylko co w takim razie stosować w górach? Może polar będzie skuteczniejszym rozwiązaniem?
Polar będzie dobry, ale muszą być spełnione pewne warunki. Tych warunków jest kilka, więc częściej się zdarza, że jednak spełnione nie są. Poza tym w pochmurny dzień, polar jest bezużyteczny. W górach bardzo dobrze sprawuje się szara połówka z przejściem "soft". Gradacja jest bardziej miękka, więc nie ma większego problemu z niedoświetleniem obiektów w wyższej części kadru. Mając jeszcze kompakta posiadałem polar i czarą połówkę. Z polara korzystałem znacznie rzadziej. Po zmianach kupiłem już tylko szarą połówkę, aczkolwiek nie powiem że czasami brakuje mi polara, ale to tylko czasami. Z szarą połówką nie rozstaje się na krok ;)
A propos filtrów, to zastanawiałeś się może nad systemem Cokin?
polar
polowka z softowym przejsciem
uzywam hitech w wersji cokin p
pozdro
olo
Połówka z przejściem soft imho niezbędna w góry. Z samym polarem się nie masz co pakować... bo to wystarcza w 40% warunków. A juz najlepiej mieć połówkę 0.6 i polara. Zobacz także system cokin... tam możesz regulować sobie położenie gradacji filtra i problemy z kadrowaniem z głowy. Pozdrawiam.
Połówka z przejściem soft imho niezbędna w góry. Z samym polarem się nie masz co pakować... bo to wystarcza w 40% warunków. A juz najlepiej mieć połówkę 0.6 i polara. Zobacz także system cokin... tam możesz regulować sobie położenie gradacji filtra i problemy z kadrowaniem z głowy. Pozdrawiam.
Zgadzam sie w 100%. Idealny zestaw nie tylko w gory ale na kazda niemal okazje. Do tego jeszcze 0,3 z przejsciem hard (mowie o cokinie bo mozesz to laczyc i bedziesz mial 0,6 soft + 0,3 hard = miekkie przejscie i twarde 0,9 nad linia horyzontu ;]) i nad kazde jezioro czy morze (gdzie jest plaska linia horyzontu) masz ideał.
Wlasnie ten zestaw sprawdzilem i jestem bardzo zadowolony. Zreszta cokina polece bo do szerokich szkiel wychodzi o niemal 2/3 taniej niz filtry nakrecane. Choc niestety jego stosowanie i obsluga (zakladanie, laczenie, pakowanie, przechowywanie) jest troche praco i czasochlonne.
Zgadzam sie w 100%. Idealny zestaw nie tylko w gory ale na kazda niemal okazje. Do tego jeszcze 0,3 z przejsciem hard (mowie o cokinie bo mozesz to laczyc i bedziesz mial 0,6 soft + 0,3 hard = miekkie przejscie i twarde 0,9 nad linia horyzontu ;]) i nad kazde jezioro czy morze (gdzie jest plaska linia horyzontu) masz ideał.
Wlasnie ten zestaw sprawdzilem i jestem bardzo zadowolony. Zreszta cokina polece bo do szerokich szkiel wychodzi o niemal 2/3 taniej niz filtry nakrecane. Choc niestety jego stosowanie i obsluga (zakladanie, laczenie, pakowanie, przechowywanie) jest troche praco i czasochlonne.
Witam
Chciałbym kupić taki filtr (nakręcany), ale naczytałem się o problemach z kadrowaniem i nie wiem jak to się sprawdzi w górach. Pozdrawiam
wybij sobie z głowy, nakręcany szary filtr połówkowy -szkoda kasy, na coś takiego
System Cokin'a, jak najbardziej polecam (np.filtry numeru 121M, 121) Tego pierwszego używam najczęściej, tego drugiego np.do wschodów-zachodów