PDA

Zobacz pełną wersję : Awaryjność D80

m@riusz
22-08-2007, 09:53
Mam pytanie dotyczące awaryjności D80, man zamiar ją kupić ale kiedy tak czytam posty o tylu usterkach to już sam niewiem.:sad: POMOCY!!!

Zbigniew
22-08-2007, 09:54
O jakich usterkach ?

D80, podobnie jak każdy inny aparat i sprzęt elektroniczny, może się psuć. Zapewniam Cię, że wielu osobom dobrze służy i nie ma czego się bać.

sivy
22-08-2007, 09:55
Ja mam jestem zadowolony, dużo wcześniej czytałem o różnych aparatach i uważam, że za tą cenę to najlepszy wybór...

Michal Puchacz
22-08-2007, 10:00
Mam pytanie dotyczące awaryjności D80, man zamiar ją kupić ale kiedy tak czytam posty o tylu usterkach to już sam niewiem.:sad: POMOCY!!!

A gdzieś Ty te posty wyczytał ?
Aparat ma opinię solidnego, ja np. nie słyszałem aby się komuś zepsuł.

kronos28
22-08-2007, 10:20
A gdzieś Ty te posty wyczytał ?
Aparat ma opinię solidnego, ja np. nie słyszałem aby się komuś zepsuł.

no chyba że sam go popsuł - to inna bajka ;)

Fenek
22-08-2007, 10:20
Musisz zrozumieć jak to działa: Gdy coś jest nie tak, to użytkownik szuka pomocy i o tym pisze. A jeśli jest ok, to robi zdjęcia i czasem tylko zajrzy na forum by obejrzeć kolejny odcinek telenoweli "Jakieś nowości". Dlatego wydaje się, że z D80 SAME problemy. :) Popatrz po stopkach obecnych na całym forum i potem spróbuj do każdego z nich podpiąć wątek, gdzie narzekają że coś się popsuło. Nie uda się. :) Powiem więcej: wątków bardzo szybko Ci zabraknie.

_Bobo_
22-08-2007, 10:49
Poza odklejającą się gumą pod kciukiem działa świetnie już prawie od roku :) Nie spotkałem się jeszcze z opinią, aby ten model był jakiś wyjątkowo awaryjny.

m@riusz
22-08-2007, 10:52
Dzieki za pomoc, po waszych komentarzach od razu mi lepiej:D, chyba kupię tę puchę a nawet chyba na pewno i bedę miał nadzieję że akutar nie trafię na felerny egzemplarz. Pozdrawiam.

sivy
22-08-2007, 10:55
Dzieki za pomoc, po waszych komentarzach od razu mi lepiej:D, chyba kupię tę puchę a nawet chyba na pewno i bedę miał nadzieję że akutar nie trafię na felerny egzemplarz. Pozdrawiam.

Kupuj i ciesz sie z robienia zdjęć...

pdzran
22-08-2007, 11:00
Przylaczam sie, kupuj i rob fotki, po to masz gwarancje, zeby sie nie przejmowac awaria.
Zauwaz, ze pisza tu ludzie o usterkach ale wez pod uwage ilosc Forumowiczow a tym samym sprzetu.

stachmuszel
22-08-2007, 11:05
Tak samo kiedyś pisano o D70/S. Tych korpusów jest naprawdę dużo, bo są obecne na rynku od kilku lat. Pojedyncze przypadki przy takiej ilości zdarzać się będą zawsze. Ja też przerażony byłem jak czytałem na forum o psujących się D70/S. Kupiłem, używam i jestem więcej niż zadowolony.
Pozdro.

m@riusz
22-08-2007, 11:15
Dzieki wszystkim za wsparcie, więc kupuję ,pewnie w przyszłym tygodniu bedę go miał także podzielę się moją radością z wami.:razz:

Gacek80
22-08-2007, 11:54
Usterki? Jakie usterki??
W moim D80 poza tym że bateria rozładowywuje się raz na jakieś 500 zdjęć to wszystko gra:-) (Bateria nowa ok 1 miesiąć i chyba jeszcze nie uformowana)

flyski
22-08-2007, 13:08
U mnie chodzi jak burza od maja,

pdzran
22-08-2007, 13:22
Usterki? Jakie usterki??
W moim D80 poza tym że bateria rozładowywuje się raz na jakieś 500 zdjęć to wszystko gra:-) (Bateria nowa ok 1 miesiąć i chyba jeszcze nie uformowana)

Ehh , czyli jednak miales przejscia , nie uformowana ... weszla do body ? ;)

Gacek80
22-08-2007, 13:25
Jednak mam usterke - na LCD nie widze co fotografuję - muszę patrzeć w tą dziurkę wyżej ;)

Fenek
22-08-2007, 14:07
Ja też mam spieprzony D80 - matrycowy mi poprawnie naświetla.

elmo
22-08-2007, 14:07
U mnie chodzi jak burza od maja,

bo u mnie też od maja działa;
przetestowana w lipcu na krecie i... wszystko ok :) (odpukać...)

jerryjola
22-08-2007, 16:01
jak przedmówcy - mój też nawala....matrycowy naświatla poprawnie, szumy nie są za wysokie na iso 1600...aha, jeszcze lampa wbudowana na krótkim dystansie równo i ładnie naświetla, i kurcze AF się nie myli...same usterki....

MariuszA
22-08-2007, 16:44
Używam i nie zaobserwowałem, żadnych usterek.
Na szczęście wszedłem już w taki etap posiadania D80, że przestałem bać się o aparat i w pełni cieszę się wykonywaniem zdjęć.
Gorąco polecam zakup tego modelu.

macte
24-08-2007, 01:14
D80 to dobry aparat, mający jednak jedno nieszczęście - masę sprzecznych opini można o nim spotkać. Jako użytkownik potwierdzam, że się dobrze sprawuje. Dziękuję też za garść pozytywnych, odstresowujących opinii. Tym złym opiniom też się przyglądam i to czasami mnie stresuje, chociaż u mnie nie znalazły jeszcze potwierdzenia. Pozdrawiam wszystkich czytających.

ufolek
24-08-2007, 01:33
Na forum chyba jeszcze zaden sie nie rozsypal, moze jeden (nie pamietam).
Można więc zaryzkować stwierdzenie, ze jest to b.dobra konstrukcja.
Inna sprawa, że są uwagi dotyczące pewnych jego cech gatunkowych, jak pomiar matrycowy, który lubi przesadzić, itp.

jerryjola
24-08-2007, 10:18
D80 to dobry aparat, mający jednak jedno nieszczęście - masę sprzecznych opini można o nim spotkać. Jako użytkownik potwierdzam, że się dobrze sprawuje. Dziękuję też za garść pozytywnych, odstresowujących opinii. Tym złym opiniom też się przyglądam i to czasami mnie stresuje, chociaż u mnie nie znalazły jeszcze potwierdzenia. Pozdrawiam wszystkich czytających.

zauważ, że dosyć często te złe opinie pojawiają się w sytuacji, gdy d80-tkę porównuje się np. d200 - "co jest lepsze". Aż się boję, jakie wady i felery zaczną się pojawiać w d80-tce, gdy znajdą sie chętni do jego porównywania z d300....

póki co mnie mój d80 nie zawodzi, nie mam zastrzeżeń, nic mnie póki co nie denerwuje, staram sie robić po prostu zdjęcia i nie zwracać uwagi na to, że inny aparat ma to czy tamto i być może zrobiłbym lepiej zdjęcie, lepsze zdjęcie bądź łatwiej....

Ja mam aparat od końca marca 2007 robię zdjęcia dopiero od kwietnia, mam przebieg już ponad 6 tys...i do niczego się nie mogę doczepić. Nic nie zgrzyta, skrzypi, nic nie odpada, nic się nie zawiesza, zacina...jest OK.

A jak długo wytrzyma? To zależy w głównej mierze od jego użytkownika....

Rafał_Sz
24-08-2007, 10:33
Szlag mi trafił główne LCD, wymienili na gwarancji. Nie licząc tej wpadki jakościowej sprzęt oceniam bardzo dobrze. Szkoda, że na matrycowym muszę ręcznie korygować ekspozycję. Cóż, nie można mieć wszystkiego...

sivy
24-08-2007, 10:34
A jak długo wytrzyma? To zależy w głównej mierze od jego użytkownika....

tzn?

Maciek321
26-08-2007, 01:21
Zapewniam Cię, że wielu osobom dobrze służy i nie ma czego się bać.

Zaliczam sie do grona :)

marbed
26-08-2007, 19:56
Dobra rada: Jak wbijasz nim gwoździe to tylko podstawą wokół mocowania statywowego bo tam jest metal :D

themoon
27-08-2007, 10:49
Ja też mam spieprzony D80 - matrycowy mi poprawnie naświetla.

:-)

jerryjola
27-08-2007, 13:13
tzn?

tzn. że skraca się żywotność maszynki wożonej na dnie plecaka, bez dekielka, robiąc 2000 zdjęć w ciągu dnia zdjęcia na Saharze a potem na biegunie północnym, używając miejsca z gwintem pod statyw jako młotka...jak ktoś dba o swoją maszynkę, to długo można porobić zdjęcia....to ak jak z samochodami, jak się dba o swoje maleństwo, to może dłużej pojeździć

bumfank
27-08-2007, 14:28
ja mam problem ze swoim nikonem d80 ;/

Mam go od poczatku lipca i daje juz go na gwarancje a mianowicie pewnego pieknego dnia podnioslem guziczkiem lampe blyskowa, po wykonaniu chcialem ja zamknac iiii nie zamyka sie ;/ nic nie peklo wszystko si a nie zamyka sie ;/ chce ja dac na gwarancje ale jak wiadomo nie mozna sie dodzwonic do serwisu nikona i co teraz ;/ bo nie wiem co i jak z ta gwarancja. z tego co wiem tlyko ze musze ja do nich to wyslac.

edycja:

Wyslalem emaila do nikona z kilkoma pytaniami dotyczacymi gwarancji i dostalem:

Wiadomosc, ktora wystales/wyslalas
nie moze zostac wyslana do wszystkich adresatow.
Nastepujacy adresaci nie otrzymali wiadomosci:

save to /mail/domains/N/I/nikon.pl/g/g.czuchraniuk/Maildir/
generated by [email protected]
(ultimately generated from [email protected])
mailbox is full: retry timeout exceeded

normalnie idzie sie wku.....
doslownie kpina! tak duza firma i w ten sposob postepuje....

legologo
28-08-2007, 15:49
Jest już bardzo wiele tematów nt. niezawodności Nikon Polska. A co do usterki wolę się nie wypowiadać, ale wygląda na to, że to Ty coś zepsułeś. :)

Aha, zacytuje jeszcze jedną bardzo bardzo ciekawą recenzję D80.

aparacik całkiem dobry, ale nie jest wodoszczelny, przez co chyba teraz mi nie działa, bo robiłem zdjęcia nurkując ma ktoś jakies informacje o tym?

Powiem tylko jedno: biedny Nikoś. :cry:

kronos28
28-08-2007, 16:01

aparacik całkiem dobry, ale nie jest wodoszczelny, przez co chyba teraz mi nie działa, bo robiłem zdjęcia nurkując ma ktoś jakies informacje o tym?

:lol: gdzie to było? Dawaj linka. Jak to tak na serio to ostro koleś pojechał :lol:

legologo
28-08-2007, 16:22
Na ceneo, druga recenzja na końcu strony:
http://www.ceneo.pl/310503
Dalsza cześć też nie lepsza... Co ciekawe trzy osoby dały plusa tej opinii.

P.S. O kolega niedość, że mój imiennik, to jeszcze z tego samego miasta. :)

ufolek
28-08-2007, 18:25

ROTFL :-)

Tomasz Płaza
29-08-2007, 08:57
No to ja miałem wyjątkowego pecha! Odsyłam do mojego postu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=34997

tekus
29-08-2007, 18:39
Przylaczam sie, kupuj i rob fotki, po to masz gwarancje, zeby sie nie przejmowac awaria.
Zauwaz, ze pisza tu ludzie o usterkach ale wez pod uwage ilosc Forumowiczow a tym samym sprzetu.
Niestety PL gwarancja nie jest żadnym sensownym argumentem aby kupic konkretnie TEN sprzęt. Wszyscy wiem jak działa instytucja z ulicy Postępu. Dlatego już dawno przesiadłem się na sprzęt z importu.

medius
30-08-2007, 19:59
Ja miałem całkowitego pada D80 i to w trzecim dniu od jego zakupu. Aparat pokazał na wyświetlaczu "Error" i się całkowicie wyłaczył. Nic nie pomogły wyciągnie akumulatora i karty pamięci. na szczęscie udało mi się (po trudach) wyminić na nowy. Teraz nie narzekam - pucha sprawuje się idealnie ; ) To naprawde bardzo dobre Body godne polecenia.

m@riusz
17-09-2007, 07:29
No nareszcie od tygodnia mam D80, wszystko śmiga jak szalone, puszeczka exstra. Dziękuję wszyskim za rady i komentarze. pozdrawiam

kraqsek
17-09-2007, 08:20
witam

o awaryjności d80 nic mi nie wiadomo bo użytkuje go rok (intensywnie) i nic mi sie jeszcze nie pospuło. ale określe jego budowe jednym słowem...pancerny :) Upadł mi juz 2 razy. A wczoraj zauważyłem że nawet tokina 12-24 jest pancerna (ale tokina z tego słynie). Oba "urządzenia" upadły mi z 2 metrów. Są tylko małe rysy. Jak widziałem jak aparat i obiektyw uderza w ziemie to pomysałem że to już koniec mojej przygody z nikonkiem i tokina a tu... podniosłem, zdmuchałem kurz i dalej fociłem :) Więc d 80 polecam ( tokine też) :)

piotrzuraw
17-09-2007, 20:32
Dolacze sie rowniez, zrobilem swoim do tej pory 13676 zdjec i nic nie wypadlo na podloge. Wiec nie jest taki zly.

wlopis
17-09-2007, 21:42
witam

o awaryjności d80 nic mi nie wiadomo bo użytkuje go rok (intensywnie) i nic mi sie jeszcze nie pospuło. ale określe jego budowe jednym słowem...pancerny :) Upadł mi juz 2 razy. A wczoraj zauważyłem że nawet tokina 12-24 jest pancerna (ale tokina z tego słynie). Oba "urządzenia" upadły mi z 2 metrów. Są tylko małe rysy. Jak widziałem jak aparat i obiektyw uderza w ziemie to pomysałem że to już koniec mojej przygody z nikonkiem i tokina a tu... podniosłem, zdmuchałem kurz i dalej fociłem :) Więc d 80 polecam ( tokine też) :)

prędzej czy później te upadki dadzą o sobie znać, możesz być tego pewien :)

kraqsek
18-09-2007, 05:21
prędzej czy później te upadki dadzą o sobie znać, możesz być tego pewien :)

Wlopis masz racje ale dojdzie do uszkodzenia nie będe płakać. nikon i tak już mi dał duzo pieknych fotek (tokina też). Oczywiście te upadki to przypadki ale musze przyznać że wyciskam z aparatu ile moge :) Jak jest na nim kurz to nie "zależany" heheh :) Nie mam zamiaru na niego huchać, dmuchać i zeby leżał na pułce. A tokina + d80 to tym zestawem mozna "orać ziemie" :)