PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Burza nad Warszawą

remek
21-08-2007, 23:42
Cześć,
Zrobiliście dzisiaj jakieś zdjęcia? Burza była niesamowita - brak grzmotów i wyładowanie co ułamek sekundy. Jedno z okna :) bo nie mogłem nigdzie pobiec :)

Pozdrawiam
Remek

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://jerkbait.pl/photos/Remek/burza.jpg)

maroo
22-08-2007, 00:08
Niebo było boskie.

remek
22-08-2007, 00:14
Przy okazji czy macie jakieś sprawdzone metody na fotografowanie burzy?

- obiektywy
- ISO
- czasy
- przesłona
- metoda ustawiania ostrości

itd. itd.

Prośba o udostępnienie tej wiedzy.

Pozdrawiam
Remek

GrzegorzPPP
22-08-2007, 07:14
Siedlce to jakieś dziwne miejsce, a właściwie to moja dzielnica jest dziwna w tym roku ani razu nie było porządnej burzy :(

Co do fotografowania burzy.

Obiektyw- ja robię przeważnie na 18mm później zawsze można wykadrować
ISO- najniższe
Czasy - B lub 30s
Przesłona - w zależności od warunków ja ostatnio miałem f8 przy czasie 30s
Ostrość - manualnie na nieskończoność

grissley
22-08-2007, 10:25
Ja poleciałem jak głupi ze statywem na balkon i... i co?
No, oczywiście, obydwa akumulatory padły :(

AMI
22-08-2007, 11:11
Świetne, naprawde ma klimacik:) Ile błysków.

Ja też coś wżuce, ale pod koniec tygodnia, czasu brak.

Pozdrawiam,
AMI

gadas
22-08-2007, 11:31
Bardzo kondensacyjnie było wczoraj niestety u mnie kurtyna wodna (z gradem) całość widoku zasłoniła .

AMI
22-08-2007, 11:58
Bardzo kondensacyjnie było wczoraj niestety u mnie kurtyna wodna (z gradem) całość widoku zasłoniła .

U mnie pieknie bez deszczu, ale musiałem wyjsc przed blok i stanac na bardziej otwartej przestrzeni, zeby zaczac focic i stwierdzilem, ze to troszke niebezpieczne bo wyladowan bylo kilka na sekunde! Wiec dlugo nie pofocilem.

sebah
22-08-2007, 12:01
chcialbym zoabczyc taka burze..

GrzegorzPPP
22-08-2007, 12:15
to jedź w Tatry :D

fIlek
22-08-2007, 12:22

No tam dla odmiany można się zesr.... w gacie. Lubię burze, ale obserwowanie takiej w Tatrach do hardcore :twisted:

koka
22-08-2007, 12:23
super burza.
U mnie też były ale niebede lecial o 4 rano do sąsiada co mieszka w wierzowcu aby kilka fotek zrobic :D

sebah
22-08-2007, 12:24
No tam dla odmiany można się zesr.... w gacie. Lubię burze, ale obserwowanie takiej w Tatrach do hardcore :twisted:
tyle razy bylem w Tatrach ale ani razu nie widzialem tam burzy. pewnie nie odpowiednia pora roku :)

faktycznie jest tak ostro?:p

najt
22-08-2007, 12:28
ja wczoraj też robiłem zdjecia przez jakieś 30 min. Pioruny były schowane za chmurami i jak ustwiałem 30sek, przysłonę 16, iso 200 itp, to mi wychodziło tylko jasne niebo wychodziło, bo pioruny rozjaśniały tylko chmury. Na 70 zdjec trafiłem na jeden piorun :)
a co do zdjecia to klimatyczne. Podoba mi się bardzo

Dark
22-08-2007, 12:36
Świetne, choć ten niebieski wydaje mi się trochę nienaturalny (u mnie wszystko było bardziej buro-fioletowe).

Ostatnio burzę tego typu widziałem z 8 lat temu. Też w Wawie, ale od strony Lasu Kabackiego. Wyładowania między chmurami, po kilka błyskawic w ciągu sekundy, wszystko się świeciło, brak grzmotów... była intensywniejsza niż ta wczorajsza... ale i ta jest marzeniem dla fotografa. Praktycznie nie było szans nie złapać pioruna. Coś mnie tknęło, by wyjść na balkon. Grzmotów nie słyszałem, błysków nie widziałem, ale czułem ozon w powietrzu... Jak już wyjrzałem przez balkon! Na szczęście miałem załadowane akumulatory (miesiąc temu rozładowały mi się po pierwszej klatce). Na dół nie schodziłem, bo mieszkam teraz na Pradze... no wiecie... ;) Mam zatem kilkadziesiąt klatek, na każdej pioruny, jak obrobię to puszczę w osobnym temacie. Na początku działałem T17-50, ale szybko przesiadłem się na 105tkę Nikkora. Nawet przy wąziutkim kadrze błyskawice wpadały "na matrycę" :D

GrzegorzPPP
22-08-2007, 12:39

oj... źle mnie zrozumiałeś, miałem na myśli Zakopane :) W Górach jeszcze się nie spotkałem i mam nadzieje że się nie spotkam :)

tyle razy bylem w Tatrach ale ani razu nie widzialem tam burzy. pewnie nie odpowiednia pora roku :)

W lato jest największe prawdopodobieństwo. Czy jest ostro... hmm, czasem tak czasem nie :) W tym roku miałem szczęście bo błyski były jeden za drugim a deszczu w ogóle :) Na 14 zdjęć 10 wyszło :)

manfred
22-08-2007, 12:48

Polecam być w Dolince Pustej gdy nad głową szaleje burza czegoś takiego nie przeżyłem nigdy wrażenia na równi z fotografowaniem.

fIlek
22-08-2007, 12:56
oj... źle mnie zrozumiałeś, miałem na myśli Zakopane :) W Górach jeszcze się nie spotkałem i mam nadzieje że się nie spotkam :)

Ja na szlaku też nie, ale jak jestem w Zakopcu to mieszkam na Gubałówce, więc widać i te w Tatrach i te co idą od Beskidu Żywieckiego. Podstawa to sprawdzić prognozy przed wyjściem a i tak uważać.

Dark
22-08-2007, 12:57
Mnie złapało tylko 2 - 3 razy na szlaku. Jednak najlepsze wrażenia dały burze nad Alpami, zwłaszcza, gdy nocowało się w namiocie :>

david555
22-08-2007, 13:10

Jest tak, że jeśli nie masz faktycznie mocnych nerwów, to można popuścić. Mnie burza spotkała raz na Czerwonych Wierchach w okolicy Krzesanicy, i raz na Przełęczy Kondrackiej (pod Giewontem), to dopiero jazda.;)

paparazzo
22-08-2007, 13:56
a dajcie spokoj - burza na szlaku w gorach jest okropna - mialam raz przyjemnosc^^ i wiecej nie chce ;/ i lalo tak, ze jak wracalam, to wode na sciezce mialam prawie przed kolana (niestety nie chodzilam wtedy z aparatem i nie mam uwiecznione, a moze i stety...)

slavcic
22-08-2007, 14:02
ale fota zacna!

remek
22-08-2007, 15:57
Cześć,
Dziękuję za miłe słowa.

Tak. Raz przeżyłem burzę w górach - w Tatrach. Na szlaku obok mnie jedna osoba została porażona. Było to jakieś 200-300m ode mnie. Strzały byłe tak przerażające, że można było dokładnie jak napisał przedmówca z...ć się w gacie. Wcale nie żartuję. Pamiętam to do dziś. Burza przyszła bardzo szybko. Byłem wtedy na Miedzianym. Pamiętam, że jak już dotarliśmy do schroniska dopiero odetchnęliśmy.

Najfajniejsze we wczorajszej burzy było to, że nie padało, było bardzo cicho (żadnych grzmotów) a jedynie iskierki skakały między górną warstwą chmur a dolną. Wyładowań było kosmicznie dużo.

Co do koloru niebieskiego? Przyznam się bez bicia :) Dwa dni wcześniej robiłem zdjęcia "reklamowe" w namiocie bezcieniowym. Ustawiłem WB na PRE :) no i o nim zapomniałem (co za amatorszczyzna :)) no i ... zrobiłem nie na tym WB. Ale chyba tak miało być bo zobaczyłem to dopiero dzisiaj jak robiłem inne zdjęcia, że trochę to słońce świeci dzisiaj inną temperaturą barwową :)

Pozdrawiam
Remek

gadas
22-08-2007, 19:32
U mnie pieknie bez deszczu, ale musiałem wyjsc przed blok i stanac na bardziej otwartej przestrzeni, zeby zaczac focic i stwierdzilem, ze to troszke niebezpieczne bo wyladowan bylo kilka na sekunde! Wiec dlugo nie pofocilem.

Stałem na balkonie widziałem tylko błyski (co 2,3sec grzmot )nad chmurami .
Jak się coś pojawiło to już deszcz lał niemiłosiernie z gradem .
Niestety nic upolować się mi nie udało .

sebah
22-08-2007, 21:51
teraz to juz wiem jak to wygladalo ;)
http://pl.youtube.com/watch?v=4P6up4fLG5U

jchyra
23-08-2007, 17:08
szczególnie gdy trzymasz się łańcuchów w drodze na Giewont :-)
obrodziły nam burze a pokłosiem są wspaniałe zdjęcia
w innym wątku (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=34434) też widziałem ładne :-)